SEM

SEM Hataları Nelerdir? 11 Farklı SEM Hatası ve Çözümleri!

Bazen SEM olarak da bilinen arama motoru pazarlaması, sponsorlu taktikler kullanarak arama sonuçlarında üst sıralarda yer almayı amaçlayan bir pazarlama tekniğidir. Şirketler, bu pazarlama tekniğinde reklamların arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) arama sonuçları olarak görüntülenmesi için para ödüyor. SEM, arama sonuçları başarısında SEO’dan daha hızlı bir yöntemdir ancak SEO hem daha uygun maliyetli hem de uzun vadede daha başarılıdır. Etkili bir SEM marka görünürlüğünü ve satışları arttıracaktır. Fakat SEM hataları bütçenizi zorlarken hedeflerinize ulaşmanızı da engeller. Gelin, en yaygın SEM hatalarına göz atalım!

SEM ve SEO Arasındaki Fark Nedir?

SEM ve SEO, sıklıkla birbirinin yerine kullanılan iki terimdir. Ancak ikisi aynı şey değildir. Web sayfalarınızın arama motorlarındaki sıralamasını yükseltmek için web sitenizin içeriğini optimize etmek, arama motoru optimizasyonu (SEO) olarak bilinir. Bir web sitesine daha fazla organik trafik çekmeye çalışma süreci, sayfa içeriğine bağlantıların ve hedef anahtar kelimelerin eklenmesini içerir.

Arama motoru pazarlaması (SEM), tıklama başına ödeme (PPC) yaptığınız ücretli reklamcılık iken, arama motoru optimizasyonu (SEO) ücretsiz trafiği hedefler ve web sitesi trafiğini artırmak için sayfa konumunu iyileştirmeye çalışır. SEO’yu arama motoru pazarlamasının (SEM) bir “alt kategorisi” olarak düşünebilirsiniz.

En Yaygın 11 SEM Hatası!

Arama motoru pazarlaması çabalarınızda ne yapmamanız gerektiğinin farkında olmak, ilk etapta ne yapacağınızı anlamak kadar önemli olabilir. Bu yazıda, en sık görülen arama motoru pazarlaması hataları ve pazarlamacıların bunları yapmaktan kaçınmak için neler yapabileceği listelendi.

Web Sitesini Geliştirmemek

sem-hataları-web-site-optimizasyonu-ilişkisi

SEM ile sponsorlu reklam oluşturmanın amacı, tıklama sayısını artırmak ve web sitenize daha fazla ziyaretçi getirmektir. Ancak sorun şu ki, bazı siteler reklamlarıyla o kadar meşguller ki web sitelerinin işlevselliğini geliştirmeyi ihmal ediyorlar. Şirketiniz için bir arama motoru pazarlama kampanyası oluştururken web sitenizin performansını artırmayı göz ardı etmeyin. Bunu yaparak, web sitenizi ziyaret eden potansiyel müşterilerin genel kullanıcı deneyimini geliştirebilirsiniz.

Yüksek kaliteli içerik ve insanların mümkün olduğunda web sitenizde kolaylıkla dolaşmasına olanak tanıyan akıcı bir düzen ile web sitenizi olabildiğince güncel tutmaya çalışmalısınız.

Pahalı Anahtar Kelimelerin Kullanımından Kaçınmak

Bir arama motoru pazarlama stratejisi geliştirirken, şirket sahiplerinin çoğu, reklamları için en ucuz anahtar kelimeleri kullanmanın faydalı olacağına inanıyor. Ancak durum böle değildir. SEM kampanyanız için en iyi sonuçları elde etmek için, yalnızca ucuz anahtar kelimelere odaklanmak yerine, ücretli reklamlarınızda hem ucuz hem de maliyetli anahtar kelimeler kullanarak dijital pazarlama yaklaşımınızı çeşitlendirmeye çalışın.

Belirli anahtar kelimelerin, insanları çekme, trafiği artırma ve web sitenizde isabet alma olasılığı en yüksek olduğu için pahalı olduğunu anlamak önemlidir. Bir anahtar kelimenin maliyeti ne kadar yüksek olursa, potansiyel müşteri oluşturma olasılığınız o kadar yüksek olur. Bu, zaman geçtikçe daha fazla insanın arama motoru pazarlama kampanyanızı arama motoru sonuç sayfalarında görüntüleyebileceği anlamına gelir. Reklamlarınız hedeflenen kitle tarafından görülüyorsa, harcadığınız maliyete fazlasıyla değecektir.

Google Ads bütçe optimizasyonunu inceleyin!

Zayıf Web Site Gezinme Tecrübesi

Müşterilerin arama sonuçları bölümünde reklamınıza tıkladıklarında web sitenizdeki en uygun açılış sayfasına yönlendirilmelerini sağlama sorumluluğu size aittir. Ayrıca, tüketicinin aşırı bilgi yüküne maruz kalmaması ve sayfanın dağınık görünmemesi de hayati önem taşır. Sitenizde bulunması kolay olan sayfa başlıkları, bir arama çubuğu, içerik haritaları ve konu navigasyonu ekleyerek insanları sitenizde tutun.

Mobil Uyumlu Olmayan Açılış Sayfaları

Çoğu insan artık hareket halindeyken ürün ve hizmet satın almaya çalıştığından, mobil uyumlu sayfalar alışverişin giderek daha önemli bir bileşeni haline geliyor. Pazarın bu genişleyen segmentinde gelirleri ve verimliliği en üst düzeye çıkarmak için tüm web sayfalarının mobil cihazlarda etkin bir şekilde çalışması çok önemlidir. Bu, daha az metin, iyi organize edilmiş grafikler ve kolay gezinme ile mobil uyumlu içerik oluşturmak anlamına gelir.

Mobil web sitesi geliştirirken marka adı, arama çubuğu, konu başlıkları gibi özelliklerin açık ve okunaklı bir şekilde gösterilmesini sağlamalısınız.

Hedef Kitleyi Tanımamak

Mobil uyumluluğu önemsiz görüyorsanız bunun bir sebebi hedef kitlenizin mobil cihaz kullanmadığını varsaymanız olabilir. En tipik SEM hatalarından biri, hedef kitlenizi tanıyamamaktır. Hedef kitlesinin kim olduğu sorulduğunda, birçok şirket “herkes” cevabını verir. Hedef kitlenize uygun bir web siteniz yok ise ürün veya hizmetlerinizle ilgilenenler sayfanıza erişemez hale gelir. Hedef kitlenizin kim olduğunu anlamak için zaman ayırın.

Değişimin Gerisinde Kalmak

SEO ve SEM sürekli gelişen alanlardır ve Google her yıl algoritmasında birkaç kez değişiklik yapar. Arama motoru algoritmaları daha karmaşık hale geldikçe, SEO ve SEM yöntemleri de gelişmek zorundadır. Yıllar önce oluşturulan bir arama motoru optimizasyonu planını kullanarak, bugün istediğiniz sonuçları alamayabilirsiniz. Tüm güncel SEM gelişmelerinden haberdar olduğunuzdan emin olun.

Alanında uzman bir grup SEO ada SEM uzmanı ile çalışmak bunu için iyi bir fikir olabilir. Bu uzmanlar pazarlamanızdan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olmak için değişiklikleri ve trendleri takip eden kişiler olacaktır.

Sosyal Medyaya Önem Vermemek

sem-hataları-sosyal-medya-ilişkisi

Birçok kişi, arama motoru pazarlamacılığının (SEM) ve arama motoru optimizasyonunun (SEO) sosyal medyadan etkilenmediğine inanmak gibi bir hata yapar. Bunun sebebi aslında makul bir sebeptir. Google, arama sonuçlarında sosyal medya değişkenlerine önemli bir ağırlık vermez. Bu kriterlerin arama motoru sonuç sayfalarındaki konumunuz üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur.

Bütçe kısıtlamaları nedeniyle, bazı şirket sahipleri SEM veya sosyal medya arasında seçim yapmak durumunda kalabilmektedir. SEM’e yatırım yapmak ise sosyal medyayı ihmal etmek için geçerli bir gerekçe değildir. Sosyal medyadaki gücünüz arttıkça bu sizi daha tanınır hale getirecek ve daha çok kişinin sizi arama motorlarında aramasına sebep olacaktır.

Sosyal medyanın SERP sıralamanız üzerinde doğrudan bir etkisi olmasa da tüm pazarlama stratejiniz üzerinde bir etkisi vardır.

Orijinal Bir İçeriğe Sahip Olmamak

Yinelenen içerik, SEO ve SEM yöntemleri söz konusu olduğunda son derece yaygın bir başka hatadır. Google, tekrarlayan içeriğe sahip web sitelerini oldukça ciddi şekilde cezalandırır. Web sitenizdeki her şeyin orijinal olduğundan emin olmalısınız.

Geniş Eşlemeden Yararlanmak

Bir diğer yaygın SEM hatası, eşleme türünüz olarak yalnızca klasik geniş eşlemeye güvenmektir. Geniş eşleme yerine kesin eşlemeyi kullanmak, arama motoru sıralamalarında sizi çok daha üst sıralara taşıyabilir. Tam bir eşleşmenin alaka düzeyi, geniş bir eşleşmenin alaka düzeyine göre çok daha fazladır.

Google Ads hakkında daha fazla bilgi edinin!

SEM’e Ek Olarak SEO’ya Odaklanmamak

Arama sonuçlarında yükselmek için harcadığınız çabadan maksimum sonuç almak için hem SEO hem de SEM üzerinde aynı anda çalışmak çok önemlidir. Yalnızca SEM ile gelen kısa vadeli trafikle ilgilenirseniz, SEO’nun size getirebileceği uzun vadeli trafiği kaçırabilirsiniz. SEO stratejiniz başarılı olursa, SEM’e daha az para harcamanız gerekecektir. Web siteniz için bir SEO planınız olduğundan emin olun.

Negatif Anahtar Kelimelerden Kaçınmak

Negatif anahtar kelimeleri kullanmamak, tipik bir SEM hatasıdır. Negatif anahtar kelimeler, arama motorlarında belirli anahtar kelimeler aradığında web sitenizin görünmemesini sağlamak için kullanılır. Negatif bir anahtar kelime, birçok yönden normal bir anahtar kelimenin tam tersidir.

Arama motoru optimizasyonu söz konusu olduğunda, istemediğiniz kitleyi sitenizden uzak tutmak için negatif anahtar kelimeler kullanmak uygun anahtar kelimeleri seçmek kadar önemli olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu