Dijital PazarlamaE-TicaretPazarlama

6 Adımda Google Ads’in Faydaları

Dijital reklamcılık artık her türden pazarlama kampanyasının can damarı haline gelmiş durumda. Günümüzde, küçük ölçekli işletmelerden dev şirketlere kadar tüm firmalar, dünyanın en büyük arama motoru aracılığıyla yeni müşteriler kazanmak için Google reklamlarına, yani Google Ads’e yöneliyor.

Ancak tüm işletmeler Google’da reklamlarını göstermek için akın ediyor diye sizin de alelacele reklam vermeye koşmanız yanlış olur. Dijital pazarlama, potansiyel müşterilere doğru zamanda, doğru yerde, doğru mesajla ulaşmak demektir. Bir reklam platformu kullanmak bu amacınıza ulaşmanızda size yardımcı olabilir, ama eğer kampanyalarınızı yanlış hedef kitleye alakasız anahtar kelimelerle gösteriyorsanız, boşa bütçe harcaması anlamına da gelebilir.

Ancak iyi haber şu: Eğer bir Google Ads kampanyası açmayı düşünüyorsanız doğru yere geldiniz.

Şimdi daha çok trafik almak için Google reklamlarından nasıl faydalanabileceğimize bir bakalım.

Neden Bir Google Ads Kampanyası Açmalısınız?

Basit bir giriş yapmak gerekirse, Google Ads kampanyaları arama motorundan web sitenize trafik çekmek için oldukça etkili bir yoldur. Özellikle SEO ve diğer dijital pazarlama teknolojilerinin de rol oynayabileceği uzun vadeli bir pazarlama kampanyasının aksine kısa vadeli bir pazarlama kampanyasıysa. Elbette bu gibi konularda uzmanlaşmak zordur, o yüzden anahtar kelime planlaması yapması ve sizin adınıza bir Google Arama Ağı veya yeniden pazarlama kampanyası oluşturması için bir Google Partner (Google İş Ortağı) tutmanız gerekir. Ancak bunların ne yaptığını bilen, işine hâkim olan insanlar olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. 112 Dijital olarak bizim sunduğumuz hizmet de budur.

Google Ads’i kullanmak için hâlâ ikna olmadınız mı? O zaman biraz daha inceleyelim.

google ads reklamcılığı
Google Ads bize istediğimizden daha fazlasını sunuyor

Yapılan araştırmalara göre, görsel reklamlara maruz kalan bir potansiyel müşterinin markayla ilgili spesifik terimleri aratma olasılığı %155 yükselir ve standart bir marka, Google’a harcadığı her $1 karşılığında $2 kazanır.

Sitenizin sahip olduğu SEO (arama motoru optimizasyonu) trafik çekmek için tek başına yeterli olmayabilir. Hatta çok rekabet edilen birtakım anahtar kelimelerde, sayfanın başındaki ilk üç reklamveren potansiyel tıklamaların %40’ını alır.

Google hem iki milyonu aşkın partner sitede gösterilecek görsel reklamları, hem de arama ağı sonuçlarında gösterilecek metin reklamları destekler. Google’ın hem çevrimiçi hem çevrimdışı medya reklamcılığından tek başına %18 pay tuttuğu düşünülmektedir.

Şimdi Google’ın faydalarına biraz daha yakından bakalım.

Dünyanın En Büyük Arama Motorunda Rakiplerin Önüne Geçmek

Eğer hedef kitleniz web sitenizi bulamazsa, sizden bir şey de satın alamazlar. Birçok şirketin Google Ads kullanmasının başlıca sebebi budur, arama motorunun tepesine tırmanmak ve görünür olmak. Google’da marka bilinirliğinizi pekiştirebilir ya da farklı anahtar kelimelere farklı teklifler vererek stokunuzdaki alakalı ürünlerle eşleştirebilirsiniz.

Özellikle Google Shopping reklamları e-ticaret sitenizdeki ürün yelpazesini en uygun şekilde tanıtıp online müşterilere doğrudan ulaşmanın en kolay yollarından biridir. Google, elinizdeki ürün envanterini Google Merchant Center aracılığıyla yüklemenize ve Google Ads üzerinden alışveriş kampanyalarına dönüştürmenize olanak sağlar. Bu kampanyalar Ürün Alışveriş Reklamları, Vitrin Alışveriş Reklamları ya da Yerel Envanter Reklamları gibi seçenekler sunar. Bu reklamlar sayesinde elinizdeki her bir ürün için farklı farklı reklamlar çıkmanıza gerek kalmadan, hatta birbiriyle alakalı ürünleri gruplayarak potansiyel müşterilere ulaşabilirsiniz.

seo google reklamları
Doğru reklamlarla hızlı bir yükseliş mümkün!

Google Shopping reklamları Google’ın Alışveriş sekmesinde gözüktüğü gibi, arama sonuçlarının arasında da görünebilir. Bu sayede ürünlerinizle ilgili bilgileri, ilgilenen müşterilere en hızlı ve en kısa şekilde göstermiş olursunuz.

Google Ads Çok Büyük Bir Müşteri Kitlesine Ulaşmanızı Sağlar

Arama motoru reklamcılığının, yani Google Ads’in bir diğer faydası da sizi çok büyük bir müşteri kitlesine ulaştırmasıdır.

Bir marka ilk çıkışını yapacağı zaman önündeki en büyük zorluklardan biri marka bilinirliği yaratmak olacaktır. Müşterilerin bilmedikleri, hiç duymadıkları bir markadan alışveriş yapmaları daha düşük bir olasılıktır, bu sebeple önce bir aşinalık yaratmak gerekir.

Önceleri bir marka inşa etmek çok para ve azim isteyen, zor ve yavaş gelişen bir süreçti. Ancak günümüzde Google ve Facebook reklamları konusunda uzman insanlarla (112 Dijital gibi) çalışan herhangi biri bir marka inşa edebilir. Bu, nispeten küçük markalar için iyi bir haber çünkü rekabet alanını -hâlâ çeşitli zorlukları barındırmakla birlikte- biraz daha adil hâle getirir. İster uluslararası dev bir marka ister yerel bir işletme olun, diğer markalarla aynı potansiyel müşteri havuzuna erişebilirsiniz.

Google Reklamları Her Daim SEO’dan Hızlıdır

Bu, aslında epey ayrıntılı şekilde ele alınması gereken bir konu. Ancak bu yazının kapsamı gereği, yalnızca önemli noktalara değinmekte fayda var.

Markanız ne kadar büyük olursa olsun bir SEO stratejinizin olması her zaman gereklidir. Ancak iyi bir SEO’ya sahip olmak zaman alır ve birçok marka bununla uzun uzun ilgilenecek bir lükse sahip değil.

Arama ağı reklamcılığı, organik SEO ile sosyal medya kampanyanız arasındaki boşluğu kapatmaya yardımcı olur, anında trafik sağlar ve anahtar kelimelerinizin arama motoru sonuç sayfalarında sıralanması için aylarca hatta yıllarca beklemek zorunda kalmadan hedef kitlenize ulaşmanıza yardımcı olur.

reklam seo'dan hızlıdır
SEO vs. Google Ads

Sonuç olarak, her marka hem arama motoru reklamcılığını hem de iyi bir SEO’nun nimetlerini birlikte kullanmalıdır. Bu kombinasyon iyi bir dijital pazarlama stratejisinin temelini oluşturur. Yerinde bir benzetmeyle denebilir ki, SEO uzun vadeli bir oyundur ve hedef kitlenizle sağlıklı bir etkileşim içinde olmanızı sağlar. Google reklamları, sosyal medya reklamları, remarketing ve YouTube reklamları ise kısa vadede hızlı trafik çekmenizi sağlar.

Google Reklamları Doğru Zamanda Doğru İnsana Ulaşmak İçin Planlanabilir

Reklamcılığın ve pazarlamanın nihai amacı, potansiyel bir müşteriye doğru zamanda doğru yerde doğru bir mesajla ulaşmaktır. Bu konuda her platformun kendine özgü bir gücü vardır. Örneğin, YouTube reklamcılığı video pazarlamanın etkin gücünü kullanmanıza olanak sağlarken, bir yeniden pazarlama listesi yaratmak daha önce ürünlerinizi incelemiş olan kullanıcılara farklı tekliflerle yeniden ulaşmanızı sağlar.

Google Ads ile ilgili en muhteşem şeylerden biri reklamlarınızı belirli kurallar çerçevesinde planlayabilmenizdir. Örneğin, eğer döner satan bir restorana sahipseniz, gün ortasında öğle yemeğine özel bir indirimi ön plana çıkaran bir kampanya oluşturabilir, mağazanızın açık olmadığı zamanlarda ise kampanyalarınızı durdurabilirsiniz.

Kitlenizle Spesifik Ürünler Üzerinden İletişim Kurmak İçin Yeniden Pazarlama Listeleri Kullanabilirsiniz

Şimdi de biraz remarketing (yeniden pazarlamadan) bahsedelim.

Birçok kullanıcı bir internet sitesini ilk ziyaretinde alışveriş yapmaktan çekinebilir. Yeniden pazarlama, sitenizde gezinmiş, belki birkaç ürün incelemiş ancak herhangi bir aksiyon almamış kullanıcıları hedefleyerek onları geri getirmenizi sağlar.

Remarketing’in en faydalı yanlarından biri ise kampanyanızı farklı parçalara bölebilmenizdir. Örneğin, kitlenizi anahtar kelimelere, Google Analytics ve Facebook datalarına göre bölebilir ve farklı içerikler oluşturarak uygun tekliflerle karşılarına çıkabilirsiniz. Bu da bizi tekrar doğru insana doğru zamanda ulaşma fikrine götürüyor.

Remarketing’in diğer reklamlardan farkı, kullanıcıların ilgilendikleri ürünleri doğrudan bilebildiğimiz için, alaka düzeyi en yüksek reklamları sunabilmesidir. Bunun dönüşümü arttıracağı da apaçık ortada.

Google Ads Kampanyaları %100 Ölçülebilir

Son olarak ve belki de en önemlisi, markanız için bir Google Ads kampanyası oluşturmanın en faydalı taraflarından birisi tamamıyla ölçülebilir olmasıdır. Geçmiş yıllarda, televizyon ya da basılı yayın reklamcılığının baskın olduğu zamanlar, bir reklamı kaç kişinin gördüğü ya da kaç kişinin geri yanıt verdiğini ölçebilmek oldukça zordu. Bir şirket kaç kişiye ne kadar bütçeyle ulaştığını az çok tahmin edebilse de kesin verilerden söz edebilmek imkânsızdı. Dijital pazarlamanın reklamcılığa yaptığı en büyük katkı, rakamlar konusunda net ve dürüst olmasıdır.

Google Ads’in ölçülebilir yönleri asıl meyvelerini Google Analytics ile birlikte kullanıldığında verir. Reklamınızı kaç kişinin gördüğünden tutun kaç kişinin tıkladığına, hangi ürünlerinize bakıldığından tutun hangi sayfada ne kadar vakit geçirildiğine kadar her türlü datayı elde edebilirsiniz.

Google Ads reklamları ile web sitenize trafik çekebilirsiniz, ancak bu trafiği anlamlı bir veriye dönüştüremediğiniz sürece ziyaretçilerinize herhangi bir aksiyon aldırmanız zor olacaktır. Google Ads ve Google Analytics ortaklığı ile gelen veriyi reklamlarınızı daha performanslı hâle getirmek için kullanabilir, bu sayede daha fazla dönüşüm elde edebilirsiniz.

 

Artık küçük ya da büyük her türlü marka için neden Google Ads kullanmamız gerektiğini biliyoruz. Hemen şimdi gidip birkaç dakika içinde bir Google Ads kampanyası oluşturabilir, ürünlerinizi tanıtmaya başlayabilirsiniz. Ancak dikkatli olmak gerek. Google Ads hem bir nimet hem de bir lanet olabilir. Bu tarz kampanyalar uzman ellere bırakılmazsa, reklam harcamalarınız kontrolden çıkabilir ve markanız hedef kitlenizin dışındaki insanlara gereksiz yere ulaşabilir. Google Ads’in, en güzel notalarını uzman bir müzisyenin elinde çıkaran bir enstrüman olduğunu söylemek yerinde bir benzetme olacaktır. 112 Dijital olarak biz, bu notaları çalmaya adayız!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu