SEO

Sesli Arama Optimizasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?

Sesli arama optimizasyonu, sitenizin sesli aramalarda yükselmesini sağlayacak çalışmaları kapsar. Bu sayede sitenizde yer alan bilgiler, akıllı asistanlar sayesinde kullanıcılara iletilir. Günümüzde akıllı hoparlör ve akıllı telefon kullanımlarının artmasıyla birlikte sesli arama optimizasyonu neredeyse bir zorunluluk haline geldi. Üstelik arama sorgularının %52’si sesli olarak gerçekleşiyor! Siteniz için sesli arama optimizasyonu yaparak daha geniş bir kitleye ulaşın ve marka erişiminizi arttırın.

Web siteniz için sesli arama optimizasyonu yapmadıysanız, geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmiyorsunuz demektir! Yeni nesil gelişmelere ve güncellemelere uyum sağlayarak daha fazla popülerlik kazanabilirsiniz. Gelin, kullanıcılarla güçlü bir bağ kurmanızı sağlayacak sesli arama optimizasyonlarını inceleyelim!

Sesli Arama Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

sesli-arama-optimizasyonu-ve-akilli-asistanlar

Sitenizde yer alan bilgilerin Alexa, Google Asistan, Cortana, Siri ve Huawei Asistant gibi gelişmiş teknolojilerle seslendirilmesini ve kullanıcılara ulaşmasını ister misiniz? Cevabınız evetse, sesli arama optimizasyonu yapmalısınız! Sesli arama optimizasyonu, mobil ve masaüstü kullanıcıların yaptığı aramalarda sizi üst sıralara taşıyan düzenlemelerin tamamıdır. Bu optimizasyonlar sayesinde başta Google olmak üzere diğer arama motorlarına, ‘kaliteli ve değerli bilgiler’ verdiğinizi gösterirsiniz.

Akıllı telefon kullanıcılarının üçte biri, Google’da sesli aramaları kullanıyor. Üstelik bu oranın her geçen gün daha fazla artması bekleniyor. Kısacası, çok yakında Google aramaları için klavyeye ihtiyacımız olmayacak! Bu durum, kullanıcılar için birçok kolaylık sağlasa da web site sahiplerinin sesli arama optimizasyonu yapması için acele etmesi gerektiğini gösteriyor.

Featured Snippet’ler ile Sesli Arama Optimizasyonu!

Backlinko tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sesli arama sonrasında yanıtların %49’u Featured Snippet’lerden geliyor. Peki, nedir bu Featured Snippet? Sıfırıncı sıra veya öne çıkan snippet’ler olarak bilinen bu özel kutucuklar, SERP’te en üstte yer alan özel kutucukları ve kullanıcılara doğrudan bilgi veren içerikleri ifade eder.

Featured Snippet’ler, paragraf, liste, tablo veya madde olmak üzere dört farklı şekilde görüntülenir. Google, sesli arama yanıtlarının büyük bir çoğunluğunu Featured Snippet’lerden alır. Dolayısıyla ilk hedeflerinizden biri sıfırıncı sıraya çıkmak olmalıdır.

Featured Snippets’te yer almak için kullanıcılara aradığı sorunun cevabını doğrudan vermelisiniz. Özelikle ‘nedir, en iyi xx’ler nelerdir, nasıl yapılır, nerede bulunur’ vb. soru cümleleriyle yapılan aramalar, sıfırıncı sıraya yerleşmenizi sağlar. Bununla birlikte sitenize veya içeriklerinizi sıklıkla sorulan sorular kısmını eklemek de öne çıkan snippet’lerde yer almanızı kolaylaştıracaktır.

Doğal ve Konuşma Diliyle Hazırlanan İçeriklere Yer Açın!

sesli-arama-otpimizasyonu-dogal-konuma-dili-ile-icerik-hazirlama

Sesli arama optimizasyonu içeriklerin yapısını da doğrudan değiştirdi. Artık, içerikler konuşma diline daha yatkın ve sade bir dile sahip. Peki, neden? Sesli arama yapan kullanıcılar, doğal konuşma diliyle akıllı telefonlarına soru sorar veya araştırma yapar. Yoğun terim veya yabancı kelime içeren sorgular, sesli ama için uygun değildir.

Sesli arama sonuçları, ortalama 30 kelimeye sahiptir. Dolayısıyla hedef kitlenizin en fazla merak ettiği veya araştırdığı konularla ilgili içeriklere FAQ eklemek, sesli aramalarda ön plana çıkmanızı sağlayacak özel stratejilerden biridir.

Doğal konuşma diliyle içerik hazırlamak için, kullanıcı arama niyeti ön plana çıkıyor. Örneğin, hedef kitleniz en çok hangi konularda araştırma yapıyor? Anahtar kelimelerde yaygın olarak hangi soru kelimesi kullanılıyor?

‘Nasıl yapılır, müşteri hizmetleri numarası nedir, nasıl tamir edilir, nasıl Windows yüklenir, en iyi İstanbul restoranı hangisidir, Iphone 13 Pro Max özellikleri nelerdir, Android mi Iphone mu?’ gibi soru cümleleri sesli arama optimizasyonunun temel taşlarından biridir. Kullanıcılar, sesli aramaları genellikle bir soru sormak, bir şeyin tarifini öğrenmek veya araştırma yapmak için kullanır.

Sesli Arama Optimizasyonu ve Site Hızı ilişkisi

Google ve internet kullanıcıları, yavaş yüklenen siteleri sevmiyor. Örneğin, siz? Yavaş yüklenen bir siteyi kaç saniye beklersiniz. Kullanıcılar, genellikle 4,7 saniye içinde açılmayan web siteleri terk ediyor ve sonraki aramalarında da ilgili siteyi ziyaret etmiyor. Sesli arama optimizasyonunda başarılı olmak istiyorsanız, siteniz hızlı çalışmalı ve kullanıcılara aradığı bilgiyi hızla vermelidir.

Web siteniz, hızlı açılmıyorsa Google, sıralamanızı düşürecektir. Sıralamanızın düşmesi, organik trafiklerin azalması ve sesli arama optimizasyon sürecinin başarısız olmasıyla sonuçlanır. Ayrıca mobil hız, sesli arama optimizasyonu için daha değerlidir.

Teknik SEO yöntemlerini keşfedin!

Long Tail Anahtar Kelimeleri Kullanın!

Jenerik anahtar kelimeler ve uzun kuyruklu anahtar kelimeler, site içi ve site dışı optimizasyonların vazgeçilmezleri arasında yer alır. Başarılı bir sesli arama optimizasyonu için içeriklerinizde mutlaka uzun kuyruklu anahtar kelimelere yer vermelisiniz. Dört ve daha fazla kelimelerden oluşan uzun kuyruklu anahtar kelimeler; yüksek dönüşüm oranlarıyla hem marka bilinirliğini hem de satışları arttırır.

Uzun kuyruklu anahtar kelime kullanımının diğer bir artısı da sesli arama yapan kullanıcılara, aradıkları bilgiyi doğrudan vermesidir.

Mobil Uyumluluk ile Öne Çıkın!

Sesli aramaların %70’i mobil cihazlardan yapılır. Sitenizin mobil uyumlu olması Google ve kullanıcılar tarafından artı puan kazanmanızı sağlayacaktır. Sesli aramalarda mobil öncelikli bir optimizasyon yapmanız değerlidir.

Mobil cihazlarda, siteniz kusursuz çalışmalı ve kolay gezinme imkanı sunmalıdır. Bu sayede kullanıcılar, sitenizde daha fazla vakit geçirirken sonraki aramalarında da doğrudan size yönelecektir. Google Search Console ile sitenizin mobil uyumluluğunu kontrol edebilir ve mobil performansınız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yerel SEO ve Sesli Arama Optimizasyonu

Sesli aramaların büyük çoğunluğunun mobil cihazlardan geldiğini söylemiştik. Peki, bu geniş kitleyi mağazanıza çekmek için ne yapmalısınız? Elbette, yerel SEO tekniklerini uygulamanız gerekir. Mobil kullanıcıların gerçekleştirdiği ‘en yakın hamburger restoranı, 3 km civardaki marketler’ vb. aramalarla siteniz ön plana çıkabilir.

Google kullanıcılarının %46’sı en az günde bir kere ‘bölgesel’ arama yapıyor. Bu da kullanıcıların bulunduğu konumdaki işletmeleri doğrudan bulmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda yerel arama yapan kullanıcıların %28’i işletmeyi ziyaret ettiklerinde satın alma eylemi gerçekleştirir.

Yapısal Veri İşaretlemesi ile Sitenizi Tanıtın!

Yapısal veri işaretlemesi, Google arama motoru botlarının sitenizi detaylı olarak tanımlamasını sağlar. Bu tanımlama sonucunda, içerikleriniz Google’da daha fazla ön plana çıkabilir. Yapısal veri işaretlemesi blog sitelerinden yemek sitelerine, marketlerden oto yıkamacılara kadar her sektör ve endüstri alanı için kullanılabilir.

Yapısal veri kullanımı, Google sıralamalarını etkiliyor. Dolayısıyla hizmet verdiğiniz sektörde, rakiplerinizin önüne geçmek ve sorunsuz çalışan sesli arama optimizasyonu yapmak için yapısal verileri sitenize ekleyebilirsiniz.

Yapılandırılmış veri işaretlemesi yardımcısını inceleyin!

Sesli Arama Optimizasyonu Neden Önemlidir?

Google, sıralama için 200 farklı kriter kullandığını belirtir. Ancak SEO uzmanları ve web geliştiriciler, belirli kriterlerin üzerinde durulması konusunda hemfikirdir. En önemli konu ise, kullanıcılara değerli bilgiler vermek ve kaliteli web deneyimi yaşatmaktır. Bu bağlamda, sesli arama optimizasyonu, kullanıcılara doğrudan yararlanabileceği bir bilgi verirken hızlı ve kaliteli bir web deneyimi de sunar. Google, bu faydayı sağlayan siteleri sıralama ile ödüllendirir. Kullanıcılar ise, organik trafik, erişim ve satış gibi konularda sitenize avantaj sağlar.

Sesli arama optimizasyonu nasıl yapılır?

Sesli arama optimizasyonu mobil uyumluluk, uzun anahtar kelime kullanmak, site hızını iyileştirmek gibi çok aşamalı bir süreçtir. Dolayısıyla sesli arama optimizasyonu yapmak, her ne kadar kolay gözükse de çoğu zaman profesyonel bir destek gerekir.

Sesli arama optimizasyonu sıralamayı etkiler mi?

Evet, sesli arama optimizasyonu sıralamanızı doğrudan etkiler. Çünkü, temel SEO çalışmalarında uygulanan birçok teknik, sesli arama optimizasyonu için de geçerlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu