E-Ticaret

Google Analytics’te Spam Referrer Nasıl Engellenir?

Spam sorunu, yüksek ihtimalle internetin başlangıcından beri var. Spam’ın farklı çeşitleri olsa da, büyük oranda zarar verme amaçlıdır. Bu yazıda Referrer Spam isimli konuya değineceğiz.

Referrer, Referral Kavramları

Referrer kelimesinin Türkçe karşılığı yönlendiren, gönderen anlamındadır. İnternet analitiğinde bu kavram referrer ve referral olarak iki farklı şekilde türetilmiştir. Referrer gönderen, yönlendiren; referral ise gönderilen, yönlendirilen anlamına gelir. Sitenize herhangi başka bir site trafik göndermişse bu siteye referrer, gönderilen trafiğe ise referral diyoruz.

Aslında temelde başka bir sitenin, bizim sitemize trafik göndermesi her zaman olumsuz bir durum değil. Boş yere başka sitelere, sosyal medya platformlarına reklam vermiyoruz. Boş yere farklı kaynaklardan backlinkler almıyoruz. Tüm bu çabalar sitemize trafik çekmek için. Bu kavramlar, sağlıklı işleyen siteler için de olmazsa olmazlardan. Bizim buradaki problemimiz, gönderilen spam trafikle ilgili.

Referrer Spam Kavramı ve Olası Nedenleri

Konuya girmeden değineyim, aslında spam referrer olmayan, yine de istatistiksel raporlardan çıkartılması gereken yönlendirmeler de spam referrer kavramının içine girer. Örneğin bir e-ticaret siteniz var ve müşterileriniz ödeme sayfasında kart bilgilerini girdikten sonra bankanın 3D Secure ekranına gitti. Ödemesi başarılı veya başarısız oldu ve sitenize geri geldi. İstatistik uygulamaları raporlarda bunları da gösterir. Bu ziyaretler dahi, spam referrer olarak nitelendirilir. Dijital Pazarlama Uzmanları, bankaların sanal pos sayfaları da dahil raporlarda görünmesi istenmeyen tüm referrerlara çözüm bulmalıdır.

Referrer spam, aslında gerçek ziyaretçiler tarafından değil de, yazılımsal olarak oluşturulmuş sahte ziyaretçiler tarafından yapılır. Bu trafiğe bot trafiği de diyebiliriz. Bildiğiniz gibi arama motorlarının da bot-robotları var ve bu robotların sitemize gelip, içeriğimizi arama motoruna bildirmesi gerekiyor. Bu robotlar kendilerini web sunucularına tanıttığı için, istatistiksel olarak karşımıza çıkmıyor. Zararlı robot ziyaretçiler ise, kendilerini sunucuya robot olarak tanıtmadıkları için, istatistik uygulamalarında bolca %100 bounce rate ve bolca 00:00:00 sitede geçirilen süre verisi bırakıp çekip gidiyorlar.

Referrer Spam yönteminin çoğuna anlam verilemese yada henüz keşfedilemese de, birçok farklı nedeni olabilir. Bunlardan bazıları şunlar olabilir:

  • Sitenize robot göndererek içeriğinizi kopyalamaya-çalmaya çalışan yazılımlar
  • Hizmet verdiğiniz sektörde bir araç geliştirip, bu aracı bir şekilde istatistik uygulamanızı yöneten kişilere duyurmak isteyenler
  • Para ile satın aldığınız reklamların ziyaretçi trafiğini fazla göstererek, reklamların işe yarıyor olduğu konusunda sizi ikna etmek isteyen uyanıklar
  • Özellikle e-ticaret yapan firmalarda, ödeme yapmak için bankaların 3D secure sayfasına gidip, başarılı yada başarısız işlemde e-ticaret sitesine geri dönen müşteriler
  • Bu işten tamamen keyif alanlar 🙂

Referrer Spam’ın Zararları

Dijital ölçümlemenin temelinde, varsayımların ortadan kalkıp somut verilerin elde edilebilmesi yatıyor. İstatistik uygulamalarımızdaki sahte-gerçek veri oranı ne kadar büyürse, atacağımız adımların temelinde yatan raporlar, ölçümler, dayanaklar o kadar bizi yanıltacaktır.

Sektöründe ciddiye alınan şirketler ve internet siteleri, belli dönemlerde istatistikler yayınlarlar. Referrer spam yapan uyanıkların ana amaçlarından biri, bir şekilde isimlerinin bu raporlarda görünmesidir. Eğer rapor sunan kişiler, bu uyanıklardan daha uyanık olmazlarsa, gözden kaçan bir satır ile, bu uyanıkların bedavadan reklamını yapmış olurlar. Bunun doğrudan marka imajına, iş ciddiyetine zararı olacağını düşünmek hiç de abartı sayılmaz.

Bu kaynak da ne deyip o linklere tıklama, açma durumunda çeşitli virüslere maruz kalmanız ihtimalini de yok saymayalım.

Peki Referrer Spam’ı Nasıl Tespit Edebiliriz?

Başlığı Google Analytics diye attığımız için, bu yazıda zararlı yönlendirmeleri nasıl tespit edeceğimizi ve bunlarla nasıl mücadele edeceğimizi de Google Analytics üzerinden anlatacağım.

Google Analytics’te herhangi bir Görünüm’e girdikten sonra, sol tarafta bulunan navigasyondan Edinme > Tüm Trafik > Kaynak/Araç yolunu izleyin.

Google Analytics Kaynak Araç

Açılan ekranda istediğiniz tarih filtrelemesini seçin ve raporu üretin. Raporu biraz incelediğinizde aşağıdaki gibi verilerle karşılaşacaksınız.

Google Analytics Spam Referrer

Gördüğünüz gibi, sanki Google’dan gelmiş gibi görünen bir trafik var. Amaç bu linki kopyala yapıştır ile tarayıcımıza yapıştırıp, ziyaret sağlatmak. Son 1 hafta içerisinde bu referrerin tamamı %100 bounce rate ve 00:00:00 ziyaret süresine sahip binlerce trafik sağladığını söylediğim zaman, istatistikleri nasıl bozacağını tahmin edersiniz. Üstelik bir de hata yapıp, ziyaret sağladığımızda başımıza gelecekleri tahmin bile edemiyorum.

Sadece spam amaçlı zararlı refererlarla değil, aşağıdaki gibi görüntülerle de karşılaşabiliriz.

Google Analytics Banka Sanal Pos Referrerları

Bu görselde görebileceğiniz gibi, bankaların sanal pos adresleri de referrer olarak datamızda tutuluyor. Bunları engellemezsek, aynı satışların birden çok kez raporlanması gibi sorunlarla karşılaşabiliriz.

Referrer Spam Nasıl Engellenir? Banka Pos Adresleri Google Analytics Raporlarından Nasıl Kaldırılır?

Şimdi gelelim referrer spam’ı nasıl engelleyeceğimize.

ekran-resmi-2016-11-09-14-29-51Google Analytics’te herhangi bir mülkü seçtikten sonra, YÖNETİCİ sekmesine giriyoruz. Örneğin TEB bankasının referrer’ini, raporlardan kaldıracağız diyelim.

 

Ardından GÖRÜNÜM bölümünün altında, bulunan açılır kutudan hangi görünüme filtreleme yapacaksak onu seçiyor ve Filtreler‘e tıklıyoruz.

ga-3

Açılan ekranda FİLTRE EKLE butonuna tıklayacağız.

ekran-resmi-2016-11-09-14-34-31

Şimdi filtremizi ekleyelim. Aşağıdaki görselde;

ga-5

Öncelikle Yeni Filtre Oluştur seçeneğini seçiyoruz. Filtremize herhangi bir ad verdikten sonra, Filtre Türü‘nü Özel olarak seçiyoruz. Raporlardan yaptığımız filtreyi kaldırmak istediğimiz için, Hariç Tut seçeneğini seçip, Filtre Alanı‘nda Kampanya Kaynağı seçeneğini seçiyoruz. Ardından subdomain olmadan, filtrelemek istediğimiz kaynağın alan adını giriyoruz. Yukarıdaki örnekte biz, TEB Bankası’nın referer raporunda görünmemesini hedefliyoruz.

Diğerseniz filtreyi kaydetmeden önce doğrulama yapabilirsiniz. Bu şekilde, o andan önceki 7 gün içerisinde bu filtreye uyan trafiğinizin olup olmadığını görebilirsiniz. Ardından filtreyi kaydedeceğiz.

Raporlarda engellemek istediğiniz her domain için bu işlemi tekrar etmeniz gerekiyor.

Aklıma gelmişken, birkaç örnek vereyim. İşe başlamışken e-ticaret siteniz için,

  • teb.com.tr
  • sanalakpos.com
  • ykb.com
  • isbank.com.tr (bazen sanalpos.isbank.com.tr bazen de spos.isbank.com.tr olarak görünebiliyor)
  • halkbank.com.tr

gibi banka refererlarını filtreleyerek, 3D secure sayfasından gelen referrer kaynaklarını raporlarınızdan kaldırabilirsiniz. Bugünlerde popüler olan bazı spam referer’lar şu şekilde:

  • semalt.com
  • buttons-for-website.com
  • see-your-website-here.com
  • darodar.com
  • econom.co
  • ilovevitaly.co (ve diğer domain uzantıları)

112DijitalUnutmadan, 112Dijital olarak, E-Ticaret siteleriniz için Google Analytics kurulumunu, e-ticaret süreçlerinin takibine kadar biz de yapabiliriz. Bu konuda size profesyonel destek sağlayarak, asıl işinize odaklanmanıza yardımcı olabiliriz. Bu konuda bizi arayabilir yada bize yazabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu