E-TicaretSosyal Medya

E – Ticarete Nasıl Başlanır? 9 Adımda E – Ticarete Başlayın!

E – ticaretin satış hacmi her geçen gün daha fazla büyürken yeni müşteriler bulmayı başarıyor. Peki, bu büyüyen sektörde yer almak ister misiniz? E – ticaret, fiziki bir mağazadan elde edeceğiniz kardan daha fazlasını sunar. Üstelik doğru hamlelerle büyüme hızınızı kısa sürede arttırabilirsiniz. Ancak nereden ve nasıl başlayacağınızı bilmiyorsanız e – ticarete nasıl başlanır? içeriğimize göz atabilirsiniz! Sizin için sıfırdan e-ticaret rehberi ve ipuçlarını listeledik!

E – Ticarete Nasıl Başlamalıyım?

E – ticaret, farklı yöntemlerle yapılabilir:

  • Pazaryeriyle çalışmak,
  • E – ticaret sitesi kurmak,
  • Dropshipping,
  • Sosyal medya platformları / S – Ticaret.

Trendyol, Amazon, Hepsiburada, eBay, Etsy, N11, Gittigidiyor, ePTTAvm vb. birçok pazaryeri e-ticarete güçlü bir başlangıç yapmanızı sağlar. Aynı zamanda potansiyel müşterilere ulaşmanız daha kolaydır. Aynı zamanda online alışveriş yapan kullanıcıların %49’u doğrudan bir pazaryerini tercih ediyor.

E – Ticaret sitesi kurmak sürecin tamamında aktif olmanızı sağlar ve komisyon ödemezsiniz.

Dropshipping ise stoksuz satış yöntemi olarak bilinir ve tedarikçiden satın aldığınız ürünlerin üzerine komisyon koyarak pazaryerlerinde veya e-ticaret sitenizde satmanıza olanak tanır.

S – ticaret ise Facebook, Instagram vb. platformlarda satış yapmanızı sağlar. Hedef kitlenize yönelik reklam kampanyaları düzenleyerek binlerce kişiye satış yapabilirsiniz.

E – ticaret yöntemlerinin her biri farklı avantajlara sahiptir. Bu nedenle nereden başlamak istediğinize karar vermek ilerleyen dönemlerdeki kazancınızı, reklam bütçenizi ve müşteri portföyünüzü doğrudan etkiler.

E – Ticarete Nasıl Başlanır? Ürün Seçimi Nasıl Olmalı?

e-ticarete-nasıl-başlanır-ürün-seçimi-nasıl-olmalı

E – ticarete güçlü bir başlangıç yapmak istiyorsanız hangi ürün veya ürün grubunu seçeceğiniz konusunda kesin karar vermeniz gerekir. Örneğin, oyuncak ve hobi ürünleri e – ticarette en çok satılan ürünler arasındadır. Aynı zamanda akıllı telefon aksesuarları, giyim, ayakkabı, ev dekorasyon ürünleri ve konsept tasarımlar e-ticaretin favorileri arasında yer alır.

E – ticaret için ürün seçiminde şu konulara dikkat edin:

  • E – ticaret trendlerini ve istatistiklerini araştırın,
  • Seçtiğiniz ürünler için kar oranını hesaplayın,
  • Pazaryerlerinde en çok satılan ürünlere göz atın,
  • Müşterilerin en fazla ihtiyaç duyduğu ve para harcamaktan çekinmediği ürünleri inceleyin,
  • Kolay yöntemlerle pazarlayabileceğiniz ürünleri bulun,
  • Yoğun rekabetin olduğu ürünleri seçmeden önce iki kere düşünün.

E – ticaret yapan satıcıların %54’ü çok kanallı bir stratejiye sahiptir. Bu nedenle daha fazla satış yapmak için özellikle sosyal medya platformlarında etkin olmaya özen gösterin.

E – ticarette kaçınmanız gereken hataları inceleyin!

Şirket Kurulumu

Şirket kurulumunun ilk adımı bir isim seçerek başlayacaktır. İsim seçerken akılda kalıcı ve hizmet verdiğiniz alan ile ilgili olmasına özen göstermelisiniz. Bu sayede müşterilerin dikkatini çekebilir ve markalaşma yolunda önemli bir adım atarsınız. Benzersiz bir isim bulmak işletmenizin başarısını olumlu yönde etkileyebilir.

Şirket kurulumunun ikinci aşamasında yasal yükümlülükleriniz ile ilgili bilgi edinmeniz gerekir. Bir mali müşavirle anlaşarak e – ticaretin yasal yükümlülükleri ve vergi muafiyeti gibi konularda bilgi edinin. Aynı zamanda e – ticarete başlamak için ETBİS kaydı yaptırmalısınız.

Şirketinizi kurduktan sonra veya öncesinde e – ticaret sitenizi açabilirsiniz. Ancak pazaryerlerinde satış yapmak istiyorsanız önceliğiniz şirket kurmak olmalıdır. Özellikle Türkiye’de hizmet veren pazaryerleri, şirket açma zorunluluğuna sahiptir.

E – Ticarete Nasıl Başlanır? Rakip Analizi Yapılmalı Mı?

E – ticarette başarılı olmak için mutlaka rakip ve sektör analizi yapmalısınız. Satacağınız ürün veya ürün gruplarını Google’da aratın, sonuç sayfasında yer alan ilk beş site en büyük rakiplerinizi oluşturur. Rakiplerinizin sitesini inceleyin, müşteri yorumlarına göz atın ve fiyat araştırması yapın.

E – ticarette yoğun bir rekabet vardır ve rakiplerinizin önüne geçmek için uygun fiyat sunmanız gerekir. Her üründe uygun fiyat politikası sürdüremeseniz dahi ana ürünlerinizde bu politikaya sahip olmanız önemlidir. SWOT analizi yaptığınızda diğer e – ticaret sitelerinin eksik veya güçlü yanlarını görebilir ve kendinizi bu noktalarda geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda fırsatları bulmanızı da sağlar.

SWOT analizi hakkında daha fazla bilgi edinin!

Tasarım ve Yazılım Desteği

E – ticarete başlamak için en fazla dikkat etmeniz gereken konulardan biri yazılım ve tasarımdır. Siteniz kolay yönetilebilen bir panele sahip olmalıdır, bu sayede ürün envanterlerini yüklemek, fiyat güncellemek veya stok değiştirmek gibi birçok parametreyi sorunsuz yapabilir veya değiştirebilirsiniz. Sorunlu bir panele sahip olmak kazancınızı ve müşteri ilişkilerinizi olumsuz etkileyecektir.

Bir e – ticaret sitesinin başarılı olmasını sağlayan diğer bir faktör de tasarımdır. Logonuz ve sloganınız ana sayfada yer almalı ve kullanıcılar aradığı ürünü kolayca bulmalıdır. Arama çubuğu yerleştirmek, kategori ağacını optimize etmek ve site hızını yükseltmek gibi birçok sorunu kendiniz yapabilir veya dijital bir ajansla anlaşabilirsiniz. Bu noktada 112 Dijital ile anlaşarak sorunsuz bir e – ticaret stratejisine sahip olabilirsiniz.

Ödeme Yöntemleri ve Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları

e-ticarete-nasıl-başlanır-ödeme-yöntemi-nasıl-seçilir

E – ticaretin kilit noktaları arasında elbette ödeme yöntemleri yer alıyor. Müşterilerinize güvenilir ve şeffaf bir ödeme süreci sağlamalısınız. SSL ve 3D Secure yöntemleri ile müşterilerinize güvenilir bir ödeme süreci sunun.

Kendi e – ticaret sitenizi açmak istiyorsanız bankalara başvurabilir ve gerekli altyapıya sahip olabilirsiniz. Aynı zamanda dijital ödeme yöntemlerini kullanmanız da mümkün. Banka/kredi kartı, havale /EFT veya kapıda ödeme gibi farklı ödeme yöntemlerini sunmanız müşterilerinizin size daha kolay güvenmesini sağlayacaktır.

Dijital Pazarlama Stratejisi Belirleyin!

E – ticarette güçlü bir konuma sahip olmak dijital pazarlama süreçlerinden geçiyor. Dijital pazarlama stratejiniz potansiyel müşterilere daha kolay ulaşmanızı, marka bilinirliğini arttırmanızı ve satışlarınızı yükseltmenizi sağlar. Bu nedenle SEO kuralları çerçevesinde sitenizin yükselme sürecini başlatmanız gerekir.

Sitenizin daha geniş bir kitleye sahip olması ve dönüşüm oranlarının yükselmesi için sosyal medya platformlarına reklam vermeniz gerekir. Ayrıca Google Ads reklamları da yüksek dönüşüm ve düşük maliyet avantajıyla hedefinize ulaşmanızı kolaylaştırır.

Kargo ve Lojistik

E – ticaret siteleri kargo şirketleriyle farklı anlaşmalara sahiptir. Satış oranınız ne kadar yüksek olursa kargo şirketlerinden indirim alma ihtimaliniz güçlenir. Ancak ilk etapta kargo şirketleri indirimli bir fiyat sunmayabilir. Bu nedenle birçok kargo firmasıyla görüşmelisiniz.

En az beş kargo firmasıyla görüşerek fiyat ve lojistik konularında bilgi edinin. Aynı zamanda size sağlanan avantajlar hakkında da görüşme yapmalısınız. Bu görüşmeler sonucunda size en uygun kargo şirketini belirleyin.

Kullanıcı Deneyimi ve Dönüşüm Oranları

Araştırmalara göre e-ticaret sitelerine yapılan ziyaretlerin yalnızda %2,8’i satışla sonuçlanır. Bu nedenle sitenizi kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik tasarlamalı ve ürünlerinizi çeşitlendirmelisiniz.

Uygun fiyat sunmak, kaliteli ürün görselleri ve mümkünse videolar eklemek, sitede harekete geçirici mesajlara yer vermek, hızlı bir site deneyimi sunmak ve ilgi çekici bir tasarım hazırlamak kullanıcı deneyimini arttıracaktır.

E – Ticarete Nasıl Başlanır? En Çok Sorulan Sorular

E – ticaret stratejinizi doğru yönde belirlemek için aşağıdaki sorulara göz atabilirsiniz. Aynı zamanda merak ettiğiniz soruları yorumlarda belirtin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu