Dijital PazarlamaPazarlama

Küçük İşletmeler İçin Pazarlama Stratejileri!

Yakın zamanda yeni bir iş mi kuracaksınız? Veya halihazırdaki işletmenizi büyütmek ister misiniz? Cevabınız evetse, küçük işletmeler için pazarlama stratejilerine ihtiyacınız var demektir! Küçük işletmeler, çoğu zaman hizmet verdiği sektörde yer edinmek konusunda zorlanıyor. Yer edinmeyi zorlaştıran en büyük problemlerin arasındaysa pazarlama yer alır. Fiziki mağaza ya da online girişim fark etmeksizin görünür olmak ve satışlarınızı artırmak için pazarlama stratejilerini uygulamalısınız.

Küçük İşletmeler İçin Pazarlama Nasıl Olmalı?

Küçük işletmeler için pazarlama geleneksel veya dijital kanallar aracılığıyla yapılabilir. Çoğu zaman düşük maliyet ve yüksek yatırım getirisi hedeflenir. Bu sayede büyüme süreci hızlanırken potansiyel müşterilere ulaşmak da kolaylaşır. Ancak küçük işletmeler genellikle risk almaktan çekinebiliyor. Bu risk pazarlama konusuna da yansıyabilir.

Araştırmalara göre küçük işletmelerin %50’sinden fazlası ilk yıl, %80’inden fazlası beş yıl içinde başarısız oluyor. Fakat endişelenmenize gerek yok! Doğru pazarlama stratejileri sayesinde işletmenizin daha geniş bir alana ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Küçük işletmeler için pazarlama stratejileri satışları artırma ve daha fazla müşteri edinme çevresinde kuruludur. İşte, işletmeniz için en iyi pazarlama stratejileri!

Sosyal Medya Kullanımı!

Son yılların en popüler dijital pazarlama kanalı sosyal medya platformlarıdır. İşletmenizin hedeflerini gerçekleştirmek için sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanmalısınız. Müşterilerinizle kişisel bir iletişim kurmak, işletmenize olan güveni artırırken güçlü bir tanıtım yapmanızı da sağlar. Yapılan bir araştırmaya göre küçük işletme sahiplerinin %62’si pazarlama için sosyal medyayı kullanıyor.

Sosyal medya kullanımı hedef kitlenize doğrudan ulaşmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda ürün/hizmet tanıtımında güçlü bir strateji oluşturursunuz. Facebook, Instagram, Youtube, Twitter gibi mecralarda profilinizde ürünlerinizi tanıtarak işe başlayın. Ayrıca sosyal medya reklamlarını kullanarak hedeflerinize ulaşma sürecini kısaltabilirsiniz.

Sosyal medya reklamları, geleneksel pazarlama yöntemlerine oranla daha az maliyetlidir. TV, radyo vb. yerlerde reklam yayınlamak küçük işletmelerin bütçesini zorlayabilir. Ancak sosyal medya platformları düşük bütçeli reklam oluşturmanıza olanak tanır.

Küçük işletmeler için sosyal medya rehberini keşfedin!

Web Sitenizi Kurun!

küçük-işletmeler-için-pazarlama-web-sitesi-önemi

Hizmet verdiğiniz endüstri alanı fark etmeksizin mutlaka bir web sitesine ihtiyacınız vardır. Peki, neden? Günümüzde tüketicilerin %81’i herhangi bir markayı tercih etmeden önce internette araştırma yapıyor. Potansiyel müşterileriniz, online ortamlarda işletmenizi göremezse sizi tercih etmeyebilir. Bu nedenle ürün/hizmetlerinizi doğrudan aktaran bir web sitesi açmalısınız.

Web sitenizi geliştirmek, performansını artırmak ve arama motoru sonuç sayfasında üstlerde yer almasını sağlamak için SEO çalışmalarını kullanın. Türkçesiyle Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelen SEO, web sitenizin ziyaretçilere mükemmel bir deneyim sunmasını sağlar. Sonuç olarak işletmenizin dijital varlığı güçlenirken satış oranları da yükselecektir.

Yerel SEO Çalışmaları!

Fiziki bir mağazanız varsa ihmal etmemeniz gereken en önemli konulardan biri yerel SEO çalışmalarıdır. Bu sayede sizin konumunuza yakın ve hizmet verdiğiniz alanla ilgili yapılan arama sorgularında işletmeniz yer alır. Örneğin, Bursa’da çiçekçi sorgusunu gerçekleştiren bir kullanıcı, Haritalar veya Yakınımda kısmında işletmenizle karşılaşacaktır.

İnternet kullanıcılarının %97’sinin yerel bir işletmeyi bulmak için Google’da arama yaptığını biliyor musunuz? Dijital varlığınızı güçlendirmek ve müşterilerinize işletmenizi pazarlamak için mutlaka yerel SEO çalışmalarını tamamlamalısınız.

İçerik Pazarlaması!

Küçük işletmeler için pazarlama stratejileri arasında içerikler önemli bir yere sahiptir. Hitap ettiğiniz kitle ve hizmet verdiğiniz alana yönelik üretilen içerikler, işletmenizin bir adım daha ön plana çıkmasını sağlar.

Küçük işletme sahiplerinin %76’sı, teknoloji ve dijital pazarlama tekniklerinden tam anlamıyla yararlanamıyor. Bu nedenle dijital ortamlarda öne çıkarak daha geniş müşteri kitlesine ulaşabilir ve satış oranlarınızı arttırmak için önemli bir fırsata sahip olabilirsiniz.

İçerik pazarlamasıyla kullanıcılara hizmet verdiğiniz alanda uzman ve güvenilir bir işletme olduğunuzu ispatlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli konuysa orijinal ve kaliteli içerikler hazırlamaktır. Örneğin, hizmet verdiğiniz sektörle ilgili merak edilen konular hakkında blog yazıları yazabilir/yazdırabilir veya ürünlerinizle ilgili video çekimi yapabilir/yaptırabilirsiniz.

Ürünlerle ilgili video çekmek arama motorlarında sıralamanızı iyileştirirken etkileşim oranlarını da yükseltir. Özellikle sosyal medya platformlarında kaliteli ve kısa videolar paylaşmalısınız.

Kişiselleştirilmiş Pazarlama Yöntemleri!

küçük-işletmeler-için-pazarlama-reklamlarının-kullanımı

Küçük işletmeler, kişiselleştirilmiş pazarlama yöntemleriyle daha fazla başarıya sahip olur. Çünkü küçük işletmeler genellikle müşterileriyle direkt iletişime geçer. Online ortamda veya fiziki bir mağazada hizmet veriyor olabilirsiniz ancak her zaman müşterilerinize kişisel bir deneyim sunmanız gerekir.

Tüketicilerin %79’u mükemmel bir müşteri deneyimi sonrası daha fazla ödeme yapmaya istekli hale gelir. Kısacası, kişiselleştirilmiş pazarlama yöntemleriyle sadık bir müşteri kitlesine ulaşabilirsiniz.

Fiziki mağaza sahipleri için bu durum nispeten daha kolaydır. Patronlar veya çalışanlar alışveriş yapan kişileri daha kolay tanır ve en özel ürünlerini gösterir. Aynı zamanda sorunlara direkt çözüm sunar. E -ticaret gibi online ortamlarda hizmet veren işletmeler, e – posta pazarlaması ve çapraz satış gibi farklı yöntemleri kullanmalıdır.

Örneğin, e – ticaret sitenizin olduğunu varsayalım. Sepetine ürün ekleyen ancak alışverişini tamamlamayan kişiler için ‘sepetinizde ürün unuttunuz’ e-mailini gönderebilirsiniz. Pazarlamada en çok kullanılan diğer bir yöntem ise ‘stokta x ürün kaldı’ ifadesidir. Bu ifade, müşterilerin alışverişi bir an önce tamamlamaları için teşvik eder.

Tıklama Başına Ödeme Reklamcılığı!

Pay Per Click veya Türkçesiyle Tıklama Başına Ödeme Reklamcılığı, web sitenizin Google reklamlarında yer almasını sağlar. Bu sayede işletmenizi daha fazla kişinin tanımasını sağlayabilirsiniz. Örneğin, spor malzemeleri satıyorsanız fitness ekipmanları için reklam kampanyası düzenlemeniz gerekir.

Tıklama başına ödeme reklamlarının en önemli avantajı gösterimlerde ücret almamasıdır. Sadece tıklama için verdiğiniz teklife göre ödeme yaparsınız. Bu sayede sadece gerçek dönüşümler için ücret ödemeniz gerekir.

Tıklama başına ödeme hakkında daha fazla bilgi edinin!

Küçük İşletmeler İçin Pazarlama: Müşterilerinizi Teşvik Edin!

Hizmet verdiğiniz alan fark etmeksizin müşterilerinizin geribildirimde bulunması için teşvik etmelisiniz. Bu geribildirim bir arkadaşını üye yapmak, alışveriş yapmasını sağlamak veya e – posta bültenine kayıt olmayı içerebilir. Aynı zamanda sosyal medya hesaplarınıza yapılan yorumları cevaplandırabilirsiniz.

Tüketicilerin %54’ü küçük işletmelerden alışveriş yaptığında toplumlarına avantaj sağladıklarını düşünüyor. Bu nedenle büyük işletmelere göre bu konuda daha şanslısınız. Şansınızı daha fazla avantajlı hale getirmek içinse yorumlara ihtiyacınız var.

Google, sosyal medya veya blog yorumlarında müşterilerinizi dinleyin ve mümkün olduğu kadar cevaplandırın.

İş Ortaklığı ile Müşteri Portföyünüzü Geliştirin!

Küçük işletmeler için en etkili pazarlama stratejileri arasında iş ortaklığı yer alır. İş ortaklığı yaparak daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşırsınız. Örneğin, kozmetik ürünleri satıyorsanız bulunduğunuz şehirdeki bir kuaförde yapılan harcamalar için %10 indirim kuponu verebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken konuysa iş ortaklığı yaptığınız firmanın sizin sektörünüzle ilgili olmasıdır. Örneğin, kozmetik ürünleri sattığınızda inşaat malzemeleri satan bir firmayla anlaşmak hiçbir getiri sağlamayacaktır.

Küçük İşletmeler İçin Pazarlama Yöntemleri

Küçük işletmeler için pazarlama stratejilerinin temelinde müşteri değeri yer alır. Müşterilerinize değerli ve önemli olduklarını hissettirdiğinizde sektörde yer edinmeniz kolaylaşır. Ancak müşterilere ulaşmak için yukarıdaki pazarlama stratejilerini kullanmalısınız.

Küçük işletmeler nelerdir?

Küçük işletmeler elli ve daha az çalışanı olan; yıllık satış hasılatı bir milyon TL’nin altında kazanan firmalardır. Bakkal, kuaför, oto yıkama, tuhafiye vb. her alanda küçük işletmeler etkindir.

Küçük işletmeler nasıl büyüyebilir?

Küçük işletmelerin büyüme hedeflerini gerçekleştirmesi pazar ve ürün analizine bağlıdır. Günümüzde küçük işletmelerin en büyük başarısızlık nedenleri arasında yanlış ürün seçimi yer alıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu