SEO

Tek Sayfa Sitelerde SEO Nasıl Yapılır?

Tek sayfadan siteler bu ara çok popüler. Product Hunt ve The Latest gibi sitelerde her gün yeni ve çok başarılı örnekleri görmek mümkün. Özellikle bir ürün hakkında bilgi sunan siteler tek sayfa internet sitelerini tercih ediyorlar. Harika fontlar, grafikler ve geçişlerle çok şık göründükleri konusunda şüphemiz yok. Peki tek sayfa sitelerde SEO yapılabilir mi? Bu siteler arama sonuçlarında yükselebilir mi?

Bu konuyla ilgili Google’a bir soru yöneltilmiş ve Google’dan Matt Cutts (ki kendisi Google’ın Webspam ekibinin başındaki adamdır) bu konuya bir videoda cevap vermiş:

Bu konu tamamen söz konusu alanın ne olduğu, başlığı ve bu alanı nasıl bir arayüz ile sunduğunuz ile alakalı. Bu nedenle eğer söz konusu içerik sizin için ve ziyaretçileriniz için tek sayfada sunulduğunda problem yaratmıyorsa, çoğunlukla Google için de problem yaratmayacaktır.

Tek sayfadan oluşan sitelerin arama motoru optimizasyonu hakkında başkalarının söylediği şeylere baktığımızda, genel tavsiyelerin alt sayfalar yada bir blog eklemek yönünde olduğunu söylemek mümkün. Bu sefer de, tek sayfa site konseptinden uzaklaşıp, siteyi normal bir web sitesine dönüştürüyoruz.

Otorite

Otorite konusu, ilk bakışta tek sayfa sitelerin lehine bir tartışma yaratıyor. Şöyle ki, tüm site dışı ve site içi linkler, aynı URL’yi hedefleyecek. Buna karşı olan argüman ise, yeni içeriklerin farklı bağlantılarla erişilmesi, tek bir URL ile erişilmesi ile karşılaştırıldığında zorlaşıyor, buna bağlı olarak yeni bağlantılar kazanmak da zorlaşıyor.

Google’dan Matt Cutts’ın Google için sorun olmayacağını söylemesine rağmen, SEO uzmanları, bir internet sitesinin farklı URL’ler altında farklı kaynaklardan alacağı linklerin, sitenin güvenilirliğini artırdığını düşünüyorlar.

  • Sayfa Otoritesi: Tüm linklerin aynı URL’ye hedeflenmesinden fayda sağlamak mümkün.
  • Domain Otoritesi: Şüpheli/Bilinmiyor; Alınan ve verilen linklerin 1’e 1 oranında olması ile, tüm linklerin aynı URL’ye verilmesi ve aynı URL’den alınması arasında domain çapında fayda sağlanması konusunda şüpheler var.
  • Link İnşası: Zamanla sürekli link kazanım süreci zora girebilir.

İçerik

Arama motorlarının algoritmaları, “ilgi/alaka” eşleşmesi ile çalışır. Aranan sorgu kelime veya kelimeleri ile, sayfa içeriklerini karşılaştırır. Tüm içeriği tek sayfada toplamak, “ilgi/alaka” eşleşmesini kolaylaştırır, ancak aranan konunun sayfa içerisindeki yoğunluğunu da azaltır. Yani söylemek istediğim, içerik, birden fazla konuyu barındıracağından aranan şeyle karşılaştırıldığında tek sayfa içerisinde ilgi/alaka kurulması açısından daha faydalıdır. Ancak birçok konu içerisinde X konusunu aramakla, sadece X konusunun olduğu bir içerikte X konusunun bulunmasını karşılaştırdığımızda, 2. seçeneğimizde yoğunluk daha fazla olacağından, alt sayfalara taşınan içeriklerin daha kolay yükselebileceğini söylememiz çok da zor değil.

Taranabilirlik (Crawlability)

Arama motorları tek sayfalık sitenizi tarayabilir mi? Eğer sayfa scroll edildikçe yani aşağı doğru kaydırıldıkça yüklenen içeriklerden oluşan bir sayfanız varsa, bunların arama motorları tarafından taranabiliyor olduğundan kesinlikle emin olmanız gerekiyor. Arama motorları javascript kodlarının çalıştırılması konusunda kısıtlı imkanlara sahiptir.

Eğer emin değilseniz, tek sayfalık siteniz Google’da indeks aldıktan sonra en altlardan bir metni kopyalayın ve Google’da çift tırnak (” “) içerisinde bir arama yapın. Arama sonuçlarında aradığınız şey yer alıyor mu? Diğer bir test yöntemi de sitedeki tüm JS ve CSS’leri devre dışı bırakmak. Tüm CSS ve JS’ler devre dışı kaldıktan sonra sayfadaki tüm içerikler görüntüleniyor mu? (JS ve CSS’leri devre dışı bırakmak için bu linkteki aracı kullanabilirsiniz.)

 

Bazı geliştiricilerin, arama motorları için farklı sabit sayfalar hazırlarken, gerçek kullanıcılar için daha farklı sayfalar hazırladığına şahit oldum. Bu konuda dikkatli olmakta fayda var. Google, cloaking adını verdiği bu arama motorları ile gerçek kullanıcılara farklı içerikler gösterme yoluna bir cezalandırma ve banlama nedeni olarak bakıyor. Eğer arama motorlarına özel olarak farklı sayfalar sunuyorsanız, içeriğin ayırt edilemez şekilde birebir aynı olmasına dikkat etmelisiniz.

Tek Sayfa Siteler İçin SEO

Eğer bu aşamaya kadar tek sayfa sitelerden vazgeçmeye karar vermediyseniz, tek sayfa sitelerde nasıl SEO yapılacağını merak ediyor olmalısınız.

1. Tanımlı İçerik Bölümleri

Sayfadaki tüm bölümleri, farklı sayfalar hazırlıyormuş gibi hazırlayın. Hangi anahtar kelimeye çalışacağınıza karar verin ve her bölüme buna yönelik başlık, görsel, içerik, görsel alt etiketleri ve diğer SEO sinyallerini yerleştirin.

2. İçerik Bölümlerini Farklı DIV’ler ile Ayırın.

Her bölümün içeriğini, kendisine ait DIV’in içine yerleştirin. Örneğin;

<div id="tanitim">...içerik...</div>
<div id="ozellikler">...içerik...</div>
<div id="fiyatlar">...içerik...</div>
<div id="iletisim">...içerik...</div>

CSS ID’leri SEO anahtar kelimeleri için sinyal olarak algılanmaz. Ancak hem içerikleri ayırt edebilmek hem de anchor linkler için kullanmamızda fayda var ki anchor linkler SEO açısından değerli sinyallerdir.

3. Anchor linkler

Google’ın anchor linklere önem verdiğini biliyoruz. Anchor link de nedir derseniz, sizi sayfa içerisinde belli bir bölüme götüren linklere anchor link diyoruz. Bazen Google arama sonuçlarında anchor linklerin normal sayfa linki olarak listelendiğini görebiliriz.

112Dijital olarak bizim sitemizde de bazı linkler anchor link şeklinde. Örneğin navigasyonda yer alan Dijital bağlantısı https://www.112dijital.com/#dijital-performans bölümüne yönlenecek şekilde düzenlendi.

Anchor link kullanmak için öncelikle DIV‘lere isim verin.

<div id="dijital-performans">

Ardından sayfa içi linkinizi oluşturun ve bağlayın.

<a href="#dijital-performans">Dijital</a>

Farklı sayfalardan bu bölüme link vermek için bu şekilde bağlantı vermemiz gerekiyor.

<a href="https://www.112dijital.com/#dijital-performans">Dijital</a>

4. Her içerik bölümüne birer H1 etiketi ekleyin.

Bu tavsiyeyi belki de ilk ve tek sefer yapıyoruz. Aynı sayfa içerisinde birden çok H1 etiketi kullanmak sadece bu yapıya uygun. Aksi durumda her sayfaya yalnızca 1 adet H1 etiketi eklemeliyiz.

Özetle;

Tek sayfa siteler yeni siteler ve özel projeler için çok başarılı olabilir. Tek sayfa siteleri uzun süreli projelerde çok önermiyorum. Ayrıca çok sayıda sayfadan oluşan bir internet siteniz varsa, onu tek sayfaya çevirmeye de uğraşmayın. Yine de tek sayfa siteler için SEO yapmak imkansız değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu