Dijital PazarlamaSEMSEOYazılım

Daha İyi Bir SEO İçin Mutlaka Kullanmanız Gereken 10 Chrome Eklentisi

SEO (arama motoru optimizasyonu) bir e-ticaret sitesi için hayati bir öneme sahiptir. Web sitemizi arama motorlarının seveceği hale getirmediğimiz sürece arama sonuçlarında sıralanamaz ve ulaşmaya çalıştığımız hedef kitlenin bizi görmesini sağlayamayız. Sağlam bir SEO’nun (organik arama sonuçları arasına girebildiğimiz için) bizi belli bir reklam yükünden de kurtaracağını düşündüğümüzde, önemini bir kez daha anlamış oluruz.

Bunu sağlayabilmek için de bazı SEO araçlarına ihtiyacımız var.

Her SEO aracının farklı yönleri vardır. Kimisi daha iyi anahtar kelime verileri sunar, kimisi daha iyi link verileri verir, kimisi ise daha teknik konularda başarılıdır. Uzun lafın kısası, tek ve mükemmel bir SEO aracı yoktur.

Ancak merak etmeyin, bugün burada bahsedeceğimiz 10 ücretsiz SEO eklentisinin hepsini birlikte kullandığınızda, istediğiniz şeyi elde etmiş olacaksınız.

O yüzden hemen başlayalım.

chrome seo eklentileri
Google Chrome, SEO için çok sayıda araç sunuyor!

1. Keyword Surfer

Ahrefs ya da SEMrush gibi popüler SEO araçları size kullanabileceğiniz çeşitli anahtar kelimelerle ilgili veriler sunar. Ancak bu verileri bizzat Google’ın arayüzünde görebilseydik daha iyi olmaz mıydı?

Keyword Surfer eklentisini kullanarak bu verileri bizzat Google’ın arayüzünde görebilirsiniz. Google’da bir arama yaptığınızda hem bölgenizdeki hem de globaldeki arama sonuçlarını, o anahtar kelimenin ne kadar aratıldığını, ne kadar backlink verildiğini inceleyebilirsiniz.

keyword surfer chrome eklentisi
Keyword Surfer anahtar kelime araştırmaları için en kullanışlı araçlardan biri

2. Similar Web

Tüm web siteleri daha çok trafik kazanmak ister. Daha çok trafik, her zaman daha çok gelir anlamına gelmese bile bu böyledir. Piyasadaki tüm diğer SEO araçları arasında, Similar Web en doğru trafik tahminlerini veren araçtır.

Similar Web eklentisi sayesinde, Similar Web sitesine gitmeden, Chrome üzerinde trafik datalarımızı görüntüleyebiliyoruz. Bu eklenti ile ziyaretçilerinizin hemen çıkma oranını, bir sayfada ne kadar vakit geçirdiklerini, trafiğin hangi ülkelerden geldiğini ve son 6 ayın trafik verilerini rahatlıkla inceleyebilirsiniz.

similar web chrome eklentisi
Similar Web, alanının en popüler araçlarından biri

Similar Web eklentisinin en güzel özelliklerinden biri ise web sitenize gelen trafiğin kaynaklarını ayrıntılarıyla göstermesi. Sosyal medyadan, verdiğiniz reklamlardan, attığınız e-maillerden ve doğrudan gelen trafiği parçalara ayırarak detaylı şekilde inceleyebilirsiniz.

3. Redirect Path

Redirect Path eklentisi diğerleri kadar popüler değil, ancak teknik anlamda sağlam bir SEO’ya sahip olmak istiyorsanız kullanmanız gereken eklentilerden biridir.

Zaman içerisinde web sitenizin URL’lerinde çeşitli değişikler olacaktır. Yeni sayfalar eklemeniz ve eski bazı sayfaları bu yeni sayfalara yönlendirmeniz gerekecektir. Redirect Path eklentisi, bu yönlendirmeler sırasında oluşabilecek olası hataları görmenizi ve düzeltmenizi sağlar.

redirect path chrome eklentisi

4. Buzzsumo

İnternette gezinirken gördüğünüz bir makalenin ya da yazılı herhangi bir içeriğin SEO açısından iyi olup olmadığını denetlemek, hele de bunlar rakiplerinizin içerikleri ise, oldukça önemlidir.

Buzzsumo eklentisini kullanarak bir yazının sosyal medya platformlarında ne kadar paylaşıldığını ve hatta kaç tane backlink aldığını görebilirsiniz. Bu da kuşkusuz size daha iyi içerikler yayımlama konusunda faydalı fikirler verecektir.

buzzsumo chrome eklentisi

5. Meta SEO Inspector

Şimdi işin biraz daha teknik SEO kısmına girelim.

Web sitenizdeki hatalar kazandığınız trafiği çok hızlı biçimde kaybetmenize sebep olacaktır.

Meta etiketlerinizdeki hatalar arama motorlarındaki sıralamanızı olumsuz yönde etkiler, bunun olmaması için optimize edilmeleri gerekir. Meta SEO Inspector meta etiketlerinizdeki bu hataları ayrıntılı şekilde listeleyerek raporlayan bir SEO aracıdır.

meta seo inspector

6. Check My Links

Redirect Path eklentisi gibi Check My Links eklentisi de teknik SEO anlamında oldukça işe yarar.

Arama motorundaki sıralamanıza etki eden yalnızca external (harici) linkler değildir, internal (dahili) linkler de önemlidir. Check My Links eklentisi hem kendi siteniz hem de rakiplerinizin sitesindeki linkleri kontrol etmenizi ve sayılarını öğrenmenizi sağlar.

7. Pagespeed Insights

Web sitenizin yüklenme süresinin yavaş olması hem arama motorlarındaki trafiğinizi hem de sitenizdeki satışları etkileyecektir. İnternette gezinen hiçbir ziyaretçi bir siteye girmek için saniyeler boyunca beklemez istemez. Bu, mobil cihazlar söz konusu olduğunda daha da önemlidir, çünkü arama motorlarındaki aramaların %60’tan fazlası mobil cihazlardan yapılmaktadır.

pagespeed insights chrome eklentisi

Pagespeed Insights eklentisi aracılığıyla, sitenizdeki herhangi bir sayfanın yüklenme süresini optimize etmek için ne yapmanız gerektiğini hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Pagespeed Insights size web sitenizi yavaşlatan etkenleri tek tek raporlar.

8. SEOquake

SEOquake web sitenizin SEO’suna dair genel bir izlenim elde etmenizi sağlar.

Bu uzantı, Alexa sıralamanız, Google ve Bing için indeksleme bilgileriniz ve SEMrush sıralamanız gibi verilere ayrıntılı bir genel bakış sağlar. Ayrıca “density report” denilen yoğunluk raporu ile web sitenizin herhangi bir sayfasında en çok kullanılan anahtar kelimelere dair bilgi de alabilirsiniz.

Google, bir sayfada en fazla kullanılan anahtar kelimeyi baz alarak bu sayfanın bu kelimeyle ilgili olduğunu varsayar. Yani sayfayı hangi anahtar kelimeye göre konumlandırmak istiyorsak, o anahtar kelimeyi sıklıkla kullanmalıyız. Google, bu sayede bizi o anahtar kelime için sıralamaya sokar.

SEOquake’in en önemli özelliklerinden biri de, Google’da bir arama yaptığınızda karşınızda sıralanan siteler hakkında da size bilgi vermesidir. Bunlar, arama sonuçlarının altında özet bir bilgi sütunu şeklinde görünür.

9. Keywords Everywhere

Bu, büyük ihtimalle en popüler SEO eklentilerinden biri. Anahtar kelime araştırması yapmak isteyen çoğu insanın da ilk başvurduğu araç.

Şöyle ki: Google’a gidip herhangi bir kelime yazın. Keywords Everywhere, size o kelimeyle “ilgili ve benzer” diğer anahtar kelimelerin listesini verir.

keywords everywhere chrome eklentisi

10. Fatrank

Arama motorunda nasıl sıralandığınızı görmenizin yollarından biri de Fatrank eklentisini kullanmaktır. Fatrank, herhangi bir anahtar kelime için sıralanıp sıralanmadığını görmenizi sağlar. Eğer ilk 100’deyseniz size konumunuzu tam olarak söyler.

fatrank chrome eklentisi seo

 

Başta da dediğimiz gibi, buradaki SEO araçlarının hiçbiri tek başına mükemmel değil. Ancak çoğu bir araya geldiğinde daha güçlü. Yine de onca verinin arasında kaybolmamak için dikkatli olmak gerek.

SEO uzun bir yolculuktur, sağlamlaşması zaman alır. Bu yolculukta ne kadar fazla araçtan yardım alırsak bizim için o denli iyi olur.

YAZININ ORİJİNALİ: NEIL PATEL

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu