E-Ticaret

Doğru Ürün Açıklaması Nasıl Yazılır

Ürün açıklamaları marka bilinirliği oluşturma konusunda paha biçilemez değerlere sahiptir. Google özellikle sitenin taranmasını ve kolay bulunmasını sağlayan iyi ürün açıklamalarına bayılmaktadır. Google’ın ve müşterilerinizin beğeneceği şekilde ürün açıklaması yazabilmenin püf noktası gereksiz terimleri ve sözcük öbeklerini kullanmaktan kaçınıp doğru kelimeleri kullanmaktan geçmektedir.

Kaçınılması Gereken Kelimeler

Genel bir kural olarak kabul edilebilecek bu durum, ürün açıklamaları yazarken metin yazarlarının uyması gereken temel kurallardan birisidir. Eğer kendinizi bunlardan birisini kullanırken bulursanız yaklaşımınızı değiştirmelisiniz çünkü bu kelimeler markanızın otoritesini sarsabilecektir.

  • Al – Müşterilere “bir ürünü al veya bir ürün al” dememelisiniz. Bunun yerine onlara satın almayı tavsiye etmelisiniz.
  • Aslında, kelimenin tam anlamıyla, dürüstçe – Bu kelimeleri ürün açıklamalarında kullanmaktan kaçınmalısınız çünkü bu kelimeler insanların başka bir şey söylemeyecekleri zaman kullandıkları kelimelerdir.
  • Müthiş – Müthiş kelimesi sosyal medyada çok sık kullanılan bir kelimedir. Gerçekte çağrıştırdığı ise yazıyı yazanın tembelliğidir.
  • Sadece – Bu kelimeyi ne kadar sık kullanırsanız markanızın otoritesini bir o kadar daha düşürmüş olursunuz.
  • Güzel – Müthiş kelimesine benzer şekilde markanın tembel olduğunu gösterir.
  • Çok, biraz, belki – Diğer tüm kelimeler gibi ürün açıklamalarında hoş görülmeyen sözcüklerdir.
  • Üzgünüz – Bu kelime müşterilerde olumsuz duygular uyandırmaktadır.

Ürün Açıklamalarının Psikolojisi

Her müşteri alıcı suçluluğuna sahiptir. Her ne kadar daha önce ürün satın almış olsalar bile para harcadıkları veya harcayacakları için suçluluk duyarlar. Ürün açıklaması yazarken sizin amacınız ise bu suçluluk duygusunu olabildiğince aşağıya çekmek olmalıdır. Eğer alıcı suçluluğunu ortadan kaldırabilirseniz sadece bir satış yapmış olmazsınız aynı zamanda müşterinizi memnun edebilir ve onu tekrar bir şeyler satın almaya kolayca ikna edebilirsiniz.

Alıcının Suçu Hissi Nasıl Ortadan Kaldırılır

Ürün açıklamalarını olabildiğince akıllıca kullanarak alıcının suçu dediğimiz bu hissi ortadan kaldırabilirsiniz. Bunun için aşağıdakileri yapmayı deneyebilirsiniz.

  • Tek seferlik bir teklif sunduğunuzu belirtebilirsiniz.
  • Sunduğunuz teklifin mutlak bir pazarlığın sonucu olduğunu göstermelisiniz.
  • Onlara reddedemeyecekleri fiyat teklifleriyle gitmeyi deneyebilirsiniz.
  • Ürün adının özel olduğunu göstermelisiniz.
  • Ürünlerin gerekli olduğunu hissettirmelisiniz.
  • İlgili ürünü satın almaları durumunda tasarruf edeceklerini anlatmaya çalışmalısınız.
  • Ürünlerin birden farklı alanlarda kullanılabileceğini söylemelisiniz.
  • Ürünleri sunarken “sükse” veya “pahalı” gibi kelimeleri kullanmaktan kaçınmalısınız.

Örnek vermek gerekirse şu tür bir açıklama yazabilirsiniz. “Bu parfüm etrafınızda yer alan kişilerin hislerini saracak egzotik bir aromaya sahiptir. Uzun yaz geceleri için ihtiyaç duyacağınız bu şehvetli koku kişiliğinizi tamamlayacaktır.

Kopya Metinler

Yinelenen metin kopyasını kullanmak son derece risklidir ve her işletmenin uzak durması gereken bir unsurdur. Bir kopya içerik kullanmıyor olduğunuzdan emin olmak için Copyscape.com adresinden yararlanabilirsiniz. Her ürün tanıtımını burada kontrol edebilirsiniz. Copyscape içeriğinizi özgün olarak görmezse onu özgünleştirmek için elden geçirmeyi düşünmelisiniz.

Anahtar Kelimeler

Anahtar kelimeler önceden aşırı biçimde kullanmaktaydı. Metin yazarları bunları sürekli kullanarak ürünleri ön plana çıkartacaklarını düşünmekteydiler. Müşteriler bu tür yaklaşımlardan çok hoşlanmazlar çünkü bu tür yinelemeler içeriğin zayıflığını göstermektedir. Bazı metin yazarları hala anahtar kelime doldurma yönteminin işe yaradığını düşünmektedir. Ancak sonuç olarak ele geçen arama motoru sonuç sayfasında geri plana düşmekten başka bir şey değildir.

Anahtar kelimeler metnin içerisinde doğal bir biçimde yer almalıdırlar. Müşterilerin aradıkları ürünleri bulması gerekir ve genellikle bu Google aramaları üzerinden gerçekleşmektedir. Bazen başlık tek başına yeterli olsa bile iyi hazırlanmış olan açıklamalar SEO çalışmalarının değerini yükseltebilmektedir.

Başlığı kopyalayarak bir açıklama oluşturmak yerine ürünün özelliklerine değinerek bir açıklama yazmayı denemelisiniz. Yazdığınız açıklamanın birebir aynısını yazarak arama yapacak kişi sayısı çok az olacaktır. Bunun için birbirinden farklı eşanlamlı kelimeleri kullanmayı denemelisiniz. Elbette bulduğunuz tüm anahtar kelimeleri açıklamaya eklemek yerine en etkileyici olanlardan birini veya ikisini seçmeyi denemelisiniz.

Yazdığınız ürün açıklamalarını meta açıklama olarak kullanacak olduğunuzdan yazdığınız ilk 100 karakterin önemi çok büyüktür. Elde ettiğiniz eşanlamlı sözcükleri kullanırken bu kurala dikkat edip ürün açıklamalarını en iyi şekilde yazmayı düşünebilirsiniz.

Sahneyi Ayarlama

Anahtar kelimeler, SEO ve kullanılacak kelimeler konusunda işin uzmanı olduktan sonra alıcının aklını çelebilecek çeşitli görseller kullanmayı denemelisiniz. Ürün satın almaya hazır olan kişinin sadece ürünü satın almasını sağlamamalı bir yaşam tarzı aldıklarını düşünmelerini sağlamalısınız. Böylece onları geri gelip tekrar alışveriş yapmaya kolayca ikna edebilirsiniz.

Örneğin, yöneticiler için üretilmiş olan aksesuarları nadiren yöneticiler satın alırlar. Bu aksesuarları daha çok yönetici olmak isteyenler satın alır. Müşterilerin hayallerini yerine getirebileceklerini sağlayarak veya onları umdukları başarıya yakın oldukları konusunda teşvik ederek başarılı bir satış gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, Coca Cola markasını düşünün. Aslında kola satmazlar, mutluluk satarlar.

Bu tür teknikleri kullanabilmenin en kolay yolu etkinliklere başvurmak, etkileyici sıfatlar kullanmak veya bir ünlünün ilgili ürünü kullandığını göstermektir. Alışverişe çıkmış olan bir isim o ürünü satın alma fikrine sahip olmasa bile kullanacağınız etkin unsurlardan yararlanarak ürünü satın almaya ikna olabilecektir.

Burada yer alan bilgilerin hepsi teoride işe yaramaktadır ama bu taktikleri kullanmadığınız sürece bir anlamı olmayacaktır. Bu taktikleri kullanarak sitenize gelen kişi sayısını yükseltebilir ve bununla birlikte daha fazla dönüşüm elde edebilirsiniz.

Ürün açıklamaları e-ticaret başarısı için son derece önemlidir. Google’ın yayınladığı kılavuzlara bakarak dahi bunları görebilmek mümkündür. Müşterinin zihnine girebilmek ürün açıklamalarının başarısı için gerekli olan en önemli kriterdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu