SEO

Google Algoritma Değişiklikleriyle Mücadele Stratejileri

SEO dünyasında hızlı pivot için hazır olmak zorundayız. Algoritmadaki küçücük bir ayar yaptığımız her şeyi yerle bir edebilir ve bizi hızlıca tekrar adapte olmaya zorlayabilir. Bu değişiklikler neredeyse her gün yaşanmakta. Bu alanı bu kadar dinamik yapan da bu.

Tüm bunları çok iyi biliyor olabilirsiniz; hala eski algoritmanızdan kaynaklanan bir rank gerilemesiyle başetmeye çalışıyor olabilirsiniz. Daha önce kullanıcılarının beğenisine sunulan Panda ürünlerinin neden olduğu hasarların henüz üstesinden gelememiş bazı websiteler görüyorum. Bu makalede size şuanki ve gelecekteki algoritma değişikliklerinde yardımcı olabilecek kapsamlı bir strateji bulacaksınız. Size Google’ın son dört büyük algoritma yeniliğini dikkatlice açıklayacağım ve zararla başedebilmek için bir strateji sunacağım. İçeriğimizi 2015’teki Google algoritma güncellemeleri ile sınırlandıracağız.

Her bölümde üç şeyi açıklayacağız;

Algoritma ne ifade ediyor?: Algoritmanın amacı nedir? Neden Google’ın bunu açıklamaya karar verdiğini açıklayacağız.

Algoritma ne yaptı?: Ne etkileri oldu? Yeni algoritmanın websiteleri nasıl etkilediğini açıklayacağız.

Zarar nasıl giderilir?: Rank kaybının üstesinden nasıl gelirsiniz? Sitenizin kaybettiği rank ve trafiği nasıl geri elde edebileceğinizi açıklayacağız.

Herhangi bir yeni algoritmadan dolayı rank kaybı yaşadıysanız, bunu mümkün olan en kısa sürede düzeltebileceğinize dair sizi cesaretlendirebiliriz.

1. RankBrain, 2015

Algoritma ne anlam ifade ediyor?

RankBrain ileri makinelerin arama algoritmasını öğrenmesine bir giriştir.

Uzun bir süredir algoritmalar yapay zeka özelliklerini kullandı. Bu durum algoritmanın kullanıcılardan, trendlerden, sorgulamalardan ve diğer veri girişi kaynaklarından bir şeyler öğrendiği anlamına gelir. Google temsilcileri algoritmalardaki bu değişimin arama hacmindeki “çok büyük bir bölüm”ü etkilediği veya yönlendirdiğini kesin olarak belirtti. RankBrain kendi başına bir öğrenme sistemidir, ancak; öğrendiği şeyler daha sonra arama algoritmasını geri besler. Söylenene göre bu da onu sezgileri daha güçlü ve akıllı bir hale getiriyor.

google-rank-brain-algoritmasi

RankBrain bir süredir bu süreçlerin ve işlerin içinde. Google mühendisleri (bazıları hiç duymadığınız alanlarda yüksek lisans yapmış) aylar önce algoritmayı tamamladı.

Şimdi, RankBrain arama algoritma sonuçlarını belirliyor. Doğrusu, Google onu birden bire kapatsa, Bloomberg’e göre, bu “kullanıcılara Wikipedia’nın sayfaların yarısını sunmayı unutması kadar fazla zarar verirdi”. Şimdi bu, tüm sorgulamaların %15’ini etkileyen en önemli üçüncü sıralama faktörü. En büyük algoritma değişikliklerinden birinin (Panda 4.0, Mayıs 2014), İngilizce dilindeki sorgulamaların yalnızca %7.5’ini etkilediği göz önünde bulundurulursa %15 oldukça büyük bir oran.

Algoritma ne yaptı?

RankBrain ne kadar kitlesel ve nüfuzlu ise, SEO teminat zararı o kadar düşüktür. Neden? Çünkü algoritma artık daha akıllı. İsmi RankBrain olmasına rağmen, RankBrain kullanıcı sorgulamalarını yorumlamaya odaklandığı kadar, varolan websitelerin rank’lerini (yani sıralamada popülerliklerini) düzenlemeye çalışmıyor.

Potansiyel tek hasar “zombi trafik” olarak adlandırılır.

Barry Schwartz zombi trafiği şöyle açıklıyor:

[Zombi trafik] Google üzerinden kendi websitelerine yönlendirme yapan tuhaf kullanıcılardır. Bu kullanıcılara Google Zombi kullanıcılar diyor çünkü Zombiler gibi hareket ediyorlar. Sitede çok fazla duruyorlar, etkin hiç bir şey yapmıyorlar, sayfalar arasında yavaşça geçiş yapıyorlar, tıpkı zombilerin ortalıkta dolanmaları gibi. Arama uzmanları zombi trafiğinin RankBrain’in öğrenme prosesinden kaynaklandığını tahmin ediyor. Algoritma değişikliğindeki en büyük etki kullanıcılar için bir avantaj. Birden fazla anlama gelen belirsiz sorgulamalar veya doğal dille sorgulamalar yapan kullanıcıların konuyla alakalı daha iyi sonuçlar alması bekleniyor.

Hasar nasıl giderilir?

Muhtemelen daha önce RankBrain’den kaynaklanan önemli bir zararla karşılaşmamışsınızdır. Ancak; RankBrain’de websitenizin iyi rank aldığından emin olmak için bazı adımlar atmalısınız.

Bu adımlar;

  • Mümkün olan en iyi kullanıcı tecrübesini yaratmak,
  • Gönderdiğiniz içerikle ilgili kullanıcıların sorularını yanıtlamak,
  • Anahtar kelimeler için endişelenmeyin. Bu enerjinizi daha iyi içerikler yazmaya odaklayın.

Ne hasar oluşacağını bilmiyoruz (eğer varsa) ama Google mühendisinin Bloomberg’e söylediğini biliyoruz, “Tuhaflaşacak.”

2. Panda 4.2, 17 Temmuz 2015

Algoritma ne ifade ediyor?

Panda güncellemeleri eski haber. Aslında, Moz’a göre Panda 4.1, 28. Panda güncellemesi. Panda 4.1’in yankıları (Her ne kadar Search Engine Land Panda 4.2 dese de) , hala tamamlanmasından iki ay sonrası, Ekim 2015 kadar yeni gibi hissediliyor. Teknik olarak daha doğru tanımlamak gerekirse, Panda güncellemeleri aslında bir “yenile (refresh)”. Algoritma yeni bilgileri işlediği kadar değişmez, onlardan öğrenir ve ayarlamalar yapar.

google-panda-algoritmasi

Esas itibarıyla Panda algoritması bir kalite faktörü. Bu algoritma düşük kaliteli ya da az içerikli sitelerin rank’lerini düşürmek ve daha güçlü, güvenilir, ayrıntılı içerik barındıran sitelerin sıralamasını yükseltmek için dizayn edildi.

Algoritma ne yaptı?

Panda algoritması sorgulamaların yaklaşık %3’ünü etkiledi. Önceki Panda güncellemelerine kayıtlı olmayan siteler geriledi. Yine de madalyonun diğer yüzü de var. Eğer siteniz önceki Panda tarafından cezalandırılıyorsa ve sonra bazı gelişmeler yaptıysanız, siteniz muhtemelen yükseltilir.

Hasar nasıl giderilir?

Hala Panda’nın ceza kutusundaysanız, burada size gelişme sağlayabilecek şeyler var:

  • İçeriğinizi ayrıntılı tutun. Detaysız içerikler yüksek rank almaz.
  • Sayfanızdaki içerikle uyumlu olacak güçlü bir başlık belirleyin.
  • İçeriğinizde gerçek bir problemi çözün. Sayfanıza sadece kelimeler koymayın.
  • İmla ve gramere dikkat edin.
  • Sayfanızdaki reklamları kaldırın veya sayısını azaltın.
  • Bütün linklerin doğru çalışıp çalışmadığından emin olmak için kontrol edin.
  • Tıklanmanızı sağlayacak güçlü bir meta açıklaması oluşturun.
  • Hiçbir şey yapmadan önce, en çok trafiği alacağını düşündüğünüz sayfanızı geliştirmeye odaklanmanızı öneririz.

3. Kalite Güncellemesi, Mayıs 2015

Algoritma ne ifade ediyor?

Google’ın Katile Güncellemesi bir çok SEO uzmanı için sürpriz oldu. Google çekirdek algoritmalarını “nasıl kaliteli sinyaller işlediği”ne uyarlayacak şekilde modifiye etti. Başka bir deyişle, Google muhtemelen websiteleri sıralamakta kullandıkları 200 kadar olan rank faktörlerinden bazılarını değiştirdi.

Algoritma ne yaptı?

İlgiç şekilde, dalgalanmaların çoğu yoğun içerikli sitelerde meydana geldi. Answers.com, Hubpages ve WikiHow gibi sitelerdeki “Nasıl yapılır” makalelerinin ranklerini düşürdü. Tüm bu siteler algoritmadaki düncellemelerden etkilendi. Güncelleme içerik odaklı olması bakımından Panda’ya benzerdi. Yine de, farkedilir performans farkları vardı. Google’ın sitelerin ve etkilenen sayfaların kalitelerini değerlendirmeye almasında büyük derecede bir sezgisellik olduğu görülüyor.

google-kalite-guncellemesi

Zarar nasıl onarılır?

Google spam içeriklerini azaltmaya çalışmaktansa, sürekli kullanıcı kalitesini geliştirmek için çalışıyor. Kalite Güncellemesi ( The Quality Update) ayrıntılı içerikleri ön plana alarak arama kalitesini artırmayı amaçlıyor. Eğer bir makalenin başlığı bir şeyin nasıl yapılacağını açıklamayı öneriyorsa, bu durumda Google o makalenin güvenilir, geçerli ve eksiksiz bir açıklaması olduğundan emin olmak istiyor. Yani makalenin vaat ettiklerini yerine getirip getirmediğini kontrol edip işini garantiye almak istiyor. Eğer bir içerik üreticisiyseniz, tüm içeriğinizin güvenilir, kapsamlı ve özenli olduğundan emin olun.

4. “Mobilegeddon,” 21 Nisan 2015

Algoritma ne ifade ediyor?

Google “mobil dostu güncellemeleri” ( mobile-friendly updates)ni şöyle açıkladı:

Bu yıl daha önce belirttiğimiz gibi, bugün bizim global olarak mobil dostu güncellemelerimizi kullanıcıların beğenisine sunduğumuz gündür. Mobil arama sonuçlarında mobil dostu sayfaların sıralamalarını hızlandırıyoruz. Şimdi arama yapanlar yüksek kaliteli ve aramalarına daha uygun sonuçları, metinlerin yakınlaştırılmadan, tıklama(tapping, dokunmatik telefonlarda zoom yapmak için kullandığımız tıklama) hedeflerinin uygun boşluklara koyulduğu ve çalıştırılamayan sayfa içeriklerinden ya da yatay kaydırmadan kaçındığı sonuçları daha kolay bulabiliyor.

google-mobilegeddon-guncellemesi

Algoritma ne yaptı?

Beklendiği gibi, algoritma çok büyük bir değişiklikti. Fakat, algoritmik kıyamet günü kehanetleri (mobilegeddon, mobilepocalyse, motopocalypse, or mobopocalypse) büyük oranda yersizdi.

Zarar nasıl tamir edilir?

Hala uyumlu ve mobil dostu bir siteniz yoksa, şimdi değişim zamanı. Google’ın mobil dostu testini kullanarak kişisel sayfalarda mobil performansı test edebilirsiniz.

Sonuç

Algoritma değişiklikleri acımasız, yıkıcı ve külfetli olabilir. Ama yapıcı, kârlı ve zengin edici de olabilir. Genelliklei bütün algoritmaların amacı aynıdır: kullanıcılar için arama sonuçlarını geliştirmek.

Biz kullanıcılar için websiteler tasarladığımız, harika içerikler yarattığımız ve deneyimler paylaştığımız sürece, iyi olacağız. Ve eğer algoritma bize tehlikeli bir darbe indirirse, her zaman üstesinden gelecek bir yol vardır.

Sizin 2015 ve 2016 yıllarında ki algoritma savaş hikayeleriniz neler? Yorum aracılığıyla paylaşırsanız seviniriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu