Dijital PazarlamaSEO

Google Sıralama Faktörleri: En Önemli Maddeler!

SEO çalışmalarıyla ilgileniyorsanız Google’ın 200’ü aşkın sıralama faktörü kullandığını mutlaka duymuş olmalısınız. Google, kullanıcılarına mükemmel web deneyimini sunmak için sık sık yenilenir ve yeni algoritmaları duyurur. Bununla birlikte çoğu zaman neler yapılması gerektiğini veya sıralamada hangi faktörlerin en önemlisi olduğunu söylemez. Dolayısıyla ünlü SEO uzmanları sıralama faktörlerinin çoğunu deneme – yanılma yöntemi ya da Google yetkililerinin söylemlerinden bulmaya çalışır. Ayrıca Google sıralama faktörleri arasında yer alan bazı maddeler geçerliliğini yitirebilir.

Sizin için en güncel verileri topladık! Aşağıda sitenizi Google’a uyumlu hale getirmek için en iyi teknikleri inceleyebilirsiniz!

Google Sıralama Faktörleri Nedir?

Google sıralama faktörleri, web sitenin arama motoru sonuç sayfasındaki yerini belirleyen parametrelerdir. Sıralama faktörleri kullanıcılara daha iyi bir web deneyimi sunmak veya sitenin arama motoru botları tarafından anlaşılmasını kolaylaştırmak gibi iki önemli amacı taşır. Bu sayede internet kullanıcıları arama sorguları sonucunda en iyi ürün, hizmet veya bilgiye erişim sağlayabilir.

Google’da her gün altı milyardan fazla arama yapılır ayrıca küresel web trafiğin %90’ından fazlası Google’dan gelmektedir. Dolayısıyla SEO uzmanları, web site sahipleri veya dijital pazarlama uzmanları genellikle Google’ın kurallarına uyum sağlar.

Web sitenizi sıralamada yukarı taşımak ve dijital varlığınızı güçlendirmek için Google sıralama faktörlerine uyum sağlamanız gerekir. Ancak 200 sıralama faktörünü uygulamaya geçirmek oldukça zor ve yıpratıcı bir süreç olacaktır. Bu nedenle en önemli Google sıralama faktörlerini listeledik!

Web Sitesi Güvenliği

Google, kullanıcılara güvenli web deneyimi yaşatmayı amaçlar. Güvenli web siteleri ise https protokolü ile anlamaktadır. Bu nedenle sitenizin kullanıcılara güvenilir bir deneyim sunduğundan emin olmalısınız.

SSL sertifikası ile web site güvenliğinizi Google’a ve diğer kullanıcılara gösterebilirsiniz. Bu durum, sıralamanızı yükseltmenizi sağlayacaktır.

Google Sıralama Faktörleri: Sayfa Hızı

google-sıralama-faktörleri-sayfa-hızı-ilişkisi

SEO çalışmalarıyla yakından ilgileniyorsanız sayfa hızı ile ilgili onlarca farklı çalışmadan haberiniz vardır. Google’ın en fazla önemsediği konulardan biri sayfa hızıdır. Sitenizin en geç üç  – dört saniye içinde açılmalıdır ancak 2 saniyenin altı sıralamada daha önemli bir yer edinmenizi sağlar.

Sayfa hızı, kullanıcılar için de en önemli web deneyimi faktörleri arasında yer alıyor. Bu nedenle yavaş yüklenen web sitelerin hemen çıkma oranı yükselirken hedef kitleye ulaşma şansı da azalacaktır.

Bağlantılar

Google sıralama faktörleri arasında bağlantıları üç grupta toplamak gerekiyor:

  • Gelen bağlantılar
  • Giden bağlantılar
  • Dahili bağlantılar

Gelen bağlantılar: sitenizin diğer sitelerden aldığı bağlantılardır veya backlink olarak da tanımlanabilir. Sitenizin spam seviyesinde bağlantı alması veya düşük otorite değerine sahip olan sitelerden backlink almak sıralamanızı doğrudan düşürecektir.

Giden bağlantılar: içeriğinizi güçlendirmek ve kullanıcılara kaliteli web deneyimi sunmak için otorite değeri yüksek web siteler için giden bağlantı oluşturmalısınız. Örneğin, Google’ın kendi sayfası veya Wikipedia.

Dahili bağlantılar: ziyaretçilerin sitenizde daha uzun süre vakit geçirmesi ve konuya ilişkin daha fazla bilgi edinmesi için dahili bağlantıları kullanın.

Bu bağlantılar, Google sıralama faktörleri arasında uzun süredir güçlü bir etki sunuyor.

İçerik Kalitesi ve İçerik Uzunluğu

Ahrefs tarafından yapılan bir araştırmaya göre ilk sayfada yer alan içerikler ortalama 2000 kelimedir. Üstelik uzun içerik uzun yıllardır Google sıralama faktörleri arasında önemli bir yer ediniyor. Bununla birlikte Google algoritmalarının güncellenmesi de içerik kalitesini ön plana çıkardı.

Örneğin, geçtiğimiz senelerde içeriklerin çoğunluğu anahtar kelime doldurma yöntemiyle yapılıyordu. Günümüzde kullanıcılara aradığı bilgileri kapsamlı bir şekilde sunan ve detaylı bir araştırma hazırlayan içerikler tercih ediliyor.

İçeriğinizi güçlendirmek ve ziyaretçilerin sitenizde daha uzun süre kalması için paragraf yapıları, imla, görsel ve video kullanımı, madde ya da listeler gibi birçok konuya dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda içeriğinizin konusu uzun bir yazı yazmak için müsait değilse, kapsamlı bir bilgi vererek içeriğinizi noktalamanız önemlidir.

Google Sıralama Faktörleri: Anahtar Kelimeler Önemli Mi?

google-sıralama-faktörleri-anahtar-kelime-optimizasyonu

Anahtar kelimeler, geçtiğimiz yıllarda daha geniş bir etki alanına sahipti. Günümüzde etkisi azalsa da hala en önemli Google sıralama faktörleri listesinde yer alıyor. Anahtar kelimelerle ilgili en önemli gelişmelerden biriyse LSI. Google arama motoru botlarının sitenizi ve içeriğinizi anlamlandırması için anlamsal bütünlüğü bulunan kelimelere yer vermelisiniz.

Örneğin, ‘apple’ sorgusunu gerçekleştiren bir kullanıcı teknoloji devi Apple markasını arayabildiği gibi meyve hakkında bilgi almak da isteyebilir. Anahtar kelimelerle ilgili dikkat etmeniz gereken diğer bir konu da yoğunluktur. İçerikte aşırı anahtar kelime kullanmak sıralamanızı düşürmek için yapabileceğiniz en iyi tekniklerden biridir.

Anahtar kelimelerinizi içerikte, başlık ve alt başlıklarda, URL’de alan adında kullanabilirsiniz. H1 etiketinde bir kere anahtar kelime kullanmak yeterli olacaktır. Daha fazla kullanmamalısınız. Aynı zamanda anahtar kelimeleri her paragrafta kullanmak yerine içeriğinize göre aralıklarla yerleştirmeniz önemlidir.

Google Sıralama Faktörleri: Teknik SEO Uygulamaları

Google’da üst sıralara yerleşmek için teknik SEO uygulamalarına ihtiyacınız var. Bu uygulamalar:

  • Yapısal veri işaretlemesini kullanın,
  • İçerik hiyerarşisini arama motoru botlarına ve kullanıcılara tanıtmak için h1 – h6 etiketlerine yer verin,
  • İçindekiler tablosuyla arama motoru botlarının tarama sürecini hızlandırın,
  • Görsel alt etiketlerini kullanın ve anahtar kelimenizi aşırıya kaçmadan kullanın,
  • Meta yazın 160 kelimeyle sınırlandırın,
  • Site mimarisini iyileştirin.

Mobil Uyumluluk

Google sıralama faktörleri arasında en önemli maddelerden biri mobil uyumluluktur. Küresel web trafiğinin %60’ından fazlası mobil cihazlardan gelir. Sitenizin mobil uyumlu olması hem kullanıcılar hem de Google için artı puan kazanmanızı sağlayacaktır.

Mobil uyumlu bir web site, kullanıcıların ekranı yakınlaştırıp uzaklaştırmadan kolay bir gezinme deneyimi yaşamasını sağlar. Aynı zamanda mobil hızın yüksek olması gerekir. Mobil uyumluluğunuzu test etmek için Google Search Console aracını kullanabilirsiniz.

Google Search Console aracına ulaşın!

Güncel Olun!

Web sitenizin Google’dan iyi bir puan ve iyi bir sıralama almasını istiyorsanız içeriklerinizi belirli aralıklarla güncellemeniz gerekir. Günümüzde neredeyse her bilgi değişiyor. Bu nedenle kullanıcılara ve Google’a güncel olduğunu belirtmelisiniz.

Sayfa içeriklerini belirli aralıklarla güncelleyerek Google’ın kurallarına uyum sağlamanız mümkün olur. Örneğin, en son beş yıl önce güncellenen bir sayfa sıralama kaybı yaşamaya başlar.

Yerel SEO: Google Sıralama Faktörü

Fiziki bir işletmeniz varsa ve Google’da sıralamanızı yukarı taşımak istiyorsanız yerel SEO kurallarına uyum sağlamalısınız. Schema yapısını ve Google My Business platformunu kullanarak fiziki mağazanızın Google haritalarda ön plana çıkmasına yardımcı olun.

Yerel SEO çalışmaları, ilgili konumda arama yapan kullanıcıların sizi bulmasını sağlayacaktır. Bu nedenle fiziki mağazaların ön plana çıkması yerel SEO kurallarına bağlıdır.

Yerel SEO rehberini keşfedin!

Google Sıralama Faktörleri Nelerdir?

Google sıralama faktörleri epey uzun bir liste olsa da en önemli maddeler arasında güvenlik, hız, içerik ve kullanıcı deneyimi yer alır. Sitenizi, kullanıcıların maksimum verim alacağı bir optimizasyonla tasarlamak Google’da fark edilmenizi sağlar.

Google sıralama faktörü nedir?

Google sıralama faktörü, web sitelerin arama motoru sonuç sayfasındaki yerlerini belirleyen maddeleri ifade eder. Başlıca sıralama faktörleri arasında içerik kalitesi, hız ve güvenlik bulunur.

Google sıralamada yükselmek için ne yapılmalı?

Web sitenizin Google’da yükselmesini istiyorsanız kullanıcılar için kaliteli ve ilgi çekici içerikler oluşturarak işe koyulabilirsiniz. Aynı zamanda kaliteli sitelerden backlink almak, teknik SEO ve site içi SEO kurallarını uygulamak kısa sürede kalıcı bir başarı elde etmenizi sağlar.

Google sıralamam düştü, ne yapmalıyım?

Web siteniz hızla sıralama kaybetmeye başladıysa aşırı optimize, kalitesiz sitelerden backlink, algoritma güncellemesi ve yönlendirme hatalarından şüphelenmelisiniz. Google Search Console ve Google Analytics’i inceleyerek sıralamanızın düşmesine neden olan hataları görebilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu