Dijital Pazarlama

Yeni Başlayanlar İçin Google Analytics Kurulumu

Google Analytics, temelde internet sitelerinin ve mobil uygulamaların istatistiklerini ve ziyaretçi trafiğini takip edebilmenize olanak sağlayan ücretsiz bir istatistik uygulamasıdır.

Adından da anlaşılabileceği gibi, Google tarafından üretilmiştir. Hem trafiğin doğru şekilde anlamlandırılması, hem de SEO açısından bir olmazsa olmazdır.

Google Analytics kullanımı, SEO açısından bir seçenek değil, zorunluluk haline geldi. Google sitenizi üst sayfalara ve sıralara taşırken referans alacağı kaynaklara ihtiyaç duyar. Site trafiğinizi ve bu trafiğin sağlığını kendi uygulaması aracılığıyla takip etmek hem Google’ın işini kolaylaştıracak, hem de sitenizi daha kolay takip edebildiği için yükselme hızınız artacaktır. Tabi içeriğin kalitesine göre aynı şekilde olumsuz raporlamalarda sitenizin düşüşü de hızlanabilir.Aslında Google Analytics’e basit bir istatistik uygulaması olarak bakmak büyük haksızlık olur. Çünkü, site ve uygulama ziyaretçilerinizin (potansiyel müşterilerinizin) hangi ülkelerden ziyaret yaptığından tutun, hangi kaynaklardan yönlendiğine, ziyaretçilerinizin şu an hangi sayfalarınızı incelediğinden tutun, e-ticaret cironuzun takibine, e-ticaret sitenizde hangi ürünlerin satıldığından tutun, arama motorlarında hangi anahtar kelimelerden ziyaretçilerinizin oluştuğuna kadar daha birçok konuda size bir rehber olacak. Sonraki yatırımlarınızın şekillenmesinde bile Google Analytics’e ihtiyacınız olacak.

112DijitalUnutmadan, 112Dijital olarak, Google Analytics kurulumunu, e-ticaret süreçlerinin takibine kadar biz de yapabiliriz. Bu konuda size profesyonel destek sağlayarak, asıl işinize odaklanmanıza yardımcı olabiliriz. Bu konuda bizi arayabilir yada bize yazabilirsiniz.

Biraz reklamdan sonra, şimdi asıl işimize dönelim ve Analytics kurulumuna başlayalım 🙂

Neye İhtiyacım Var?

Google Analytics’i sitenize yada uygulamanıza kurmadan önce ihtiyacınız olan tek şey bir Google hesabı. Hesabınız yoksa hemen buraya tıklayıp oluşturabilirsiniz. Hesabınızı oluşturduktan ve doğruladıktan sonra Google Analytics resmi adresine girin.

İlk Kez Kullanacağım

Eğer ilk kez Google Analytics kullanıyorsanız, aşağıda göreceğiniz ekrandaki Kaydolun butonuna tıklayın.

Google Analytics Kurulumu Kayıt

İlk kez kullanacaklar için Analytics çok basit bir ekranla sizi karşılayacak. Bu ekrandaki bilgileri aşağıdaki görüntüdeki gibi doldurun.

Google Analytics Kurulumu Form

Burada dikkat etmeniz gereken, internet sitenizin adresi. Http yada https olarak doğru seçim yaptığınızdan da emin olun. Daha da önemlisi saat ayarını mutlaka doğru yapın. Türkiye’yi seçtiğinize yada bulunduğunuz ülkeyi seçtiğinize kesinlikle emin olun.

Veri paylaşımı ayarlarında benim tavsiyem hiçbir kutucuğu işaretlememeniz. Bu sayede istenmeyen mailler almayacaksınız. Bu kısım sizin tercihinize bırakıldı. Burayı da geçtikten sonra İzleme Kodunu Al butonuna tıklayın ve gelen sözleşmeyi kabul edin.

İzleme Kodu

Web site kayıt formunu geçtikten sonra Analytics sizi mülk yönetimi ekranına ulaştıracak.

Google Analytics Kurulumu İzleme Kodu

Şimdi yapmanız gereken, ekranda görünen web sitesi izleme kodunun tamamını kopyalayıp, internet sitenizin tüm sayfalarına yapıştırmak. Bu yapıştırma işlemini kesinlikle head etiketleri arasına yapmayın. Kodu yapıştıracağınız yer, body kapanış etiketinden hemen önce olmalıdır. Çünkü javascript kodları head etiketleri arasında olduğu zaman sayfa yüklenmesini geciktirir. Bu da seo ve sayfa açılış hızı skorlarına olumsuz etki eder.

WordPress Kullanıyorum Kodu Nasıl Ekleyeceğim?

Google Analytics’i WordPress altyapısıyla çalışan internet sitenize eklemek istiyorsanız kontrol etmeniz gereken birkaç şey var.

Öncelikle kullandığınız tema, yönetim panelinde izleme kodunu kolayca ekleyebileceğiniz bir seçenek sunuyor olabilir. Bunu değerlendirebilirsiniz.

Tema bunu sağlamıyorsa, bu konuda çok iyi çalışan onlarca wordpress eklentisi mevcut. Eklenti ekleme sayfasında basit bir Google Analytics araması yaptığınızda onlarca alternatif bulabilirsiniz.

Bunların hiçbirisini yapmak istemiyorsanız, biraz da kod bilginiz varsa şu yolu izleyebilirsiniz. WordPress panelinde Görünüm > Düzenleyici yolunu izleyin. Sağ taraftan Tema Alt Bölümü yani footer.php dosyasını tıklayıp açın. Açılan kodların genelde en alttan bir üstte bulunan </body> etiketinden hemen önce izleme kodunu ekleyin ve dosyayı kaydedin. Bu kadar.

Kodu Doğru Ekleyip Eklemediğimi Nasıl Kontrol Edeceğim?

Çok basit. Google Analytics’te ANA SAYFA sekmesine tıklayın. Eklediğiniz internet sitenizi göreceksiniz. Tüm Web Sitesi Verilerine tıkladıktan sonra, sol menüdeki Gerçek Zamanlı > Genel Bakış yollarını izleyin. Ardından kodu eklediğiniz internet sitesine girin. Siteden çıkmadan Analytics’e geri dönün. Eğer Şu An Sitede yazısının altında sıfırdan farklı bir sayı varsa tebrikler, kodunuz doğru şekilde çalışıyor demektir.

Şimdi yapmanız gereken arkanıza yaslanıp, Analytics panelini kurcalamak. Gerçek zamanlı’dan ziyaretçi kitlenize, trafik kaynaklarından daha ileri seviyede e-ticaret dönüşümlerine kadar herşeyi bu şekilde takip edebileceksiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu