Dijital PazarlamaE-Ticaret

Affiliate Marketing Nedir? Avantajları ve Dezavantajları!

Sadece tek bir işlemle düzenli ve sürekli gelir elde etmek ister misiniz? Elbette herkes, bu soruya ‘evet’ cevabını verecektir. Peki, bu nasıl mümkün olabilir? Affiliate Marketing veya satış ortaklığı ile markaların reklamını yapabilir ve aldığınız reaksiyonlar sonucunda komisyon geliri elde edebilirsiniz. Gelin, Affiliate marketing ile ilgili en önemli ipuçlarını ve detayları inceleyelim!

Satış Ortaklığı Nedir?

affiliate-marketing-satış-ortaklığı

Affiliate Marketing veya Türkçe ismiyle satış ortaklığı; markaların ürün, kampanya veya tanıtımlarını online ortamlarda yaparak para kazanmanızı sağlayan özel bir sistemdir. Bu sistemde hem markalar hem de satış ortakları iş birliği içindedir ve komisyon yöntemiyle para kazanılır. Örneğin, Instagram’da influencer veya fenomenler aracılığıyla paylaşılan Amazon, Trendyol veya Hepsiburada yönlendirmeleri Affiliate Marketing’in en güzel ve en anlaşılır örneğidir. Ancak elbette bu kadarla sınırlı değil.

Markaların %80’inden fazlası affiliate marketing programlarını yürütür. Öyle ki dijital pazarlama uzmanlarının %84’ü affiliate marketing programlarını marka bilinirliğini ve satışları arttırmak için en etkili yöntemler arasında kabul ediyor. Bu bağlamda, önümüzdeki uzun yıllar boyunca satış ortaklığı sistemini görmeye devam edeceğiz.

Affiliate Marketing’de üç taraftan söz edilebilir:

  • Tüccar: Marka, işletme veya sadece bir kişiden oluşan taraftır. En kısa tabirle, ürünlerin sahibidir.
  • Ortak: Yayıncı olarak da bilinen ortaklar, müşterilerin satın alma kararını etkilemelidir. İnfluencerler veya web site sahipleri ortak olarak kabul edilebilir.
  • Müşteri: Yayıncının reklamlarından etkilenerek tüccarın ürünlerini alan gruptur. Örneğin, siz ya da biz! Influencerlerin reklamlarından ürün görüp satın aldıysanız veya web sitelerde yer alan link yönlendirmeleriyle alışveriş yaptıysanız üçüncü taraf olarak adlandırılırsınız.

Affiliate Marketing Nasıl Yapılır?

Sıra geldi, en heyecanlı kısma: Affiliate Marketing nasıl yapılır? Affiliate marketing için yönlendirmeleri paylaşabileceğiniz bir alana ve bu yönlendirmeleri takip edecek kullanıcılara ihtiyacınız var. Örneğin, blog sayfanızda, sosyal medya hesabınızda veya web sitenizde geniş bir kitleye hitap ediyorsanız Affiliate marketing yapabilirsiniz.

Affiliate Marketing yapmak için markalarla iletişime geçebilir ve size özel link yönlendirmeleri için talepte bulunabilirsiniz. Özel link yönlendirmeleri, marka ya da ürünün hangi yayıncı tarafından müşteri topladığını görmeyi sağlar. Bu sayede her yayıncı, çektiği müşteri sayısına veya yapılan işlem oranına göre komisyon ödemesi alır.

Affiliate marketing için tercih edilen diğer bir yöntemde banner’lardır. Web sitenize veya blog sayfanıza ilgili tüccarın banner’ını yerleştirerek yönlendirme yapabilirsiniz.

Affiliate Marketing İçin Dikkat Edilmesi Gereken Konular Nelerdir?

Affiliate Marketing için dikkat etmeniz gereken öncelikli konu, müşterilerin satın alma kararını etkileyebilecek güce sahip olmanızdır. Örneğin, sosyal medya hesabınız veya web siteniz yeterli ziyaretçiye sahip değilse link yönlendirmelerinden istediğiniz geliri elde etmeniz mümkün değil.

Satış ortaklığı yaparken dikkat edilmesi gereken ikinci konuysa içerik ve link uyumudur. Örneğin, Amazon’dan ütü tanıtımı yapmak için satış ortağı olduğunuzu düşünelim. Bu konuda influencerlerin veya web site sahiplerinin ‘yeni satın aldığım ürün çok güzel’ gibi bir içerik oluşturması gerekir. Ancak bu içeriğin, müşterileri harekete geçirecek şekilde ve özgün bir iletişim diliyle hazırlanması şarttır. Özellikle web site sahiplerinin bu konuya dikkat etmesi önemlidir. Web siteniz spor ve sağlıklı beslenmeyle ilgiliyse satış ortaklığınızı bu yönde kullanmalısınız. Aksi takdirde ziyaretçilerinizi hızla kaybetme ihtimaliniz yükselecektir.

Affiliate Marketing ve Müşteri Güveni

Affiliate marketing konusunda en fazla dikkat etmeniz gereken konu müşteri güvenini sağlamaktır. Bu nedenle satış ortaklığı seçiminde özenli davranmanız önemlidir. Aynı tarihler aralığında mümkünse bir marka ile anlaşma yapmalısınız. Bununla birlikte web site sahiplerinin affiliate marketing yaparken arama ağı sonuç sıralamasında üstlerde yer alması gerekir. Peki, neden?

Tüketiciler, herhangi bir ürün satın almadan önce Google’da araştırma yapar. Bu araştırma sürecinde sitenizi fark etmeleri için SEO çalışmalarına ihtiyacınız var. Aksi takdirde web sitenizdeki link yönlendirmeleri başarısız olabilir ve yeteri sayıda müşteri çekemezsiniz.

Satış ortaklığı programının başarılı olması için tüketicilerin aklında yer alan soruları samimi bir dille cevaplandırmalısınız. İçeriği, doğrudan bir reklam projesi olarak hazırlamak yerine; deneyimlerini ve memnuniyetini aktaran bir tüketici gibi davranmanız daha samimi olmanızı sağlar.

İnternet satışlarını arttırmak için en iyi teknikleri keşfedin!

Satış Ortaklığı Ödeme Yöntemleri Nedir?

affiliate-marketing-satış-ortaklığı-kazancı

Affiliate Marketing ile para kazanmak, ödeme yöntemleriyle doğrudan ilişkilidir. Markalar, yayıncılar için farklı şekillerde ödeme yöntemleri belirleyebilir. Aynı zamanda marka, satış ortaklığınızdan memnun kaldığı sürece daha fazla para kazanırsınız.

Affiliate Marketing ödeme yöntemleri şu şekildedir:

  • CPA – Eylem Başına Maliyet: Kullanıcıların form doldurarak e-posta bültenine üye olması ya da anket doldurarak marka hakkındaki görüşleri bildirmesi gibi eylemler için kullanılır. Her yeni işlem para kazanmanızı sağlar.
  • CPS – Satış Başına Maliyet: Sizin linkinizi kullanarak alışveriş yapan kullanıcılar için ödeme alırsınız. Bu ücret, genellikle yüzde olarak belirlenir. Örneğin, her satış için %4.
  • CPC – Tıklama Başına Maliyet: Markaya web sitesi ziyareti sağladığınızda tıklama başına maliyet alırsınız. Bu yöntem, diğer seçeneklere oranla daha az kazandırır.

 Affiliate Marketing Siteleri Nelerdir?

Satış ortaklığı programının en önemli adımı elbette siteleri veya diğer ismiyle markaları bulmaktır. Bu siteler, yurtiçi veya yurtdışı kaynaklı olabilir. Türkiye’de en önemli Affiliate marketing siteleri:

  • Amazon
  • Trendyol
  • Hepsiburada
  • N11
  • Gittigidiyor
  • Çiçeksepeti
  • GoDaddy

Yukarıdaki sitelerle iletişime geçerek satış ortaklığı süreci ile ilgili detaylı bilgileri alabilirsiniz. Her bir marka affiliate marketing için farklı prosedürleri uygulayabilir. Amazon satış ortaklığı hakkında detaylı bilgi edinin!

Affiliate Marketing Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Affiliate marketing hem markalar hem de yayıncılar için farklı avantaj/dezavantajlara sahiptir. Dolayısıyla başlamadan önce avantajları ya da dezavantajları öğrenmek seçim sürecinizi ve para kazanma stratejinizi doğrudan etkileyecektir.

Affiliate marketing avantajları:

  • 7/24 kazanç sağlayabilirsiniz,
  • Ürünün satışı, iptali, kargo süreci vb. detaylarla ilgilenmezsiniz; ilgili tüm süreç marka tarafından yönetilir,
  • Satış ortaklığı programına başlamak için ekstra ücret ödemenize gerek yoktur; birçok marka sadece tek sayfa form doldurarak satış ortağı olmanıza imkan tanır,
  • Birden fazla satış ortaklığı programına kaydolabilirsiniz.

Affiliate marketing dezavantajları:

  • Satış ortaklığı programının başarıya ulaşması için dijital pazarlama hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir; aksi takdirde müşterileri etkilemek konusunda başarısız olabilirsiniz,
  • Bazı markalar, satış ortaklığı için belirli kısıtlamalar uygulayabilir dolayısıyla daha az para kazanabilirsiniz,
  • Link yerleştirme, yönlendirme vb. konularda bilgi sahibi olmanız önemlidir.

Affiliate marketing’in markalara sağladığı avantajlar:

  • Web siteniz organik trafiğe sahip olur,
  • Marka bilinirliğini ve etkileşimi arttırmak için en az maliyet sağlayan yöntemlerden biridir,
  • Satış ortaklığı ile ilgili tüm süreç hakkında detaylı rapor ve analizlere sahip olabilirsiniz; bu sayede ilerleyen dönemlerdeki stratejiniz daha sağlam temellere dayanır.

Affiliate marketing ne kadar kazandırır?

Affiliate marketing kazanç oranları tüccar ve yayıncı arasında yapılan anlaşmaya göre farklılık gösterir. Marka veya işletmeler %10 - %70 aralığında değişen farklı komisyon oranlarına sahiptir aynı zamanda yayıncıların, programda yüksek başarıya sahip olması ilerleyen dönemlerde daha yüksek komisyon almasını sağlar.

Affiliate marketing nasıl yapılır?

Affiliate marketing, üçüncü taraf kişilerin markaya müşteri kazandırmasını sağlayan özel bir pazarlama sistemidir. Bu sistemde, markaya müşteri kazandıran veya satış yaptıran kişiler komisyon üzerinden para kazanır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu