SEMSEO

SEM Nedir? Nasıl Yapılır? SEM Stratejinizi Oluşturun!

Neredeyse her Google aramasında gördüğümüz ve sayfaların en üstünde ya da en altta yer alan reklamlar SEM çalışmalarıdır. Peki, bu reklamları nasıl oluşturabilirsiniz? Aslında Google Ads ile reklam oluşturmak son derece kolaydır. Ancak her reklam veren aynı sonucu alamaz. İşte, bu noktada SEM devreye giriyor. SEM çalışmaları reklamınızın yüksek dönüşüm oranlarına sahip olmanızı sağlarken hedeflerinize ulaşma sürecini kısaltır. Gelin, SEM ile ilgili en önemli konulara göz atalım!

SEM Nedir?

Search Engine Marketing veya Türkçe ismiyle Arama Motoru Pazarlaması, arama motorlarının sonuç sayfasında gösterdiği reklamlarla ilgili yapılan optimizasyonlardır. Başta Google olmak üzere Yandex veya Bing gibi arama motorlarında etkili reklam stratejileri belirlemek için SEM çalışmalarına ihtiyaç duyulur.

Kullanıcıların %88’i her gün en az bir kere arama motorunu kullanıyor. Arama motorunda görünür hale gelmek ise satış artırma, marka farkındalığı oluşturma, potansiyel müşteri bulma gibi sayısız avantaj sağlamaktadır.

SEM ve SEO Farkları Nelerdir?

sem-ve-seo-farkları

SEM ilgili anahtar kelime ve hedefler doğrultusunda reklamlar arasında en üstlerde yer almanızı sağlarken SEO yine aynı hedefleri kullanarak organik arama sonuçlarında ilk sıralara çıkmanız için yapılan çalışmalardır. Her iki kavram da dijital pazarlama ve dijital güç kazanmanın temelleri arasında yer alır.

Örneğin, mobilya ürünleri sattığınız bir e-ticaret sitenizin olduğunu düşünelim. SEM, mobilya aramasını gerçekleştiren kullanıcıların en üstte sizi görmesini sağlar. SEO ise organik arama sonuçlarında en üstte yer almanız için gereklidir. Her iki optimizasyon da marka farkındalığı oluşturma, satış artırma, potansiyel müşteri bulma ve güçlü bir dijital varlık için kullanılır.

SEO ve SEM arasındaki en önemli farklardan biri de ödeme yöntemleridir. SEM çalışmaları için mutlaka Google veya diğer arama motorlarına ödeme yapmanız gerekir. SEO ise bir ajansa ya da uzmana ödeme yapmanızı gerektirir veya kendi başınıza SEO çalışmalarını ücretsiz olarak tamamlayabilirsiniz.

SEM ve SEO Aynı Anda Kullanılabilir Mi?

SEM ve SEO stratejinizi aynı anda yürütebilir ve daha fazla web trafiği elde edebilirsiniz. Daha fazla trafik kazanmak web sitenizin yüksek başarı oranlarına ulaşmasını sağlar.

Araştırmalara göre SEM ve SEO çalışmalarını bir arada yürüten markalar %31 daha fazla tıklama ve %28 daha fazla kazanç elde ediyor. Bu bağlamda, her iki optimizasyon stratejilerini uygulayarak markanız için önemli bir başarı kazanabilirsiniz.

SEM Nasıl Yapılır?

SEM, Google ve Bing gibi arama motorlarında reklam vererek yapılır. Ancak reklamın yüksek kazanca dönüşmesi için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunuyor. Bu noktalara dikkat ettiğinizde daha düşük maliyet ve daha yüksek kazanç elde edebilirsiniz.

Web trafiğinin %92’si Google’dan gelir. Bu nedenle SEM çalışmaları Google kuralları çevresinde yoğunlaşmıştır. Türkiye ve dünyanın birçok noktasında Google, birinci arama motorudur.

SEM çalışmalarına başlamak için öncelikle Google Ads hesabı oluşturmalısınız. Ücretsiz oluşturacağınız Google Ads hesabı, reklamlarınızı yönetmek ve analiz etmek için en faydalı araçları sunar.

Google Ads hesabını şimdi açın!

Hesabınızı açtıktan sonra anahtar kelime, hedef kitle, lokasyon vb. belirlemeleri yapabilirsiniz.

Anahtar Kelimeleri Bulma

SEM çalışmalarının en önemli konuları arasında anahtar kelime yer alır. Anahtar kelimeleri, sektörünüze ve hedef kitlenize yönelik belirlemelisiniz.

Anahtar kelime bulmak için ücretsiz kullanabileceğiniz araçlar:

  • Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı (Ads hesabınız olmalı)
  • KWFinder
  • Keyword Tool
  • UberSuggest

Etkili ve kapsamlı anahtar kelimeleri bulmak için ücretli kullanabileceğiniz araçlar:

  • SemRush
  • Ahrefs Keywords Explorer
  • Moz Keyword Explorer

İlk defa SEM çalışması yapıyorsanız rekabetin düşük olduğu anahtar kelimeleri bulmalısınız.

SEM anahtar kelimeleri için dört farklı tür vardır:

  • Geniş Eşleşme: Bir aramanın benzer sözcüklerini de içerir. Örneğin, çoğul ekler veya eşanlamlılar.
  • Sıralı Eşleşme: Anahtar kelimenin benzer anlamlarını içeren yakın arama sorguları için kullanılır.
  • Tam Eşleşme: Anahtar kelimenin aynı anlamını taşıyan aramalarda yer alırsınız.
  • Negatif Eşleşme: Hedeflemek istemediğiniz anahtar kelimeleri ifade eder.

Hedefleme

sem-hedeflerini-belirleme

Google Ads reklamları ile marka hedefleriniz doğrultusunda reklam çalışması yapabilirsiniz. Örneğin, satış, web sitesi trafiği, uygulama yüklemeleri, marka bilinirliği, yerel mağaza ziyaretleri gibi farklı hedefleme seçenekleriyle amacınıza daha kısa sürede ulaşmanız mümkün.

Google Ads reklamları her 1 dolarlık harcama için 6 dolarlık dönüş sağlar. Ancak SEM çalışmalarının eksiksiz yürütülmesi gerekir. Aksi takdirde çok yüksek harcama oranlarına rağmen istediğiniz kazanca sahip olamayabilirsiniz.

Lokasyon, demografik özellikler vb. hedeflemeler reklamların dönüşüm oranlarını yükseltir. Örneğin, İstanbul’da yaşayan 20 – 30 yaş aralığındaki erkekleri hedefleyebilirsiniz. Veya günün belirli saatlerinde veya haftanın belirli günlerinde reklamların görünmesi için yine hedefleme kısmından gerekli optimizasyonları yapmanız gerekir.

Reklam Bütçesi

Google Ads reklamları ödemeniz için farklı yöntemler sunar. Örneğin, Pay Per Click veya Türkçesiyle Tıklama Başına Maliyet olarak bilinen PPC, reklamınıza tıklayan her bir kişi için ödeme yapmanızı sağlar. En çok kullanılan ödeme yöntemidir.

Google Ads reklamlarının en önemli avantajı, bütçenin sizin tarafınızdan belirlenmesidir. Bu nedenle gösterim, tıklama vb. farklı stratejiler için teklif oluşturma avantajı sunar.

Google Ads bütçe optimizasyonu hakkında daha fazla bilgi edinin!

SEM Ne İşe Yarar?

SEM, arama motoru sonuç sayfasında (SERP) reklam kısmında en üstlerde yer almanızı sağlar. Bu sayede satış, marka bilinirliği vb. hedeflerinizi reklamlarla gerçekleştirebilirsiniz. Günümüzde SEM bir zorunluluk haline gelmiştir.

Uluslararası markalardan yerel mağazalara kadar her işletme SEM ile büyüyebilir. Örneğin, uluslararası markalar, konumunu korumak ve daha geniş bir kitleye ulaşmak için SEM çalışmalarına ihtiyaç duyar. Yerel mağazalar ise bulunduğu çevrede tercih edilen bir işletme haline gelmek için SEM stratejilerini uygular.

SEM avantajları kısaca şöyle özetlenebilir:

  • Ölçümlenebilir bir yapıya sahiptir ve reklam çalışmanızla ilgili en önemli parametrelerden detaylara kadar her bilgiyi inceleyebilirsiniz,
  • Youtube, arama ağı, Google iş ortakları vb. birçok yerde reklamınız yayınlanır,
  • Potansiyel müşterilerinize daha kısa sürede ulaşmanızı sağlar,
  • SEO ile birlikte SEM çalışmalarının yapılması daha yüksek dönüşüm getirir,
  • Web sitenizin eksik/güçlü yanlarını görmeniz konusunda yardımcı olur,
  • Hedef kitlenize doğrudan ulaşmanız için gereklidir,
  • Yatırım getirisi yüksektir,
  • PPC gibi sadece sonuç aldığınızda ödeme yapabileceğiniz yöntemlere sahiptir,
  • Daha kısa sürede daha fazla dönüş sağlar.

SEM Hakkında Merak Edilenler

SEM hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Sizin için en çok merak edilen soruları yanıtladık. Markanıza yönelik en iyi SEM stratejisini öğrenmek için bizimle iletişime geçin!

SEM nedir, ne işe yarar?

SEM, arama motoru reklam optimizasyonudur. Reklamların arama motoru sonuç sayfasında en üstlerde yer almasını sağlamak ve dönüşüm oranlarını yükseltmek için SEM çalışmalarına ihtiyaç vardır.

SEO ve SEM arasındaki fark nedir?

SEO, organik arama sonuçlarını hedeflerken SEM reklam kısmında en üstlerde yer almayı hedefler. Ayrıca en önemli farklar arasında ödeme yöntemleri bulunur. SEO için Google’a ödeme yapmanıza gerek yoktur ancak SEM çalışmaları Google veya diğer arama motorlarına ödeme yapma gerekliliğine sahiptir.

Hangi işletmeler SEM çalışması yapmalıdır?

SEM dünyaca ünlü markalardan yerel butiklere kadar her işletmenin yapması gereken optimizasyonlar arasında yer alır. Markanızı büyütmek, kampanyaları duyurmak veya satışları artırmak için SEM çalışması yapmanız gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu