E-Ticaret

E –Ticaret Hataları: Mutlaka Kaçınmanız Gereken Hatalar!

Dünya genelinde yirmi milyonu aşkın e – ticaret sitesi bulunuyor; ancak çok azı istediği satış rakamlarına sahip. Müşteriler genel olarak kolay alışveriş, kaliteli web deneyimi ve uygun fiyat ister. Peki, siz bunların tamamını karşılayabiliyor musunuz? İstediğiniz satış rakamlarına sahip değilseniz ve müşteri bulmak da zorlanıyorsanız e-ticaret hatası veya hatalarını uyguluyor olabilirsiniz! Gelin, en sık uygulanan E – Ticaret Hataları ve çözüm önerilerini inceleyelim.

E – Ticaret Hataları Nelerdir?

e-ticaret-hataları-ve-çözümleri

E – ticaret sitelerini tercih eden internet kullanıcılarının sayısı her geçen gün artıyor. Dolayısıyla e – ticaret sektörü yoğun bir rekabetin içine girmiş durumda. Her e – ticaret sitesinin temel bir hedefi var: satışları arttırmak! Ancak sanılanın aksine yüksek oranlarda satış yapmak için e-ticaret sitesi açmak yeterli değil. Asıl süreç, sitenin faaliyete girmesiyle başlıyor. Müşteri bulmak ve en önemlisi sadık bir müşteri kitlesi edinmek e – ticaret sitelerinin en temel sorunlarından biri.

2040 yılına kadar dünya genelindeki alışverişlerin %90’ından fazlasının e-ticaret siteleri aracılığıyla gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Eğer halihazırda bir web siteniz varsa şanslısınız! E – ticaret hızla büyümeye devam ederken ilerleyen yıllarda yeni satıcılar daha yoğun bir rekabetle karşılaşacak.

İşinizi büyütmek ve satışları arttırmak için dikkat etmeniz gereken e – ticaret hataları sizinle!

E – Ticaret Hataları: Hedef Kitleyi Tanımamak!

Satışlarınızı etkileyen en büyük sorunlardan biri hedef kitleyi tanımamaktır. Birçok kişi e-ticaret sitesi açıp uygun fiyatlı ürünler sunduğunda satışların yükseleceğini düşünür. Ancak bu son derece yanlış bir uygulama olacaktır. En önemlisi sitenize ziyaretçi gelmeyebilir ve dönüşüm oranları oldukça düşük seyretmeye devam eder.

Hedef kitlenize hitap eden sloganlar, görseller ve ürün açıklamaları kullanmalısınız. Aynı zamanda onları harekete geçirmeniz gerekir. Örneğin, CTA’ları kullanarak hedef kitlenizin dikkatini çekebilirsiniz. ‘Hemen al, şimdi ücretsiz olarak dene, sadece 9,99 TL’ gibi ilk görüşte dikkat çeken mesajlara yer verin.

Hedef kitleyi tanımamak konusunda yaygın olarak karşılaşılan diğer bir sorun da onlara ulaşamamaktır. Burada yapmanız gereken adım oldukça basit. Hedef kitleniz en çok hangi platformları kullanıyor? Sorusunu cevaplandırarak reklam kampanyanızı yeniden oluşturun.

Kullanıcı Deneyimini İyileştirin!

E – ticaret sitelerinde en sık karşılaşılan hatalar arasında butonların çalışmaması, navigasyonun hatalı olması veya filtreleme sisteminin bulunmaması yer alıyor. İnternet kullanıcıları, siteye girdiği andan itibaren satın almasa bile birçok sayfayı ziyaret eder. Örneğin, menü çubuğu sattığınız her ürünü düzenli biçimde göstermeli. Geri tuşu sorunsuz çalışmalı ve filtreleme seçeneği ile kolay bir alışveriş deneyimi sunmalısınız.

Kullanıcı deneyimini iyileştirmek, dönüşüm oranlarını doğrudan yükseltmektedir. Yapılan araştırmalara göre internet kullanıcılarının %74’ü sitenin sorunlu çalışması nedeniyle alışveriş yapmaktan vazgeçiyor. Sitenizi, bir müşteri gözüyle kullanın ve hangi noktalarda sorun yaşadığınızı tespit edin.

E – Ticaret Hataları: Ürün Bilgisi

E – ticaret sitenize giriş yapan kullanıcılar, ürün hakkında daha fazla bilgi edinmek ister. Ürünün nasıl kullanılacağı, hangi özelliklere sahip olduğu, hangi malzemelerden üretildiği veya nasıl paketlendiği gibi farklı aşamaları ziyaretçilerinizle paylaşmalısınız. Çoğu zaman ürünü satmak için bir fotoğraf yeterli değildir; ürünü sizin pazarlamanız şart.

Ürün açıklama metni SEO çalışmalarınızı da doğrudan etkiler. Anahtar kelimelere yer vererek etkili bir ürün açıklaması yazabilirsiniz. Aynı zamanda ürün fotoğrafları da yüksek kaliteye sahip olmalı. Ürünün her yönden fotoğrafını çekmek iyi bir başlangıçtır. Araştırmalara göre ürünlerin video ile tanıtılması satışları %35 oranında arttırıyor.

E – Ticaret Hataları: Yetersiz Marka Bilgisi

e-ticaret-hataları-marka-bilgisinin-yetersizliği

E – ticaret hataları söz konusu olduğunda en büyük sorunlardan biri yetersiz marka bilgisidir. Kullanıcılar bir adres, telefon numarası ve e-mail adresi görmek isteyecektir. Bu nedenle iletişim bilgilerinizi eksiksiz olarak yazmalısınız. Aynı zamanda bu bilgiler, kullanıcıların kolay görebileceği bir yerde olmalıdır.

Kendinizden pay biçin. Alışveriş yaptığınız sitede adres veya telefon numarası yoksa alışverişe devam eder misiniz? Bu noktada alışverişinizi noktalayabilir veya büyük çekincelerle sipariş oluşturursunuz. Müşteri güvenliğini sağlamak için iletişim bilgileri eksiksiz olmalıdır.

E-ticaret SEO tekniklerini keşfedin!

Üye Olma Zorunluluğu

Kullanıcıların %48’i üye olma zorunluluğu yüzünden alışveriş yapmaktan vazgeçiyor. Ziyaretçilerin, sitenize üye olması veri toplamak ve pazarlama kampanyaları oluşturmak için harika bir seçenektir. Ancak onları zorlamamanız gerekir. Bu noktada yapmanız gereken üye olmadan alışverişe devam et seçeneği sunmaktır.

Üye olmak isteyen kişiler için ekstra bilgi talep etmemelisiniz. Ad, soy ad, adres, iletişim numarası ve mail adresi çoğu zaman yeterlidir ve tüketiciler için kabul edilebilir bir süreçtir. Daha fazla bilgi talep etmek güvenirliğinizin sorgulanmasına neden olur.

E – Ticaret Hataları: Kargo Fiyatı

Dünyanın birçok noktasında kullanıcılar ücretsiz kargo ile alışveriş yapmak istiyor. Deloitte tarafından yapılan bir araştırmaya göre kullanıcıların %85’i hızlı kargo avantajı yerine ücretsiz kargoyu seçmektedir. Bu nedenle maliyetinizi ücretsiz kargoya göre düzenleyebilirsiniz. Bu durumda kullanıcılar ücretsiz kargo fırsatından yararlanırken sizin zarar etme ihtimaliniz de ortadan kalkar.

Ücretsiz kargo avantajı, tüketicilerin doğrudan ilgisini çeken CTA’lardan biridir. Bu nedenle ‘100 TL üstüne ücretsiz kargo’ gibi ilgi çeken mesajları da kullanabilirsiniz.

Kargo konusunda dikkat etmeniz gereken diğer bir konuda müşterilerinize ayrıntılı bir kargo bilgisi sunmaktır. Örneğin, siparişin kargoya verildiğini e-mail ile açıklayabilir ve web sitenizde kargo takibi yapmalarını sağlayabilirsiniz.

Kolay Ödeme Süreci Sağlayın!

E – ticaret hataları arasında en sık karşılaşılan sorunlardan biri ödeme süreci ile ilgilidir. Müşterilerinizin kolay ödeme yapması için güvenlik çerçevesinde kart bilgilerini saklayabilir veya ödeme tercihlerini kaydedebilirsiniz. Tüketicilerin %42’si kredi kartı ile alışveriş yapmayı tercih eder. Ancak Türkiye’de kapıda ödeme tercihi de oldukça yaygın.

SSL sertifikası ve 3D Secure ile güvenirliğinizi ispatlamanız önemlidir. Güvenilir bir imaj çizmeniz kapıda ödeme maliyetiyle daha az uğraşmanızı sağlar.

Ziyaretçilerin %72’si ödeme aşamasındaki ekstra maliyetler sebebiyle alışveriş yapmaktan vazgeçiyor. Bu nedenle ürün fiyatlarının sepet aşamasında da aynı olmasına özen göstermelisiniz.

SSL sertifikası ve HTTPS hakkında daha fazla bilgi edinin!

Mobil Uyumluluk

Mobil kullanıcılar için e-ticaret sürecini kolay ve pratik bir hale getirmelisiniz. Aksi takdirde mobil kullanıcılara hitap etmeniz mümkün değil. Siteniz, mobil cihazlarda sorunsuz çalışmalı ve alışverişi kolaylaştıran yöntemler sunmalıdır. Kullanıcılar, alışveriş sürecinde parmaklarını kullanarak sayfanızı sürekli büyütüp küçültmeyi tercih etmeyecektir.

Mobil duyarlı bir web sitesi artık bir zorunluluk haline geldi. Üstelik sitenizin mobil uyumlu olması arama ağı sonuç sayfasında üst sıralarda yer almanızı kolaylaştıracaktır.

Sosyal Medya ve E – Ticaret Siteleri

Günümüzde markalar, dijital varlığını güçlendirmek ve tüketicilere güvenilir bir imaj çizmek için sosyal medya platformlarını kullanıyor. Üstelik sosyal medya platformları, müşteri çekmenin en iyi yöntemlerinden biridir. E – ticaret siteniz çok gelişmiş olsa dahi sosyal medyaya önem vermelisiniz.

Takipçilerinizle etkileşim içinde olmak ve onları alışverişe teşvik etmek en iyi kazanç kaynaklarından biridir. Bu nedenle özellikle Facebook ve Instagram gibi platformlarda etkin olmanız şarttır.

E – ticarette en çok karşılaşılan sorunlar nedir?

Müşteri hizmetlerinin kötü bir deneyim sunması, yanlış ürün gönderimi, teslimat sürecinin uzaması ve iade sürecinde yaşanan sorunlar, tüketicilerin en fazla şikayet ettiği konulardır.

E – ticaret riskleri nelerdir?

E – ticaret riskleri teknik, stratejik ve hukuki olarak sınıflandırılabilir. Teknik sorunlar; site güvenliği ve hızı gibi konuları ele alırken stratejik sorunlar; reklam kampanyaları ve tanıtımı; hukuki sorunlar ise sözleşme ve müşteri deneyimi gibi konuları içerir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu