SEO

Site İçi SEO Nasıl Yapılır? 9 Önemli Teknik!

Web sitelerin online dünyada görünür olması ve dikkat çekmesi için birçok optimizasyona ihtiyacı vardır. Bu optimizasyonlardan en önemlisiyse site içi SEO uygulamalarıdır. Site içi SEO teknikleri arama motoru ile sitenizin ‘dost’ olmasını sağlar. Peki, nasıl? Site İçi SEO tekniklerinin temelinde kullanıcılara kaliteli içerikler ve kullanışlı web site sağlamak vardır. Google ve diğer arama motorları kullanıcılara kaliteli içerikler sunan web sitelerini yüksek sıralama ve erişim ile ödüllendirir.

Site içi SEO çalışmaları, web sitenizin temelidir. Gelin, site içi SEO tekniklerine yakından bakalım!

Site İçi SEO Nedir?

Site içi SEO, web sitenin kaliteli içerikler üretmesi, kullanıcılara faydalı bilgiler sunması ve web sıralamasını iyileştirmesi için yapılan optimizasyonu ifade eder. Aynı zamanda sayfa içi SEO veya On Page SEO olarak da bilinir. Site içi SEO ile kullanıcılar, web sitesinden maksimum verim alır; bu maksimum verim arama motoru sonuç sayfasında yükselme sağlar.

Araştırmalara göre herhangi bir konuda arama yapan kullanıcılarının yaklaşık %1’i ikinci sayfaya tıklıyor. Bu nedenle web sitenizin başarı kazanmasını istiyorsanız temel hedefiniz ilk sıraya çıkmak olmalıdır. Site içi SEO, ilk sayfaya çıkma sürecini hızlandıran en iyi optimizasyondur.

Google ve kullanıcılar için faydalı bir web sitesi yapmak istiyorsanız ya da web sitenizi bu yönde optimize etmek istiyorsanız site içi SEO tekniklerini uygulamanız şarttır. İşte en iyi site içi SEO teknikleri sizinle!

Başlık Etiketleri

site-içi-seo-başlık-etiketlerinin-kullanımı

İçeriğinizin kullanıcılar ve arama motoru botları tarafından anlaşılır olmasını istiyorsanız başlık etiketlerini kullanmalısınız. h1, h2, h3, h4, h5, h6… gibi başlık etiketleri içeriğinizin daha kolay okunmasını sağlarken SEO çalışmalarını da güçlendirir.

Ana başlığınızda h1 etiketini kullanmak ve anahtar kelimenizi ana başlığa yerleştirmek yapmanız gereken en kolay site içi SEO tekniğidir. Aynı zamanda alt başlıklarınızda h3 – h5 aralığındaki etiketlemeleri kullanabilirsiniz.

Sıralamada dikkat çekmek için ‘nasıl yapılır, nedir’ benzeri soru cümlelerini; rakamları ve ilgi çeken ‘en iyi’ gibi nitelik belirten kelimelere yer verin.

Meta Açıklamaları

Meta açıklamaları, kullanıcıların ana sayfada içeriğinizin küçük bir özetini görmesini sağlar. 160 karaktere kadar meta açıklaması yazabilirsiniz. Daha uzun meta yazmak, açıklamanın yarıda kesilmesine sebep olur. Ortalama 120 – 140 karakter yazabilirsiniz.

Meta yazarken dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta anahtar kelime doldurmamaktır. Örneğin, site içi SEO içeriği için meta yazarken ‘site içi SEO, ON Page SEO, Sayfa içi SEO’ gibi bir meta yazmak kullanıcılar için olumsuz bir izlenim yaratır. Aynı zamanda arama motoru botları bu açıklamayı dikkate almayacaktır.

Kaliteli İçeriğin Site İçi SEO Tekniklerindeki Önemi!

Kaliteli içerik, web siteniz için en iyi başarı adımıdır. Metin yazarlarıyla çalışırken veya kendiniz yazarken mutlaka özgün, kaliteli ve bilgi veren içeriklere önem vermelisiniz. Aynı zamanda içeriğinizde anahtar kelime yoğunluğunu ayarlamanız gerekir. Her cümlede ya da her paragrafta anahtar kelime kullanmaya çalışmak içeriğin akışını bozacaktır.

İçerik ile ilgili dikkat etmeniz gereken diğer bir konu da güncel olmaktır. Belirli aralıklarla sitenize yeni içerikler yükleyin bu sayede kullanıcılar ve arama motoru botları sitenizin güncel olduğunu anlayacaktır. Güncelliğini yitiren web siteleri, sıralama kaybı yaşar.

İçeriğinizi güçlendirmek ve kullanıcıların okumaya devam etmesini sağlamak için görselleri kullanın. Ayrıca daha fazla etkileşim için Youtube videolarınızı paylaşabilirsiniz.

URL Yapısı

URL’ler kullanıcıların sonuç sayfasında sitenizle gördüğü ilk yapıdır. Aynı zamanda arama motorlarının en önemli sıralama faktörleri arasında yer alır. URL’leriniz mutlaka kısa ve anlamlı kelimelerden oluşmalıdır.

Örneğin:

  • https://sizinsiteniz/45/543/2340/kategori/index.php?=322424=x42432=?p=433

Bu yanlış bir URL yapısıdır. URL’ler, Türkçe karakter ve özel karakter içermeden oluşturulmalı. Anahtar kelimenizi URL’de kullanabilirsiniz.

Anahtar Kelime Kullanımı

SEO ve anahtar kelime ilişkisi artık internet kullanan herkesin az çok bilebileceği bir boyuta ulaştı. Site içi SEO çalışmanızın eksiksiz olması için anahtar kelime optimizasyonuna dikkat etmelisiniz. Anahtar kelimeler, sektörünüz ve hizmet verdiğiniz ürün/hizmetlere göre farklılık gösterir. Burada dikkat etmeniz gereken konu anahtar kelimelerin doğru kullanımıdır.

Google Analytics, Ahrefs, SemRuhs, MoZ vb. araçlarla sektörünüze yönelik anahtar kelimeleri bulabilirsiniz.

Anahtar kelimeleri kullanırken özellikle yeni yükselmeye başlayan bir siteyseniz LSI anahtar kelimelere yer vermelisiniz. Latent Semantic Indexing, Türkçe Gizli Anlamsal Indeksleme, konuya ilişkin diğer anahtar kelimelerdir.

Anahtar kelime yoğunluğu hakkında daha fazla bilgi edinin!

Görsel Optimizasyonu

site-içi-seo-görsel-optimizasyonu

Web site sahiplerinin ve birçok SEO uzmanının dikkat etmediği konulardan biri görsel optimizasyondur. Arama motoru botlarının içeriği ve görselleri anlamlandırması için görsel etiketlerini kullanmalısınız.

Görselinizi web siteye yüklerken IMG134334 gibi bir durum, SEO başarınızı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle görselin ne olduğunu title ve alt etikette belirtmeniz gerekir. Aynı zamanda anahtar kelimenizi de kullanabilirsiniz.

Görsel optimizasyonu ile ilgili dikkat etmeniz gereken diğer bir konu da boyutlardır. Yüksek boyutlu görseller, web sitenizin yavaş açılmasına sebep olur. Kullanıcılar, yavaş açılan bir siteyi beklemeyi tercih etmez. Bu nedenle görseli sıkıştırmanız gerekir.

ShortPixel ile görsel boyutlarını sıkıştırabilirsiniz.

Site İçi SEO: Hız!

Hızdan bahsetmişken ayrı bir başlık açmamak olmaz. Site içi SEO teknikleri arasında belki de en önemli maddelerden biri hızdır. Araştırmalara göre kullanıcılar, bir web sitenin açılmasını 3 saniye bekliyor. Bu nedenle sitenizin 3 saniyeden daha kısa sürede açılmasını sağlamalısınız.

PageSpeed Insights veya Google Analytics ile site hızını ölçebilirsiniz.

Site hızını arttırmak için:

  • Görselleri sıkıştırın,
  • İçerik Dağıtım Ağı kullanın,
  • Sitenizin içeriği uygunsa AMP kullanın,
  • HTML, CSS vb. kodları inceleyin ve gereksiz olanları temizleyin,
  • Site scriptlerini güncel tutun,
  • HTTP isteklerini azaltın.

Hemen çıkma oranını düşürmek için en iyi teknikleri inceleyin!

Breadcrumb

Sayfa yol işaretleyicisi veya ekmek kırıntıları olarak bilinen Breadcrumb, sitenizin hiyerarşik düzenini tek bakışta anlatmanızı sağlar. Sitenizi gezen kullanıcılar breadcrumb ile daha kullanışlı ve kolay bir deneyim yaşayacaktır. Aynı zamanda arama motoru botlarının siteyi taramasını kolaylaştırır.

Breadcrumb yapısının diğer bir avantajıysa link inşasını kolaylaştırmasıdır. Örneğin, Breadcrumb kullanan bir site şu şekilde gözükür: kadın > ayakkabı > spor ayakkabı > yürüyüş ayakkabısı.

Bu sayede gerideki veya ilerideki sayfanın ziyaret edilmesi kolaylaşır.

Site İçi SEO: Dahili Bağlantılar

Ziyaretçilerin sitede kalmasını sağlamak ve diğer içeriklerinizin görünmesi için dahili bağlantıları kullanmalısınız. Dahili bağlantılar, bir içerikte aynı sitenin farklı bir içeriği için yapılan yönlendirmeleri ifade eder. Bu bağlantılar, içeriğin yapısına uygun şekilde ve kullanıcıların dikkatini çekecek bir yapıda kullanılmalıdır.

Site İçi SEO Hakkında En Sık Sorulan Sorular

Web sitenizi optimize etmek ve sıralama başarısı kazanmak istiyorsanız site içi SEO tekniklerini uygulamaya başlamalısınız. Daha fazla bilgi ve teknik için iletişim numaralarımızı kullanın!

Aşağıda site içi SEO ile ilgili diğer sorulara göz atabilirsiniz:

Site içi SEO neleri kapsar?

Site içi SEO tekniklerinin kapsam alanında site hızı, başlık etiketleri, kategori ağacı, breadcrumb, meta açıklaması, dahili bağlantılar ve anahtar kelime kullanımı bulunur. Aynı zamanda içerik stratejisi de site içi SEO konuları arasında yer alır.

Site içi SEO nedir?

Web sitenin arama motoru kurallarına uygun olarak optimize edilmesi ve kullanıcı deneyiminin arttırılması için yapılan sayfa içi çalışmalardır.

Site içi SEO nasıl yapılır?

Site hızının yükseltilmesi, başlık etiketlerinin doğru kullanımı, kaliteli içerik üretimi, meta açıklaması, dahili bağlantı kullanımı, anahtar kelime yoğunluğunun belirlenmesi, kategori ağacının düzenlenmesi vb. adımlarla site içi SEO yapılır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu