SEO

Web Tarayıcısı Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

SEO ile ciddi bir biçimde ilgilenen her işletmenin hedefi potansiyel müşterilerin onları arama yoluyla bulmalarını sağlamaktır. Bunun nedeni oldukça basittir: Bu fırsatlar oldukça kaliteli sinyallerdir ve söz konusu müşteriler zaten işletmenin sunduğu teklifle ilgilenmektedir.

Ancak SEO çalışmalarının birbirinden farklı alanları vardır. Çok fazla kuralı, çok fazla kılavuzu ve yapılması gereken çok fazla işi bulunmaktadır. Site dışı elementlerden site içi elementlere kadar SEO çalışmalarının tüm alanlarını kapsayabilmek özellikle büyük sitelerle rekabet edildiğinde neredeyse imkansız gibidir. Bu nedenle sitenizi düzenli olarak tarayacak ve size raporlar sunacak belirli araçlar kullanmanız gerekmektedir.

İyi bir web tarayıcısı aracı sitenizin arama motorlarının gözünde nasıl daha verimli olacağını göstermektedir. Bu tarayıcılar basit bir biçimde arama motoru sıralama faktörlerini hesaba katarlar ve sitenizi incelerler. Sitenizde yer alan problemleri tanımlayarak size sunarlar ve siz sitenizi iyileştirmek için bu adımları takip edebilirsiniz.

Site yöneticileri normalde bu tarayıcıların yaptığı işlemleri tek tek gerçekleştirmelidirler. Araçlar yapılan işlemlerin daha hızlı ve kolay bir biçimde halledilmesine yardımcı olmaktadır. Buradan beklentiniz elinize birbirinden kapsamlı raporun geçmesi olabilecektir ve bu beklentinin karşılığını belirli ölçüde alabileceksiniz. Kapsamlı raporların içerisinde birbirinden farklı araçların yer aldığı kapsayıcı araçlar bulunmaktadır. Bu kapsayıcı araçlar elinize geçecek en detaylı raporların oluşmasına yardımcı olacaktır.

Bu araçlar birbirinden farklı isimlerde olabilmektedir ve pek çok farklı fonksiyonlara sahiptirler. Bu nedenle ihtiyaç duyduğunuz aracı bulabilmek için biraz araştırma yapmalı, ihtiyaçlarınızı belirlemeli ve en doğru seçimi yapmak için çaba göstermelisiniz.

Birinci Adım: İhtiyaçları Belirlemek

En başından başlamaya çalışmalısınız. Bir web tarayıcısı aracı aramaya başlarken sitenizde yer alan problemlerle ilgili belirli bilgilere önceden sahip olup olmadığınızı belirlemelisiniz. Problemler neler? Dizine eklenmeyen sayfa problemi mi var? Bozuk bağlantılar mı yer alıyor? Tüm bunları düşünmelisiniz.

Sitenizin özelliklerini gözden geçirmelisiniz. Küçük bir sitenin ihtiyaçları ile büyük bir sitenin ihtiyaçları birbirinden farklı olacaktır. Küçük bir siteyi ücretsiz araçlarla taramak ve uygun sonuçlar almak mümkündür. Ancak büyük siteleri ücretsiz araçlarla taramak pek mümkün olmayacaktır.

Birçok yazılımın ücretsiz bir planı bulunmaktadır. Bu ücretsiz planlarda belirli özellikler kapalıdır. Bu özellikleri açmak için ekstra ücret ödemek durumunda kalabilirsiniz. Sitenizde yer alan taranacak sayfaların boyutu ve detayları fiyatın artmasına neden olabilecektir. Seçim yaparken bütçe sizin için önemliye taranacak minimum ve maksimum sayfa rakamını gözden geçirmeli ve buna göre size en uygun aracı seçmeye çalışmalısınız.

İkinci Adım: Temel Özellikler

İyi bir web tarayıcısı aracı belirli temel özelliklere sahip olmalıdır. Bu temel özelliklerden bahsetmek gerekirse aşağıdakileri not etmeyi düşünebilirsiniz. Seçeceğiniz aracın bu özelliklere sahip olması şarttır.

  • txt dosyasını ve site haritasını tespit etmek: Her web tarayıcısının bunu başarabilmesi gerekmektedir. Bu dosyaları tespit etmenin yanında aynı zamanda dizine eklenmeyen sayfaları da tespit etmesi beklenmelidir. Dizine eklenmeyen bu sayfalar sizin belirlediğiniz komutlar veya sunucunun yaptığı ön ayarlar neticesinde bu niteliğe sahip olabilmektedirler.
  • Bozuk sayfaları ve linkleri ortaya çıkarmak: Bozuk sayfalar ve linkler site kullanıcılarının kötü bir deneyim yaşamalarına neden olacaktır. Bu nedenle Google her zaman sitelerin düzenli olarak link kontrolü yapmalarını istemektedir. İyi bir tarayıcı anında bozuk linkleri tespit etme becerisine sahiptir.
  • Yönlendirme problemlerini tespit etmek: Yönlendirmeler her zaman olan veya olacak şeylerdir. İyi bir tarayıcı sadece yapılan hatalı yönlendirmeleri tespit etmekle kalmaz aynı zamanda bunları denetleme konusunda size imkan tanımaktadır. Yönlendirmelerden söz etmişken, siteniz mutlaka HTTPS protokolüyle çalışmalı ve tüm sayfalar bu protokolde erişilebilecek şekilde yönlendirilmiş olmalıdır.

Üçüncü Adım: Gelişmiş Özellikler

Yukarıda belirtilen özelliklerin her birisi temel özelliklerden oluşmaktadır. Daha detaylı özelliklere ihtiyacınız varsa sadece iyi bir SEO tarayıcısı seçmek yeterli değildir. Aynı zamanda ekstra özelliklere sahip olan iyi bir SEO tarayıcısı seçmeniz gerekmektedir.

  • Mobil elementleri tespit edebilme kabiliyeti: Mobil dostu olmak belki yeni bir gelişmeymiş gibi görünebilir ama gelecek düşünüldüğünde artık atılması gereken adım anlamına gelmektedir. aBu değişimlere uyum sağlamanın en kolay yolu ise sayfaları AMP ile uyumlu hale getirmektir. Sitenizin belirli yanları ve özellikleri mobil ile uyumlu olmayabilir. Bunları gözden geçirerek düzeltmelisiniz.
  • Google Analytics ile bağlantı kurabilme kabiliyeti: Google Analytics site yöneticileri tarafından yaygın bir biçimde kullanılan en önemli araçlardan bir tanesidir. Burası sitenizin performansını ölçmeyi başarabileceğiniz en önemli yerdir. Bu nedenle kullanacağınız aracın Google Analytics entegrasyonuna sahip olması gerekmektedir.
  • Anahtar kelime takibi seçeneğinin olması: Anahtar kelimeler SEO çalışmalarının temel ruhudur. SEO çalışmalarında yıl 2017 olmasına rağmen anahtar kelimeler önemini korumaktadır. Bu nedenle seçecek olduğunuz SEO aracının size anahtar kelime takibi konusunda seçenekler sunması gerekmektedir.
  • Kullanıcı arayüzünün etkinliği: Bir SEO tarayıcısının hedefi aramada sitenizin performansını iyileştirmesidir. Bununla birlikte bir SEO aracı size nelerin iyileştirilmesi gerektiğini en azından bir özet olarak sunmalıdır. Sizi kapsamlı verilere boğmak yerine bunu en basit şekilde size göstermelidir.

Bir web tarayıcısı seçerken temiz, açık ve düzenli bir biçimde çalışan ve raporları bu nitelikler doğrultusunda sunan araçları tercih etmelisiniz. İyi bir web tarayıcısı SEO çalışmalarınızı iyileştirmeniz konusunda size yardımcı olur ve paranızın karşılığını almanızı sağlar. Temel seviyeden bahsetmek gerekirse bir SEO tarayıcısı kırık linkleri analiz edebilmeli, hatalı yönlendirmeleri bulabilmeli, HTTP ile HTTPS çakışmalarını görebilmeli ve dizine eklenmeyen sayfaları tespit edebilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu