SEO

Teknik SEO Nedir? Uygulamanız Gereken Teknik SEO Trendleri!

Web sitenizi kullanıcılar için mükemmel bir yer haline getirdiniz, peki arama motorları için neler yaptınız? Sitenizde teknik SEO uygulamalarına yer vermediyseniz arama motoru botları sitenizi göremez ve kullanıcılar için sunduğunuz kaliteli içeriklerden verim alamazsınız. Bu durum organik sıralamada üstlerde yer almanızı engeller ve siteniz güvensiz bir hale gelebilir. Gelin, şimdi teknik SEO için hangi uygulamalara ağırlık vermeniz gerektiğine göz atalım!

İçeriği inceleyerek teknik SEO ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilir ve siteniz için geliştirmeniz gereken optimizasyonları eksiksiz olarak yapabilirsiniz.

Teknik SEO Nedir?

Teknik SEO, sitenizin altyapısını güçlendirmeniz ve arama motoru botları tarafından indekslenmenizi sağlayan işlemlerin bütünüdür. Bu uygulamalar sonucunda arama motorları sitenize daha rahat erişir, dizine ekler ve kısa sürede ilgili anahtar kelimelere bağlı olarak indekslenme işlemleri gerçekleşir. Kısacası, teknik SEO arama motorlarının sitenizi ‘tanımlaması’nı sağlarken kullanıcılar için de sorunsuz bir gezinme deneyimi sağlar.

Teknik SEO uygulamaları sürekli güncellenir, ancak endişelenmeyin. Güçlü bir başlangıç yaptığınızda teknik SEO işlemlerini sürekli değiştirmenize gerek kalmaz. Yapmanız gereken tek şey, Google güncellemelerini takip etmek ve teknik SEO ile ilgili güncellemeleri uygulamaktır.

Teknik SEO Nasıl Yapılır?

Teknik SEO, tarama, indeksleme ve site mimarisini oluşturma gibi adımlardan oluşur ve bu doğrultuda yapılır. Aynı zamanda SERP’te sonuçlarınızı doğrudan etkilemektedir. Teknik SEO kısacası, arama motoru botları için sitenizi anlaşılır hale getirmek ve bu doğrultuda optimize etmek demektir. Aynı zamanda site içi SEO çalışmaları da teknik SEO’nun kapsamları arasında yer alır.

Arama motorları, teknik SEO uygulamaları sayesinde sitenizin ne ile ilgili olduğunu anlar, anahtar kelimelerle ilişkilendirir ve sıralamalarda yüksek başarı oranlarına sahip olursunuz.

Unutmamanız gereken en önemli nokta ise, teknik SEO çalışmalarını yaparken kullanıcı deneyimini ihmal etmemektir. Her iki durum birbirini tamamlar ve sürekli bahsettiğimiz kullanıcı deneyimi iyi hale getirilir.

İşte, siteniz için mutlaka uygulamanız gereken teknik SEO prosedürleri:

Robots.txt Dosyasını İnceleyin!

Robots.txt dosyası arama motoru botlarına siteniz için detaylı bir harita vermenizi sağlar. Peki, nasıl? Robots.txt dosyası arama motoru botlarının taramasını istediğiniz veya istemediğiniz içerikleri bildirmeniz için gereklidir. Ana dizine ekleyeceğiniz robots.txt dosyası ile arama motoru botlarına rehberlik edersiniz.

Robots.txt dosyası ile farklı kaynaklardan gelen arama motorlarına izin verebilir veya engelleyebilirsiniz. Örneğin, “User-agent: Googlebot” ile sadece Google botlarına izin vermeniz sağlanır. Tüm arama motorlarına tarama izni vermek için “user-agent:*” kullanılmalıdır.

Robots.txt rehberi ile ilgili daha fazlasını keşfedin!

Yapılandırılmış Veri (Structured Data) Kullanın!

teknik-seo-yapılandırılmış-veri-ile-sitenizi-öne-çıkarın

Arama motorlarına sitenizi daha iyi tanıtmak ve sonucunda zengin snippet’lerle ödüllendirilmek ister misiniz? Cevabınız evet ise yapmanız gereken şey çok basit: yapılandırılmış veri kullanmak. Yapılandırılmış veri sayesinde edinebileceğiniz bazı kazanımlar:

  • Arama ağı sonuç sayfasında bir başlık ve metadan daha fazla yer edinirsiniz (kullanıcı puanı, yıldızlar, kısa sorular, hazırlama süresi vb.)
  • Arama motoru botları sitenizdeki içerikleri daha iyi tanımlar.

Yapılandırılmış veri işaretlemelerinin organik web trafiğini %90’ın üzerinde arttırdığını biliyor musunuz? Yerel işletmelerden yemek tariflerine, inceleme sitelerinden nasıl yapılır sitelerine, canlı yayın platformlarından kurslara kadar her endüstride yapılandırılmış veri kullanılabilir.

Yapılandırılmış veri ile ilgili detayları inceleyin!

Site Haritası Oluşturun: XML Site Haritası!

Teknik SEO çalışmalarının en önemli adımlarından biri XML site haritası oluşturmaktır. XML site haritası ile arama motoru botları site yapısını, kategorilerini anlamlandırarak yeni sayfalar keşfeder ve bu yeni sayfalar dizine eklenebilir. Aynı zamanda sayfalar, görseller ve diğer gönderilerin güncellenme tarihleri ve indekslenme tarihleri de bu haritada yer alır.

Peki, sitenizde XML site haritası yoksa ne yapmalısınız? Endişelenmeyin, olmaması site sıralamanızı doğrudan etkilemez. Ancak botların sitenizi daha iyi taraması için gereklidir. Ayrıca site haritanızı .txt veya RSS ile de oluşturabilirsiniz, ancak arama motoru botları için XML kadar yaygın değildir.

Teknik SEO: En Önemli Madde!

Site hızı, teknik SEO ve diğer SEO çalışmaları için en önemli maddedir. Web sitenizin hızı, sıralamanızı doğrudan etkiler, çünkü arama motorları ve kullanıcılar geç açılan siteleri sevmiyor!

Yapılan araştırmalara göre kullanıcıların %54’ü 6 saniyede açılmayan web sitelerini terk ediyor ve sonraki aramalarında tercih etmiyor. Sitenizin tercih edilmemesi ve hemen çıkma oranlarının yüksek olması sıralamada çok fazla geriye gitmenize sebep olur. Üstelik mobil sıralama için de hız en önemli faktörlerden biridir.

Sitenizi hızlandırmak için birkaç ipucu:

  • Site hızını ölçmek için Google PageSpeed Insights veya Gmetrix gibi araçlardan faydalanın,
  • Yüksek boyutlu resimlerden kaçının veya görsel kalitesini bozmadan resimlerinizi optimize edin,
  • Önbelleğe alma eklentilerinden faydalanarak kullanıcılarınıza daha hızlı bir sayfa sunun,
  • HTML ve CSS dosyalarını simge durumuna küçültün,
  • Sunucu yanıt süresini kısaltın, Google’a göre ideal süre 0.2 saniyeden azdır.

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar’dan (AMP) Yararlanın!

Mobil kullanıcılarınıza daha hızlı bir web deneyimi sunmak ister misiniz? Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) bu durum için ortaya çıkmıştır ve TO’nuzu yükseltmenizi sağlar. Google tarafından duyurulan bu proje ile mobil kullanıcılar, sitenizi çok kısa sürede açar ve okuma deneyimini iyileştirir. Bununla birlikte AMP sayfalar, arama sonuçlarında vurgulanır ve kullanıcılar bu siteleri tercih etme eğilimindedir.

Google, AMP ile web sitenizin sonuçlarını kendi önbelleğinde tutar ve kullanıcılara hızlı bir dönüş sağlanır. Bu işlem tamamen, Google sunucuları tarafından gerçekleştirilmektedir. AMP özellikle hız kaynaklı gerilere düşen haber siteleri için ideal bir çözüm sağlar.

Doğru URL Yapısını Oluşturun!

teknik-seo-url-yapısı-oluşturma

Arama motorları ve kullanıcılar için URL yapısı son derece önemlidir. Peki, neden? Birçok kullanıcı web siteleri, ziyaret etmeden önce URL yapısına bakarak güvenirliğini sorguluyor. Arama motorları için ise durum biraz daha farklı. Karmaşık ve yabancı karakterlerin yoğun olduğu URL’ler botlar tarafından daha zor okunuyor.

Birçok SEO uzmanı, URL’lerin kısa ve öz olması konusunda hemfikirdir. Üstelik, Google’da bu görüşü savunuyor. Örneğin, Web Yöneticisi Araçları için URL uzunluğu 94 karakterken Gmail’de 59 karakter görüyoruz.

Doğru URL yapısı için dikkat etmeniz gerekenler:

  • URL yapınızda anahtar kelimeye yer verin,
  • Daha kısa URL’leri kullanın,
  • Karmaşık sayılara, özel karakterlere yer vermeyin,
  • Kelimeler arasında boşluk değil, – kullanın,
  • Küçük harfler kullanın,
  • Türkçe karakterlere yer vermeyin.

HTTPS Kullanarak Sitenizi Güvenli Hale Getirin!

Google, iyi kullanıcı deneyimi ve güvenli web ifadelerini sık sık kullanıyor. Bunların ne anlama geldiğini yukarda anlatmıştık. Peki, sayfanızın güvenliğini nasıl sağlayacaksınız ve Google’a bildireceksiniz? Cevap oldukça basit: Https kullanarak sitenizi güvenli hale getirin!

Güvenli Yuva Katmanı – SSL ile sitenizi son derece kolay bir şekilde güvenli hale getirebilirsiniz. URL adresinin “‘http://” ile değil, “https: //” ile başlaması SSL sertifikasının kullanıldığını gösterir. Https kullanımı sıralamanızı etkiler.

Teknik SEO ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler

SEO çalışmaları bir bütündür ve çok yönlü olarak ele alınmalıdır. Teknik SEO prosedürlerine ağırlık verirken içerikleri, anahtar kelimeleri ve performansı ihmal etmek sıralamada başarısız olmanızla sonuçlanır. Teknik SEO işlemlerinin bazı aşamaları çok kolay bir şekilde yapılır ancak bazı aşamalarda profesyonel desteğe ihtiyaç vardır. Bu durumlarda bizimle iletişime geçin!

 

Teknik SEO nelerden oluşur?

Teknik SEO arama motoru botları ve kullanıcı deneyimini iyileştirecek adımlardan oluşur. Site hızı, site performansı, URL yapısı, güvenirlik Teknik SEO’nun en önemli adımlarıdır ve mutlaka yerine getirilmesi gerekir.

Teknik SEO neden önemlidir?

Hedef kitlenize ulaşmak, satışlarınızı arttırmak ve marka bilinirliğini yükseltmek için teknik SEO prosedürlerine ihtiyaç duyulur ve bu açılardan son derece önemlidir. Aynı zamanda arama motoru botlarına sitenizi tanıtmanızı sağlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu