E-Ticaret

E-Ticaret ve Dijital Pazarlama Süreçleri Hakkında Öneriler

 E-Ticaret bildiğiniz üzere son dönemlerin en çok yükselişte olan alanıdır. AVM’ler artık yerlerini E-Ticaret firmalarına bırakmaya başlamıştır. İnsanlar evlerindeyken, işlerindeyken veya seyahat halindeyken bile dilediği ürün hakkında çeşitli bilgi ve fiyatlara anında ulaşabilmektedirler.

E-Ticaretin en önemli ayağı ise Dijital Pazarlama süreçleridir. Bu süreçte uzman kişilerle çalışıyor olmanız size büyük avantaj sağlayacaktır. Bu yazımızda E-Ticaret ve Dijital Pazarlama süreçleri üzerine biraz bilgi biraz da önerilerde bulunduk.

E-Ticaret Nedir?

Dijital çağın ticareti, E-Ticaret, internet aracılığıyla yapılan alışveriş sistemidir. Günümüzde geleneksel ticaretin yerine online sistemler üzerinden daha hızlı ve daha kolay şekilde alışveriş yapılması sağlanmıştır.

E-Ticaret Türleri Nelerdir?

B2B (Business TO Business) Şirketler Arası E-Ticaret
B2C (Business TO Customer) Şirket – Tüketici Arası E-Ticaret
Şirket – Kamu Arası E-Ticaret
Tüketici – Kamu Arası E-Ticaret

Türkiye’de ve dünyada en çok görülen E-Ticaret türü B2C (Business TO Customer) Şirket – Tüketici Arası E-Ticaret’tir. Şirketler doğru kitleye ulaşma noktasında interneti kullanmaktadır.

E-Ticaret Mantığı

E-Ticaret’in mantığı, geleneksel ticaretten çok farklı değildir. Ulaştığı kitleye ürünlerini en doğru şekilde pazarlamak isteyen firmalar özel danışmanlık hizmetleri alarak ya da E-Ticaret departmanları sayesinde çalışmalarını yürütmektedirler.

E-Ticaret firmalarının pazarda pay sahibi olmaları için internetin her alanında yer göstermeleri gerekmektedir. Özellikle ülkemizde internet üzerinden alışveriş yapma geleneği son 10 yılda oturmaya başlamışken, genç kitleye hitap edebilmek sanat işidir. Sosyal medya kanalları bu konuda firmaların kendilerini gösterebilmeleri için önemli alanlardır. Sosyal medya ve Google’da ilk sıralarda boy gösterebilen, etkili reklamlar yapabilen E-Ticaret firmaları bu işin mantığını ve temelini doğru uyguluyor demektir.

E-Ticaret’e Nereden Başlanmalı?

Depo, lojistik, internet sayfası, ürünler, reklamcılık, müşteri hizmetleri gibi birçok farklı alanı bünyesinde bulunduran E-Ticaret sektörüne girmek isteyen bir firma nereden başlamalıdır? Bu sorunun cevabını birçok E-Ticaret firmasına profesyonel danışmanlık hizmeti veren 112dijital ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz 🙂

112dijital.com

Personelin Seçilmesi, Yerleştirilmesi ve Eğitilmesi

E-Ticaret firmalarında çalışacak personelin seçilmesi ilgili departmana yerleştirilmesi ve eğitim süreçleri oldukça titiz bir şekilde yapılmalıdır. Müşteri hizmetleri, kargo yönetimi, dijital reklamcılık, sosyal medya yönetimi, kurumsal yönetim gibi departmanlara personel alımı yaparken nitelikli ve tecrübeli kişilerle çalışılmasını öneriyoruz.

Depo ve Stok Yönetimi

İyi bir E-Ticaret firması, günlük ürün satışlarını sağlıklı bir şekilde takip eden, depo ve stok yönetimini düzenli yapmalıdır. Envanter seviyelerinin tanımlanması, barkodlu sistemler ile seri bir şekilde ürün tanımlamalarının yapılması gibi faktörler depo ve stok yönetiminde yükünüzü hafifletecektir. Ayrıca E-Ticaret sayfanızda bulunan satışı popüler olan ürünlerin daima stoğunu bulundurmanızı öneriyoruz.

Tedarik Yönetimi

Tedarik süreci, zorlu bir süreçtir. Pazarlayacağınız ürünlerin tedariği konusunda fiyat, lojistik ve kalite faktörleri çok önemlidir. Bu faktörlerin optimize edilmesi hem firmanız açısından hem de müşterileriniz açısından olumlu olacaktır. Kullanıcıların bir kısmı “internette daha ucuzu var” diyerek alışveriş yapmayı tercih eder. Aynı zamanda bir kısmı ise ürünün kaliteli olup olmadığını araştırır. Fiyat ve kalite en önemli iki unsurdur. Bunun yanı sıra tedarik sürecinde anlaşmalar yapacağınız firmalar ile sürekli irtibat halinde bulunmanız, iletişim kopukluğu yaşamamanız olası sorunların önüne geçecektir.

Kargo Yönetimi

E-Ticaret firmalarının en büyük sorunlarından bir tanesi de kargo sürecidir. Kullanıcılar tarafından da en çok şikayet alınan kısım kargoların geç ya da hatalı gelmesidir. Kargo yönetimini yapabilmeniz için anlaşmalı olarak birkaç farklı kargo şirketiyle anlaşmanız gerekebilir. Özellikle Türkiye’nin her şehrine hizmet vermeyi düşünüyorsanız bu öneriyi kesinlikle dikkate almalısınız.

Kargo süreçlerini hızlandırmak adına yetkili birimin personel sayısını ve çalışma düzenini sık sık denetleyebilmelisiniz. Kargosu hızlı gelen müşteri her zaman mutlu olur ve bir sonraki alışveriş için sizi tercih etmeyi düşünür. Araştırmalara göre 3 gün içerisinde kargo teslimi yapan E-Ticaret firmalarının müşterileri firmadan memnun ve tekrar alışveriş yapan kitleyi oluşturuyor.

Altyapının Kurulması

E-Ticaret’in temelini Web Sayfanız oluşturur. Öncelikle sayfanızın altyapısının özenli bir şekilde kurulması gerekmektedir. Karışık ürün yükleme modülleri, düzgün çalışmayan ürün detay sayfaları, feed dosyalarının çekilememesi gibi sorunlarla karşılaşmamak için altyapınızı kurarken profesyonel bir firmayla çalışmanızı öneriyoruz.

E-Ticaret sayfanızı aslında fiziksel dükkanınız gibi düşünebilirsiniz. Web Sitesinin altyapısını da dükkanınızın duvarları, rafları, merdiveni, kasa bölümü gibi düşünürseniz ne kadar önemli olduğunu anlayacaksınız.

Ödeme Sistemleri

E-Ticaret firmalarının bir kısmı direkt olarak kredi kartıyla ödeme almayı uygun görürken bir kısmı ise hala sadece kapıda ödeme sistemiyle hareket etmektedir. Bizim önerimiz hem kapıda ödeme hem de kredi kartıyla ödeme sistemlerini aktif bir şekilde kullanmanız yönünde olacaktır. Müşteri kendisine kolay gelen ödeme yöntemini seçerek alışveriş adımlarında duraksama yaşamadan devam etmelidir.

Kredi kartı ödeme sistemlerini ise aktif bir şekilde kullanabilmeniz için altyapınızın düzgün olması, gerekli entegrasyonların ve güvenlik önlemlerinin alınması gerekmektedir. Araştırmalara göre aktif E-Ticaret müşteri kitlesinin %80’i kredi kartıyla ödeme yaparken 3D Security gibi güvenlik önlemleri bulunmayan sitelerden alışveriş yapmamayı tercih ediyor.

E-Ticaret’te Site Tasarımı

“KULLANICI DENEYİMİ…” Sanırım bu terimi büyük harflerle yazarak neyi kastettiğimizi anlamışsınızdır. E-Ticaret’te site tasarımı yaparken en çok dikkat edilmesi gereken konudur kullanıcı deneyimi. Sitenizin içinde piyasadaki en ucuz ürünler dahi bulunsa kullanışlı bir Web Sitesi olmadığı takdirde satışlarınıza pek katkısı olmayacaktır.

Site tasarımdaki bir diğer konu da renk uyumu ve kurumsal kimliğiniz. Müşteri ile olan ilişkilerinize uygun bir kimlik çalışması ve buna istinaden renk uyumu barındıran bir Web Sitesi sahibi olmanız E-Ticaret’te başarılı adımlar atabileceğiniz anlamına gelmektedir.

Entegrasyonlar

Dijital ortamda satış yapmanın zor yanlarından biri de entegrasyon aşamalarıdır. Web Sitenize entegre etmeniz gereken birçok kod ve uygulama bulunmaktadır, bazıları şunlardır;

Web Push
Facebook Pixel
ReMarketing Kodları
Google Analytics ve Search Console
Kampanya ve İndirim Kodları Entegrasyonu
ERP (Enterprise Resources Planning) – Kurumsal Kaynak Planlaması
Ürün ve Stok Entegrasyonu

Yazılım İhtiyaçları

E-Ticaret sitelerinin temeli yazılıma dayanır. Kullanıcı için eklenen tüm özellikler alışverişi kolaylaştırma adına yapılır. Yazılım ihtiyaçlarınızı karşılayamadığınız takdirde müşteri kitlenizi kaybetmeye başlarsınız.

UX (User Experience) yani kullanıcı deneyimi E-Ticaretin temel yapı taşıdır. Kullanıcılar sürekli yeni indirimler, kampanyalar, yarışmalar ve alışverişte kolaylık sağlayacak çözümler isterler. Bu istekleri çok hızlı tüketmeye de meyillidirler. Yapılan araştırmalar sonucu kullanıcıların birçoğu internet üzerinde aynı türde kampanyaları görmekten artık sıkılıyor ve ilgileri azalıyor. Bu yüzden sürekli güncel ve yenilikçi olmanız gerekmektedir.

Örneğin bir özgün kampanya çalışması yapacaksınız fakat altyapı buna müsaade etmiyor ya da anlam veremediğiniz teknik hatalar ile karşılaşıyorsunuz ve yazılımcılarınızın müdahaleleri yeterli gelmiyor. Bu durum E-Ticaret sayfanız adına sıkıntılar oluşturabilir.

Müşteri Hizmetleri (Call Center) Çalışmaları

E-Ticaret firmalarında yüz yüze görüşülebilecek birebir müşteri temsilcisi bulunmaması geleneksel ticarete göre negatif bir yöndür. Fiziksel mağazalardaki personellerin müşterilerin akıllarında kalan soruları azaltmak da oldukça etkisi vardır.

Aynı şekilde E-Ticaret firmalarındaki müşteri hizmetleri, hem satış öncesi hem satış sonrası konularda müşterilere yardımcı olma konusunda epey bir önem taşır. Bu sebeple Call Center çalışmalarının da önemle yürütülmesi gerekmektedir. Dijital ortamda oluşacak herhangi bir şikayet hızla diğer insanlara yayılabilir ve firmanızın adına leke düşürebilir.

Pazar Araştırma ve Raporlama Hizmeti

Piyasa ve rakip analizi E-Ticaret firmalarının atar damarlarından bir tanesidir. E-Ticaret’te rekabet ettiğiniz firmalardan farkınızı ortaya koymanız için pazarlama alanında hatasız adımlar atmalısınız. Bu adımları atabilmeniz için ise eksiksiz bir pazar araştırması yapmanız gereklidir. Yaptığınız analizlerin raporlanması ve belirli periyotlarda incelenmesi gereklidir.

Piyasa ve rakip analizinin yanı sıra kendi gidişatınızı da analiz etmeli ve raporlamalısınız. Firmanızın büyüme hedeflerine ne kadar yakın olduğunu ve ne durumda olduğunu pek çok farklı kanaldan takip etmelisiniz. Zira ciro artışlarından memnun olmadığınızda bunun nedenini doğru bir şekilde öğrenmenin en düzgün yolu raporlama ve analizden geçer.

Pazarlama ve Sosyal Medya Faaliyetleri

E-Ticaret her ne kadar dijital pazarlama ile yönetilse de geleneksel pazarlama ilkeleri bu alanda da geçerli olmaktadır. Pazarlama departmanının sürekli güncel ve dinamik olması gereklidir.

Aynı zamanda Dijital Pazarlama’nın bir ayağı olan sosyal medyadaki imajınızın çok iyi olması gereklidir. Bu alanların yönetimlerini uzman kişilerin yapması gereklidir. Eğer firmanız bünyesinde Pazarlama ve Sosyal Medya alanları iyi yönetilmiyorsa E-Ticaret danışmanlığı yapan firmalar ile iletişime geçebilirsiniz. Tabii ki sektörde danışmanlık hizmeti yapan firmaların bir kısmı bu hizmetleri kapsamları içerisinde barındırmayabilir.

Dijital Pazarlama Çalışmaları

Dijital pazarlama çalışmaları çok kanallı ve karmaşıktır. Geleneksel pazarlama yöntemlerinden farklı olarak birçok araç ve teknik kullanılmaktadır. Sosyal medya pazarlamacılığı ve Google Adwords alanlarında konusunda uzman bir ekiple çalışmadığınız takdirde reklamlardan elde edeceğiniz dönüşüm oranı oldukça yetersiz kalacaktır.

Birçok E-Ticaret firması Dijital Pazarlama konusunda dışarıdan destek almaktadır. 112dijital’in marka doktorları sayesinde sosyal medya ve Google Adwords reklamcılığında yüksek dönüşümler elde edebilirsiniz. Ayrıca profesyonel bir ekiple çalışmanın farkını hissedebilirsiniz.

Kampanya Yönetim Süreci

Dijital ortamda pazarlama yapmanın yani E-Ticaret’in en büyük avantajlarından bir tanesi de kampanyalar ve çapraz satışlardır. Birçok E-Ticaret firması ürün iskontosu, “100 TL üzerine 20 TL hediye çeki” veya “Kargo Bedava” gibi küçük kampanyalar ile gelir elde etmeye çalışırken. Bazı firmalar ise daha büyük kampanyalar ile markalarının adını duyurmayı hedefler.

Elbette yapılan her kampanyanın bir hedefi, amacı ve geri dönüşü olmalıdır. Kampanya süreçlerinin yönetilmesinde birçok dikkat edilmesi gereken unsur vardır. Kampanyaları yöneten proje yöneticileri bu süreçlerin takibini yapar ve neredeyse tüm departmanlarla iletişim halinde olurlar.

Eğitim ve Seminerler

E-Ticaret sektörü diğer sektörlere göre çocuk yaşta sayılır bu sebeple sektörün içindeki herkes eğitim ve seminerlere ihtiyaç duyar. Sektörün önde gelen firmalarıyla bir arada bulunabileceğiniz seminerlere katılmanız, Dijital reklamcılık ve pazarlama alanlarında çalışan uzmanlarınıza sağlayacağınız eğitim imkanları firmanızın hızla büyümesini sağlayacaktır.

SEO ve SEM

SEO (Search Engine Optimization) ve SEM (Search Engine Marketing) konuları ise başlı başına uzmanlık gerektiren iki konudur. Birbiriyle olan yakınlıkları kadar birbirinden bağımsız olan yanları da vardır.

Şöyle düşünelim, fiziksel bir dükkanınız var ve daha çok satış yapmak için taşınmayı düşünüyorsunuz. Bulunduğunuz cadde çok işlek bir yer ama sizin dükkanınız arka sokakta kalıyor bu sebeple fazla müşteri çıkamıyorsunuz. Daha çok müşteri çekmek için caddenin başına taşınmak istersiniz değil mi?

Arama motoru optimizasyonu (SEO) sayesinde E-Ticaret sayfanız da Google aramalarında üst sıralara çıkacaktır. Bu optimizasyonlar uzun süreçler ve titiz çalışmalar sonucu oluşmaktadır. Aşağıdaki link aracılığıyla blogumuzun SEO sayfasından Arama Motoru Optimizasyonu’na dair yazılara ulaşabilirsiniz.

blog.112dijital.com/seo

SEM sayesinde ise reklamlarınızın görünürlüğü, kalitesi ve dönüşüm oranları artacaktır. Dijital reklamcılık uzmanı olan herkesin SEM konusunu A’dan Z’ye bilmesi günümüz şartlarında oldukça gereklidir.

Ürün/Hizmet ve İçerik Hazırlama

Kullanıcıların sayfanızı ilk ziyaret ettiğinde karşılarına çıkan ürünler dikkatlerini çekiyor mu? Ürünleriniz kaliteli ve fiyatları piyasaya göre uygun mu? Hazırladığınız içerikler ürünleriniz hakkında ne kadar bilgi verici? Bu soruları kendinize sorun aldığınız cevaplara göre düzenlemenizi yapın. Pişman olmayacaksınız.

Yine aynı örneği vereceğim fiziksel bir dükkanınızda ürün sergilediğinizi düşünün. Ürünler vitrinde ne kadar güzel ve düzenli duruyorsa satışlarınız o derece iyi olacaktır. E-Ticaret siteniz için ürün hazırlarken de aynı özeni göstermeniz gereklidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu