Dijital PazarlamaSEO

Backlink Nedir? Kaliteli Backlink Nasıl Alınır?

Bir web sitesinden diğer web sitesine verilen bağlantılar backlink olarak tanımlanır. Peki, bu ‘basit’ kavram, sitelerin sıralamasını etkiliyor mu? Google tarafından yapılan bir duyuruda, backlinklerin en önemli üç sıralama faktörü arasında yer aldığı açıklandı! Üstelik, backlink almak kolay bir işlem gibi gözükse de her backlink, sıralamayı değiştirmiyor. Ayrıca bazı backlinkler sıralamanızın düşmesine neden olur! Gelin, siteniz için kaliteli ve doğal backlink çalışmasının nasıl olacağına göz atalım.

Backlink Almak Neden Önemli?

backlink-onemi-ve-faydalari

Backlink almak, sitenizin ve içeriğinizin konu hakkında güvenilir, yetkin ve uzman olduğunu göstermenin en etkili yöntemidir. Geri bağlantı veya gelen bağlantı olarak bilinen bu çalışma, organik trafiği ve sıralamayı doğrudan yükseltir. Google, backlink alan sitelerin ‘değerli ve kaliteli içerikler’ ürettiğini düşünür ve kullanıcıların kaliteli web deneyimi yaşaması için sıralamada artış başlar. Ancak, binlerce ‘kalitesiz’ siteden backlink almaktansa, alanında uzman ve güvenilir bir siteden backlink almak daha değerlidir.

Yapılan bir araştırmaya göre dijital pazarlama ve SEO uzmanları, optimizasyonun en zor adımı olarak backlinkleri işaret etmiştir. Peki, gerçekten backlink almak bu kadar zor mu? Maalesef evet, kaliteli ve doğal backlink almak için uzun süre uğraş vermeniz gerekir. Ancak sitenizin, alanında yetkin olduğunu kanıtladığınızda backlink için çaba göstermezsiniz.

Backlink Türleri Nelerdir?

Backlink türleri, noFollow ve DoFollow olmak üzere iki ana grupta incelenebilir. Her iki backlink türü, Google arama botlarına ‘bağlantıyı takip et’ veya ‘bağlantıyı takip etme’ komutu verir. Sayfanıza backlink eklerken iki farklı komuttan birini kullanabilirsiniz.

NoFollow linkler, backlink verdiğiniz siteye herhangi bir değer katmaz. Geçtiğimiz senelerde noFollow linklerin, hiçbir değeri yoktu. Ancak günümüzde Google, noFollow linkleri de önemsiyor. Backlink verdiğiniz sitenin, sıralamasına herhangi bir katkıda bulunmak istemiyorsanız rel=”nofollow” etiketini kullanın.

DoFollow linkler, PageRank değerini aktarır ve arama motoru botlarının verilen linki takip etmesini sağlar. Bu backlink türü için herhangi bir etiket kullanmanıza gerek yok. Aksi belirtilmediği sürece, tüm backlinkler, DoFollow olarak değerlendirilir. Sitenize kaliteli backlink alırken doFollow olması önemlidir.

Backlink Nasıl Alınır?

Backlink, kaliteli web sitelerinden ücretli veya ücretsiz olarak alınabilir. Doğal yollarla veya doğal olmayan yöntemlerle backlink almak mümkün. Ancak, her bir yöntem sıralama üzerinde daha olumlu veya daha olumsuz etkilere sahiptir. Kaliteli backlink almak için birkaç farklı kriteri göz önünde bulundurmak gerekiyor. En önemlisi, sitelerin PageRank değeridir ve otorite değeri yüksek olan siteden backlink almanız, sıralamanızı üstlere taşıyacaktır.

Ahrefs tarafından yapılan bir araştırma sonucunda sayfaların %65’inden fazlasının backlink almadığı ortaya çıkmıştır. Üstelik yine, farklı bir araştırmaya göre SERP’te ilk sayfada yer alan siteler, 2 – 10. Sayfada yer alan sitelere göre en az 4 kat daha fazla bağlantıya sahiptir.

Kaliteli İçeriklerle Geri Bağlantı Alınabilir Mi?

Backlink almak için kaliteli ve özgün içerikler üretmek yapabileceğiniz en faydalı yöntemlerden biridir. Sektörünüzle doğrudan ilgisi bulunan konularla içerik üretin ve zamana bırakın. Peki, bu yöntem gerçekten işe yarıyor mu?

HubSpot tarafından yapılan bir araştırma, blog yazılarının %55 daha fazla backlink aldığını ortaya koydu. Hizmet verdiğiniz endüstri alanı fark etmeksizin, sitenizde bir blog sayfası oluşturun. İçerikleri, orijinal bir dille ve ortalama 2000 kelime ile üretin. Bu durum, hızlı bir yükseliş sunmasa da kaliteli backlink kaynağı oluşturmanızı sağlar.

Sitenizde uygulamanız gereken SEO Trendlerini keşfedin!

Rakip Analizi ile Sitenizi Güçlendirin!

Kaliteli backlink almanın en etkili ve hızlı yöntemini mi arıyorsunuz? O halde, rakip analizi ile sitenizi güçlendirmeye başlayabilirsiniz! Rakiplerinizin, hangi sitelerden backlink aldığını bulun ve ilgili içerikten çok daha iyisini üretin. Çoğu zaman daha uzun, ayrıntılı ve bilgi veren içerikler üretmek ya da kaliteli görsel ve videolara yer vermek; kaliteli içerikler üretmenizi sağlar.

Uzun içerikler, kısa içeriklere oranla %77 daha fazla backlink alır.

Rakiplerinizin backlink aldığı siteleri, Ahrefs, SemRush, Majestic vb. SEO araçlarıyla bulabilirsiniz. Ayrıca ücretsiz olarak Opensite Explorer tercih edilebilir. Rakiplerinizin backlink aldığı siteleri bulduktan sonra, backlinkin yer aldığı siteyle doğrudan iletişime geçin. İçeriğinizin güncel ve daha fazla bilgi içerdiğini ifade edin ve siteniz için backlink talebinde bulunun. Bu yöntem, çoğu zaman işe yarayacaktır.

Ücretli Backlink Alınabilir Mi?

Google, ücretli backlinkler konusunda oldukça katı politikalara sahiptir. Ancak hala ücretli backlinkler ile sıralamanızı yükseltmeniz mümkün. Burada önemli olan nokta, backlink veren sitenin kalite puanıdır. Örneğin, haber sitelerinde ücretli olarak sitenizin tanıtımını yapabilir veya yazdığınız bir içerik için backlink alabilirsiniz.

Haber veya blog siteleri, inceleme siteleri veya sektörünüzle ilgili platformlarda tanıtım yaparak backlink almak mümkündür. Yine aynı siteleri kullanarak, kaynak olarak belirtilmenizi de sağlayabilirsiniz. Ücretli backlink için; backlink alacağınız içerik – diğer sayfanın içeriği arasında anlam ve anahtar kelime bağlamında bir bütünlük olmalıdır.

Doğal Backlink Çalışması Nasıl Yapılır?

backlink-almak-icin-dogal-calismalar

Backlink’in en önemli iki sıralama faktöründen biri olduğundan söz etmiştik. Bu önem sebebiyle, birçok site yoğun bir backlink çalışmasıyla başarıya ulaşacağını düşünüyor. Ancak bu yargının yanlış olduğunu belirtmek gerek. Örneğin, bir A sitesinden aldığınız ilk backlink, ikinci veya onuncu bağlantılar kadar etkili olmayacaktır.

Bir zamanlar oldukça popüler olan yorumlarda veya forum sitelerinde backlink paylaşmak veya ücretli olarak konuk yazarlık yapmak gibi seçenekler ise popülerliğini kaybetmiş durumda. Doğal backlink çalışması için yapabileceğiniz yöntemler oldukça sınırlıdır. Ancak buna rağmen doğal backlinkler her zaman daha fazla kazanmanızı sağlar.

Backlink hakkında daha fazla bilgi edinin!

Doğal backlink çalışması için dikkat edilmesi gerekenler:

  • Düşük otorite değerine sahip olan sitelerden backlink almamaya çalışın,
  • Sitenizin hedef anahtar kelimesi/kelimeleri doğrultusunda backlink almaya özen gösterin,
  • Backlink satın alma botu gibi kavramlardan uzak durun,
  • Google Search Console ile sitenize gelen bağlantıları takip edin, zararlı olarak adlandırılan sitelerden backlink aldığınızı fark ettiğinizde bir süre backlink almayı durdurun,
  • Ürünlerinizi satın alan bloggerlar ile iletişime geçin veya onlara hediye göndererek siteniz hakkında bir yazı yazmalarını talep edin,
  • Daha önce sitenize backlink veren web siteleriyle iletişime geçin ve kendinizi yeniden hatırlatın.

Backlink Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Backlink almak sitenizin otorite değerini ve sıralamasını doğrudan yükseltir. Ancak zararlı olarak adlandırılan sitelerden backlink almak sıralamanızın düşmesine neden olacaktır. Örneğin, bahis sitelerinden veya +18 içerikli sitelerden backlink almak en kötü sonuçlardan birini doğurur. Üstelik, bu durumun sık sık ve düzenli olarak devam etmesi Google iş ortaklığının sonlanması veya sitenizin kapanması gibi farklı sonuçlara sebep olabilir. Bununla birlikte yoğun backlink çıkışı sağlayan sitelerden de uzak durmanız önemlidir. Birçok site ücretli backlink teminiyle otorite değerinizi düşürür.

Son yıllarda sık sık söz edilen ‘kullanıcılar için kaliteli web deneyimi’ backlinklerin de temelini oluşturuyor. Bu nedenle uzun, kaliteli ve güncel içerikler üretmeye odaklanmalısınız.

Backlink nedir, nasıl yapılır?

Backlink, bir sitenin başka bir siteye verdiği bağlantıları ifade eder. Örneğin, sitenizde yer alan bir içeriğe, bir başka sitenin link vermesi backlink olarak adlandırılır.

Backlink satışı nedir?

Backlink satışı, bir günde yüzlerce veya binlerce link çıkışının yapılmasını sağlar. Bu durum, Google’dan ceza almanıza sebep olur, dolayısıyla backlink satışı yapan sitelerden uzak durmanız önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu