SEO

Uzak Durulması Gereken 5 Yaygın E-Ticaret SEO Hatası

SEO alanında genellikle sektörde aktif olan insanların yaptıklarına odaklanırız. Bu her zaman aynı kararlılıkta bir iş yapmamıza yardımcı olmaz çünkü e-ticaret alanının büyük oyuncuları dahi büyük SEO hataları yapabilmektedir. Üstelik bu hatalardan geri dönüş yapmak neredeyse imkansıza yakın olabilmektedir.

Hangi SEO alanıyla ilgileniyorsanız ilgilenin rekabet araştırması son derece önemlidir. Her ne olursa olsun en önemlisi bizim yaptığımız için karşılığı olmayacak bir oyun haline dönüşebilmektedir. Ancak firmaların beklentisi çok değişik olduğundan sektörde en iyilerin yaptıklarını yaparak başarıya ulaşabileceklerini düşünmektedirler. Aradan zaman geçip SEO sayesinde trafik elde etmeye başladıkları zaman her şeyi doğru yaptıklarını zannetmektedirler.

Birçok sektörde yüksek SEO trafiğine sahip olmak gerçekten önemli bir iştir. Ancak e-ticaret dünyasında bu her zaman mümkün olabilen bir durum değildir. Yüksek trafiğe sahip olan pek çok e-ticaret sitesi aslında SEO açısından değerlendirildiğinde çok büyük hatalar yapabilmektedirler. Güçlü link profiline sahip olmanın ne demek olduğunu bilmemeleri ve marka bilinirliğine yönelik sinyalleri iyi değerlendirememeleri hata yapmalarına neden olmaktadır.

E-ticaret SEO çalışmaları düşünüldüğünde her şeyi doğru yapabilmek büyük bir zorluktur. Birbirinden farklı ürün verilerini tek bir sisteme entegre etme ve her şeyin iyi bir biçimde çalıştığından emin olmak için çaba göstermeniz gerekebilir. Elle tek tek uğraşarak yapılandırmak zorunda olduğunuz sayfaların sayısı sandığınızdan çok daha güçlü olabilecektir. Pek çok durumda ise bir e-ticaret sitesi için SEO en geniş trafik kaynağı sayılmayacağı için öncelikleri gözden geçirmek gerekmektedir.

SEO ile ilgilenen insanların e-ticaret kapsamında gerçekleştirdikleri çalışmaların etkisini yükseltmek için bir çıkış yolu bulmaya çalıştıklarında farklı yollar denemektedirler. Yeni teknikler deneyerek avantajı ele geçirmek isteyenler bir şekilde kendilerini rekabet anlamında öne doğru çıkartmaktadırlar. Ancak teknikleri kopyalanmaya başlandığında yeniden yeni bir şeyler üretmek için çabalamaktadırlar.

Sektörün öncüleri daha doğrusu büyük e-ticaret siteleri göz önünde bulundurulduğunda SEO açısından onlara göre daha avantajlı olabilmek mümkündür. Bunu yapmanın tek yolu yeni işe yarar teknikler geliştirmenin yanında onların yaptıkları en yaygın SEO hatalarından uzak durmaktır.

1. Gezinti Felaketi

Sitenin gezinti ögeleri kontrol edilmediğinde genellikle karşılaşacağın manzara az çok bellidir. Kategori sayfalarına ait URL adresleri birbirine girer. Artan fiyat, azalan fiyat gibi çeşitli sıralama fonksiyonları tam anlamıyla çalışmaz. Sitede yer alan tüm ürünler karmaşık bir yapıda olur. Manzara ister içeriden, istersen dışarıdan bak sonuç değişmez. Bir şeylerin yolunda gitmediği apaçık ortadadır.

Diğer taraftan bakacak olursak şirketler çok fazla sayfa oluşturmak istemekten olabildiğince korkmaktadırlar. Genellikle gezinti ögelerini noindex niteliğiyle eklerler veya her şeyi ana sayfaya yönlendirerek onlara canonical nitelik kazandırırlar. Bunları gerçekleştirmek en değerli sayfaların dahi arama motoru tarafından bulunamaması anlamına geleceğinden gezinti uğruna tarama problemleriyle uğraşmak gibi bir gerçekle yüzleşmek durumunda kalınır.

Gezinti ögelerini bozmadan ve aynı zamanda tarama hatalarıyla boğuşmak zorunda kalmadan ilerlemek yani bir orta yol bulmak mümkündür. Filtrelenmiş olan gezinti ögelerini belirli başlıklarla sınırlı tutmak yani ürün sıralamalarını dinamik AJAX ile gerçekleştirmek mümkündür. Böylece kullanıcılar ürünleri istedikleri sıralamaya göre gördüklerinde URL adreslerinin değişmesine gerek kalmaz.

2. Site Hızının Yavaşlığı

Site hızının dönüşümlere ve hemen çıkma oranlarına etki ettiğini ispat eden çok fazla veri bulunmaktadır. Sadece birkaç saniyelik gecikme bile kullanıcıların etkileşim kurmalarına büyük bir engeldir. Genel olarak perakendeci olarak çalışan e-ticaret siteleri bu hız kavramını çok fazla önemsemezler ve buraya fazla yatırım yapmazlar. Site hızının çok fazla marjinal faydaları vardır ve bunları bir araya getirmek demek kullanıcının ilgisini çekmek ile eşdeğer durumdadır.

Site hızının SEO açısından önemi artık isteğe bağlı bir durum değildir. Doğrudan dönüşümlere etki ettiği için artık zorunlu bir nitelik durumundadır. Google’ın kullanıcıların hızlı ve modern sitelerden daha fazla verim aldıklarını durmadan dile getirmesi site hızının önemini açık bir biçimde ortaya koymaktadır. Site hızı arama motorlarında önemli bir sıralama faktörüdür ve bununla birlikte kullanıcı deneyimini iyileştiren bir unsurdur. Site hızını iyileştirmek için daha fazla beklemenize gerek yoktur.

3. Sadece XML Site Haritalarına Bağlı Kalmak

Herkesin bilmesi gereken en önemli SEO bilgisinin ne olduğunu merak ediyorsanız eğer bunu size söyleyebiliriz. Sitenizde yer alan her sayfanın taranması ve dizine eklenmesi gerekir. Rekabet durumunda ön plana çıkartmak istediğiniz her sayfa için bu kural geçerlidir. Site sayfalarının dizine eklenmesini sağlamak için pek çok eşsiz yöntem bulunmaktadır.

Bozuk sayfalandırma yapısının olması, sonsuz URL oluşturma gibi hatalar ve link oluşturma mantığında yer alan sorunlar gibi etkenler dahi her ürünün bir taranma yolunun bulunmasına engel değildir. Sitenizde taranmamış sayfaların olduğundan şüphe ediyorsanız sitenizi baştan sona gözden geçirmek için belirli araçlardan yararlanmayı düşünebilirsiniz. Sitenizde tarama problemlerinin yer aldığını gördüyseniz problemleri tespit etmek için harekete geçmek zorundasınız. Sadece Google Search Console sayfasına bakıp sayfaların dizine eklenmediğini bilmek yeterli değildir.

4. Etiketleri ve Nitelikleri Yanlış Kullanmak

Birçok e-ticaret sitesi etiket ve nitelik kullanma konusunda hata yapmaktadır. Büyük e-ticaret sitelerinden bazıları sitelerinde yer alan tüm sayfaları canonical etiketi ekleyip onların ana sayfayla eşdeğer olduğunu belirtmiştir. Bu tür bir uygulamada Google’a giden mesaj gayet açıktır. Sitede 1000 tane farklı sayfa ve içerik yer alsa bile hepsi ana sayfayla aynıdır.

Etiket ve nitelik kullanım hatalarının yanında sayfalandırma konusunda da bazı problemler mevcuttur. Sayfalandırma konusunda hata yapmak arama motorlarının sitenize bakış açısını değiştirebildiği gibi aynı zamanda kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemektedir. Standartlara bağlı kalmak ve bunlardan kopmamak önemlidir. Google’ın sitenizi fark etmesini sağlamak için standartlardan kopmayı düşünmemelisiniz. Hata yapabilirsiniz ama bu hataları ortadan kaldırabilmek yine sizin elinizdedir.

5. Kötü URL Yapıları Kullanmak

Bunu deneyerek dahi bulabilirsiniz. SEO bakış açısıyla yaklaşıp iki farklı URL adresini yan yana getirmeye çalışmalısınız. Arama motoru sonuçlarında şu şekilde iki sayfayla karşılaştığınızı bir düşünün:

  • URL 1: www.example.com/kategori/kahverengi-ayakkabi/
  • URL 2: www.example.com/ara?urun%20tur=ayakkabi&renk=kahverengi&id=1234567890

Hangi URL adresi alışveriş yapan kişinin işini kolaylaştıracaktır? Hangisi daha akılda kalıcı olabilecektir? Bu adreslerden hangisi alışveriş yapanlarda daha iyimser bir duygu uyandıracaktır?

Cevap gayet açıktır. Kısa, temiz ve belirgin olan URL adreslerini hatırlamak daha kolaydır. Üstelik bunlar arama motorlarında üst sıralara daha kolay çıkabilmektedirler. Sitenizde temiz bir URL yapısı kullanmazsanız potansiyel müşterilerin birçoğunu daha sitenize girmeden elden kaçırabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu