SEO

Negatif SEO Nedir? Anti SEO Korunma Yöntemleri!

SEO çalışmaları sayesinde arama motorlarında üst sıralarda yer almak, hedef kitleye özel içerik üretmek, anahtar kelimelerde başarı sağlamak gibi birçok başarı gerçekleştirilir. Negatif SEO ise arama motorlarında geriye düşmeniz, Google cezası almanız ve hedef kitlenize ulaşmanızı engelleyen çalışmaların bütünüdür. Rakip firmalar veya siber korsanlar tarafından yürütülen bu işlemler, başarınızın önüne geçer. Peki, tüm bu olumsuzluklardan ve negatif SEO yöntemlerinden nasıl korunacaksınız?

Yüksek başarı oranınızı devam ettirmek ve kitlenizle iletişimi koparmamak için negatif SEO tekniklerinden korunmanız şarttır. Gelin, birlikte negatif SEO çalışmalarına karşı alabileceğiniz önlemlere göz atalım!

Negatif SEO Saldırıları Nasıl Gerçekleşir?

Negatif SEO saldırıları hacklink, DDoS, telif hakkı, kopya içerik vb. birçok yöntemle gerçekleşir. Bu yöntemler, Google sıralamanızı aniden düşürürken sitenizin kapanması gibi olumsuz durumlarla sonuçlanabilir. Negatif SEO saldırıları rakip firmalar, siber korsanlar ve hatta sizin tarafınızdan gerçekleşir. Peki, siz kendi sitenize nasıl zarar verebilirsiniz?

Sitenizi doğal olmayan SEO yöntemleriyle optimize etmek, sahte backlinkler almak, sahte hit toplamak gibi işlemler negatif SEO sonuçlarına sebep olur. Bu durumda siteniz hızla sıralama kaybeder ve trafiğiniz istediğiniz seviyeye yükselmez.

Rakip firmalar, negatif SEO çalışmaları yürütür; çünkü sıralamanızın geriye düşmesini ister, bu sayede geçici bir başarı yakalayabilir. Siber korsanlar ise negatif SEO çalışmalarını bazen sırf ‘eğlence’ için bazen de hiçbir gerekçe olmadan yapar.

Negatif SEO Nasıl Yapılır?

negatif-seo-saldırı-yöntemleri-nelerdir

Kopya site oluşturma, Google Ads hesabını kapatma, spam backlink ve telif hakkı şikayetleri, en yaygın Negatif SEO yapma teknikleridir. Siteniz köklü bir geçmişe sahipse, yüksek trafik oranları varsa ve geniş bir kitleye hitap ediyorsa negatif SEO tekniklerinden korunmanız çok daha kolaydır. Ancak siteniz bir iki yıllık bir geçmişe sahipse ve henüz çok yüksek oranlarda trafik almıyorsa negatif SEO tekniklerinden korunmanız gerekir.

Web site trafiğinin %56’sı, arama sonuçlarından oluşur. Negatif SEO, doğrudan arama sonuçlarını hedef alarak sitenizin arama sonuçlarını doğrudan etkilemektedir. Bu durum da organik trafiğiniz azalacaktır.

Negatif SEO Saldırı Teknikleri Nelerdir?

Hemen çıkma oranları arttırma, sahte yorumlar, spam backlink, izinsiz içerik yerleştirme, fake sosyal medya hesaplarından backlink sağlama gibi yöntemler negatif SEO saldırı teknikleri arasında yer alır. Aşağıda yaygın olarak kullanılan Negatif SEO tekniklerini inceleyin:

Spam Backlink

En yaygın anti SEO tekniği spam baclink’lere başvurmaktır. Spam backlink’ler sitenizin otorite değerini ciddi anlamda düşürür ve önlem alınmadığı takdirde sitenin kapanmasıyla sonuçlanabilir. Her site, günde birkaç kere kalitesiz sitelerden backlink alır ancak bu durum negatif SEO çalışması olarak değerlendirilmemelidir.

2 – 3 gün içinde kalitesiz yüzlerce siteden backlink almışsanız/alıyorsanız negatif SEO tekniklerinden söz edilebilir. Bu durumu fark ettiyseniz bağlantı alımını kapatmanız ve her bağlantıya onay vermemeniz gerekir.

Düşük kaliteye sahip olan siteler; kumar, cinsel içerikli siteler; illegal bahis siteleri gibi platformlardan yoğun olarak alınan backlinkler, spam backlink olarak değerlendirilir. Google, bu konularda oldukça sıkı ve disiplinli politikalara sahiptir. Dolayısıyla SemRush, Ahrefs vb. SEO araçlarını kullanarak site istatistiklerini ve geri bağlantıları düzenli olarak kontrol etmenizi öneririz.

Penguen 4.0 güncellemesiyle spam backlink’lere karşı önlem geliştirildi. Buna göre, otorite değeri yüksek olan sitelere gelen yoğun spam backlink’ler Google tarafından ceza sebebi olarak görülmüyor. Ancak siteniz yeniyse spam backlink’ler hala sizin için ciddi bir tehdittir.

Kopya İçerik ve Site Oluşturma

Anti SEO teknikleri arasında en fazla soruna yol açan madde kopya içerik ve kopya site oluşturmaktır. Web sitenizin tasarımı ve içerikleri birebir kopyalanır, sonucundaysa tüm kopya siteler ve orijinal site kapatılır.

Google, kullanıcılara kaliteli web deneyimi sunmak için kopya içeriklere karşı oldukça sıkı prosedürler yürütür. Kopya içeriklere karşı korunmak için CopyScape gibi araçlarla içeriklerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

CopyScape ile ilgili daha fazla bilgi keşfedin!

DDoS Saldırıları ve Virüs İçerikler

negatif-seo-ddos-saldirilari-nasil-gerceklesir

Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırıları, web sitenizin altyapı kapasitesini zorlayarak kısa sürede birden çok istek gönderir. Sonucundaysa site ulaşılamaz hale gelir. Özellikle e-ticaret siteleri DDoS saldırılarıyla karşılaşır ve ciddi sonuçlar doğurabilir.

Virüs içerikler ise web sitelerin güvenlik açığından faydalanarak altyapıya veya doğrudan siteye zarar verir. Her iki durumda da Google, güvenlik amacıyla sıralamanızı geriye düşürür. Tüm güvenlik önlemlerini aldıktan sonra Google’a yeniden indekslenme talebinde bulunmanız önemlidir.

Telif Hakkı İhlali ve Şikayetleri

Blog, inceleme, e-ticaret siteleri yoğun olarak görsel içeriklere başvurur. Çoğu zaman bu görseller, Google’dan alınır, işte bu noktada telif hakkı şikayetleri devreye girer. Google’ın en fazla önemsediği konulardan biri olması sebebiyle siteniz, geçici süre sıralama kaybı yaşayacaktır. Bu nedenle orijinal görseller kullanmak son derece değerlidir.

Sahte Tıklama

Botlar veya gerçek kullanıcılar tarafından site içeriklerine veya reklamlarına sahte tıklama gerçekleştirilir. Ancak botlar tarafından gerçekleştirilen sahte tıklamalar kısa sürede fark ediliyor. Gerçek kullanıcıların reklamlarınıza veya alt sitedeki sitelere sahte tıklama gerçekleştirmesi ise negatif SEO aşamalarının en önemli işlemleri arasında yer alır.

Reklamlara sahte tıklama yapmak bütçenizi zorlarken alt sitelere sahte tıklamanın gerçekleşmesi sıralama kaybıyla sonuçlanır. Özellikle küçük ve orta büyüklükteki siteler bu durumdan etkilenir.

Site İçi Negatif SEO

Site içi Negatif SEO çalışmaları en zor işlemlerden biridir ve ‘nitelikli’ siber korsanlar tarafından yapılabilir. Aynı zamanda bu işlemler site içi SEO optimizasyonlarınızın tamamını değiştirir ve fark edilmesi neredeyse imkansızdır.

Site içi Negatif SEO çalışmaları arasında yer alan robots.txt dosyasını değiştirme, arama motoru botlarının sitenizi taramasını engeller. Ayrıca sizin tarafınızdan belirlenen tarama istemediğiniz içerikleri de açık hale getirebilir. Bununla birlikte diğer sitelere verdiğiniz backlink’ler de değiştirilebiliyor. Fark edilmesi zor bir durum olması sebebiyle sıralamanız aniden düşerken sorunu tespit etmeniz de epey uzun bir zaman sürecektir.

Anti SEO Saldırılarına Karşı Nasıl Önlem Alınır?

Anti SEO saldırılarına karşı korunmak için sitenizi her anlamda güçlendirmeli ve raporlarını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. İşte anti SEO saldırılarına karşı korunmanızı sağlayacak en önemli yöntemler:

  • Black Hat SEO uygulamalarından uzak durun,
  • Web site paneli için iki faktörlü kimlik doğrulamasını aktif hale getirin veya güçlü şifreler kullanın,
  • Google’dan tarafınıza bildirilen uyarıları dikkate alın ve gerekli düzenlemeleri gerçekleştirin,
  • SemRush, MoZ, Ahrefs vb. güvenilir SEO araçlarını kullanarak backlinkleri takip edin ve kalitesiz sitelerden gelen backlink’leri reddedin,
  • CMS ve diğer önemli eklentileri her zaman güncel tutun,
  • Site hızını düzenli olarak kontrol edin ve performansın düştüğünü fark ettiğinizde hosting şirketiyle iletişime geçerek sebebini sorgulayın.

Negatif SEO saldırılarına karşı önlem almak, saldırı sonrası yapmanız gereken işlemlere göre daha kolaydır. Ayrıca Google Search Console bildirimlerini her zaman açık tutun ve mail bildirimlerine izin verin. Bu sayede sitenizle ilgili olumsuz bir durumda sorunu daha erken fark edebilirsiniz.

Daha iyi bir SEO için kullanmanız gereken eklentileri inceleyin!

Negatif SEO Hangi Siteleri Etkiler?

Negatif SEO genellikle küçük ve orta büyüklükteki siteleri etkileyerek başarı oranlarını düşürür. Dolayısıyla siteniz, kendi alanında bir otorite olarak kabul edilmiyorsa her zaman risk altındasınız. Aynı zamanda Google, negatif SEO çalışmalarına karşı birçok önlem almayı başarmıştır.

Anti SEO nasıl tespit edilir?

Sitenizin web trafiğinde ve arama motoru sıralamasında ani bir düşüş söz konusuysa anti SEO işlemlerinden şüphelenmelisiniz. Ayrıca tespit etmek için Google Search Console, Google Alerts, Ahrefs vb. araçları kullanın.

Anti SEO nasıl önlenir?

Anti SEO işlemlerini önlemek için düşük kaliteye sahip sitelerden gelen backlink’leri reddedin, güçlü şifreler oluşturun ve raporlarınızı düzenli olarak kontrol edin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu