Dijital Pazarlama

Facebook Özel Hedef Kitle Oluşturma

Ücretli reklamcılık gerçekten zor bir iştir. Dikkatlice plan yapmalı ve elde ettiğiniz verileri takip edebilmelisiniz. Her ne kadar muazzam bir plan ortaya koyduğunuzu düşünseniz bile uyguladığınız kampanyanın başarısı satışlar ve beraberinde satış imkanları elde edebilmeye bağlıdır. Tüm bunların özelinde gerçekleştireceğiniz kampanyanın aşırı pahalı bir hal alması söz konusu olabilmektedir.

Reklam yapacağın hedef kitleyi daha iyi tanıman durumunda yayınlamaya karar verdiğin reklamların çok daha iyi performans göstereceğinden emin olabilirsin. Bu nedenle pek çok işletme sahibi Facebook üzerinde reklam yayınlamayı sevmektedir. Burada hedef kitlelerini hedefleme konusunda çok fazla seçenek yer almaktadır.

Facebook’ta reklam yayınlamak isteyenlerin favori seçeneğin Facebook Özel Hedef Kitlesi özelliğidir. Özel Hedef Kitle özelliği sayesinde işletmeniz ile etkileşim kurmuş ziyaretçileri tekrardan hedeflemeyi başarabilirsiniz. Örneğin sitenizi ziyaret etmiş kişileri veya sitenizden alışveriş yapmış olan kişileri yeniden hedeflemeniz söz konusu olabilecektir.

Özel Hedef Kitle üzerinden pazarlama yaptığınız zaman yayınladığınız reklamları kimlerin gördüğünü inceleyebilirsiniz. Mesajlarınız doğrudan hedefe ulaşır. Bu durum sahip olduğunuz dönüşüm oranlarını ve beraberinde yatırım getirisini yükseltmeniz anlamına gelebilecektir.

Facebook Özel Hedef Kitle Türleri

Facebook’ta üç farklı Özel Hedef Kitle türü bulunmaktadır. Bunların herhangi birini değerlendirme yoluna giderek hedef kitlenizi segmentlere ayrılmış bir biçimde seçmeyi başarabilirsiniz. Ne kadar spesifik veriye ulaşırsanız kampanyanızın başarılı olma olasılığı bir o kadar fazla olacaktır.

1. Müşteri Müşteri Dosyası

E-posta ve telefon numarası gibi müşteri verilerini kullanarak Özel Hedef Kitle oluşturmayı başarabilirsiniz. Mevcut listenizin tamamını veya bir kısmını yükleyebilirsiniz. Bu insanlar Facebook ile benzer iletişim bilgilerini kullanmaları durumunda onlara reklam yapabilirsiniz. Bunun için gerekli izinlere sahip olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Kafanıza göre rastgele e-posta adresleri veya telefon numaraları yükleyemezsiniz.

2. Site Trafiği

Sitenizi son 180 gün içerisinde ziyaret eden ve aynı zamanda Facebook’a giriş yapmış olan kişilere oluşturduğunuz reklamları ulaştırabilirsiniz. Zaman aralığını ve ziyaret ettikleri sayfalara göre hangi tür kişileri ziyaret etmek istediğinizi belirleyebilirsiniz. Örneğin sadece son 30 gün içerisinde ürün sayfalarınızı ziyaret etmiş olan kişileri hedeflemeyi başarabilirsiniz.

3. Uygulama Etkinlikleri

Bir mobil uygulamaya sahipseniz uygulama etkinliğine göre bir Özel Hedef Kitle oluşturabilirsiniz. Son 180 gün içerisinde uygulamanızı ziyaret eden ve aynı zamanda Facebook’a giriş yapmış olan kişilere yönelik pazarlama yapmak istiyorsanız bu fırsatı değerlendirebilirsiniz.

Özel Hedef Kitle konusunda genel bilgilere sahip olduğunuza göre artık biraz daha detaya inmeyi düşünebilirsiniz. Bu yazıda Özel Hedef Kitle derinlemesine incelenecektir ama özellikle liste oluşturma yöntemine yer verileceğini belirtmeliyiz.

Facebook Özel Hedef Kitlesi Nasıl Kullanılır?

Facebook Özel Hedef Kitlesi seçeneğini kullanmanın birbirinden farklı yolu vardır. Bu yollardan dilediğinizi seçerek ziyaretçi hedeflemesi yapabilmeniz mümkündür. Sadece ihtiyacınız olan parametreleri belirlemelisiniz. Sonuç olarak daha iyi ve daha güçlü performans verebilecek reklamlar oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki maddelerden en sık kullanılan belli başlı yöntemlere ulaşabilirsiniz.

1. Facebook Hedef Kitlenizi Büyütün

Genel olarak ifade etmek gerekirse satış imkanları ve müşteriler için e-posta tercih ettiğiniz iletişim kanalı olmalıdır. Eğer bir e-ticaret mağazanız varsa ilk adımınız Facebook beğenileri almak olmamalıdır. Bunun yerine hedefiniz satış yapmak veya daha sonra gerçekleştirmek için satış imkanları elde etmek olmalıdır. Bu nedenle site trafiğinin sosyal hesaplarınıza geçiş yapabilmesini sağlayarak bir sosyal medya kitlesi oluşturmak iyi bir fikir değildir. Sosyal medya kitlesi oluşturmak için takip etmeye çalışacağınız bu hatalı yol ziyaretçilerden beklentinizin gerçekleşmemesi anlamına gelecektir.

Facebook hedef kitlenizi sitenizi terk etmiş olan aboneleri yeniden hedefleyerek oluşturmaya çalışmalısınız. Bunu yapabilmek için onların e-posta adresine sahip olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Tüm bu gereksinimlere sahipseniz artık sayfa beğenisi elde etmeye başlayabilirsiniz çünkü insanlar sizin markanızla daha önce etkileşime geçtiklerinden yayınladığın reklamlara tepki vereceklerdir.

2. Mevcut Müşterilere Satışı Yükseltmek

Özel Hedef Kitle seçeneğini daha önce sizden bir şeyler satın almış olan müşterilere ulaşmak için kullanabilirsiniz. Satışını yapmak için birden fazla ürüne sahipseniz müşteri yaşam süresini geliştirmek için söz konusu yöntemden faydalanabilirsiniz. Ürün çeşitliliği açısından zengin bir marka durumundaysanız sizden alışveriş yapanlara reklamlar göstermeyi başarabilirsiniz. Özel ve zamanı iyi ayarlanmış promosyonlar yaparak onları tekrardan alışveriş yapmaya teşvik edebilirsiniz.

3. Alışveriş Sepetini Terk Etmiş Kişileri Hedefleyin

Herhangi bir alışveriş gerçekleştirmemiş olan insanlar için de bir çözüm üretmelisiniz. Ortalama rakamlara bakılırsa mağazanızı ziyaret edenlerin sadece %2’si alışveriş yapan müşteriye dönüşmektedir. Alışveriş sepetini yarıda bırakmış olan insanları hedeflemek demek geriye kalan %98’lik dilimde yer alan pek çok insanın hedeflenmesi anlamına gelmektedir. Sitenize ait trafik verilerinden yararlanarak alışveriş sepetini terk etmiş olan kişileri hedeflemeyi başarabilirsiniz.

İnsanların alışveriş sepetini terk etmelerine neden olan pek çok farklı durumlar vardır. Bazen çok meşgul olduklarından alışverişi tamamlama fırsatını elde edemezler. Alışveriş sepetlerine bir ürün eklemiş olanlar bir şeyler satın almaya hazırlar demektir. Onları Facebook’ta yakalamayı başararak alışverişlerini tamamlamalarını sağlayabilirsiniz.

4. Aktif Abonelere Satış Yapın

Daha önce adınızı duymamış olan bir insana satış yapmak e-ticaret alanında karşılaşabileceğiniz en büyük zorluklardan birisidir. Birçoğumuz ilk kez ziyaret ettiğimiz siteden alışveriş yapmaya pek meyilli olmayız. İlgili firmayı tanımak ve ona güvenmek isteriz. Bu nedenle Facebook’ta yabancılara satış yapmak bu nedenle oldukça zordur.

Mevcut abonelere yani e-postalarına sahip olduğunuz kişilere satış yaparak dönüşüm oranlarını yükseltmeyi başarabilirsiniz. Bu kişiler markanız hakkında bilgi sahibidirler ve en önemlisi gönüllü bir biçimde abone olarak e-posta listenize dahil olmuşlardır. E-posta servis sağlayıcınızdan yardım alarak e-posta aboneleri listenize ulaşabilir ve bunları Facebook’ta Özel Hedef Kitle kısmına ekleyebilirsiniz. Böylece ürünlerinizi hedeflenmiş bir biçimde en uygun hedef kitlesine ulaştırmayı başarabilirsiniz.

5. Müşterilerden Geri Bildirim Alın

Geri bildirimler işletme sahipleri için oldukça değerlidir. En iyi geri bildirim size parasını vermiş olan kişilerden yani mevcut müşterilerden gelir. Düzenli olarak geri bildirim almak müşterileri memnun edebilmenizi sağlamak için gereklidir. Daha önemlisi yeni pazarlama stratejileri ve ürün fikirleri için geri bildirimlere fazlasıyla ihtiyacınız olacaktır.

Facebook’u kullanarak daha önce sizden alışveriş yapmış olan müşterilerinize ulaşmalısınız ve onlardan bir anket doldurmalarını talep etmelisiniz. Tamamlanan anketleri kullanıp daha sonra çeşitli yarışmalar düzenleyerek müşterlerinizi memnun etmeyi başarabilirsiniz.

6. Facebook Dinamik Ürün Reklamları

Özel Hedef Kitlesi seçeneğinin çoğunluğu ince ayarlamalar gerektiren yapıdadır. Bu özellikle ürünlerinizi incelemiş olan site ziyaretçilerini hedeflemek istediğiniz zaman gereksinim duyacağınız bir şeydir. Pek çok sitenin yüzlerce sayfası olduğundan bunu yapabilmek çok kolay değildir.

Facebook’un Dinamik Ürün Reklamları bu çalışmalar için otomatik çözümler getirmektedir. Site ziyaretçileri reklamları daha önce görmüş oldukları ürünlerle ilgili olacak şekilde görmektedirler. Bunun için özel parametreler girerek bir reklam şablonu oluşturmalısınız. Bu yaptıktan sonra reklamların otomatik olarak eşleşmesini sağlayabilirsiniz.

7. E-posta Listesi Oluşturun

Bir e-posta listesi oluşturmak işletmeniz için yapıp yapabileceğiniz en önemli çalışmalardan birisidir. Aktif müşterileriniz ve potansiyel müşterileriniz ile etkileşim kurabilmeniz için takip edeceğiniz en doğru yollardan birisi budur. Her ne kadar listeyi sitenizde oluşturacak olsanız bile Facebook kullanarak da bir liste oluşturabilirsiniz.

Sitenizi ziyaret eden insanları hedefleyerek e-posta abonesi listenizi genişletmeyi başarabilirsiniz. Sitenizi ziyaret kişileri hedefleyerek gerçekleştireceğiniz Facebook e-posta kampanyası sayesinde bu işi en kolay biçimde gerçekleştirmeyi başarabilirsiniz.

Hariç Tutmayı Unutmayın

Özel Hedef Kitlesi seçeneğini güçlü hale dönüştüren en önemli özelliklerin başında belirli insanları hariç tutabilmek gelmektedir. Örneğin eğer site ziyaretçilerini e-posta abonesine dönüştürmek için bir reklam yayınlamış durumdaysanız ilgili reklamların mevcut abonelere gösterilmediğinden emin olmalısınız. Benzer şekilde Facebook’u kullanarak site ziyaretçilerine ürün satmaya çalışıyorsanız ve elinizde sadece bir ürün varsa bu durumda daha önce satın alım gerçekleştirmiş olanları listeden çıkartmayı denemelisiniz.

Özel Hedef Kitlesi seçeneğinde en çok hata yapılan nokta hariç tutma durumlarıdır. Düzenli olarak insanlara reklam yapabilmek için bütçenizin çok geniş olması gerekmektedir. Her zaman hedef kitlenizi segmentlere ayırmayı denemeli ve ihtiyacınız olmayan kişileri hedef listenizden çıkartmalısınız.

Facebok Özel Hedef Kitlesi Nasıl Ayarlanır?

E-ticaret siteleri için en çok kullanılan Özel Hedef Kitlesi, E-posta Özel Hedef Kitlesi ve Website Özel Hedef Kitlesi şeklindedir. Bu yazıda bu iki seçenek ele alınmış ve detaylara yer verilmiştir.

Website Özel Hedef Kitlesi

Bir Website Özel Hedef Kitlesi oluşturmak için aşağıdaki birkaç adımı takip edebilirsiniz.

Adım 1: Website Özel Hedef Kitlesi Pikseli Oluşturun

Atmanız gereken ilk adım Reklam Yöneticisi kısmında bir Özel Hedef Kitlesi Pikseli oluşturmaktır. Bir Özel Hedef Kitlesi Pikseli, Facebook ile etkileşim kurmak ve ziyaretçilerinizi takip edebilmek için sitenize koymanız gereken bir koddur. Power Editor konusunda bilgi sahibiyseniz dilerseniz ilgili pikseli burada da oluşturabilirsiniz. Birden fazla reklam hesabınız varsa doğru reklam hesabını seçtiğinizden emin olmalısınız. Her reklam hesabının sadece bir pikseli olmak durumundadır.

Reklam Yöneticisi kısmına işletmenizin Facebook sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz. Facebook sayfanız üzerinde yer alan “Tanıtım Yap” butonuna tıklayıp buradan Reklam Yöneticisi kısmına geçiş yapabilirsiniz. Reklam yöneticisine geldikten sonra ise “Araçlar” menüsünün altında yer alan “Hedef Kitleler” seçeneğine girmelisiniz.

Daha önce bir Özel Hedef Kitle oluşturmuş birisiyseniz ilgili seçeneği burada görebilirsiniz. Yeni bir hedef kitle oluşturmak için “Hedef Kitle Oluştur” ve “Özel Hedef Kitle” seçeneklerine basmalısınız. Bunu yaptıktan sonra karşınıza üç seçeneğin yer aldığı bir açılır pencere çıkacaktır. Burada “Website Trafiği” seçeneğine basmalısınız.

Daha önce bir piksel oluşturmamış durumdaysanız karşınıza bunu yapmanızı gerektiren bir uyarı çıkacaktır. Elde ettiğiniz piksel kodunu sitenize ekledikten sonra bir sonraki adımda ilerleyebilirsiniz. Kodu kopyaladıktan sonra “Hedef Kitle Oluştur” seçeneğine basmalısınız.

Adım 2: Pikseli Sitenize Yükleme

Pikselin düzgün bir biçimde çalıştığından emin olmak için onun tüm site sayfalarında yer aldığından emin olmalısınız. Bunun için piksel kodunu yerleştirilebilecek en ideal yer sitenizin <head> kodunun olduğu yerdir. WordPress kullanıyorsanız bunu basit eklentiler yardımıyla otomatik bir biçimde halledebilirsiniz. Bir eklenti kullanmak istiyorsanız ihtiyacınız olan tek şey Piksel ID olacaktır. Bu kimlik kodunu eklentiye yerleştirerek Facebook Piksel entegrasyonunu başarılı bir biçimde sağlayabilirsiniz.

Adım 3: Facebook’ta Hedef Kitle Oluşturmak

Facebook Piksel sitenize yerleştirildikten sonra Özel Hedef Kitleler oluşturmaya başlayabilirsiniz. İlk hedef kitlenizi oluşturmak için belirli parametreleri girmeniz gerekmektedir. Oluşturduğunuz her Website Özel Hedef Kitle için beş farklı seçeneğe sahip olursunuz.

  • Sitenizi ziyaret eden herhangi birisi.
  • Belirli sayfaları ziyaret eden insanlar.
  • Belirli sayfaları ziyaret eden ama diğer sayfalara gitmeyen insanlar.
  • Belli bir süredir sitenizi ziyaret etmeyen insanlar.
  • Özel kombinasyonlar.

Her seçeneğin içerisinde 1 ile 180 gün arasında bir zaman aralığı belirleyebilirsiniz. Hedef kitleleri doğru biçimde isimlendirmeye çalışmalısınız çünkü daha sonra bunları hatırlamak isteyebilirsiniz. Birden fazla siteniz varsa bu isimlendirme konusuna ekstra önem vermelisiniz.

Farklı hedef kitleleri ile denemeler yapmak isteyebilirsiniz. Kampanya fikirleri ve yeni içerik fikirlerine sahip oldukça bu denemeleri çoğaltmayı başarabilirsiniz. Genel olarak etkili sayılan belirli özel hedef kitleler vardır. Bunlara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

  • Tüm Site Trafiği – Günlük
  • Tüm Site Trafiği – 7 Gün
  • Tüm Site Trafiği – 30 Gün
  • Tüm Site Trafiği – 90 Gün
  • Tüm Site Trafiği – 180 Gün

Bunları birer örnek olarak düşünebilirsiniz. Hedef kitlesi ismi belirlerken zaman aralıklarını ve alan adlarını isimde kullanmaya çalışmalısınız. Bunlara ek olarak aşağıdaki örnekleri de inceleyerek Özel Hedef Kitle seçenekleri konusunda daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Müşterilerden Geri Bildirim Almak

Son müşterilerden geri bildirim almak istiyorsanız daha önce sitenizin sipariş onayı sayfasını ziyaret etmiş olan kişilere ulaşmalısınız. Bunun için sipariş onayı verdikten sonra ulaşmaları gereken bir sayfanın olması gerekmektedir.

Website Trafiği seçeneğini “Belirli sayfaları ziyaret etmiş kişiler” olarak ayarlayıp “URL” alanına ilgili “sipariş onayı” sayfasını eklemeniz durumunda söz konusu özel hedef kitleyi başarılı bir biçimde oluşturabilirsiniz. Zaman aralığını 30 gün olarak belirlemeniz gerektiğini ve hedef kitle adını belirlerken tüm bu değerlere yer vermeyi unutmamalısınız.

Dönüşüme Katılmayan Site Ziyaretçilerini Bulmak

Sitenizde dönüşüme katılmayan site ziyaretçilerini hedef kitleden çıkartmak istiyor olabilirsiniz. Bunun için açılış sayfası, satış sayfası, ürün sayfası veya alışveriş sepeti sayfasından gelen trafikleri dahil etmeli ama sipariş onayı veya teşekkür sayfası trafiğini hariç tutmalısınız.

Website Trafiği seçeneğini “Belirli sayfaları ziyaret eden ama diğer sayfalara gitmeyen insanlar” olarak ayarlayıp ilk seçenekteki “URL” yerine açılış sayfası veya ürün sayfası gibi sayfaları eklemelisiniz. İkinci URL alanına ise sipariş onayı ve teşekkür sayfası onayını eklemeniz yeterli olacaktır. Zaman aralığını 7 gün olarak belirlemeniz gerektiğini ve hedef kitle adını belirlerken tüm bu değerlere yer vermeyi unutmamalısınız.

E-posta Özel Hedef Kitlesi

E-posta Özel Hedef Kitlesi diğer özel hedef kitleye göre ayarlanması çok daha kolay bir seçenektir. Facebook’ta herhangi bir şey yapmadan önce sahip olduğunuz e-posta abonelerinin bir listesini çıkarmalısınız. Eğer müşterilerinizin e-postaları yerine telefon numaralarını kullanmak istiyorsanız süreç yine benzer şekilde ilerlemektedir.

Mevcut e-posta abone listesini Facebook’a yüklemeye başlayabilirsiniz. Eğer elinizde bulunan listeler formlara, belirli tarihlere veya belirli linklere göre değişiklik gösteriyorsa listeleri ayrı ayrı yükleyebilirsiniz. Segmentlere ayırma işlemini e-posta servis sağlayıcısı üzerinden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Müşteri listelerinizi yüklemek için iki farklı seçeneği kullanabilirsiniz. Verilerinizi kopyala ve yapıştır yaparak ekleyebilir veya bir .csv dosyası kullanabilirsiniz. Kısa listeler için kopyala ve yapıştır oldukça kolay olabilir ama uzun listeler için e-posta servis sağlayıcınızdan .csv dosyasını edinmelisiniz. Yükleme işlemine başlamadan önce e-posta adreslerinin veya telefon numaralarının tek bir sütunda olduğundan emin olmalısınız.

E-posta listenizi MailChimp üzerinden oluşturuyorsanız bu durumda Facebook hesabınızı doğrudan bu servise bağlayarak e-postaları otomatik olarak eklemeyi başarabilirsiniz.

Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra Facebook müşteri verilerini gerçek Facebook kullanıcıları ile eşleştirmeye başlayacaktır. Eğer hedef kitlenizde 20’den fazla insan yer alıyorsa bu durumda reklam yayınlamaya başlayabilirsiniz. Son olarak, e-posta özel hedef kitlenizi sık sık güncellemeyi düşünmelisiniz. Facebok bunu otomatik olarak gerçekleştirmediği için listelerinizin güncel kalması sizin elinizdedir.

Önemli Noktalar

Facebook Özel Hedef Kitleleri kullanırken göz önünde bulundurmanız gereken bazı önemli detaylar bulunmaktadır. Bunları aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür:

  1. Her reklam hesabının sadece bir tane piksel kullanabilme şansı vardır. Eğer birden fazla siteye sahipseniz bir piksel kodunu diğer tüm siteler için kullanmanız gerekecektir. Özel hedef kitleleri için isim belirlerken bunu mutlaka hesaba katmalısınız.
  2. Facebook kullanıcılarının gizliliğini korumak adına, reklam yayınlamak için hedef kitlenizin en az 20 kişiden oluşması gerekmektedir. Eğer siteniz yeteri kadar trafik almıyorsa trafik değerleriniz artış gösterene kadar bu şekilde devam etmelisiniz.
  3. Site trafiğini veya müşteri verilerini Özel Hedef Kitlelere dahil edemezsiniz. Sitenizi ziyaret eden herkes Facebook hesabı kullanmıyor olabilir. Benzer şekilde Facebook hesapları için alternatif e-postalar kullanmış olan kişileri de hedeflemeniz mümkün değildir.

Reklam Yayınlamaya Başlayın

Özel Hedef Kitle oluşturduktan sonra reklam yayınlamaya başlayabilirsiniz. Her yeni kampanyada hedefleme yapabilmek için sahip olduğunuz Özel Hedef Kitlelerden birisini seçebileceksiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu