Dijital PazarlamaSosyal Medya

Sosyal Ticaret Nedir? S – Ticaret Stratejisi Nasıl Olmalı?

Sosyal ticaret, ürün ve hizmetlerin sosyal medya platformları aracılığıyla satılmasıdır. Günümüzde, sosyal medya platformlarını kullanan kişilerin sayısı dört buçuk milyarı aşmış durumda. Sosyal ticaret ise bu kişilere ulaşmanın en kolay yöntemlerinden birini sunuyor. Üstelik, çok daha az maliyet ve çok daha fazla kazançla! Peki, sosyal ticarette rakiplerin önüne geçmek kolay mı? Evet! Gelin, sosyal ticarette ön plana çıkmanızı sağlayacak ipuçlarını inceleyelim.

Neden Sosyal Ticaret Tercih Etmelisiniz?

sosyal-ticaret-avantajları-nedir

Sosyal ticaret veya diğer ismiyle s-ticaret, daha geniş bir kitleye ulaşmanızı sağlar. Araştırmalara göre internet kullanıcılarının %75’i online alışveriş tercih ediyor. Peki, bu geniş kitleye nasıl ulaşabilirsiniz? E – ticaret veya pazaryerleri en büyük seçeneklerden biridir. Ancak, kabul edelim bu alanlarda öne çıkmak ciddi masraf ve uzun uğraş gerektirir. Sosyal ticaret ise sosyal medya platformlarının sunduğu avantajlardan yararlanarak öne çıkma sürecinizi hızlandırır.

Online alışveriş tercih eden tüketicilerin %38’i hesap oluşturma zorunluğu sebebiyle alışveriş sepetini terk ediyor. %29’uysa ödeme sistemlerinin çok karışık olması veya onay anında ekstra maliyetlerin çıkması sebebiyle alışverişini yarıda bırakıyor. S-ticaretse bu gibi durumları ortadan kaldırarak tüketici ve alıcı arasında kolay bir iletişim sağlar.

Akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması sebebiyle alışveriş alışkanlıklarımız da değişti. Sosyal medya platformları bu durumun en güzel örneklerinden biri. Artık sosyal medya platformları arkadaşlarımıza neler yaptığımızı anlattığımız bir alanla sınırlı değil. Ürün/hizmet incelemeleri, marka araştırmaları ve kullanıcı yorumları gibi satın alma sürecini doğrudan etkileyen pek çok kriter sosyal medya platformları aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Bu bağlamda, sosyal ticaret her geçen gün büyümeye ve daha fazla müşteri kitlesine ulaşmayı başarmaktadır.

Sosyal ticaret, kullanıcılara ‘gör, tıkla ve satın al’ seçeneğini sunar. Bu sayede kullanıcılar daha kolay alışveriş imkanı edinirken markalar da maliyetlerini ve operasyon süreçlerini azaltır. Aynı zamanda kullanıcı geribildirimlerini eksiksiz almak için s-ticarete ihtiyacınız var. Hedef kitlenizin hangi tarz ürünlere daha fazla ilgi gösterdiğini veya nelerden hoşlanmadığını kısa sürede öğrenebilirsiniz.

Sosyal Ticaret Stratejiniz Nasıl Olmalı?

Sosyal ticaret stratejinizi hedef kitle, ürünleriniz ve marka deneyiminiz doğrultusunda oluşturmalısınız. Örneğin, web sitenizdeki her ürün, sosyal medyada satmak için uygun olmayabilir. Aynı zamanda web sitenizin kullanıcı deneyimleri doğrultusunda optimizasyon süreçlerini tamamlamalısınız. Örneğin, kullanıcılar bir bağlantı aracılığıyla ürünü ziyaret ettiğinde herhangi bir sürpriz maliyet sunmamanız ve üye olmadan alışveriş imkanı sunmanız önemlidir.

Online alışverişlerin %52’si mobil cihazlar aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu nedenle siteniz, mobil kullanıcılar için kullanışlı ve hızlı olmalıdır. Aksi takdirde sosyal ticaret alanında başarılı olmanız mümkün değil. Sosyal medya kullanıcılarının büyük bir kısmı sadece mobil cihazları kullanarak platforma giriş yapıyor.

Mobil pazarlama detaylarını keşfedin!

Sosyal Ticaret Platformları Nelerdir?

Sosyal ticaret platformları Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat ve Pinterest’tir. Türkiye’de ve dünyada sosyal ticaretin en iyi kullanıldığı alan ise Instagram’dır. Yapılan araştırmalara göre Instagram kullanıcılarının %80’i platform aracılığıyla ürün satın almıştır. Bu oranı Facebook takip ederken Twitter daha geride kalıyor.

Sosyal ticaret platformlarını seçerken hedef kitlenize uygun bir alan belirlemelisiniz. Örneğin, Instagram ve Pinterest kadınlar için daha etkili bir platformdur. Aynı zamanda 18 – 40 yaş aralığına hitap eder. Facebook’ta ise hem kadınlar hem de de erkekler neredeyse eşit derecede aktiftir. Bu sayede daha fazla potansiyel müşteri bulabilirsiniz.

S – Ticaret: Facebook

Facebook, aylık iki milyarı aşkın kullanıcısıyla sosyal ticaretin en büyük platformudur. Üstelik diğer platformlara göre satış oranı daha yüksektir. Facebook’un en önemli özelliklerinden biriyse kolay ve anlaşılabilir kullanımıdır. Bu sayede, Facebook’ta ilk defa mağaza açan biri kısa sürede platformu tanıyacaktır.

Facebook Business Manager aracılığıyla bir işletme hesabı oluşturun ve ürün kataloğunuzu sisteme yükleyin. Ayrıca aynı adımlar Instagram için de geçerlidir. Instagram işletme hesabınızı yönetmek ve kataloglarınızı düzenlemek için Facebook Business Manager’a ihtiyacınız var.

Facebook, her yaştan kitleye ulaşmanın en etkili yollarından biridir. Ürünleriniz veya markanız Facebook’ta görünür hale gelir, bu da marka bilinirliğini arttırmanızı sağlar. Aynı zamanda internet kullanıcılarının %72’si bir ürün satın almadan önce Facebook ve Instagram’dan araştırma yapıyor. Dolayısıyla, kullanıcıların araştırdığı bir üründe işletmenizin bulunması daha kolay satış yapmanıza yardımcı olacaktır.

Facebook ve Instagram mağazaları hakkında daha fazla bilgi edinin!

S – Ticaret: Instagram

sosyal-ticaret-instagram-stratejisi

Instagram, Türkiye’de daha yoğunlukla kadınlar tarafından kullanılsa da hatırı sayılır bir erkek kullanıcı kitlesine de sahip. Aynı zamanda Instagram kullanıcıları, influencer marketing sebebiyle de alışveriş yapmaya daha meyillidir. Instagram kullanıcılarının %44’ü yeni keşfettikleri bir markadan alışveriş yaptığını ifade ediyor. Keşfedilen markalar arasında yer almak istiyorsanız sosyal ticaret alanınızı Instagram’da güçlendirmelisiniz.

Instagram ürün etiketleme özelliği, satışlarınızı kısa sürede arttırır ve kullanıcılar için güvenilir bir profil olarak kabul edilirsiniz. Ürün kataloglarını güncel tutarak satışlarınızı daha iyi bir seviyeye getirmeniz mümkün. Özellikle giyim, elektronik, aksesuar ve ev dekorasyonu gibi alanlar Instagram’da daha fazla tercih ediliyor.

Instagram ve Facebook üzerinden ödeme alabilmek için gerekli optimizasyonları Business Manager üzerinden yönetebilirsiniz. Bu sayede, kullanıcılar ürünlerinizi doğrudan satın alabilir.

S – Ticaret: Pinterest

Pinterest, genellikle kadın müşteri kitlesine ulaşmanızı sağlar. Moda, dekorasyon vb. ürünlerinizi satmak istiyorsanız Pinterest en iyi tercihlerden biridir. Pinterest aracılığıyla ürünlerinizi doğrudan site üzerinden satabilir veya e-ticaret sitenize yönlendirme yapabilirsiniz. Panolar aracılığıyla ürünlerinizi tanıtmanız mümkün.

Pinterest ülkemizde çok popüler değil, ancak dünya genelinde yaklaşık üç yüz milyon kullanıcıya sahip. Özellikle kadınlara hitap eden ürünleri satıyorsanız Pinterest iyi bir başlangıç olabilir.

S – Ticaret: Twitter

Twitter, sosyal ticaretin farklı bir alanını devralıyor. Müşteri ilişkilerini güçlendirmek, sorunlara hızlı çözüm sunmak ve kişiselleştirilmiş bir deneyim için Twitter’da etkin olmalısınız. Twitter, 18 – 40 yaş aralığında yoğunlukla erkekler tarafından kullanılıyor. Ancak kadın kullanıcıların payı da göz ardı edilmemeli.

Sosyal ticaretinizi güçlendirmek için, size yapılan bildirimlere kurumsal ve samimi bir dille cevap vermelisiniz. Aynı zamanda Twitter’da ürün satışı yaptığınız sitelerin veya sosyal medya platformlarının bağlantılarını kullanmanız da mümkün. Twitter kullanıcılarının %40’ı bir markayı ilk defa Twitter’da görerek alışveriş yapıyor. Bu kitleye hitap etmek ve marka bilinirliğinizi arttırmak için Twitter en iyi platformlardan biridir.

Sosyal Ticaret Avantajları Nelerdir?

Sosyal ticaret marka bilinirliğini arttırmak, geniş bir kitleye hitap etmek ve düşük maliyete sahip olmak gibi avantajlara sahiptir. Aynı zamanda sadık bir müşteri kitlesi edinmek ve diğer satış kanallarını canlandırmak için de sosyal ticarete ihtiyaç duyulur. S-ticaret akıllı telefon ve internet kullanımının yaygınlaşmaya devam ettiği sürece etkinliğini sürdürecektir.

S – ticaret nedir?

S – ticaret veya diğer ismiyle sosyal ticaret, markaların ürünlerini sosyal medya platformları aracılığıyla tanıtması veya satmasıdır. Günümüzde uluslararası markalardan butiklere kadar geniş bir kitle sosyal ticareti kullanıyor.

Sosyal ticaret platformları nelerdir?

Sosyal ticaret platformları; Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, TikTok ve Snapchat gibi alanlardır. Ancak Türkiye’de Snapchat ve Tiktok sosyal ticaret açısından daha zayıftır. Genellikle Instagram ve Facebook tercih ediliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu