Dijital PazarlamaE-Ticaret

Dropshipping Nedir? Stoksuz E – Ticaret Rehberi!

Daha az sermaye ve daha az riskle e – ticaret dünyasına atılmak ister misiniz? Son yılların en popüler satış modelleri arasında bulunan Dropshipping, girişimcilere hitap etmeyi başarıyor. Dropshipping modelinde ürünlerinizi stoklamanıza gerek kalmaz, üstelik kargo ve lojistik sürecini de siz yönetmezsiniz. Harika bir fikir değil mi? Ancak tüm süreç bu kadarla sınırlı değil. Gelin, Dropshipping modeline yakından bakarken artılarını ve eksilerini inceleyelim!

Dropshipping Nedir?

Dropshipping, satıcıların elinde herhangi bir fiziki mal bulundurmadan e-ticaret yapmasını sağlayan bir iş modelidir. Bu modelde, müşteri satıcı aracılığıyla sipariş verir, tedarikçi de ilgili ürünü müşterinin adresine yollar. Satıcı, yani siz ürünü elinize almadan satış yapma imkanı bulursunuz. Stoksuz satış olarak da bilinen Dropshipping, özellikle daha az sermaye ile e-ticaret dünyasına girmek isteyen kişiler için sayısız avantaj sunar.

Dropshipping modelinin 2025 yılına kadar yaklaşık 600 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaşması bekleniyor. Kısacası, önümüzdeki yıllarda da Dropshipping modelini sık sık duyacağız ve binlerce kişi bu yöntemle para kazanmaya devam edecek.

Dropshipping Nasıl Çalışır?

Dropshipping-nasıl-çalışır-nelere-dikkat-edilir

Dropshipping modelinde satıcının stoklarında herhangi bir ürün bulunmaz. Ancak belirlediği ürünleri internet üzerinden farklı kanallar aracılığıyla tanıtır ve pazarlamasını yapar. Ürünü gören ve beğenen müşteri satıcının e-ticaret kanalından sipariş verir. Satıcı, siparişi tedarikçiye bildirir ve tedarikçi ürünü müşterinin adresine gönderir. Dropshipping modeli, genel hatlarıyla bu şekilde çalışır.

Geçtiğimiz yıl, online satışların %27’si, Dropshipping modeliyle gerçekleştirildi. Dünyanın birçok noktasından talep gören bir e-ticaret modeli olduğunu söylemek mümkün. Aynı zamanda hem yurtiçi hem de yurtiçi satış yapmanızı sağlayan sayılı modeller arasında yer alıyor.

Dropshipping, modelinde satıcının kar yapması seçtiği ürün ve tedarikçi ile doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle Dropshipping modelinde en önemli konulardan biri tedarikçi bulmaktır. İlgili ürün ya da ürünleri tedarikçiden yüksek fiyata satın aldığınızda iki sonuç doğar;

  • Müşteriler, sizden daha uygun bir fiyat bulur ve satışlarınız düşer,
  • Kar marjınız düşük olur ve istediğiniz kazancı elde edemezsiniz.

Dropshipping iş modelinde satmak istediğiniz ürünler için uygun fiyat sağlayan tedarikçilerle çalışmalısınız. Tedarikçi seçimi kazancınızı doğrudan etkiler.

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping iş modelini yapmak için ürün seçimi, pazar analizi, tedarikçi, maliyet hesabı ve pazarlama konularına dikkat etmeniz gerekir. Aşağıda adım adım Dropshipping yapmak ile ilgili detayları inceleyebilirsiniz:

Ürün Seçimi ve Pazar Analizi

Dropshipping’e başlarken ürün seçimine dikkat etmelisiniz.

  • Hedef kitleniz kim?
  • Ürünü hangi platformlar aracılığıyla satacaksınız?
  • Satacağınız ürün, müşterilerin ihtiyacını karşılıyor mu?
  • Rakipleriniz kimler?
  • Pazarın piyasa değeri ne?
  • Rakiplerinize karşı avantajlarınız ve dezavantajlarınız neler?

Bu soruları cevaplandırmak Dropshipping iş modeline güçlü başlamanızı sağlar. Aynı zamanda eksik yanlarınızı fark etmek yeni bir ürün seçmenizi ya da ürününü geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Stoksuz E – Ticaret: Tedarikçi Nasıl Bulunur?

Dropshipping modelinde belki de en çok uğraşmanız ve dikkat etmeniz gereken konu tedarikçilerdir. Tedarikçileriniz, toptancılar veya perakende satıcılar olabilir. Bulunduğunuz bölgedeki mağazalar, sosyal medya platformları veya e-ticaret sitelerini inceleyerek tedarikçi bulmak mümkün.

Örneğin, evcil hayvan ürünleri satmak istediğinizi düşünelim. Bulunduğunuz bölgedeki mağazaları ziyaret ederek sizinle Dropshipping modelinde anlaşıp anlaşmayacaklarını konuşabilirsiniz. Birçok mağaza daha fazla satış yapmak için teklifinize olumlu cevap verecektir.

Dropshipping modelinde başarılı olmak için kar marjına dikkat etmeniz gerektiğini söylemiştik. Bu nedenle tedarikçi, herhangi bir ürünü dışarda 10 TL’ye satıyorsa size daha aşağıda bir fiyat vermelidir.

Tedarikçi ile ilgili dikkat etmeniz gereken diğer bir konuda güvenirliktir. Profesyonel bir hizmet anlayışına sahip olmayan tedarikçi, ürünleri eksik kargolayabilir, kargo sürecini geciktirebilir, iade/değişim konularında sorun yaşamanıza sebep olabilir veya faturalarda bir yanlışlık yapabilir. Bu durumda sizin imajınız zedelenecektir.

Bulduğunuz tedarikçiyi çok yönlü olarak araştırmalısınız. Sosyal medya yorumlarını okumak, şikayet sitelerini incelemek, Google veya pazaryeri yorumlarını araştırmak ya da birkaç kere farklı adreslere sipariş vererek ambalaj özenini incelemek. Her biri tedarikçi hakkında detaylı bilgi edinmenizi sağlayacaktır.

Hangi Platformda Hizmet Vereceksiniz?

Dropshipping size satış yapmak için esnek bir alan tanır. Bir e-ticaret sitesi kurabilir, pazaryerlerinde satış yapabilir veya sosyal medya platformlarını kullanabilirsiniz. E – ticaret sitesi açmak ilerleyen dönemlerde e-ticarete dair yeni bir iş yapmak isteyen kişiler için en ideal çözümlerden biridir.

Pazaryerleriyle anlaşmak tedarik, lojistik vb. konularda daha az sorun yaşamanızı sağlar. Sosyal medya platformları ise doğru stratejilerle daha fazla kişiye ulaşmanız için en iyi seçeneklerden biridir.

Platformunuzu seçtikten sonra vergi vermeniz gereken durumları incelemeniz gerekir. Aynı zamanda pazaryerlerinde satış yapmak için şirket açmalısınız.

Dropshipping hakkında daha fazla bilgi edinin!

Son Adım: Pazarlama

Her iş modelinde olduğu gibi başarılı olmanızı ve satışlarınızı arttırmanızı sağlayacak yöntem pazarlamadır. Sosyal medya platformları, Google vb. birçok alanda reklam vererek potansiyel müşterilerinize ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda e-ticaret siteniz için SEO çalışmaları yürütebilir veya sosyal medya satışlarınız için sosyal ticaret hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Sosyal ticaret hakkında daha fazlasını keşfedin!

Dropshipping Avantajları Nedir?

Dropshipping-avantajları-ve-dezavantajları-nelerdir

Dropshipping satıcılar için birçok avantaj sunar:

  • Düşük Sermaye: Satmak istediğiniz ürünleri alıp stoklamayacağınız için düşük sermaye ve yatırımlarla Dropshipping yapabilirsiniz,
  • Düşük Risk: Satıcıların en iyi avantajlarından biri stoksuzluğun getirdiği düşük risktir, elinizde ürün bulunmadığı için başarısız olmanız halinde daha az maliyet kaybı yaşarsınız,
  • Ürün ve Tedarikçi Çeşitliliği: Herhangi bir ürünü satmak istemediğinizde stoğunuzdaki ürünleri bitirmek için beklemenize gerek kalmaz, Dropshipping ürün ve tedarikçi çeşitliliği sunar,
  • Her Yerde Yapılabilir: Dropshipping’in en önemli avantajlarından biri internet bağlantısının olduğu her yerde potansiyel müşterilerinize ulaşabilmek ve satış yapmaktır,
  • Ek Sorunlar: Depo yönetimi, stok arttırma, envanter takibi vb. sorunlarla uğraşmazsınız.

Dropshipping Dezavantajları Nelerdir?

Dropshipping, dışardan bakıldığında sayısız avantaj sunsa da dezavantajlarını da iyi bir şekilde analiz etmek gerekiyor. Başarılı olmak istiyorsanız dezavantajları öğrenmeli ve bu çerçevede bir strateji geliştirmelisiniz:

  • Düşük Kar Oranı: Dropshipping’in en önemli dezavantajı düşük kar marjıdır, özellikle rekabetin yoğun olduğu alanlarda kazancınız çok düşük olabilir,
  • Müşteri İlişkileri: Dropshipping kanalınızdan alışveriş yapan müşteriler, ürün veya tedarikle ilgili bir sorun yaşadığında doğrudan sizinle iletişime geçecektir,
  • Tedarikçi Problemleri: Ürünlerin eksik gönderilmesi, fiyat hataları vb. sorunlar Dropshipping için en büyük dezavantajlarından birini oluşturur.

Dropshipping Hakkında En Sık Sorulan Sorular

Dropshipping ya da diğer ismiyle stoksuz e – ticarete başlamak istiyorsanız öğrenmeniz ve araştırmanız gereken birkaç konu daha var. Aşağıda en fazla merak edilen soruları inceleyebilirsiniz:

Dropshipping yasal mı?

Dropshipping yasal bir iş modelidir ve Türkiye’de stoksuz e-ticareti zorlaştıran yasalar bulunmaz. Türkiye’de Dropshipping yaparak e-ticarete güçlü bir başlangıç yapabilirsiniz.

Trendyol Dropshipping yapılır mı?

Trendyol’un Amazon gibi doğrudan bir Dropshipping programı bulunmuyor. Ancak Dropshipping modeli için düşündüğünüz ürünleri Trendyol’da satabilirsiniz.

Dropshipping tehlikeli mi?

Dropshipping tehlikeli veya riskli özelliklere sahip olsa da bu durum satıcının e-ticaret stratejisiyle sıfıra indirgenebilir. Doğru tedarikçi seçimi, doğru platform tercihi ve müşteri desteği ile Dropshipping herhangi bir tehlike barındırmaz.

Türkiye’de Dropshipping yapılır mı?

Türkiye Dropshipping yapılır; yurt içi siteler için Trendyol, Amazon, N11, Gittigidiyor gibi siteleri tercih edebilirsiniz. Yurtdışındaysa eBay, Shopify veya Amazon Dropshipping satış kanallarıdır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu