SEO

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Başlangıç Rehberi

Arama motoru optimizasyonu çalışmalarına yeni başlayan veya her şeyi en başından kontrol etmek isteyen birisi olabilirsin. Bu başlangıç rehberi senin için söz konusu süreci hızlandıracaktır. Bu rehberde SEO’nun tüm temel niteliklerine yalın bir biçimde değinilmiş ve sektörün standartlarına uygun araç tavsiyelerine yer verilmiştir.

SEO Nedir?

SEO bir sitenin kullanılabilirliğini güçlendirerek arama motorlarındaki organik arama performansını iyileştirmek anlamına gelmektedir. Google, Bing ve Yahoo gibi arama motorları hitap edilen başlıca arama motorlarıdır.

SEO’nun Amacı

SEO’nun amacı bir siteyi hedef kitleye uygun olacak şekilde optimize etmektir. SEO çalışmalarının başarısı görünürlük, trafik ve yatırım getirisi ile ölçülmektedir.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Arama motorları kullanıcılara gerçekleştirmiş oldukları sorgulara yönelik tam bilgi vererek onları memnun etmek istemektedirler. Arama motorları sonuçları üretmek için iki adımlı bir yol izlemektedir. Öncelikle tarama ve indeksleme gerçekleştirmekte daha sonra uygun sonuçları sunmaktadır.

İndeksleme ve Tarama

Tarama, arama motorları tarafından güncellenmiş veya yeni bir içerik, sayfa veya site tespit edildiği zaman gerçekleştirilen bir işlemdir. Tarayıcı, örümcek veya bot olarak bilinen teknolojik araçlar özel bir algoritmadan faydalanarak hangi sitenin taranacağını belirlemektedir. Arama sonuçları Google, Bing ve Yahoo gibi yerlerde farklılık gösterirler çünkü her birisinin kendisine ait algoritmaları vardır.

Bir tarayıcının göz atmak istediği sayfada ilk olarak robots.txt dosyası gözden geçirilir. Robots.txt dosyası tarayıcılara sitenin hangi kısımlarının arşivleneceğini bildirmektedir. Daha sonra tarayıcı robots.txt dosyasında yer alan yönergelerden yola çıkarak sitenin ilgili kısımlarını taramaya başlamaktadır. Genel olarak tarayıcı sitede kopya içerik bulmazsa ve o sayfanın değerli olduğuna inanırsa onu arşive eklemektedir.

Bu arşivleme çalışmasına indeksleme adı verilmektedir. Tarama ve indeksleme süreçlerinden elde edilen sonuçlar vasıtasıyla arama motorları kullanıcıların sorgularına uygun sonuçlar sunmaktadır.

Gerçek Cevapların Sunulması

Bir kullanıcı arama sorgusu gerçekleştirdiğinde arama motorları oluşturduğu indekslere göz atarak uygun bilgiyi bulmaya çalışmaktadır. Daha sonra bulduğu bu bilgileri arama motoru sonuç sayfasında kullanıcıya sunmakta ve bu sunumu uygunluğa göre sıralama şeklinde gerçekleştirmektedir.

Uygunluk ve sıralama durumu arama motoruna göre değişiklik göstermektedir. Çünkü her arama motorunun algoritması birbirinden farklıdır. Arama motorları bu algoritmaları kullanarak sıralamalarda manipülasyon yapılmasına engel olmak istemektedirler. Ancak algoritmanın hoşuna giden belirli yöntemler sektörün önde gelen kişileri tarafından ortaya çıkartılmıştır.

SEO Neden Önemlidir?

SEO arama motoru pazarlamacılığı (SEM) çalışmalarının bir parçasıdır. Arama motoru pazarlamacılığı bir sitenin arama motoru sonuç sayfasında görünürlüğünü yükseltmek için yapılan pazarlama çalışmalarıdır. Arama motoru pazarlamacılığı çalışmalarının içerisinde yer alan bir diğer yöntem ise arama motoru reklamcılığı olarak bilinmektedir. Arama motoru pazarlamacılığı çalışmalarının içerisinde yer alan bu iki çalışma biçiminin arasındaki temel farklılık birinin ödeme yaparak görünüm elde etmeye diğerinin ise organik trafiğe odaklanmasıdır.

SEO’nun Önemi

En basit ifadeyle SEO kaliteli kullanıcıların sitenizi bulmasını sağlamaktadır. SEO olmadan sitenizin bulunması mümkün olmayacak veya siteniz yanlış insanlar tarafından bulunabilecektir. SEO dijital pazarlama yöntemlerinin karmasından yararlanarak sitenizin görünür olmasını sağlamaktadır. Buna ek olarak SEO daha farklı faydalara da sahiptir. Eğer SEO’nun önemi konusunda yeteri kadar aydınlanmadığını düşünüyorsanız aşağıdakileri inceleyebilirsiniz:

  • Güvenirlik – Kullanıcılar anlamlı sonuçlar sunmaları için arama motorlarına güvenmektedirler. Arama motorunda yüksek sıralamaya sahip olmanız durumunda kullanıcılar sizin güvenilir bir kaynak olduğunuzu düşüneceklerdir.
  • Trafik – Sitenizin ne kadar yüksek sıralamaya sahipse elde edeceği tıklama ve trafik miktarı bir o kadar fazla olacaktır.
  • Yatırım Getirisi – SEO yatırım getirisi fırsatları elde etmek için oldukça iyi bir yöntemdir. Reklamcılık ile elde edeceğiniz kazanımlar kısa vadeli ve maliyetli olacaktır. SEO ile elde ettiğiniz sonuçlar ise daha az maliyetli ve uzun vadede çok daha kazançlıdır.
  • Müşteri İzlenimi – Anahtar kelime araştırması gibi SEO çalışmaları müşterilerinize oldukça iyi bir izlenim sunabilecektir. Bu çalışmalarla hedef kitlenizi belirleyebilir, onların ilgi alanlarının neler olduğunu belirleyebilir ve onların ihtiyaçlarını anlayabilirsiniz.
  • Markalaşma – SEO sadece sitenize ait görünürlüğün yüksek olmasını sağlamaz. Aynı zamanda kullanıcı deneyimini yükselterek marka imajının çok daha güçlü olmasını sağlamaktadır.

Teknikler ve Yöntemler

SEO çalışmaları kapsamında iki farklı yöntem vardır: Siyah şapka SEO ve beyaz şapka SEO. Bunların her ikisi de SEO’nun temel nitelikleri olarak site içi ve site dışı yaklaşımlardan faydalanmaktadırlar. İyi bir pazarlamacı beyaz şapka SEO çalışmalarına bağlı kalarak site içi ve site dışı çalışmaları bir araya getirebilme becerisine sahiptir.

Beyaz Şapka SEO vs Siyah Şapka SEO

SEO çalışmalarında iki felsefe vardır: Beyaz şapka SEO ve siyah şapka SEO. Daha açık ifade etmek gerekirse, kullanıcı düşünüyorsanız takip etmeniz gereken yol beyaz şapka SEO yaklaşımıdır. Beyaz şapka SEO doğru ve etik olan yaklaşımdır. Bu yaklaşımda arama motorlarının koymuş olduğu kurallara uyum söz konusu olduğu gibi merkezde kullanıcı yer almaktadır.

Siyah şapka SEO ise agresif bir SEO taktiğidir ve sıralamalarda manipülasyon yapma amacına sahiptir. Manipülasyon için anahtar kelime doldurma, gizli metin, gizli linkler, link çiftlikleri, istenmeyen yorum çalışmaları, kapı sayfaları gibi çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bazı pazarlamacılar siyah şapka SEO taktiklerini kullanma eğilimindedirler çünkü bu taktikler kısa vadede sıralama kazanmaya yardımcı olmaktadır.

Ancak, siyah şapka SEO taktiğinde kullanıcı deneyimi geri plandadır ve bu yöntemler arama motorları tarafından uygunsuz görülmektedir. Bu yöntemlerden her koşulda uzak durmak gerekmektedir. Arama motorları bu yöntemleri kullanan yerleri anında cezalandırma yoluna gitmektedirler. Her ne kadar beyaz şapka SEO çalışmaları siyah şapka SEO çalışmaları kadar hızlı sonuç vermese bile çok daha güvenilir olmakla beraber çok daha uzun vadeli çalışmalardan oluşmaktadır.

Beyaz şapka SEO çalışmaları kullanıcıları memnun etme amacına sahip olduğu için kullanıcıların arama niyetine çok daha yakından hizmet etmektedir. Aşağıdaki yöntemler beyaz şapka SEO yöntemleri arasında yer alan en iyi yöntemlerdir:

  • Kullanıcıların ihtiyaçlarına karşılık gelebilecek anahtar kelimeleri seçmek için anahtar kelime araştırması gerçekleştirmek
  • Kullanıcının sorgusuna hitap eden orijinal içerik üretmek
  • Hedef anahtar kelimelere başlık etiketinde, içeriğin kendisinde, URL’de, alt metinde ve dahili linklerin çapa metinlerinde yer vermek
  • Metin içeriğinde ilgili anahtar kelimeler kullanmak
  • İçeriğin meta açıklamasının ve başlığının olabildiğince açık ve net olmasını sağlayarak kullanıcıları sitenize tıklamaya teşvik etmek
  • Kullanıcıların sitenizde kolayca gezinebilmesini sağlayacak bilgi mimarisi kullanmak

Site İçi SEO

Adından anlaşılabileceği üzere site içi SEO bir sitenin içerisindeki optimizasyon fırsatlarına verilen gelen isimdir. Sitenizde yer alan çeşitli kısımları optimize ederek arama motorlarının sizi bulmasını, indeksleme yoluna gitmesini ve arşivlemesini sağlayabilirsiniz. Bunları doğru bir biçimde gerçekleştirdiğiniz zaman kullanıcı deneyimi ve arama motoru sonuç sayfasındaki durumunuz eskisinden çok daha iyi olacaktır. Başlangıç adına site içi SEO için aşağıdakileri göz önünde bulundurabilirsiniz:

Sayfa Mimarisi ve Dahili Linkleme

  • Aynı linke sahip olan çapa metinlerinin aynı ifadelerden oluştuğundan emin olmalısınız.
  • Sitenizde 100-200’den fazla dahili link olmamasına özen göstermelisiniz.

İndeksleme ve Önbellek

  • txt dosyanızın ve XML site haritanızın kök dizinde yer aldığından emin olmalısınız.
  • Öncelikle mobili düşünmelisiniz. Sitenizin mobil cihazlarda oldukça iyi bir deneyim sunduğundan emin olmalısınız.

Sayfa Yüklenme Süresi

  • Sitenizde yer alan sayfalarınızın 3 saniyeden daha az bir sürede açılıyor olmasına dikkat etmelisiniz. Kullanıcı deneyimi için en önemli niteliklerden birisi sayfa yüklenme hızıdır.

Site İçi Kontroller

  • Eşsiz ve dikkat çekici başlıklar oluşturmalısınız.
  • Tüm açıklamalara yer vermelisiniz.
  • Her URL’de sadece bir tane H1 etiketi kullanmalısınız.
  • Görsellere ALT etiketleri eklemelisiniz.

Durum Kodları ve Yönlendirmeler

  • Sitenizde herhangi bir 4xx veya 5xx sayfasının yer almadığından emin olmalısınız.
  • Sitenizde 302 yönlendirmesi olup olmadığını kontrol etmelisiniz ve bunlar yerine 301 yönlendirmeleri kullanmalısınız. 301 yönlendirmeleri bir linkin sahip olduğu tüm değerleri yönlendirilen linke aktarmaktadır.

İçerik

  • Sitenizde yer alan içerik özgün olduğundan ve ekranın üst kısmında yer aldığından emin olmalısınız.
  • Alt alan adlarında kopya içerikler kullanmamalısınız.

Uluslararası Yaklaşım

  • Sitenizin bir uluslararası versiyonunu oluşturmalısınız.
  • hreflang ve rel etiketlerini kullanmayı ihmal etmemelisiniz.

Site Dışı SEO

Site dışı SEO sahip olduğunuz alan adının dışında yapacağınız çalışmalarla sitenizin itibarını ve otoritesini yükseltmeniz anlamına gelmektedir. Site içi SEO çalışmaları sitenin kendisinde yapacağınız değişiklikleri kapsarken site dışı SEO çalışmaları linkler aracılığıyla değer oluşturmak anlamına gelecektir. Diğer sitelerden elde edeceğiniz linkler sayesinde arama motorlarının sitenizi çok daha kaliteli bir yer olarak görmesini sağlayabilirsiniz. Yüksek kaliteye sahip olan linkler sitenizin arama sıralamasını yükseltebilme etkisine sahiptir.

Genel olarak linkler iki gruba ayrılmaktadır. İlk grupta organik bir biçimde oluşturulan linkler yer almaktadır. Bu linkleri elde edebilmek için sayfa sahibinin herhangi bir ek çalışma yapmasına gerek yoktur. Bu linkler sosyal linkler gibi kendiliğinden oluşabilmektedir. Link oluşturma çalışmalarına biraz vakit ayırıp bu alanda daha aktif olmak istiyorsanız link suyu ve link eşiği kavramlarına dikkat etmelisiniz.

Link eşiği bir linkin değeri anlamına gelmektedir. Link eşiğini etkileyen çok farklı faktörler bulunmaktadır. Link veren alan adının otoritesi, popülaritesi, güvenirliği, sahip olduğu link miktarı, linkin yaşı, linkin çapa metni ve linkin ilgi düzeyi bu faktörlerden bazılarıdır. Bir link oluşturma stratejisi belirlerken bu sinyalleri göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

Her ne kadar linkler en önemli site dışı SEO faktörlerinden biri olsa bile daha farklı faktörlerin olduğu unutmamalıdır. Bu faktörler arasında ziyaretçi yazarlığı, sosyal medya pazarlamacılığı ve diğer pazarlama çalışma çalışmaları yer almaktadır. Sitenizin dışında markanızın adının geçmesi site dışı SEO çalışması olarak nitelendirilmektedir.

Adım Adım Rehberi: Anahtar Kelime Araştırmasından Analizlere

Bir SEO stratejisi geliştirmek istiyorsanız öncelikle takip etmeniz gereken adımların neler olduğuna karar vermelisiniz. SEO performansınızın iyi olmasını istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. SEO’ya başlangıç için bu adımları takip etmek işinizi fazlasıyla kolaylaştıracaktır.

  1. Google AdWords Anahtar Kelime Planlayıcı kullanarak anahtar kelime araştırması gerçekleştirmelisiniz.
  2. Bulduğunuz anahtar kelimeler için sıralama elde edip edemeyeceğiniz belirlemek için rekabet durumunu gözden geçirmelisiniz.
  3. Bu anahtar kelimelerden yararlanarak kapsamlı ve değerli içerikler üretmelisiniz.
  4. Başlıkları ve alt başlıkları optimize etmelisiniz.
  5. İyi bir tasarıma sahip olmalısınız.
  6. Site içeriklerinin neler olduğuna ve bunların yer alacağı kısımlara karar vermelisiniz.
  7. Site içi optimizasyon tekniklerini kullanmalısınız.
  8. Site içeriklerine çeşitli linkler eklemelisiniz.
  9. Site dışı strateji geliştirerek sitenizi sosyal medya veya e-posta pazarlamacılığı aracılığıyla tanıtmalısınız.
  10. Verileri analiz ederek değerlendirmeler yapmalı ve yeni fırsatlar keşfetmeye çalışmalısınız.

Başarı İçin Öneri

Arama motorlarının gizli algoritmaları olduğundan kimse SEO başarısı için nelerin gerektiği olduğunu tam olarak bilmemektedir. Ancak arama motorları bu konuda insanlara yardımcı olabilecek çeşitli kılavuzlar yayınlamaktadır. Bu kılavuzlardan yararlanarak sıralamaya etki eden çeşitli sıralama faktörlerinin neler olduğunu öğrenebilirsiniz.

Olumlu Sıralama Faktörleri

Aşağıdaki ipuçları sitenizin organik trafiğinin çok daha iyi olmasını sağlayacaktır:

  • Arama motorları için değil kullanıcılar için sayfalar oluşturmalısınız.
  • Sitenizin sahip olduğu içerikleri özgün olduğundan emin olmalısınız.
  • Açık ve akla yatkın bir sayfa hiyerarşisine sahip olmalısınız.
  • Sitenizi istenmeyen mesajlara karşı sürekli gözden geçirmelisiniz.
  • Bir site haritası dosyası oluşturmalı, site dizinine yer vermeli ve site haritası sayfasına sahip olmalısınız.
  • Kullandığınız sonucunun If-Modified-Since HTTP desteğine sahip olduğundan emin olmalısınız.
  • txt dosyasını gözden geçirerek yeterli tarama bütçesine sahip olduğundan emin olmalısınız.
  • İçerik yönetim sistemi kullanmalısınız.
  • Tüm linklerin geçerli HTML’e sahip olduğundan emin olmalısınız.
  • Önemli kelimeleri görsel olarak değil metin olarak sunmalısınız.
  • Sitenizin mobil, tablet ve masaüstü cihazlar için optimize edildiğinden emin olmalısınız.

Olumsuz Sıralama Faktörleri

Aşağıdaki ipuçlarını gözden geçirerek olumsuz sıralama faktörlerinden uzak durmalısınız:

  • Siyah şapka SEO yöntemleri kullanmamalısınız.
  • Bulunmayan sayfalara link vermemelisiniz.
  • Otomatik ve orijinal olmayan içerik kullanmamalısınız.
  • Link şemaları kullanmamalısınız.
  • Sayfalarınızda ilgisiz anahtar kelimelere yer vermemelisiniz.
  • Gizli içerikler kullanmamalısınız.
  • Çalıntı içerik kullanmamalısınız.

Tüm bunların yanında her zaman optimizasyon çalışmalarınızı takip etmelisiniz. Gerekli analizleri gerçekleştirerek çalışmalarınızın hangi yönde ilerlediğini gözden geçirmelisiniz. Her zaman siteniz için faydalı olan yöntemleri kullanmalısınız.

Ücretsiz SEO Araçları

Siteniz için optimizasyon çalışması gerçekleştirmek istiyorsanız doğru araçları kullanmanız önemlidir. Aşağıda yer alan en iyi ücretsiz araçları kullanarak sitenizin trafiğini yükseltmek için ihtiyacınız olan verilere ulaşabilirsiniz.

  • Website Checker aracını kullanarak sitenizde yer alan optimizasyon fırsatları konusunda genel bir izlenime sahip olabilirsiniz.
  • txt Generator aracından yararlanarak basit birkaç adımda bir robots.txt dosyası oluşturmayı başarabilirsiniz.
  • Text Uniqueness Tool aracından faydalanarak sitenizde yer alan kopya içerikleri tespit edebilir veya içerikleriniz kopya durumunu gözden geçirebilirsiniz.
  • Google Snippet Optimizer aracından yararlanarak sitenizin arama motoru sonuç sayfasındaki sonuçlarının nasıl gözüktüğünü gözden geçirebilirsiniz.
  • Page Speed aracından yararlanarak sitenizin sayfa hızını optimize edebilirsiniz.

Büyük bir girişimci veya yerel bir işletmeci olabilirsiniz. İnternet ortamında kullanıcılar tarafından bulunmak istiyorsanız arama motoru optimizasyonu çalışmalarını ciddiye almalısınız. Sitenizin içeriğini ve teknik elementlerini iyileştirerek kullanıcı deneyimini güçlendirebilirsiniz. Bu sayede arama motorlarında üst sıralarda yer edinebilirsiniz. Bunu başardığınız zaman aynı zamanda sitenizin daha fazla trafiğe sahip olmasını sağlarsınız. Dijital pazarlama çalışmalarınızın gerçekten işe yaramasını istiyorsanız SEO çalışmalarından faydalanmanın bir yolunu bulmalısınız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Bu siteyi nasıl olurda bu kadar geç keşfetmiş olurum inanması güç. Bu saatte bile bilgi ediyorum uykumu kaçırdınız resmen 🙂 lütfen yazılarınızın devamlılığı olsun ki insanlar doğru bilgilerle tanışsın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu