Dijital PazarlamaSosyal Medya

Sosyal Medya Pazarlaması: En Sık Yapılan 9 Hata!

Sosyal medya, marka ve müşterileri buluşturan en iyi platformdur. Bu cümle, size abartılı mı geldi? O halde, sosyal medyayı iyi kullanmıyorsunuz demektir! Günümüzde, tüketicileri bulmanın ve onlara satış yapmanın en kolay yolu sosyal medyadır. En önemli stratejileri uygulayarak rakiplerinizin önüne geçebilir ve en önemlisi müşterilerinizle aranızda güçlü bir bağ oluşturabilirsiniz. Sosyal medya pazarlaması sürecinde en sık yapılan hataları ve çözümlerini beraber inceleyelim! Sorunları çözerek etkileşiminizi ve satışlarınızı arttırın.

Sosyal Medya Pazarlaması ve En Sık Görülen Hatalar!

Sosyal medya kullanımı son yıllarda büyük bir ivme kazandı ve günümüzde yaklaşık beş milyar kişi platformları kullanmaya başladı. Üstelik, sosyal medya kullanıcılarının farklı platformlarda ortalama beş hesabı bulunuyor! Kısacası, sosyal medya ilerleyen dönemlerde hayatımızın tam da merkezine yerleşecek.

Kullanıcılar, ortalama olarak günde 2 saatini sosyal medyada geçiriyor. Bu da potansiyel müşterilerinize ulaşmak için yeterince vaktiniz olduğunu ispatlamaktadır. Markanız çok hızlı büyüse de yavaş bir büyüme hızına sahip olsa da sosyal medya en önemli destekleyici güçtür. Bu gücü yetersiz veya eksik kullanmak marka bilinirliği, satış ve etkileşimi doğrudan azaltır.

İşte, sosyal medya yönetimi süresince yaygın yapılan hatalar!

Sosyal Medya Pazarlaması: Her Platformda Var Mısınız?

sosyal-medya-pazarlaması-ve-farklı-platformlar

Sosyal medya pazarlaması temelinde doğru strateji ve kaliteli içerik yer alır. Ancak marka ve işletme sahiplerinin kaçırdığı önemli bir nokta var: Her platformda var olmamalısınız. Facebook, Instagram, Twitter, Instagram, Youtube, Tiktok gibi sayısız öne çıkan platform var. Fakat bu platformların her biri için kaliteli içerik oluşturmanız mümkün değil. En azından ilk etapta sadece birkaç platforma yönelmeniz önemlidir.

Bir iki tane sosyal medya platformu belirlemek; takipçilerinizin isteklerini ve platformun avantajlarını daha iyi çözümlemenizi sağlar. Örneğin, genellikle Facebook ve Instagram iyi bir başlangıçtır. Ancak profesyonellere hitap ediyorsanız LinkedIn, genç kitleye hitap ediyorsanız TikTok ile de başlayabilirsiniz.

İletişim Dili: Kurumsal Olmayın!

Tüketiciler, alışveriş alışkanlıklarını değiştirirken markalara bakış açısı da güncellendi. Günümüzde, tüketiciler daha samimi ve heyecanlı markaları seçiyor. Takipçilerinizle etkileşim kurarken onlara samimi davranın. Örneğin, paylaşımlarınızda onlara hangi ürünlerinizi sevdiklerini sorun ve dinleyin.

Sıkıcı gözükmek için fazla resmi bir dil; itici gözükmek için fazla komik ve lakayt bir dil belirleyin. Elbette hayır! Hedef kitlenizin sevdiği tarzı bularak onların gözünde orijinal ve ilgi çekici bir marka olabilirsiniz.

Sosyal medyada marka yönetimi hakkında daha fazla bilgi edinin!

Sık Sık Paylaşım Yapmak Etkileşimi Arttırır Mı?

Hayır, sık sık paylaşım yapmak marka kimliğinizi olumsuz yönde etkiler. Peki, ne yapmalısınız? Günde bir – iki içerik paylaşmak daha fazla etkileşim kazandırır ve dönüşümleri yükseltir. Aynı zamanda paylaşım yaparken daha özenli davranırsınız ve bu da daha kaliteli içerikler üretmenizi sağlar.

Sosyal medya platformlarında etkileşim kazanmak için platforma yönelik içerik üretmelisiniz. Örneğin, kısa videolar neredeyse her platformda etkili olmaya başladı. 15 – 30 saniyelik videolarla markanızı, işletmenizi ve ürününüzü tanıtabilirsiniz. Eğer günlük paylaşım yapmak için vaktiniz yoksa sosyal medya araçlarıyla etkinlik takvimi oluşturmanızı öneririz.

Sosyal Medya Pazarlaması: Takipçilerinize Değerli Olduklarını Hissettirin!

Sosyal medya, kurumsallığı geride bırakacağınız bir platform. Aynı zamanda müşterilerinizi dinleyeceğiniz ve sorunlarını çözerken daha fazla kişiyi etkileyeceğiniz sayılı platformlardan biri. Araştırmalara göre tüketicilerin %80’i markalardan anında cevap almak istiyor. Anında cevap veremeseniz dahi aynı gün içinde dönüş yapmanız önemlidir.

Takipçilerinize değerli olduklarını hissettirmenin diğer bir yolu da yorumlarını ve sorularını cevaplandırmaktır. Ancak geniş bir kitleye hitap ediyorsanız özgü dolu her yorumu cevaplandırmanız imkansızdır. Bu nedenle yorumlarını beğenmek ya da emoji bırakmak da etkileşiminizi yükseltecektir.

Aynı İçeriği Paylaşmayın!

Sosyal medya platformlarının her biri farklı içerik türüne sahiptir. Örneğin, Instagram’da yazılı metin paylaşmak işinize yaramayacaktır. Ancak Twitter’da işe yarayabilir. Bu nedenle platformlara özgü içerikler hazırlamalısınız. Her platformda işinize yarayacak içerik türüyse sadece videolardır. Yapılan araştırmalarda videolu paylaşımların, etkileşimi %45 oranında arttırdığı kanıtlanmıştır. Bu oran Instagram ve TikTok gibi görsel ağırlıklı platformlarda daha fazla.

Videolarla ilgili diğer bir konu ise kare videolar çekmek ve yayınlamaktır. Görseller için de bu durum geçerliliğini koruyor. Yatay görseller, istediğiniz etkileşimi almanızı engeller.

Dil Bilgisi Hatalarından Kaçının!

sosyal-medya-pazarlaması-sürecinde-dil-bilgisi-önemi

Sosyal medya pazarlaması kullanıcıların farklı yönlerden dikkatini çekmek ve marka güvenirliğini sağlamak için yapılır. Ancak bazı durumlarda marka güvenirliği ve profesyonelliği ciddi anlamda zarar görebilir. Örneğin, yüksek kaliteli video ve fotoğraflar paylaştığınızı varsayalım. Bu içeriklerde dil bilgisi hatalarının bulunması marka imajına zarar verir.

Dil bilgisi kurallarına eksiksiz uyum sağlamak kullanıcıları doğrudan etkilemeyebilir. Ancak yanlış dil kullanımı marka imajı üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.

Sosyal Medya Pazarlaması: Takipçi Satın Almak!

Bir günde takipçileriniz %100 arttı, ne güzel olurdu değil mi? Fakat bu durum organik yollarla mümkün değil. Peki, takipçi satın almak hesabınızı olumlu yönde etkiler mi? Hayır, sosyal medya platformları takipçi satın almak veya beğeni hilesine başvurmak gibi konularda oldukça sıkı politikalara sahiptir. Ancak ne var ki, bu durumu uygulayan sayısız işletme ve marka hesabı var.

Takipçi satın almak, algoritmalarla uğraşmanıza neden olur. Bu doğru, ancak bu kadarla sınırlı değil. Sosyal medyayla markalar, işletmeler ve en önemlisi kullanıcılar ilgileniyor. Kullanıcılar, takipçi satın alan hesapları kısa sürede fark edebilir. Takipçiniz yüksektir ancak beğeni ve yorum sayınız oldukça düşüktür. Bu durum, marka imajınızı olumsuz yönde etkiler ve güvensiz bir profil yaratırsınız.

Sosyal medya pazarlama hakkında daha fazla bilgi edinin!

Sosyal Medya Pazarlaması ve UGC

User Generated Content veya bilinen ismiyle UGC, ‘Kullanıcıların Oluşturduğu İçerik’ anlamına gelir. Kullanıcıların, kendi isteğiyle ücretsiz olarak oluşturdukları içerikler UGC olarak adlandırılıyor. UGC için en iyi örneklerden biri de Starbucks’a ait. Starbucks, birkaç sene önce beyaz bardak yarışması düzenledi. Yarışmaya göre tüketiciler, beyaz bardaklara resim çizecekti ve en fazla beğenilen resim, Starbucks bardaklarında yer alacaktı. Kısa süre içinde binlerce fotoğraf gönderildi ve Starbucks yüz binlerce etkileşim aldı.

Sosyal kanıt oluşturmak ve marka kimliğinizi güçlendirmek istiyorsanız UGC’leri kullanmalısınız.

Ücretli Reklamlardan Faydalanın!

Markanızın veya işletmenizin ön plana çıkması için sponsorlu reklamlara ihtiyaç vardır. Birçok marka, para ödemek istemediği için ya da sosyal medya reklamlarının etkisine inanmayarak sponsorlu reklamlardan kaçınıyor. Ancak sponsorlu reklamlar, hedef kitlenize ulaşmak ve marka hedeflerinizi gerçekleştirmek için en önemli araçlardan biridir.

Sponsorlu reklamlar aracılığıyla, hitap etmek istediğiniz kitleyi seçebilir veya markanızı geliştirecek ana hedefleri belirleyebilirsiniz. Örneğin, uygulamanızın yüklenmesi için reklam oluşturun veya web sitenize trafik çekin.

Sosyal medya pazarlaması nasıl yapılır?

Sosyal medya pazarlaması, sosyal medya platformlarını etkili bir biçimde kullanmak; hedef kitleye özel içerikler oluşturmak, yorumları cevaplandırmak; platforma özel içerik hazırlamak gibi çok aşamalı adımlarla yapılır. Bu aşamalar, sosyal medya kullanıcılarını doğrudan hedef alacak şekilde tasarlanır.

Sosyal medya pazarlaması neden yapılır?

Sosyal medya pazarlaması, SEO ve diğer dijital pazarlama kanallarıyla ulaşılamayan kullanıcılara hitap etmek için yapılır. Etkili bir sosyal medya pazarlaması ve yönetimi satışları arttırmak ve markanın popülaritesini yükseltmek gibi avantajlara sahiptir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu