E-Ticaret

2018 Yılı E-Ticaret Kontrol Listesi

Elektronik mağazanızda yer alan sorunları gidermek için bir rehbere mi ihtiyacınız var? Bu e-ticaret denetim listesi size yardımcı olacaktır. E-ticaret siteniz için bir denetim veya değerlendirme gerçekleştirmek zamanı iyi değerlendirmek anlamına gelmektedir. Bu fırsatı asla kaçırmamalısınız. Bu tür denetim veya değerlendirmeler hiçbir zaman gereksiz değildir. Hazırsanız aşağıdaki e-ticaret denetim kontrol listesini inceleyerek işletmenizi başarıya ulaştırabilecek en önemli adımlardan birisini atabilirsiniz.

Bir e-ticaret denetim kontrol listesi siteniz ve markanız gerçekleştirmeniz gereken en önemli yönleri tespit etmenizi sağlayacaktır. Böylece mağazanızın en önemli zayıf ve güçlü yanlarını belirleyerek bir gelişim stratejisi tanımlayabilirsiniz. Aşağıdaki listede her e-ticaret denetim kontrol listesinde yer alması gereken temel unsurlara yer verilmiştir. Bu unsurları kendi denetim listenize ekleyerek mağazanızın satışlarını ve dönüşüm oranlarını yükseltebilirsiniz.

1. E-ticaret Karşılaştırması

E-ticaret karşılaştırmasını yapabilmek için elinizde verilerin olması gerekmektedir. Bu verileri nasıl elde edeceksiniz? Denetim için gerekli karşılaştırma verilerine ihtiyacınız olacaktır. Sitenizin ne durumda olduğunu, ne durumda olması gerektiğini ve buraya nasıl geleceğini belirlemek için bu karşılaştırma verilerini kullanmalısınız. Rakiplerinizi kontrol etme yoluna giderseniz hangi sitelerin arama oyununu en iyi şekilde oynadığını tespit edebilirsiniz. Mücadeleye başlamak için bu oldukça iyi bir fikirdir.

1.1. Rakip Analizi

Herhangi bir site denetimine bağlamanın ilk yolu siteyi diğer sitelerle aynı bağlama yerleştirmektir. Hedeflemiş olduğunuz temel anahtar kelimeler için Google sonuçlarında yer alan ilk on siteyi gözden geçirebilirsiniz.

  • Onlar şu an sizin ulaşmak istediğiniz noktalar. Onlardan bir şeyler öğrenebilir misiniz?
  • Onların site yapısına, site içi içeriklerine, iyileştirme çalışmalarına ve sahip oldukları linklere göz atın. Göz atacağınız tüm unsurların hepsi bu sitelere kazançlar getirmektedir. Dolayısıyla aynı şeyleri kendi siteniz için uygulamayı düşünebilirsiniz. Rakiplerinizin linklerini kontrol etmek için çeşitli araçlardan faydalanmayı düşünebilirsiniz.
  • Aktif olarak yer aldığınız sektörde bulunan rakiplerinizi kontrol etmeyi unutmamalısınız. Bunların sıralamaya sahip olup olmadıklarını gözden geçirmelisiniz. Bu site havuzu içerisinde yerel işletmeler yer alabileceği gibi Amazon gibi büyük oyuncuların yer aldığını da görebilirsiniz.
  • Dijital markalaşma anlamında onlardan neler öğrenebileceğinizi gözden geçirmelisiniz. Amazon gibi büyük siteler size kategori organizasyonu konusunda yardımcı olabilirler. Ancak küçük mağazalar için çok daha fazlasına ihtiyaç olduğunu unutmamalısınız. Sitenizde işe yarayacak unsurları seçmeli ve kullanmaya çalışmalısınız.
  • Rakip analizi bir başkasının sitesini kopyalamak demek değildir. Bu ayrımı iyi yapmalısınız çünkü kopyalamak size kazanç sağlamak yerine sizi geri götürecektir. Rakip analizi yaparak rakiplerinizin neler yaptığını gözden geçirebilirsiniz ve onların neleri hedeflediğini öğrenebilirsiniz. Onların yapmak istediklerini bilip onlardan daha iyi yapmaya çalışarak rekabette bir adım öne geçebilirsiniz.

1.2. Başlangıç ve Planlama

Mevcut dönüşüm oranlarınız neler? Mevcut satış rakamlarınız neler? Sitenize ait veriler neleri göstermekte? Bu soruların her birisine cevap verebilmek önemlidir. Denetim gerçekleştirmeden önce nereden başlamanız gerektiğini iyi bilmelisiniz.

  • Başlangıç konusunda yeterli bilgiye sahip olursanız denetiminizi yapısal olarak daha iyi hale getirmek için hedeflemeniz gereken noktalar hakkında bilgi sahibi olabilir ve bunun için ideal senaryolar oluşturabilirsiniz. Nelerin öncelikli olmasını istiyorsanız onları tanımlamanız gerekmektedir.
  • Denetim yaparken her zaman verilerle veya örneklerle desteklenmiş somut verilerle karşı karşıya kalmanız gerekmektedir. Planlama bunun için önemlidir ve sizi belirsiz görüşlerden uzak tutacaklardır.

1.3. Denetim Araçları

Denetim sürecini hızlandırmak ve daha kolay yönetebilmek için çeşitli SEO araçlarından yararlanmalısınız. Yüksek seviyede bir iş yapmak istiyorsanız kılavuzları mutlaka gözden geçirmelisiniz. Bir aracın kolaylıkla yapabileceği bir şeyi tek tek yapmaya çalışarak vakit kaybetmemelisiniz. Denetim araçları belirli unsurları kontrol edebilmek hızlı ideal çözümlerdir:

  • Başlıklar
  • Sayfa başlıkları, meta açıklama gibi meta veriler
  • Görsel verileri
  • Gelen ve giden linkler
  • Site hızı
  • URL yapısı
  • Yönlendirmeler
  • 404 sayfaları
  • Elbette daha fazlası…

2. Site Kullanılabilirliği

Kullanıcılar bir siteyi tanımadıkları sürece oradan alışveriş yapmak istemezler. Sadece birkaç saniye içerisinde o siteyi terk ederler. Bir e-ticaret sitesi denetimi yaparken temel hedefiniz kullanılabilirlik olmalıdır. Kötü kullanıcı deneyimi sunmuş olduğunuz bir site satış yapma veya dönüşüm sağlama konusunda size yardımcı olmayacaktır.

Kullanılabilirlik çözülmesi zor olan bir problemdir. Üstelik pahalı tasarımlar ve zaman alıcı geliştirme süreleriyle ilgili bir durumdur. Bütçe ve zaman konusunda elinizde her zaman birkaç seçenek olmalıdır. Örneğin menüde bir problem görüyorsanız tüm alternatifleri masaya yatırmalı, değerlendirme ve test etme gibi çeşitli yollara başvurduktan sonra seçim yapmalısınız.

2.1. Müşteri Yolculuğu

Sitenize baktığınız zaman ilk olarak müşteriler aklınıza gelmelidir. İlk olarak neler olup bittiğini incelemeye çalışmalısınız. Özellikle siteyi kullanırken sitenin davranışlarını görmelisiniz. E-ticaret denetimi kontrol listesi kapsamında bir değişime açık uzaktan kullanılabilirlik testi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bunun için yeterli zamana sahip değilseniz kendinizi bir kullanıcı gibi düşünerek sitenizi kontrol edebilirsiniz:

  • Menüler iyi bir biçimde sınıflandırıldı mı? Her şey açık bir biçimde belirtildi mi?
  • Aradığım şeylere yönelik doğru kelimeleri görüyor muyum?
  • Arama kutucuğu yeteri kadar belirgin mi?
  • Alışveriş sepetine kolayca ulaşabiliyor muyum? Ödemeyi kolayca yapabiliyor muyum?
  • Geri dönmek istersem kullanabileceğim bir içerik haritası var mı?

2.2. Hız

Hız problemi kullanıcıların kaçmasına neden olabilmektedir. Siteniz hem masaüstü hem mobil cihazlarda yeteri kadar hızlı olmalıdır. İhtiyaç duymanız durumunda mobilde AMP kullanmayı düşünebilirsiniz. Eğer hız bir problem ise hem ön uç performansına hem de arka plandaki duruma göz atmalısınız. Bunları yaparken sunucu yönündeki unsurları kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz.

Genel olarak sitenizi yavaşlatacak olan unsurlar fontlar, görseller, JavaScript dosyaları gibi unsurlardır. Bunları iyileştirmeye çalışmak çok iyi bir fikir olabilecektir. Ancak bazen problem sunucu yönlü olabileceği gibi yeni ve daha iyi bir sunucu seçmeniz gerekebilecektir.

3. SEO Optimizasyonu & İçerik

Site içi SEO açısından bir e-ticaret sitesinin iyi olması demek sıralama mücadelesinde daha avantajlı olması anlamına gelmektedir. Mağazanıza ait bir sitenin doğru bir biçimde optimize edilmiş olup olmadığını nasıl anlarsınız? Sadece kullanıcı deneyimine odaklanmak yerine site içi SEO konusunda içeriklere odaklanmak çok daha doğru olacaktır.

Sitenizde anahtar kelime kullanımının mantıksal, çeşitli, doğal ve konusal olarak uygun olduğundan emin olmalısınız. Her sayfanın en temel amacı kendisine benzeyebilecek diğer sayfalardan farklılaşmak olmalıdır.

3.1. Ürün Sayfa Metinleri

Arama motorları bir sayfada neyin anlatıldığını belirlemek için kelimelere ihtiyaç duyarlar. Ürün ve kategori sayfanızda özgün kopyaların yer almasını gerekli kılan temel sebep budur.

  • Üreticiden gelen metni kullanmak zaman kazandırıcı bir işlem gibi gözükebilir ama sıralamada işinizi zorlaştıracaktır. Çünkü bu tür içerikleri kullanmak kopya içerik problemine maruz kalmanıza neden olabilecektir. Bir üreticiden elinden çıkmış gibi metin kopyası oluşturmanız durumunda çok iyi bir adım atmış olursunuz.
  • Ürün sayfa metinleri bilgi sunarak güven oluşturmalı ve verimli bir biçimde satış yaparak dönüşüm sağlamalıdır. Her sayfanın güven oluşturamayacağını veya satış yapamayacağını unutmamalısınız. Çok iyi iş çıkartan ürün sayfalarını çok iyi performans göstermeyen diğer sayfalarla kıyaslayarak çeşitli iyileştirmeler yapmalısınız.

3.2. Site İçinde Konuyla İlgililik

Bir sitenin iyi satışlar yapabilmesinin yolu bir başka sitenin kullanıcılar için iyileştirilmemiş olmasıdır. Kullanıcılarla onların anlayacağı dilden konuşmamak ve sıkıcı bir dile sahip olmak size satış kazandırmayacaktır. Bir konu hakkında düşünmek ve onun etrafında kaliteli ve güncel içerikler oluşturmak önemlidir.

  • Ürün sayfaları ile bilgi sunan sayfalar arasında yeterli dengenin olduğundan emin olmalısınız. Sıkça sorulan sorular sayfaları ve diğer kaynak sayfalar bir mağazanın uzun kuyruklu anahtar kelimeler ve kullanıcı soruları için sıralama sahibi olmasına yardımcı olabilmektedir.
  • Tüm e-ticaret mağazalarının teslimatla ve iadeyle ilgili kullanım koşulları sayfalarına sahip olmalıdır. Bu sayfalar güven sağlamak için fazlasıyla önemlidir. Üstelik bu sayfaların karışıklığı önlemek adına yalın bir dille yazılmış olması gerekmektedir.
  • Mağazanın blog sayfası içerisinde yer alan içeriklerin kullanıcı odaklı olup olmadığından emin olmalısınız. Blog sayfasını neyin daha iyi yapacağını bulmaya çalışmalısınız. Bir blog sayfası dil, anahtar kelimeler ve içerikler konusunda çeşitlilik sunabilmek için gereklidir.
  • İyi bir e-ticaret içerik stratejisi kullanıcı dostu içeriklerle sezonsal konuları bir araya getirebilen içeriklerden meydana gelir. Bu sayede satış yapan büyük yerlerle aynı anda hareket etmeyi başarabilirsiniz. İyi içerik satış potansiyeli oluşturur ve aynı zamanda markanın bilinirliğini yükseltir.
  • Bir sayfaya ne tür aramalarla gelindiğini gözden geçirmelisiniz. Bu neden önemlidir? Bunun önemli olmasının temel sebebi insanların bu sayfaya ne öğrenmek için geldiğini kavramaktır.
  • Bazı sayfalar çok iyi performans göstermiyorlar mı? Bu durumda hedeflenmiş arama sorgularına odaklanmalı ve iyi bir açılış sayfası oluşturmalısınız. Kategorilere ait açılış sayfaları bu açıdan fazlasıyla iyidir çünkü e-ticaret sitelerinde bu sayfalar fazlasıyla kullanıcı dostudurlar.
  • Küçük kopyalar büyük bir kullanılabilirlik faktörüdür. Küçük kopyaların açık bir biçimde mesaj ilettiğinden ve kullanıcıların bir sonraki adımda neler yapmaları gerektiğini anlattığından emin olmalısınız. Kafa karıştırıcı bir form veya sipariş işlemi dönüşümlere ait verilerin zarar görmesini sağlayabilecektir.

4. Görüntüler ve Görsellik

Ürün görselleri, açılış sayfası görselleri, ikon görselleri veya kahraman görselleri gibi görsellerle her yerde karşılaşabilirsiniz. Görseller ile metin arasında bir denge oluşturmanız gerekmektedir. Bu sayede görsellerin asıl görevlerini yerine getirmesini sağlayabilirsiniz.

4.1. Uygun Görüntüler

  • Stok görseller kullanacaksanız rastgele resimlerden faydalanmayı denemelisiniz. Kullanıcıya değer katacak görsellerden faydalanmaya çalışmalısınız. Güneşin doğuşundan, güneşin batışından ve ağaçlardan oluşan uygunsuz resimler kullanmamaya çalışmalısınız.
  • Ürün görüntüleri özellikle dikkat etmeniz gereken alandır. Bu alanlar satışlara fazlasıyla etki etmektedir. Görüntülerin yüksek kalitede olmasını sağlamalı ve tüm görüntülerin onlara ayrılan alanlara tam anlamıyla oturduğundan emin olmalısınız.
  • Fotoğraflar hızlı çözümlerdir. Yüksek kaliteli fotoğraflara sahipseniz bunları sürekli güncel tutmanız işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır.

4.2. Optimize Edilmiş Görüntüler ve Videolar

Çok büyük boyutlara sahip olan görseller siteleri fazlasıyla yavaşlatabilmektedir. Görsellerin sıkıştırılmış olduğundan ve hız konusunda optimize edilmiş olduğundan emin olmalısınız. Her görsel doğru görsel verilerine sahip olmalı ve uygun anahtar kelimeler kullanılarak SEO için uyumlu hale getirilmelidir.

Aynı şey videolar için geçerlidir. Tüm videoların hız ve SEO açısından optimize edildiğinden emin olmalısınız. Detaylı açıklamalar yazmak ve alt yazılar kullanmak bunun için fazlasıyla önemlidir. Videolar akıllıca yatırımlardır çünkü genel olarak site içi etkileşimi yükseltmektedirler.

5. Teknik Web Elementleri

E-ticaret denetiminin teknik yönü son derece önemlidir. Uygun bir e-ticaret değerlendirmesi gerçekleştirmek istiyorsanız kullanılan teknolojinin davranışları konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Bir elektronik mağazanın temelden itibaren nasıl oluştuğunu veya oluşturulduğunu bilmelisiniz. Teknik durumlar söz konusu olduğunda geliştiricilerle yakın bir biçimde çalışmak son derece önemlidir.

5.1. Arka Uç

Arka uçta yer alan kodları denetlerken site denetimini bir deneme olarak görmelisiniz. Doğru bir şekilde ve sorunsuz bir biçimde çalışan arka uca sahip olmak istiyorsanız mantıksal bir çalışma alanında bunları gerçekleştirmelisiniz. Bunları gerçekleştirmeniz durumunda mağazanızın büyümesi çok daha kolay olacaktır.

  • Sayfaların ve kategorilerin nasıl oluşturulduğunda dikkat etmeli ve varsa çeşitli geliştirme olanaklarını değerlendirmelisiniz. Birbirinden gereksiz alt başlıklar altında boğulmanıza neden olacak karmaşık bir yapıya sahip olmamalısınız.
  • Çeşitli geliştirmeler için öneri sunarak kullandığınız platformun çok daha iyi olmalısını sağlamalısınız. Örneğin Shopify kullanıyorsanız bunun Drupal kullanmaktan farklı olduğunu bilmelisiniz. Drupal’da daha farklı özelleştirme çözümleri bulunmaktadır. Kullanacağınız içerik yönetim sisteminin her zaman aklınızda olan projeyle uyumlu olmalısını sağlamalısınız.
  • Kullanmadığınız eklentiler, uygulamalar veya modüller varsa bunları silmelisiniz. Güncel olmayan eklenti, uygulama ve modülleri güncel tutmaya çalışmalısınız.

5.2. Yönlendirmeler ve 404 Sayfaları

  • Yönlendirmeleri kontrol ederek güncellenmesi gerekenleri güncellemeye çalışmalısınız. Bu yönlendirmelerin kullanılabilir olduğunu unutmamalısınız. Aynı anda çok fazla yönlendirmeye sahip olmamak gerektiğini unutmamalısınız.
  • 404 sayfaları müşterilerin üzerinde etkili olabilmektedir. Bunları dikkatli bir biçimde yönetmek gerekir. Satıştan kaldırılmış olan ürünler 404 sayfalarına değil benzer ürünler veya bir kategori sayfasına yönlendirilmelidir. 404 sayfalarının her zaman kullanıcı dostu olmasını sağlamalısınız.

5.3. URL Yapısı

  • URL yapısı kullanılabilirlik ve uygunluk açısından fazlasıyla önemlidir. Mevcut URL yapısında herhangi bir kullanılabilirlik sorununun olup olmadığını gözden geçirmelisiniz. URL yapısı geliştirmek için her zaman kullanıcı dostu olmayı ve anahtar kelime uygunluğunu ön planda tutmalısınız.
  • Gerektiğinde “canonical URL” kullanarak arama motorlarını orijinal sayfaya yönlendirmelisiniz. Özellikle kullanmış olduğunuz içerik yönetim sistemi çok fazla dinamik URL oluşturuyorsa bunu gerçekleştirmelisiniz.

5.4. Yapısal Veriler

Mağazanızın yapısal verilerden faydalanıp faydalanmadığını gözden geçirmelisiniz. Yapısal veri biçimlendirmeleri sitenizi arama motorları ve kullanıcılar için çok daha ilgi çekici hale getirebilecektir. Değerlendirmeleri, ürünleri ve diğer kullanışlı verileri ön plana çıkartmak için yapısal veriler fazlasıyla işe yaramaktadır.

Uygun bir e-ticaret denetimi sitenizin her yanına dokunabilecek nitelikte olmalı ve sitenizi baştan aşağı analiz etmenize yardımcı olmalıdır. E-ticaret denetimi kontrol listesi kendi evinizi temizlerken ihtiyacınız olan malzemelerden en önemlisi gibidir. Burada yer alan bilgilerden yararlanarak bir e-ticaret denetimi kontrol listesi oluşturarak trafik, dönüşüm ve satış değerlerinizi yükseltmeyi başarabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu