SEO

Yerel SEO Rehberi: En Önemli Yerel SEO Stratejileri!

Dijital gücü, hizmet verdiğiniz bölgede daha etkin bir şekilde kullanmak ister misiniz? Cevabınız evetse, yerel SEO tam size göre bir çalışma olacaktır! Yerel SEO, hizmet verdiğiniz endüstri türü fark etmeksizin lokal bölgenizde kullanıcılara görünür olmanızı sağlayan çalışmaları ifade eder. Potansiyel müşterilerinizi bulmak ve fiziki işletme ziyaretlerinizi arttırmak istiyorsanız vakit kaybetmeden lokal SEO çalışmalarına yönelmelisiniz!

İçeriğimizi inceleyerek Yerel SEO veya diğer ismiyle Local SEO ile ilgili en önemli ayrıntıları öğrenebilir, işletmenizi öne çıkaracak ipuçlarını bulabilirsiniz!

Yerel SEO Önemi Nedir?

Yerel SEO, kullanıcıların yaptığı arama sorguları sonucunda lokasyon bazlı öne çıkmanız için önemlidir. Bu sayede, işletmenizi gören internet kullanıcılarının her biri, birer potansiyel müşteriye dönüşür. Peki, her işletme yerel SEO yapabilir mi? Evet, kuaförden markete, anaokulundan restorana, giyim mağazalarından tuhafiyelere kadar her işletme yerel SEO yapabilir ve rakiplerinin önüne geçer.

İnternet kullanıcılarının %97’sinin en az bir kere yerel işletme aradığını biliyor musunuz? Ayrıca kullanıcıların %12’si her gün arama motorları üzerinden yerel işletme arıyor. Bu oran hem Türkiye hem de dünya geneli için oldukça yüksek. Peki, bu avantajı nasıl lehinize çevirebilirsiniz? Elbette, yerel SEO uygulamalarıyla. Yerel SEO sayesinde sizinle aynı lokasyonda ve aynı endüstri alanında hizmet veren rakiplerinizin bir adım önüne çıkarsınız.

Yerel SEO ile arama motoru haritalarında yer alabilir ve dijital varlığınızı güçlendirebilirsiniz. Gelin, birlikte yerel SEO uygulamalarına göz atalım!

Yerel SEO Nasıl Yapılır?

yerel-seo-nasil-yapilir-hangi-isletmeler-icin-uygundur

Yerel SEO, aşamalarını yapmak için bir web siteniz olduğunu varsayalım aynı zamanda Google My Business kaydınızın bulunması gerekiyor. Bu sayede işletmeniz, Google Haritalarda listelenecektir aynı zamanda potansiyel müşterileriniz de sizi harita üzerinden bulabilir.

Araştırmalara göre, yerel arama yapan kullanıcıların %70’i, bulduğu işletmeleri ziyaret ediyor. Bulunduğunuz lokasyonda öne çıkmanız, potansiyel müşterilerinizin ziyaret oranını yükseltir ve satış hacminiz artış gösterir. Dolayısıyla gerçek bir işletmede hizmet veriyorsanız, dijital varlığınızın temelini yerel SEO çalışmaları oluşturmalıdır.

Google My Business Kaydı Oluşturun!

Yerel SEO uygulamalarının ilk adımı Google My Business kaydı yapmaktır. Google My Business, ücretsiz olarak hizmet verir ve işletmelerin haritada yer almasını sağlar. Daha önce bir GMB hesabı oluşturmadıysanız aşağıdaki durumlara dikkat ederek kaydınızı yapın:

  • İşletme ismini ve hizmet verdiğiniz alanı seçin,
  • İşletme ismini seçerken birden çok anahtar kelime kullanmamalısınız, örneğin: 112 Dijital – Yerel SEO Danışmanlığı yeterlidir,
  • Çalışma saatlerini, açık adresinizi, telefon numaranızı ve işletme kategorisini/kategorilerini eksiksiz olarak doldurun,
  • Kullanıcıların sizi tercih etmesi için heyecan verici bir dille tanıtım yazısı yazın,
  • İşletmeniz için yüksek kaliteli fotoğraflar seçin, özellikle kapak fotoğrafına önem verin.

NAP Düzenlemesi Nasıl Yapılır?

Yerel SEO uygulamalarının en önemli parçalarından biri NAP (Name, Adress, Phone) olarak öne çıkar. Sitenizi, yerel SEO çalışmalarına uygun hale getirmek için bu adımı özenle yerine getirmelisiniz. NAP düzenlemesi, arama motoru botlarının sitenizi yerel SEO çalışmalarına uygun olarak dizine eklemesi ve potansiyel müşterilerinizin web sitenizi kolayca bulması için gereklidir.

NAP düzenlemesi için aşağıdaki şablonu, işletmenize uygun olarak sitenize ekleyin:

<div itemscope itemtype=”http://schema.org/LocalBusiness”>
<p itemprop=”name”>COMPANY NAME</p>
<p itemprop=”address” itemscope itemtype=”http://schema.org/PostalAddress”>
<p itemprop=”streetAddress”>ADDRESS LINE 1</p>
<p itemprop=”addressLocality”>CITY</p>,
<p itemprop=”addressRegion”>REGION</p>
<p itemprop=”postalCode”>POSTCODE/ZIP</p.
<p itemprop=”telephone”>PHONE NUMBER</p>
<meta itemprop=”latitude” content=”LATITUDE” />
<meta itemprop=”longitude” content=”LONGITUDE” />
</div>

NAP düzenlemesi için schema.org sitesini inceleyebilir ve işletmeniz için yapılandırılmış veriler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. İlgili düzenlemeyi eksiksiz olarak yapmanız, Google’ın işletmenizle ilgili olumlu görüşlere sahip olmasını sağlar.

Kullanıcıların %89’unun, yerel mağazaları ziyaret etmeden önce arama ağını kullandıklarını biliyor musunuz? Birçok kullanıcı, gideceği mağaza, kafe, avukat bürosu vb. işletmeler için Google yorumlarını inceliyor. Dijital ortamlarda varlığınızın olmaması, potansiyel müşterileri kaybetmenize neden olur.

Yerel SEO Alanına Uygun Anahtar Kelimeler Kullanın!

SEO tekniklerinin her biri farklı etkiye sahiptir ve sıralamaları doğrudan değiştirebilir, ancak en önemlisi anahtar kelimelerdir. Yerel SEO ile haritalarda üst sıralara çıkmak için endüstri alanınıza ve konumunuza uygun anahtar kelimeler kullanmalısınız.

Örneğin, İstanbul’da İngilizce kursu olarak hizmet veriyorsanız anahtar kelimeniz ‘İstanbul İngilizce Kursu’ olmalıdır. Sadece ‘İngilizce Kursu’ ile anahtar kelime çalışması yapmak vakit kaybetmenize neden olurken bütçenizi de zorlayabilir. Ayrıca sizden daha önce yerel SEO yapan ve başarılı olan rakiplerinizi elemek için de uzun kuyruklu anahtar kelimelere yer vermelisiniz.

Anahtar kelimeler, Google My Business kaydınız ve siteniz için vazgeçilmez bir metriktir. Bununla birlikte yoğun anahtar kelime optimizasyonlarından kaçınmanız da şarttır.

Yerel SEO ve Mobil SEO Yöntemlerini Birleştirin!

yerel-seo-mobil-uyumluluk-calismalari

Google, son yıllarda mobil uyumlu sitelerin sıralamada üstlerde yer alacağını açıklamıştı. Bu açıklamayla birlikte mobil uyumlu siteler daha fazla önemli hale geldi. İşletmeniz için yerel SEO stratejisi oluşturduğunuzda mobil SEO ihmal edilmemelidir. Yerel SEO stratejileri, çoğunlukla mobil kullanıcılara hitap edecek şekilde tasarlanır. Peki, neden? Bir araştırma sonucuyla açıklayalım:

Mobil cihaz kullanıcılarının %82’si, yerel arama sonrası mağazayı ziyaret ederek satın alma gerçekleştiriyor. Masaüstü web kullanıcılarında bu oran daha düşük.

Sitenizi mobil uyumlu hale getirmek, ürün/hizmet tanıtımınızı daha iyi yapmanızı sağlarken müşteriler için güvenli ve prestijli bir imaj çizersiniz.

Potansiyel Müşterilerinizi ve Ziyaretçilerinizi Harekete Geçirin!

Kullanıcılar, bir ürün/marka/hizmet seçiminde diğer kullanıcıların yorumlarına ve puanlarına önem veriyor. Bu durumu, yerel SEO için avantajlı bir hale getirmek sizin elinizde. Peki, nasıl? Mağazanızı veya sitenizi ziyaret eden kullanıcıları yorum yapması ve puan vermesi için teşvik edin.

Heyecanlı ve çarpıcı bir dille sitenizde, blog yazılarınızda veya sosyal medya hesaplarınızda yorum istemelisiniz. Yüksek puanlara sahip olmak, Google haritalarda üst sıralara taşınmanızı sağlar. Üstelik yüksek sayıda kullanıcı yorumu ve puana sahip olan işletmeler, kullanıcılar için daha güvenli bir hizmet alacağını gösterir.

Peki, olumsuz yorumlara karşı ne yapmalısınız? Olumsuz yorumlar aldığınızda, sahte olumlu yorum satın almak yapabileceğiniz en yanlış stratejidir. Bu yorumlar, Google algoritmaları tarafından kısa sürede fark edilir. Olumsuz yorum aldığınızda, müşterinize samimi bir dille cevap vermeniz değerlidir. Bu sayede, potansiyel müşterileriniz sorunun sizde olmadığını anlayacaktır.

Yerel Çalışmaları İhmal Etmeyin!

Yerel SEO stratejilerinin en önemli adımlarından biri de lokal çalışmalardır. Peki, lokal çalışmaları nasıl yürütmelisiniz? Bulunduğunuz lokasyondaki yerel haber kaynakları en ideal stratejilerinizden birini oluşturacaktır. Yerel haber siteleri, çoğu zaman ücretli tanıtım yazılarına imkan tanır, bu sayede sitenize backlink gelirken haber okuyucuları da mağazanız hakkında haberdar olur.

Yerel stratejilerinizi yürütürken sosyal medya platformlarından da yararlanmalısınız. Sosyal medyada gönderi paylaşırken ‘#Ankara, #İzmir vb.’ hasthag’leri kullanın.

Sosyal medya pazarlama stratejileri ile ilgili daha fazlasını keşfedin!

Farklı Harita Platformlarını Kullanın!

Google, en etkili harita ve navigasyonu sağlasa da diğer platformları gözden çıkarmamanız gerekiyor. Apple Haritalar ve Yandex Harita diğer müşterilerinize ulaşmak için harika seçeneklere sahiptir. Araştırmalara göre mobil kullanıcıların her üç aramasından biri yerel SEO ile ilgilidir. Bu da çok geniş bir kitleye hitap etmenizi sağlar.

Harita uygulamalarına ücretsiz olarak kayıt olabilirsiniz.

Yerel SEO ile İlgili Daha Fazla Bilgi

Local SEO, bölgesel SEO veya yaygın ismiyle yerel SEO işletmenizin yer aldığı lokasyonda tanıtım yapmak için harika bir çözümdür. Şehir, ilçe, mahalle vb. aramalar sayesinde kullanıcılara doğrudan hitap etme şansı elde edebilirsiniz. Aşağıda yerel SEO ile ilgili merak edilen sorular yer alıyor, daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçmeyi unutmayın!

Yerel SEO nedir? Nasıl yapılır?

Yerel SEO, arama motoru organik sonuç sıralamasında ve haritalarda en üstlerde yer almanızı sağlayan bütünsel bir çalışmadır. Site hızı, kullanıcı deneyimini iyileştirmek, kaliteli içerik sunmak gibi kriterlerle yerel SEO yapılır.

Yerel SEO avantajları nelerdir?

Bulunduğunuz bölgede rakiplerinizi elemek, dijital dünyada doğru hedef kitleye hitap etmek ve satışlarınızı arttırmak için yerel SEO stratejisinin en önemli avantajlarıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu