Dijital Pazarlama

Yeni Başlayanlara Instagram Reklam Rehberi

Instagram’ın bugün sahip olduğu rakamlara bakarsanız 600 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip olduğunu görebilirsiniz. Karşılaştırma yapmak her ne kadar çok doğru olmasa bile bir başka sosyal medya ağı Twitter aylık 313 milyon aktif kullanıcıya sahiptir.

Fakat tüm bu rakamsal değerleri bir kenara bırakmak gerekmektedir çünkü Instagram’ın ilgi çekici bir pazarlama kanalı olmasını sağlayan nitelik kullanıcı miktarı değil tamamen kullanıcılar ile markaların birbiriyle etkileşim düzeyidir.

Bir küçük marka olmanın dezavantajlarından birisi sosyal medyada yapılan paylaşımlara çoğu zaman bir tepki gelmemesi yani sanki boşlukla konuşuyormuşsunuz gibi bir his uyandırmasıdır. Herhangi bir beğeni olmaz, yorum olmaz, paylaşım olmaz. Bu tip durumlarla sık sık karşılaşmış olabilirsiniz. İşte bu manzaraya Instagram’da yer yoktur. Hedef kitleniz ne kadar küçük olursa olsun paylaştığınız şeyler birkaç beğeni veya yorum alacaktır.

Instagram’da e-ticaret etkinlikleri gerçekleştirebilirsiniz çünkü bu sosyal medyanın doğası buna oldukça müsaittir. Instagram sadece etkileşim açısından değil birbirinden farklı faktörler nedeniyle dahi diğer sosyal medya ağlarından avantajlı durumdadır. Bu nedenle pek çok marka artık Instagram’da aktif olmaya çalışmaktadır.

Link Problemi

Instagram’da pazarlama çalışması yapmanın en büyük problemi Instagram’da sizi takip eden kişileri sitenize geri döndürmektir. Çünkü yaptığınız paylaşımlara tıklanabilir linkler ekleme fırsatınız yoktu. Dolayısıyla Instagram’da aktif olmaya çalışan markalar biyografi alanına linkler koyma yoluna gitmekteydiler. Yeni bir ürün ile ilgili bir şeyler paylaştıklarında da bu linkleri güncelleyerek ilerlemekteydiler.

Her ne kadar çok ideal olmasa bile Instagram markalar için hala güçlü bir trafik kaynağıdır. Üstelik bu trafik kaynağı dönüşüme açık olduğundan yeni satış imkanları açısından çok daha elverişli bir durum söz konusudur. Tüm bu trafiğin biyografi alanında yer alan linkten geldiği düşünüldüğünde ideal olmayan yaklaşımın ne olduğunu rahatlıkla çözümlemek mümkündü.

Şimdilerde ise bu problem kısmen çözülmüş gibi görünmektedir. Artık Instagram gönderilerine websitenizin linklerini eklemeyi başarabilirsiniz. Tabi bunun için Instagram’da reklam yayınlamanız gerekmektedir. Birçok Instagram reklamında gördüğünüz “Alışveriş Yap” veya “Alışverişe Başla” butonu bu görevi görmektedir.

Instagram Reklamcılığına Giriş

Insagram reklamcılığı henüz yeni sayılan bir şeydir. Fakat geçmişe doğru bakıldığında “sponsorlu gönderiler” gibi bir yaklaşımın varlığından söz edebilmektedir. Önceden Instagram’da reklam verebilmek için Instagram fenomenleri ile irtibat kurup onlarla anlaşıp markanızın reklamını yapmalarını istemeniz gerekmekteydi. Trafik ve yeni satış imkanları kazanmak için bu yöntem hala çok etkili olsa bile belirli sınırlamalar söz konusudur:

  • Çoğunlukla pahalıdır.
  • İletişim ve pazarlık gerektirir.
  • Anlaşmaları takip edebilmek için yasal otorite yoktur.
  • Sınırlı sayıda hedef kitlesine ulaşılabilmektedir.

Sponsorlu gönderiler hala etkin bir biçimde kullanılmaktadır. Birisiyle ürününüzü tanıtması için anlaşıp onun tanıtımını yaptırmak son derece avantajlı bir durumdur. Bu yöntem sizin için bir sosyal kanıttır, firmanızın bilinirliğini yükseltebilir ve insanlar bir başkasının güvendiği ürünü satın almaya daha eğilimli olmaktadırlar. Her ne kadar avantajları çok olsa bile fenomenlerin yapacaklarını kontrol edebilme fırsatına sahip olamayacağınız için hedef kitle konusunda bazı problemler yaşamanız olasıdır.

Güçlü avantajları ve beraberinde güçlü dezavantajları olsa bile fenomenlerle irtibat kurup ürünlerinizin tanıtımını yaptırmak iyi bir pazarlama yöntemidir. Bu yöntemi uzun zamandır kullanıyorsanız ve verim alıyorsanız bundan vazgeçmek kolay olmayabilir ancak artık Instagram’da pazarlama çalışmalarınıza yön verebileceğiniz yeni bir yöntem bulunmaktadır.

Instagram Reklamcılığın Çalışma Yöntemleri

2015 yılından bu yana pek çok kişi Facebook’un sunduğu reklam platformu sayesinde Insagram reklamları oluşturabilmektedir. Bu platform sayesinde reklam yayınlayanlar oluşturdukları reklamlar üzerinde sınırsız kontrol hakkına sahiptirler. Reklamların görüntülenme biçimlerinin yanında onları kimlerin görebileceğini dahi belirlemek mümkündür. Sponsorlu yazıların aksine reklamlar doğrudan hesabınızdan paylaşmaktadır. Bu yöntemin bir takım avantajları vardır:

  • Ölçeklenebilir fiyatlandırma.
  • Kendi kendine servis ve anlık etkileşim.
  • Kontrolün sizde olmasını sağlayan etkileyici raporlama.
  • Oldukça kullanışlı kitle hedefleme imkanı.

Buna ek olarak Instagram’da oluşturacağınız reklamla ilgili bir detayı unutmamak gerekmektedir. Oluşturduğunuz ve yayınladığınız reklamları kaç kişinin gördüğünü asla bilemezsiniz. Çünkü Instagram yayınları kronolojik olarak gözükmesini sağlamamaktadır.

Reklam Türleri

Instagram’da dört farklı türde reklam yayınlamanız mümkündür:

  • Fotoğraf Reklamları – Dikdörtgen veya kare biçimde basit bir fotoğraf.
  • Video Reklamları – Dikdörtgen veya kare biçiminde maksimum 60 saniyelik reklamlar.
  • Dönen Reklamlar – İnsanların kaydırma yaparak görebilecekleri ekstra 4 fotoğrafın yer aldığı reklamlar.
  • Hikaye Reklamları – Fotoğraf veya video içerikle Instagram hikayelerinde yayınlanan reklamlar.

Kampanya Hedefleri

Instagram reklamlarının çeşitli kampanya hedefleri bulunmaktadır. Kampanya hedefleri bir liste üzerinden seçim yapabildiğiniz potansiyel hedeflerdir. Bu seçeneği göz ardı etmemelisiniz çünkü oluşturacağınız reklamları iyileştirmeniz konusunda size yardımcı olacaklar ve onlar için yapacağınız ödemeleri düzenleyeceklerdir. Örneğin hedefiniz insanları videolarınızı izletmeye yönlendirmek ise bu durumda paylaştığınız linke kaç defa tıklamış olduklarının bir önemi yoktur.

Daha önce Facebook reklamları yayınlamış biriyseniz kampanya hedeflerine aşina olabilirsiniz. Burada yer alan seçenekler şu şekildedir:

  • Bilinirlik — İşletmenize, ürünlerinize, uygulamalarınıza veya hizmetlerinize bilinirlik kazandırın.
    • Erişim
    • Erişim ve Erişim Sıklığı
    • Marka Bilinirliği
    • Yerel Bilinirlik
  • Önem — Potansiyel müşterilerinizin ürünleriniz veya hizmetleriniz hakkında daha fazla bilgi almalarını sağlayın.
    • Website Tıklamaları
    • Video Görüntülenmeleri
    • Erişim ve Erişim Sıklığı
  • Dönüşüm — Ürün satışlarını, mobil uygulama indirmelerini ve mağazanızın ziyaretçi sayısını yükseltin.
    • Website Dönüşümleri
    • Instagram’da Dinamik Reklamlar
    • Mobile Uygulama Yüklemeleri
    • Mobile Uygulama Etkileşimleri

Hedefleme Seçenekleri

Instagram reklamları Facebook reklamları ile benzer hedefleme seçeneklerine sahiptir. Buna konuma, demografiye, ilgi alanlarına, davranışlara, benzer hedef kitlelere göre hedefleme dahildir. Ayrıca dilerseniz hedef kitleye Facebook’un karar vermesini sağlayabilirsiniz.

Bununla birlikte eğer Özel Hedef Kitle oluşturmuş durumdaysanız onları Instagram’da hedeflemeyi başarabilirsiniz. Özel Hedef Kitleler markanızla bir şekilde etkileşim kurmuş insanlardır. Bunlar sitenizi ziyaret etmiş, Facebook’ta paylaşımlarınız ile etkileşim kurmuş, uygulamanızı kullanmış veya sizinle iletişim bilgilerini paylaşmış insanlardan oluşmaktadır.

İlk Instagram Reklamını Oluşturmak

Instagram’da ilk reklamınızı oluşturmak için yapmanız gerekenleri adım adım aşağıdan takip edebilirsiniz.

Adım 1 – Instagram Hesabınızı Facebook Sayfanıza Bağlayın

Instagram reklamınızı oluştururken atmanız gereken ilk adım Instagram hesabınızı Facebook sayfanız ile birleştirmektir. Bunu tek bir sefer yapmanız yeterli olacaktır. Facebook sayfanızın Ayarlar kısmını ziyaret edin ve buradaki Instagram Reklamları seçeneğine tıklayın.

Daha sonra “Hesap Ekle” butonuna basın ve Insagram giriş bilgilerini ekleyin. Eğer daha önce bir Instagram hesabı oluşturmamış biriyseniz şimdi oluşturabilirsiniz. Burada işlemleri tamamladıktan sonra “Onayla” butonuna basmanız yeterli olacaktır.

Adım 2 – Kampanya Oluşturma

Artık Instagram hesabınızı Facebook sayfanıza bağlamış durumdasınız. Şimdi Reklam Yöneticisi kısmına gitmelisiniz ve burada ilk kampanyanızı oluşturmalısınız. Eğer Power Editor kullanma konusunda yetkin biriyseniz Instagram reklamlarını burada oluşturmayı başarabilirsiniz. Eğer daha önce Facebook reklamları oluşturmuş biriyseniz bu süreç size fazlasıyla tanıdık gelecektir.

Reklam Yöneticisi sayfasında “Kampanya Oluştur” seçeneğine tıklayarak reklam oluşturmak için ilk adımı atabilirsiniz. Daha sonra kampanya hedefinizi belirlemelisiniz. Burada yer alan tüm hedeflerin Instagram Hikaye Reklamları ile uyumlu olmadığını bilmelisiniz.

E-ticaret işletmeleri için “Dönüşüm” hedefi en iyi seçimdir. Bu hedefi kullanabilmek için Facebook piksel kodunun sitenizde ekli olması gerektiğini unutmamalısınız. Eğer bu kodu henüz eklemiş durumda değilseniz Facebook sizi bu konuda uyaracaktır.

Adım 3 – Reklam Setinizi Oluşturun

Reklam Seti sayfasında dönüşüm türü için “Satın Alma” seçeneğini seçerek yola devam edebilirsiniz. Bir sonraki adımda reklamınızı kimlerin görmek istediğini belirleyebilirsiniz. Ayrıca reklamlara ödemek istediğiniz rakamı belirleyebilirsiniz. Facebook reklamları ile Instagram reklamlarının hedefleme seçenekleri tamamen aynıdır. Eğer Özel Hedef Kitle oluşturmuş durumdaysanız Instagram reklamları için bu hedef kitleyi seçebilirsiniz.

Bu adımları tamamladıktan sonra reklam yerleşimi ayarlarınızı yapabilirsiniz. Burada Instagram, Facebook ve Messenger için reklam yerleşimi seçeneklerinizi görebilirsiniz. Burada ihtiyaç duyduğunuz seçimleri yaptıktan sonra bir sonraki adıma geçebilirsiniz. Bir sonraki adımda karşınıza reklamlar için harcamak istediğiniz miktar çıkacaktır. Burada düşük bütçeyle başlamak doğru olacaktır. Çünkü bütçe az geldiğinde daha sonradan bunu yükseltme şansına sahip olacaksınız.

Reklamlar için ne kadar harcamak istediğinize karar verdikten sonra sağ altta yer alan “Devam” düğmesine basmalısınız. Bir sonraki ekranda karşınıza reklam biçimi gelecektir. Burada yer alan Kanvas seçeneğinin Instagram ile uyumlu olmadığını bilmelisiniz. Kararınızı verdikten sonra aşağıya inip kullanmak istediğiniz görselleri veya videoları yüklemeye başlayabilirsiniz.

İhtiyaç duyduğunuz görsel içerikleri yükledikten sonra biraz daha aşağı inip oluşturacağınız reklama metin ekleme seçeneğiyle karşılaşabilirsiniz. Metin editörünün hemen yanında oluşturmakta olduğunuz reklamın nasıl göründüğünü görebilirsiniz. Her şeyin artık hazır olduğuna inanıyorsanız “Sipariş Ver” butonuna tıklayarak reklamı yayına alabilirsiniz.

Adım 4 – Tekrarlayın

İlk reklam her zaman en zor olandır. Instagram’da ilk reklamınızı oluşturduktan sonra ikincisi oluştururken daha az zorlanacak olduğunuzdan emin olabilirsiniz. Sürekli olarak Reklam Yöneticisi kısmına göz atarak yayınlamış olduğunuz reklamların performansını gözden geçirebilirsiniz. Yeni reklamlar oluşturmak için yukarıdaki adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu