SEO

Sitenizi Taşırken Trafik Kaybetmeyin

Bir site taşıma planınız varsa SEO açısından problem yaşamak istemiyorsanız iyi bir plana ihtiyacınız var demektir. Bu rehberden yararlanarak SEO merkezli tüm noktaları gözden geçirebilir ve sitenizi olabildiğince hızlı ve kayıpsız bir biçimde taşımayı başarabilirsiniz.

Bir markanın arama motoru sonuçlarındaki varlığını hızlı bir biçimde ortadan kaldıracak olan en güçlü şey zayıf ve kontrolsüz bir biçimde gerçekleştirilmiş site taşıma işlemidir. Alan adını değiştirmek veya sitenize HTTPS eklemek iyi bir atılım olabilir ancak bunları gerçekleştirirken hatalar yaparsanız arama motorları bu hatalara göre hareket edeceklerdir. Sonuç olarak arama motorundaki varlığınız çok büyük sekteye uğrar ve organik arama trafiği kaybetmeye başlarsınız. Aşağıdaki SEO kontrol listesini gözden geçirerek kendinizi iyi bir taşıma planına hazır hale getirebilirsiniz.

1. Taşıma İşleminin Doğru Karar Olduğundan Emin Olmak

Site taşıma işlemi her zaman trafik kaybına neden olacaktır. Google’ın değişiklikleri işlemesi ve dizinini güncellemesi zaman alacaktır. Dikkatli bir biçimde site taşıma işlemini gerçekleştirmek ise trafik kaybını minimuma indirecektir. En iyi senaryoyla Google taşıma işlemini hızlı algılayıp hızlı çözümleyecek ve yeni adresi geçerli sayfa olarak tanıyacaktır.

Elinizdeki en iyi senaryo budur. Site taşıma işlemi gerçekleştirmek aslında çok az SEO faydası sağlar ve arama motoru cezalarının yok sayılmasına neden olmaz. Buna rağmen SEO uzmanlarının büyük bir kısmı site taşıma işlemini iyileştirmeler yapmak, site yapısını güçlendirmek, kırık linkleri düzeltmek ve içerik güncellemeleri yapmak için değerlendirmektedir. Size ise tüm bunları akılda tutarak site taşıma işleminin aşağıdaki başlıklarda kayda değer bir kazanım sağlayıp sağlamamasına göre bir karar vermelisiniz.

  • Site taşıma işlemi yeniden markalaşma konusunda size yardımcı oluyorsa bunu gerçekleştirebilirsiniz.
  • Site taşıma işlemi yeni linkler kazandıracaksa bunu gerçekleştirebilirsiniz.
  • Site taşıma işlemini HTTPS kullanımına geçmek için gerçekleştirmek istiyorsanız bunu yapabilirsiniz.

2. Site Kumu Etkisinden Faydalanmak

Site taşıma işlemini gerçekleştirebilmek için ilk önce yapacağınız değişiklikleri bir test sunucusunda test etmelisiniz. Tüm yönlendirmelerin uygun biçimde çalıştığından ve sitedeki diğer her şeyin uygun şekilde işlev gösterdiğinden emin olmalısınız. Bunların hepsini test etmeden gerçekleştirmek demek birçok farklı hatayla karşılaşmak anlamına gelmektedir. Eğer karşılaşacağınız hatalar çok fazla olursa siteyi birkaç hafta içerisinde dahi hazır hale getirmeniz pek mümkün olmayacaktır.

3. Site Taşıma İşleminde Doğru Zamanı Seçmek

İyi planlanmış takip edilebilir bir site taşıma işleminin site trafiğini kalıcı olarak etkilemesi söz konusu olmasa bile planınızı en ince ayrıntısına kadar gözden geçirmelisiniz. Bu nedenle taşıma işlemini doğru zamanda yapmalısınız. Dönem dönem site performansını gözden geçirip en doğru zamanı seçmelisiniz. Taşıma işlemini önemli tatil günlerinin öncesinde yapmamalısınız. Hedefiniz daima minimum miktarda trafik kaybı yaşamak olmalıdır. Bu nedenle en az trafiğe sahip olabileceğiniz günlerde taşıma işlemini gerçekleştirmeniz çok daha iyi olacaktır.

4. Site Taşımayı Gerçekleştirmeden Önce Tarama Yapmak

İlerleyen zamanlarda sitenin taranması için sorun yaşamak istemiyorsanız taşıma işlemini gerçekleştirmeden önce bir ön tarama yapmalısınız. Sitenizde yer alan URL adreslerinin bir tam listesinin elinizde olduğundan emin olmalısınız. Böylece hiçbir kayıp yaşamadan yolunuza devam edebilmeyi imkanlı hale getirmelisiniz.

Bu tarama işlemini bir fırsat olarak değerlendirip sitenizde yer alan tarama hatalarını ve yönlendirmeleri gözden geçirebilirsiniz. Bunların zaman içerisinde daha farklı sorunlar oluşturabilme ihtimalleri vardır. Sitelerin hemen hemen büyük bir kısmı kırık veya yönlendirilmiş linklere sahiptir.

Sitenizde yer alan ve normalde 404 sayfalarına çıkan tüm linkleri kaldırmalı veya yerlerine başka linkler eklemelisiniz. Buna ek olarak yönlendirme sayfalarına çıkan tüm linkleri güncelleyerek son sayfada bir karar kılmalısınız. Taşıma işlemini gerçekleştirdikten sonra sitede yüzlerce yönlendirmenin olması gibi bir durumla karşı karşıya kalmamalısınız.

Bir site taramasının sitede yer alan tüm sayfaları tanımlayamayacağını en başından bilmelisiniz. Örneğin, sitenizde yer alan ve diğer sayfalarla hiçbir bağlantısı olmayan sayfalar taramalarda gözükmez. Bunun için veritabanı ile uğraşmalı veya elinizdeki diğer kayıtlara göz atmalısınız. Eğer bunu yapma imkanınız yoksa Google Analytics verilerine göz atarak veya Ahrefs kullanarak bunları bulabilmeniz mümkündür. Herhangi bir sayfayla bağlantılı olmayan bir link tespit etmeniz durumunda onları site taşıma işlemi sırasında güncellemeye çalışmalısınız.

5. Analiz Verilerini Değerlendirmek

Site taşıma işlemine başlamadan önce Google Analytics verilerinizin bir yedeğini almalısınız. Bu verilere daha sonradan trafik kaybı yaşayıp yaşamadığınızı belirlemek için ihtiyaç duyacaksınız. Eğer trafik kaybı söz konusuysa analiz verilerine göz atıp tek tek karşılaştırmalar gerçekleştirmelisiniz. Böylece hangi sayfaların ne kadar trafik kaydı yaşadığını gözden geçirebilirsiniz. Birçok koşulda trafik kayıpları site genelinde değil belirli sayfalarda yaşandığından işiniz daha kolay olabilir.

Ahrefs gibi bir araçtan yararlanarak en fazla link alan sayfanızın ne olduğunu bulabilirsiniz. Taşıma işlemini gerçekleştirdikten sonra bu sayfaları yakından takip etmelisiniz. Eğer bu sayfalarda trafik kaybı yaşanırsa sahip olduğunuz otorite eski sitenizden yeni sitenize geçmemiş demektir. Bu sayfalar sahip olduğunuz otoriteyi taşıyan sayfalardan dolayısıyla onlarda yaşanabilecek kayıp sitenizin genel performansına etki edecektir.

6. Eskiden Yeniye Olacak Şekilde URL Değişikliklerini Saptamak

Bir liste oluşturarak eski URL adresleri ile onların eşleştiği yeni URL adreslerinin bir listesini çıkarmalısınız. İdeal olarak, site taşıması sırasında eski sayfalar yeni sayfalara geçiş yaparlar. Bir sayfayı kaldırmak ise onun elde ettiğin arama motoru trafiğini kaçırmak demektir. Buna ek olarak, çok sayıda sayfa kaybı yaşamak Google’ın yeni sitenin eski siteyle aynı olmadığını düşünmesine ve beraberinde sıralama kaybetmenize neden olacaktır.

Sitenizde kullandığınız URL yapısının eski sitenize ait URL yapısıyla benzer olmasını sağlamalısınız. Bu yapıyı değiştirmek için güçlü nedenlere sahip değilseniz her şeyin aynı olması en iyi fikirdir. Sitenizin kalıcı bağlantı yapısını değiştirmek istiyorsanız site taşıma işlemi bunun için en doğru zamandır. Bunu yaparken yine çok büyük bir değişikliğin altına imza atmamalısınız çünkü Google iki sayfayı birbirinden farklı yerler olarak görebilecektir. Site taşıma ve kalıcı bağlantı değiştirme işlemini aynı anda yaparsanız trafik kayıplarını takip edebilme konusunda zorluk yaşayacağınızı unutmamalısınız.

Sitenizde yer alan mevcut yapıyı korumanızı gerektiren bir diğer neden ise .htaccess dosyasına erişim sağlayarak eski sayfaları yeni sayfalara yönlendirmenin kolaylığından faydalanmıştır. Tüm işlemleri tek tek yapmakla uğraşmayacak olduğunuzdan sunucunuz daha az yükten sorumlu olacaktır. Bununla birlikte yönlendirme işlemlerini gerçekleştirmek daha az başınızı ağrıtacaktır.

7. Tüm Dahili Linkleri Güncellemek

Sitenizde yer alan HTML linklerinin eski siteye değil yeni siteye yönlendirilmesi gerekmektedir. Belki ilk okuyuşta kulağınıza çok saçma gelebilecektir ancak site taşıma işleminde bu linkler unutulabilmektedir. Dahili linklerinizi tamamen yeni sitenize yönlendirmiş olduğunuzdan emin olmalısınız ve bunu en kısa sürede gerçekleştirmelisiniz. Çünkü bu yönlendirmelerin her birisi sitenin performansını etkilemeye adaydır.

Sitenizde yer alan bu tür linkleri yeniden yazmanın en ideal yolu veritabanı üzerinde bir arama gerçekleştirmek ve yeni linkleri eklemektir. Veritabanı üzerinde gerçekleştireceğiniz bu operasyonu asla aksatmamalısınız. Tüm bu değişiklikler dosya adını aynı aynı bırakarak alan adını değiştirmenize yardımcı olacaktır. Aramanızı gerçekleştirmeli ve veritabanı üzerinde bu değişiklikleri yapmalısınız.

8. Standartlaşmayı Tüm Sayfalara Yaymak

Sitenizde kullanmış olduğunuz standartlaştırma etiketlerinin yani “Canonicalization” çalışmalarının eski siteye değil yeni siteye yönlendirildiğinden emin olmalısınız. Eski siteye standartlaştırma uygulamak en sık yapılan hatalardan birisidir ve bu hata yeni sitenin dizine eklenmesine engel olabilmektedir.

Standartlaştırma gibi epey önemli bir etiketi yeniden kullanacaksanız sitenizde yer alan tüm sayfaları tek tek gözden geçirmelisiniz ve gerekliyse her sayfayı tek tek standartlaştırma yoluna gitmelisiniz. Yönlendirmelerin yardımıyla Google bu sayede siteyi yeni bir site olarak görmeyecek aksine burasını eski sitenin yeni konumu olarak değerlendirecektir. Site genelinde sayfa sayfa standartlaştırma etiketini kullanma yoluna gitmelisiniz çünkü bunu yapmadığınız zaman kopya içerik gibi bir problemle karşı karşıya kalabilirsiniz.

9. Kopya İçerik Problemini Çözmek

Site taşıma işlemi sırasında en çok göz ardı edilen konulardan birisi kopya içerik problemidir. Kopya içerik problemi nedeniyle sitenizin sıralama kaybetmesini istemiyorsanız aşağıdaki konuları gözden geçirmeyi denemelisiniz.

  • Bir sayfa birbirinden farklı iki URL adresine sahipse bu kopya içerik problemiyle karşılaşmanız anlamına gelecektir. Standartlaştırma yöntemini kullanarak bu problemin üstesinden gelebilirsiniz ama yönlendirmeleri kullanmak her zaman daha iyi bir seçimdir. Böylece sadece bir sayfanın erişilebilir olmasını sağlayabilirsiniz. Burada yer alan linklerin tutarlı olduğundan emin olmalı ve dahili linklerden gelecek yönlendirmelerden kaçınmalısınız.
  • IP adresleri mutlaka URL adreslerine yönlendirilmiş olmalıdır.
  • Aynı içeriğe çıkan dosyaları gözden geçirmelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken dosyalar veya klasörler varsayılan olanlardır.
  • HTTPS kullanıyorsanız sadece bu protokolün aktif olduğundan emin olmalısınız. Sitenizin www veya www olmayan hangi versiyonunu kullanıyorsanız onun erişilebilir olmalısını sağlamalısınız. Diğerlerini ise en uygun yönlendirmelerle aktif olanlara yönlendirmelisiniz.
  • Sitenizde arama fonksiyonu varsa arama sonuçları sayfasının “noindex” niteliğinde olduğundan emin olmalısınız.
  • URL sorgu dizeleri nedeniyle oluşabilecek kopya içerik probleminden uzak durmak için standartlaştırma etiketinden faydalanmaya çalışmalısınız.

10. Kaldırılmış Sayfaları Tanımlamak ve Kaldırmak

Site taşıma sırasında artık işinize yaramayacak pek çok farklı sayfayı kaldırmanız mümkündür. Markalaşma açısından bazı sayfaları kaldırmanız gerekiyor aşağıdaki adımları takip etmeyi denemelisiniz:

  • Tüm sayfaları bir listesini oluşturmalısınız.
  • Eski sayfaları yeni siteye yönlendirmeye çalışmamalısınız.
  • Kaldırmak istediğiniz sayfalardan tüm linkleri kaldırmalısınız.
  • Söz konusu sayfaları eski siteden kaldırmalı ve onların 404 sayfasına gitmesine izin vermelisiniz.
  • Bu sayfaların yerine gelecek sayfalar varsa yönlendirmeleri ayarlamalı ve linkleri yeni sayfaya yönlendirmelisiniz. Bu yöntemi değişim yapacağınız sayfa aynı amaca hizmet edecekse kullanmalısınız.
  • Kaldırılmış olan sayfaları ana sayfaya yönlendirmeyin. Bunların yerine bir sayfa gelmeyecekse onların 404 sayfasına çıkış yapmalarına izin vermelisiniz.

11. Özel 404 Sayfası Oluşturmak

Özel olarak oluşturulmuş olan bir 404 sayfası kullanıcıların sitede daha kolay gezinti yapmasına ve faydalı bir şeyler bulmalarına yardımcı olur. Bu kullanıcılar sitenizde artık bulunmayan bir sayfaya geldiklerinde onlara farklı bir yere gitmelerini önererek sitede kalmalarını sağlayabilirsiniz.

12. Site Haritalarını Kontrol Etmek

Eski sitenize ait olan site haritasını Google Arama Konsolu’ndan silmemeli ve aynı zamanda yeni sitenize ait site haritasını eklemelisiniz. Google’ın eksi site haritasını taramasını sağlayıp yönlendirmeleri tespit etmek planlı bir biçimde gerçekleştirdiğiniz site taşıma işlemini hızlandıracaktır.

13. Analiz Verilerini Tek Çatıda Tutmak

Google Analytics’i yeni bir alan adına yükleyip siteyi herkese açık hale getirmeden önce sitede çalışmasını sağlamalısınız. Taşıma işlemini gerçekleştirirken herhangi bir şekilde veri kaybı yaşamak istemeyeceğiniz için taşıma işlemi sırasında her türlü değişikliği kontrol etmeniz gerekmektedir.

14. Değişen Tüm Linkleri Yönlendirmek

Yukarıda belirtildiği gibi ideal olan yöntem yönlendirmeleri .htaccess dosyası üzerinden gerçekleştirmektir. Bunu yaparken HTTP protokolünden HTTPS protokolüne geçişi iyi düşünmeli ve SSL eklemelerini hesaba katmalısınız. Bunun mümkün olmadığı sayfalar için tek tek yönlendirmeler yapmalısınız. Doğrudan .htaccess dosyasında yaptığınız değişiklikle tek tek yaptığınız yönlendirmeler arasında bir çakışmanın olmadığından emin olmalısınız.

Tüm yönlendirmeleri bir test sunucusunda test ettikten ve herhangi bir 404 hatası olmadığından emin olduktan sonra onaylamalısınız. Sitenizi herkese açık hale getirmeden önce bu adımın epey önemli olduğunu bilmelisiniz. Siteniz herkese açık hale geldiğinde siteniz efektif bir biçimde taşınmış olacaktır. Yeni siteniz tüm yönlendirmeleri sorunsuz bir biçimde işleyecek durumda olmalıdır.

15. Eski Alan Adını Kontrol Etmek

Taşınma işleminin asıl amacı eski alan adının satılması değilse mutlaka eski adını kontrol etmeye devam etmelisiniz. Genellikle eski alan adının tamamen yeni alan adına yönlendirilmiş olması gerekir, buna sayfa sayfa yönlendirmeler dahildir. Eğer söz konusu yönlendirmeler kaybedilirse eski siteden elde edilen linkler de kaybedilecek demektir.

Birçok kişi eski alan adıyla işi bittiğinde ve Google onu taramayı bıraktığı zaman bu alan adından tamamen vazgeçmektedir. Google’ın eski site yerine yeni siteye daha fazla değer verecek olması sizi yanıltmamalıdır. Arama motorundaki varlığınızı bir anda kaybetmek istemiyorsanız eski alan adını bir süreliğine daha elinizde tutmalısınız.

16. Trafiği, Performansı ve Sıralamayı İzlemek

Arama ve yönlendirilen trafiği her fırsatta gözden geçirmelisiniz. Taşıma işlemini gerçekleştirdikten sonraki birkaç hafta bunu günlük olarak gerçekleştirmelisiniz. Trafikte ciddi dalgalanmalar yaşanıyorsa hemen sayfa seviyesinde araştırmalara başlamalı hangi sayfaların trafik kaybı yaşadığını bulmalısınız. Bu sayfaları tarama hataları ve link sorunları açısından gözden geçirmelisiniz. Eski siteden yeni siteye yönlendirilen tüm linklerin sağlam olduğundan emin olmalısınız.

En fazla link alan sayfalarınızı otorite ve link miktarı bakımından incelemelisiniz. Bu sayfalar sitenizin genel sıralama becerisi açısından en büyük etkiye sahip sayfalardır. Bu sayfaların performansında yaşanacak olan değişimler sitenizin genel performansını doğrudan etkileyecektir.

SEMrush gibi araçlarından faydalanarak anahtar kelime bazında sıralamanızı gözden geçirebilirsiniz. Birçok koşulda söz konusu gözden geçirme işlemi trafik değişimlerinin kolayca tespit edilmesine yardımcı olacaktır. Google’ın yeni sitenizi ne kadar hızlı bir biçimde dizine eklediğini ve eski sitenize ait sayfalardan hangilerinin dizinden çıkarıldığını görebilirsiniz.

17. Google Analytics’te Tarihleri İşaretlemek

Google Analytics’te yer alan ek açıklamaları kullanarak taşıma işlemi sırasında kritik tarihleri işaretlemeniz mümkündür. Bu sayede taşıma işlemi sırasında karşılaşabileceğiniz herhangi bir problemi daha kolay saptayabilirsiniz.

18. Google Arama Konsolu Mülkünü Ayarlamak

Kullanacağınız yeni alan adı için Google Arama Konsolu üzerinde yeni bir mülk oluşturmalısınız. En uygun versiyonu kullanarak mülkünüzü onayladıktan sonra yeni ve eski site haritalarını göndererek eski sitenin yeni siteye yönlendirildiği mesajını Google’a iletmiş olursunuz.

Google Arama Konsolu mülkünüz üzerinde bir adres değişikliği olduğunu bildirerek Google’ın yeni site haritasını taramaya başlamasını sağlayabilir ve “Google gibi getir” yönteminden faydalanarak yeni sitenizin hızlı bir biçimde dizine eklenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bunu yapmadan önce tüm yönlendirmelerin, standartların ve linklerin doğru bir biçimde işlev gösterdiğinden kesinlikle emin olmalısınız.

19. TBÖ’yi Düzgün Biçimde Yönetmek

TBÖ kampanyanızı gözden geçirerek doğru sitede aktif olduğundan emin olmalısınız. Eğer TBÖ kampanyanız eski site için geçerliyse aktif yönlendirmeler olacağından Google Analytics mülkünde nitelik kaybı yaşamanız olasıdır.

20. Diğer Platformları Güncellemek

Sosyal medya profilleri, ziyaretçi yazarlık yapılan yerlerdeki biyografi alanları, sahip olduğunuz diğer siteler, kullandığınız forum imzaları ve yararlandığınız diğer tüm platformlarda linklerin eski siteye değil yeni siteye ait olduğundan emin olmalısınız.

21. En Önemli Bağlantılara Ulaşmak

Size link veren en fazla otoriteye sahip olan sitelere ulaşarak taşıma işleminden onları haberdar etmeli ve sahip olduğunuz linkleri yeni siteye yönlendirmelerini talep etmelisiniz. Ulaştığınız kişilerin hepsi bunu yapmayacaktır ama birkaçının dahi linkleri değiştirmesi Google’ın site taşıma işlemini tanıma sürecini hızlandıracaktır.

Bunu tüm linkler için gerçekleştirmeye çalışmamalısınız. Sadece sahip olduğunuz en önemli linkler için bu çabayı ortaya koymalısınız. Diğer türlüsünde çok fazla zamana ihtiyacınız duyarsınız ve her link için iletişim kurmak gereksiz yere enerji harcamanıza neden olacaktır.

22. Dizine Eklenen Sayfa Miktarını Kontrol Etmek

Google yeni sitenize ait tüm sayfaları hızlı bir biçimde dizine eklemek gibi bir yaklaşım içerisinde olmayacaktır. Bir veya birkaç ay sonra geçtikten sonra dizine eklenen site sayısında bir gelişme olmaması durumunda bir şeyde hata olduğunu veya bir yerde hata yaptığınızı bilmeniz gerekmektedir.

23. 404 Hatalarını ve Yönlendirmeleri Kontrol Etmek

Yeni siteyi 404 hatalarını ve 301 yönlendirmelerini kontrol için gözden geçirmeniz gerekmektedir. Yeni sitede yer alan tüm linkler düzgün bir biçimde işlev gösteren bir sayfaya çıkmalıdır. 404 ve 501 hataları en sıkıntı hatalardır ve en kısa sürede çözülmelidir. 404 sayfaları için geçerli bir alternatif varsa linki değiştirip alternatife yönlendirme yapmalısınız. Böylece bu sayfaya gelecek kişileri geçerli ve işleyen bir sayfaya yönlendirebilirsiniz.

Karşınıza çıkabilecek olacak ikinci en kötü durum ise eski sitede yer alan 301 sayfalarına giden linkler ve bunların göz ardı edilmesidir. Her ne kadar yeni siteye yönlendirme yapmış olsanız bile sunucuya binecek olan yük performansı etkileyecek ve eski siteye verilebilecek linkler taşıma işlemi konusunda kafa karıştırıcı olacaktır. Bugüne kadar yaptığınız tüm çalışmaların etkisini göstermesini istiyorsanız Google ve diğer arama motorlarına kafa karıştırıcı sinyaller göndermemelisiniz. Bu nedenle sitenizde yer alan tüm dahili linklerin eski site üzerinden yönlendirmeyle değil doğrudan geçerli sayfaya çıktığından emin olmalısınız.

24. Eski URL Adreslerini Taramak

Screamng Frog veya buna benzer bir araçtan yararlanarak eski URL adreslerinizi taramaya çalışmalısınız. Taşıma işlemine başlamadan önce aldığınız URL listesinde tarama yaptığınızdan ise emin olmalısınız. Daha sonra ise tarama işlemi sırasında tespit edilemeyen URL adreslerini not etmelisiniz. Sitenizi doğrudan taramayı denerseniz 301 yönlendirmeleri nedeniyle sadece ilk sayfayı taramakla yetinirsiniz.

Tüm eski URL adreslerinin yeni siteye yönlendirildiğinden emin olmalısınız. Taşıma işlemi sırasında sayfa silme gibi bir işlemde bulunmadıysanız 404 hatalarının olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer 404 hataları varsa bu sayfaya herhangi bir link yönlendirilmemiş olduğundan emin olmalısınız. 404 hataları beklenen hatalar değilse bu durumda doğru yönlendirmeleri uygulamaya çalışmalısınız.

Harici URL adreslerini tarayarak tüm yönlendirmelerin düzgün çalıştığından emin olmalısınız. Harici URL adresleri 301 yönlendirmesine veya 404 hatasına sahip olmamalıdır. Harici URL adresinde yer alacak bir 301 yönlendirmesi yönlendirme zincirinin oluşmasına ve sunucu yönlü kötü performans elde etmenize neden olacaktır. 404 sayfasına yapılacak olan bir yönlendirme ise kullanıcıların hoşuna gitmeyecek türden bir deneyim yaşamaları anlamına gelecektir.

Eğer site taşıma işlemini SEO konusunu hesaba katmadan gerçekleştirirseniz arama motorunda trafik kaybını kabul etmiş sayılırsınız. Bu konuda dikkatli olmamanız durumunda Google tarafından ceza almanız bile söz konusudur. Arama motorlarının site taşıma sürecine yaklaşımlarını bilmeniz durumunda bu riski minimuma indirmiş olursunuz. Yukarıdaki başlıkların her birisi taşıma işlemini en uygun şekilde gerçekleştirme konusunda size yardımcı olacaktır.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu