Dijital PazarlamaSosyal Medya

Facebook Reklam Verme Rehberi: Markanızı Öne Çıkarın!

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu Facebook, iş/ürün/hizmet satışı yapmak veya marka/start – up/restoran tanıtmak gibi geniş bir spektrumda reklam yapmanızı sağlar. Facebook ile hedef kitlenize doğrudan erişebilir ve pazarlama stratejinizde önemli bir adımı yerine getirirsiniz. Peki, Facebook’ta nasıl reklam verilir? Sizin için hazırladığımız Facebook reklam verme rehberi ile hayallerinize bir adım daha yaklaşın!

Özel içeriğimizde Facebook reklamları, reklamların öne çıkarılması, hedef kitleye ulaşmak gibi en önemli konuları bulacaksınız. Hazırsanız, Facebook reklam verme ile ilgili detaylara göz atalım!

Facebook’ta Reklam Vermeden Önce Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Facebook’ta reklam kampanyası oluşturmadan önce bir Facebook hesabınız ve buna bağlı Business Manager’iniz olmalıdır. Ücretsiz olarak hesabınızı oluşturduktan sonra şu konulara dikkat edin:

  • Reklam türünüzü belirleyin, (marka tanıtımı, satış, tıklanma, görüntüleme vb.)
  • Rakip analizinizi yapın ve rakiplerinizin çalışmalarına göz atın,
  • Bütçenizi belirleyin,
  • Reklam stratejiniz için video, fotoğraf, yazı gibi desteklere karar verin,
  • Hedef kitlenizi oluşturun.

Yukarıdaki adımlar Facebook reklam verme stratejinizin en önemli adımlarını oluşturacaktır.

Her gün Facebook’ta binlerce reklam yayınlanmasına rağmen her reklam amacına ulaşmaz. Doğru bir başlangıç ve eksiksiz planlanan reklam kampanyanız ile rakiplerinizi eleyin!

Facebook’a Nasıl Reklam Verilir?

Geniş bir kitleye hitap etmek ve sosyal medya reklam stratejinizi yönetmek için Facebook en iyi seçenekler arasındadır. Facebook’ta reklam vermek son derece bir kolay işlem olmasına rağmen amacınıza ulaşmanız için birkaç önemli faktör vardır. Gelin, en önemli faktörleri inceleyelim!

Facebook’ta reklam vermek için şu adımları takip edin:

  • Facebook hesabınıza giriş yapın ve Business Manager’a bağlanın ardından sonraki aşamalara geçin:

Facebook Reklam Modelleri Nelerdir?

facebook-reklam-modelleri-ve-kampanya-türleri

Reklamınızın yüksek etkileşime sahip olması ve pazarlama stratejinize uyum sağlaması için: Bilinirlik, Değerlendirme ve Dönüşüm Kategorileri arasından seçim yapın.

Bilinirlik: Marka Bilinirliği ve Erişim

  • Marka Bilinirliği: İşletmenizi, web sitenizi, girişiminizi veya ürün/hizmetinizi tanıtmak için marka bilinirliğini tercih edebilirsiniz. Bu sayede daha geniş bir kitleye ulaşın ve ilerleyen dönemlerde yeniden hedefleme ile sadık kitlenizi bulun.
  • Erişim: En düşük ücret ile erişiminizi arttırın. Bu reklam modelinde görüntülenme esastır ve etkileşim oranı düşüktür. Ancak markanızın akıllarda yer etmesi ve düşük bütçeli reklam için idealdir.

Değerlendirme: Trafik, Etkileşim, Uygulama Yüklemeleri, Video Görüntülemeleri, Potansiyel Müşteri Bulma, Mesaj

  • Trafik: Web siteniz için organik kullanıcı trafiğine ihtiyacınız varsa Facebook trafik reklam modeli ile ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Bu modelde, genellikle web trafiği yüksekken dönüşüm oranları az olabilir.
  • Uygulama Yüklemeleri: Yeni bir mobil uygulama mı çıkardınız? O halde, hedef kitlenize Facebook üzerinden reklam verin ve doğrudan Google Play ya da AppleStore yönlendirmesini sağlayın.
  • Video Görüntülemeleri: Videonuzun daha fazla kişi tarafından izlenmesini ister misiniz? Cevabınız evetse Facebook video görüntülemeleri reklamıyla video görüntülemenizi yükseltin.
  • Gönderi Etkileşimi: Facebook reklamlarınızı beğenen, paylaşan ve yorum yapan kişileri hedeflemek için bu yöntemi kullanabilirsiniz. Aynı zamanda Facebook’ta paylaştığınız gönderinin yüksek etkileşime sahip olması için bu yöntem iyi bir çözümdür.
  • Etkinlik Yanıtları: Yakın bir zamanda düzenleyeceğiniz konser, gösteri vb. etkinlikleri duyurmak ve gerçek davetli sayısı hakkında bilgi edinmek için etkinlik yanıtlarını kullanın,
  • Sayfa Beğenileri: Bireysel kullanımlarda olduğu gibi Facebook sayfalarının öne çıkmasını sağlayan en önemli etkenlerden biri beğenilerdir. Potansiyel müşterilerinizi sayfanızı beğenmeleri için davet edin ve organik kitlenizi büyütün.
  • Potansiyel Müşteri Bulma: Facebook reklamları genellikle düşük bütçelidir. Ancak potansiyel müşteri bulma modeli bu genelleme için geçerli değil. Potansiyel müşterilerinizin isim, soy isim ve e-mail adresleri gibi bilgilerini toplamak için bu modeli tercih edin. Bu sayede gerçek kitlenizden oluşan bir veri kaydı oluşturabilir ve doğrudan reklam yapabilirsiniz.
  • Mesaj: İşletmeniz, ürününüz ile ilgili tarafınıza Whatsapp, Instagram veya Messenger üzerinden reklam gelmesi için bu reklam modelini tercih edin.

Dönüşüm: Dönüşümler, Katalog Satışları, Mağaza Ziyaretleri

  • Dönüşümler: Facebook Pixel’i sitenize entegre ederek kullanabileceğiniz bu model, Facebook reklamları arasında daha maliyetlidir. Bununla birlikte ürününüzü hedef kitleye satmak için en kapsamlı yöntemlerden biridir.
  • Katalog Satışları: E – ticaret siteleri için en etkili Facebook reklam modeli katalog satışlarıdır. Ürünlerinizi Facebook’a Business Manager ile yüklemeniz gerekir.
  • Mağaza Ziyaretleri: Satış veya hizmet alanında bir mağazanız varsa bu reklam modeli ile gerçek kitlenizi mağazanıza davet edersiniz.

Facebook Pixel ile ilgili detayları incelemek için tıklayın!

En Önemli Adım: Hedef Kitle Belirleme

Türkiye’de elli milyonu aşkın kişinin Facebook kullandığını biliyor musunuz? Peki, elli milyon kişinin yüzde kaçı hedef kitleniz? İşte, bu sorunun cevabı Facebook reklamları hedef kitle belirleme adımıyla ortaya çıkacak. Facebook reklam verme rehberi içeriğinde en önemli adıma geçelim!

  • Yaş: Ürün, hizmet, site vb. girişiminiz hangi yaş aralığına hitap ediyor?
  • Konum: Ülke, şehir, ilçe, semt ve mahalleye kadar konum belirleyebilirsiniz. Bu konuma seyahat edenler, konumda yaşayanlar vb. birçok seçeneğiniz var.
  • Diller: Belirlenen konumdaki kişiler için dil seçimi yapabilirsiniz. Örneğin, Ankara’da yaşayan ve Arapça dilini kullanan.
  • Cinsiyet: Ürünleriniz hangi cinsiyete daha çok uyum sağlıyor? Her iki cinsiyeti tercih edebilir veya spesifik olarak seçebilirsiniz.
  • İlgi Alanları: Facebook dataları oldukça geniştir ve kullanıcıların beğendiği sayfalar, katıldığı etkinlikler, takip ettiği kişiler vb. birçok parametreye göre ilgi alanı tercihi yapmanızı sağlar.
  • Bağlantılar: Firmanızla daha önce bağlantı kuran (Facebook sayfanızı takip eden, sitenizi ziyaret eden vb.) veya daha önce hiçbir şekilde bağlantı kurmayan kişileri tercih edebilirsiniz.
  • Detaylı Hedefleme: Kullanıcıların etkileşim içinde olduğu sayfalar, daha önce tıkladıkları bağlantılar ve türleri, kullandıkları mobil cihazlar vb. davranışlara göre detaylı hedefleme alanınızı daraltabilirsiniz.

Facebook Reklam Bütçesi Belirleme: Bütçenize En Uygun Reklam Modelini Seçin!

facebook-reklam-bütçesi-belirleme

Facebook reklam bütçenizi günlük bütçe veya toplam bütçe olarak iki farklı şekilde tercih edebilirsiniz:

  • Günlük Bütçe: Belirlediğiniz reklam seti veya kampanya için günlük harcayabileceğiniz tutardır. Yüksek maliyet gerektirir.
  • Toplam Bütçe: Reklamın yayınlanacağı süre boyunca maksimum harcayacağınız toplam ücrettir. Daha az masraf ile Facebook’a reklam vermek için tercih edilebilir.

Facebook günlük bütçe ve toplam bütçe detaylarını inceleyin!

Etkili Facebook Reklamı İçin Son Adımlar!

Yukarıdaki işlemleri tamamladınız mı? Artık, çok az bir adımla reklamınız yayınlanmaya başlayacak ve etkileşiminiz yükselecektir.

  • Görsel Seçimi: Facebook görsel boyutu için tavsiye edilen oran 1200×444‘dür. Aynı zamanda en önemli konulardan biri %20’den daha fazla yazı kullanmamanız gerektiğidir. Aksi takdirde reklamınız reddedilir.
  • Bağlantı ve Metin: Facebook reklamınızda yer alacak slogan veya tanıtım metnini yazın ve hangi linke yönlendireceğinizi belirtin. Ayrıca reklamınızın son aşaması da burada görünecektir.
  • Ödeme: Son kontrollerden sonra banka/kredi kartı ile ödemenizi tamamlayın.

Facebook reklamınızı kontrol ettikten sonra olumlu veya olumsuz dönüşünü e-mailden bildirecektir.

Facebook Reklam Verme ile İlgili Merak Edilenler

Markanızın reklamı için gerekli olan bilgileri vermeye çalıştık. Aşağıda en fazla merak edilen sorulara göz atabilirsiniz. Ancak bu sorular sizin için yeterli değilse mutlaka bizimle iletişime geçin ve Facebook reklam stratejiniz hakkında önemli bilgileri edinin!

Facebook reklamım reddedildi, ne yapmalıyım?

Facebook, çok az durumlarda reklamları reddeder ve neden reddedildiğine dair gerekli açıklamayı e-mail üzerinden belirtir. Mailinizde yer alan olumsuz durumları kaldırdıktan sonra yeniden başvuru yapın.

Facebook reklam ücreti ne kadar?

Facebook reklam ücreti belirlenen reklam ve yayınlanacak tarihe göre farklılık gösterir. Düşük maliyet ve yüksek gösterim politikasını benimseyen Facebook, her bütçe için reklam yapma fırsatı sunar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu