Grafik TasarımSEOYazılım

Web Sitesi Tasarlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Günümüzde dijital bir varlığa sahip olmak, fiziksel bir varlığa sahip olmak kadar önemlidir. Bir kullanıcının web sitenize olumsuz bir tepki vermesi, aynı kişinin bir mağazaya girip hiçbir şeyi beğenmemesi ve çıkmasıyla eşdeğerdir.

Web tasarımı günümüz dünyasında bireysel kullanımın yanında işletmeciliğin de önemli bir bileşeni haline geliyor. Her site tasarımı hatası, ne kadar küçük olursa olsun, müşterilerinizin genel deneyimini zayıflatma potansiyeline sahiptir ve bu da sizin için büyük mali kayıplara neden olabilir.

Web Sitesi Tam Olarak Nedir?

Web sitesi en basit hali ile bir internet ağı üzerinde özelleşmiş yazılımlar ve grafiklerin bizim görüp deneyimleyebildiğimiz çıktılarıdır. Web siteleri kendilerine özgü adresleri ile tanımlanır ve web sitelerine bu adresler üzerinden ulaşılır. Günümüzde her konuda farklı web siteleri görmek mümkündür. Aynı zamanda teknolojide geldiğimiz nokta sayesinde bir web sitesine sahip olmak eskisine göre çok daha basit bir hal aldı.

Web Sitesi Nasıl Kurulur?

Temelinde HTML, JS, PHP ya da CSS gibi yazılım dilleri kullanarak ve içeriklerimizi kendimiz düzenleyerek web sitesi hazırlayabiliriz. Fakat bu belli bir yazılım ve kodlama alt yapısı isteyen, herkesin kolaylıkla üzerinde çalışamayacağı bir yöntemdir. Günümüz internet dünyasında artık birçok hazır web sitesi yapım araçlarına ulaşmak mümkündür. Eminiz ki çoğumuz “Sen de kendi web sitene sahip olmak ister misin?” ve benzeri başlıklar eşliğinde bu araçların reklamlarına denk gelmişizdir.

Peki bu siteler nedir ve nasıl işler? Bu araçların ana amacı yukarıda bahsettiğimiz HTML, JS, PHP ya da CSS gibi yazılım dillerini bilmeden herhangi bir insana bile web sitesi kurdurabiliyor olmaktır. Bu aracı temelde, kodlamaları ve fonksiyonel düzenlemeleri önceden hazırlanmış şablonlar oluşturur. Bizler de bu şablonları kendi isteklerimize göre kişiselleştirerek kendi web sitemizi oluşturabiliriz. “Web sitesi nasıl kurulur?” sorusuna daha geniş bir çerçeveden bakacak olursak;

  • Web sitenizin içeriğine karar verin ve plan yapın: Bu aşama oluşacak web siteniz için en kritik kısımdır çünkü diğer tüm aşamalar burada alacağınız kararlara göre şekillenir. Öncelikle kendinize “Ne ile ilgili bir web sitem olsun istiyorum?” sorusunu sorarak başlayın. Bu site hobileriniz üzerinden içerik üreteceğiniz bir blog ya da satış yapacağınız bir online alışveriş sitesi olabilir. Sorunuzun cevabını verdikten sonra biraz araştırma yapın. Halihazırda sizin web sitenize örnek olabilecek web sitelerini inceleyin. Bu sitelere bakarken teknik alt yapınızın bu sitelerin benzerlerini yapmak için ne kadar yeterli olacağı üzerine de düşünün. Çünkü ikinci aşamada bu yeterliliğiniz üzerine hareket etmeniz gerekecektir. Bu noktada aynı zamanda sizin web sitenize özel olacak isim ve olası web adresine (alan adı) karar verin.

 

  • Web sitenizi siz mi hazırlayacaksınız yoksa bir başkasına mı hazırlatacaksınız? : Bir önceki aşamada diğer web sitelerini araştırırken kendi alt yapınızın yeterliliği üzerine düşünmüştünüz. Bu noktada sitenizin ihtiyaçlarını ve kendi alt yapınızı göz önünde bulundurarak sitenizi kendiniz yazabilirsiniz ya da daha önce bahsetmiş olduğumuz araçlar ile hazır şablonları kullanarak daha basit web siteleri oluşturabilirsiniz. Bu iki seçenek de size uymuyorsa dışarıdan bir profesyonel ile çalışmak sizin için en mantıklısı olabilir. Profesyonele aklınızdaki web sitesini net bir şekilde anlatın. Yaptığınız araştırmalarda seçtiğiniz ve beğendiğiniz web sitelerini örnek olarak gösterebilirsiniz. Daha sonrasında onun da görüşlerini alarak tasarımınızın üstünden geçin. Birlikte çalışarak aklınızdaki web sitesini hayata geçirebilirsiniz.

 

  • Aktif olun ve düzenli bir şekilde içeriklerinizi üretin: Artık web siteniz hazır. Bundan sonraki süreçte web sitenizi olabildiğince aktif tutmaya çalışın. Web sitenizi sürekli güncelleyin. İçerisinde bulunduğunuz web dünyasını iyice tanıyın. Sitenizi geliştirmek için ek yazılımlara başvurun. Ve en önemlisi sitenizin görünürlüğünü ve trafiğini arttırmak için SEO yöntemlerini öğrenin ve uzmanlaşmaya çalışın.

Bir Web Sitesi Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

web-sitesi-tasarımı-nasıl-yapılır

İnternet dünyasında, web siteniz halka açık yüzünüz olarak hizmet eder. Web siteniz potansiyel tüketicilerin kim olduğunuz ve ne yaptığınız hakkında daha fazla bilgi edinebileceği yerdir. Bu yüzden, iyi tasarlanmış bir web sitesine sahip olmak, her web site sahibi için çok önemlidir.

Yeni bir web sitesi uygun şekilde tasarlanıp geliştirildiğinde, çevrimiçi trafiği ölçülebilir gelirlere dönüştürmek mümkündür. Bununla birlikte, bir hata yaparsanız, zamanınızı ve paranızı tüketen, görünüşte hiç bitmeyen bir değişiklik ve onarım döngüsünün içinde bulabilirsiniz.

Peki, etkileyici bir web sitesi tasarımına sahip olmak için nelere dikkat etmelisiniz?

Basit ve Zarif Tasarım

Web sitesi oluşturma sürecinde akılda tutulması gereken en önemli şeylerden biri hem basit hem de görsel olarak çekici bir tasarım oluşturmaktır. İyi tasarlanmış bir web sitesi görsel olarak çekici, okunması kolay ve basit gezinme özelliğine sahiptir. En önemlisi, basit bir tasarım, kullanıcıların dikkat dağıtıcı görseller veya metinle yerine, markana ve içeriğinize odaklanmalarına olanak tanır. Müşteriler genellikle bir işletmenin web sitesinin tasarımını şirketin veya ürünün genel kalitesiyle bağdaştırır. Tüketicileri geri dönmeye motive eden harika bir kullanıcı deneyimi sağlamak için basit ve zarif bir tasarıma sahip olmak çok önemlidir.

Site içi SEO tekniklerini keşfedin!

İyi Bir Renk Şeması

Renk şemaları sanıldığından daha önemlidir. Renkler, çeşitli duygusal tepkileri ortaya çıkarma gücüne sahiptir. Web sitesi tasarımınız için renk seçerken kuruluşunuzun nişini, hedef kitlesini, markasını ve renk teorisi ilkelerini dikkate almak önemlidir. Hedef kitleniz için en çekici renkler hangileri olacak? En iyi renk seçimlerini araştırmak için zaman harcamak, hangi seçeneği seçerseniz seçin ziyaretçileriniz üzerinde olumlu bir izlenim bırakacaktır.

Marka Oluşturmak

Güçlü bir markaya sahip olmak büyük ve küçük tüm şirketler için kritik öneme sahiptir. Şirketinizin logosunun stili ve konumu, bir müşterinin şirketinizi nasıl algıladığı üzerinde bir etkiye sahiptir. Profesyonelce oluşturulmuş logolar, müşterilerin dikkatini çekmede ve markanın net bir görüntüsünü iletmede etkilidir. Ziyaretçilerin gözleri doğal olarak bir web sitesinin sol üst köşesine çekilir, bu nedenle sitenizin logonuzu buraya yerleştirmeye çalışın. Markanızın kimliğini daha da geliştirmek için ambalaj, basılı reklam ve markalı ekipman dahil tüm pazarlama malzemelerinizde aynı logoyu kullanın.

Web tasarımı hakkında daha fazla bilgi edinin!

Gezinti Kolaylığı

Web siteniz net değilse ve erişimi zorsa, müşterileriniz web sitenizi terk edebilir ve bir daha asla geri dönmeyebilir. Gezinmenin etkinliğini ve çekiciliğini artırmak için sitenizi ilk kez ziyaret ediyormuşsunuz gibi derinlemesine bir site değerlendirmesi yapın. Anlamlı olan ve olmayan gezinme akışlarını not edin ve ardından bunları sitenizden kaldırın.

Web sitenize bir site haritası eklemek, ziyaretçilerin sitenize daha kolay göz atmalarına yardımcı olabilir (aynı zamanda arama motorlarının web sitenizi taramalarına yardımcı olabilir). Ayrıca, kullanılmayan veya etkisiz sayfaları silerek gezinmeyi basitleştirmek, yükleme süresini kısaltırken aynı zamanda markanızın çevrimiçi görünümünün ve itibarının genel kalitesini de artırabilir. Gezinmesi kolay web sitelerinin ziyaretçilerin dikkatini çekmesi ve satış yapması daha olasıdır. Ürün ve hizmet bilgileri açık ve özlü bir şekilde gösterildiğinde, web sitesinin kullanılabilirliği önemli ölçüde iyileştirilebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu