SEO

SEO Uyumlu Blog Yazısı İçin 8 İpucu! Blog SEO Nedir?

Potansiyel müşterilerinize hitap etmek ve arama ağı sonuç sayfasında üst sıralarda yer almak için blog sayfasına ihtiyacınız var. Peki, blog sayfasını nasıl optimize etmelisiniz? Blog SEO teknikleri, kullanıcı odaklı ve Google algoritmaları doğrultusunda içerik hazırlamanızı sağlar. Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre, blog yazıları en iyi üç trafik kaynağı arasında yer alıyor. Bu nedenle her geçen gün SEO uyumlu blog yazısı daha fazla etkin olmaya başladı. Gelin, blog yazılarınızı SEO uyumlu hale getirmek için en önemli tekniklere göz atalım!

Blog SEO Nedir?

seo-uyumlu-blog-yazısı-nedir-blog-seo-nedir

SEO uyumlu blog yazısı kullanıcıların bilgi edinmesi veya keyifli bir okuma süreci geçirmesini esas alırken Google’ın da dikkatini çekecek şekilde oluşturulur. Burada, temel nokta hem Google’ı hem de kullanıcıları etkilemektir. Her iki tarafı etkilediğinizde arama sayfalarında üst sıralarda görünmekle kalmaz, sadık bir kitle edinebilirsiniz. Blog yazılarının SEO kuralları doğrultusunda yazılması, potansiyel müşterileri bulmak ve marka etkileşimini sağlamak için önemlidir.

Google’daki sayfaların %90’ından fazlası organik trafiğe sahip değil. Site sahipleri, çoğu zaman bir siteye sahip oldukları zaman her şeyin yeterli olduğunu düşünür. Ancak bu son derece yanlış. Google, sürekli değişir ve gelişir; dolayısıyla bir web sitesine sahip olmak asla yeterli değil. Web sitenizi SEO çalışmaları dahilinde optimize etmeniz gerekir.

SEO uyumlu blog yazısı yazmak, kullanıcıların sitenizde daha uzun vakit geçirmesini sağlarken diğer aramalarında da sizi tercih etmesini kolaylaştırır. İşte, blog SEO teknikleri sizinle!

Blog SEO: Hedef Kitleniz Kim?

Hedef kitlenizi doğru tanımak, dönüşüm oranlarının daha yüksek olmasını sağlar. Ürün/hizmet veya sektöre göre hedef kitlenizi tanıyabilirsiniz. Örneğin, genç bir yaş aralığına hitap ediyorsanız heyecanlı içerikler; orta yaş ve daha üstü kişilere hitap ediyorsanız daha resmi içerikler hazırlamanız gerekebilir. Aynı zamanda, kitlelerin internet kullanım alışkanlıkları da birbirinden farklıdır.

Hedef kitle tanımlaması yapmak çoğu zaman kolaydır. Ayrıca dijital pazarlama, pazarlama veya sosyal medya stratejisi gibi birçok alanda da hedef kitleye ihtiyaç duyulur.

SEO Uyumlu Blog Yazısı: Çarpıcı Bir Başlık Belirleyin!

İçeriğinizin, arama ağı sonuç sayfasında dikkat çekmesini istiyorsanız ilgi çeken bir başlık belirlemeniz gerekir. Bu sayede, diğer sayfalar arasında görünür hale gelebilirsiniz. Soru içeren başlıkların, soru içermeyen başlıklara göre ortalama 13 kat daha fazla tıklama aldığını biliyor musunuz? Bu bağlamda, başlıklarınızın dikkat çekmesi için soru kalıplarına yer vermeniz gerekir.

Mükemmel bir başlık için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta daha var:

  • Anahtar kelimenizi başlıkta kullanın,
  • Maksimum 60 karaktere sahip olan başlık seçin,
  • Başlıkta ‘en iyi, mükemmel’ vb. dikkat çeken kelimelere yer verin,
  • Konuyu doğrudan aktaran bir başlık seçin ve içeriğiniz uygunsa ‘en iyi 5 ipucu’ gibi kelime öbeklerini kullanın.

Blog SEO: Anahtar Kelime Kullanımı

SEO çalışmalarının en önemli adımı nedir diye sorsak, ne derdiniz? Eğer, ilk defa SEO kavramını duymuyorsanız, anahtar kelimenin önemi hakkında onlarca farklı yazı okumuş olmalısınız. Anahtar kelimeler, kullanıcıların arama sorguları doğrultusunda size ulaşmasını sağlar. Bu nedenle, içeriğinizin ve kullanıcıların buluşabilmesi için doğru anahtar kelime seçimine dikkat etmek gerekiyor.

SEO uyumlu blog yazıları çoğu zaman 1 veya 2 anahtar kelimeyi hedef alır. Bununla birlikte uzun kuyruklu anahtar kelimeler hem sıralama hem de dönüşüm için daha avantajlıdır. Örneğin, spor ürünleri sattığınızı varsayalım, ayakkabı kelimesiyle üst sıralarda yer almanız uzun bir süre mümkün olmayacaktır. Peki, ne yapmalısınız? İşte, bu noktada uzun kuyruklu anahtar kelimeler devreye girer.

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, dört veya daha uzun kelimelerden oluşur. Örneğin, ‘erkek günlük koşu ve yürüyüş ayakkabısı’ bir uzun kuyruklu anahtar kelimedir. Hedef kitle ve sektörünüze göre en iyi uzun kuyruklu anahtar kelimeyi seçebilirsiniz.

Aşırı anahtar kelime kullanımı ve Google cezaları hakkında daha fazlasını keşfedin!

SEO Uyumlu Blog Yazısı Kaç Kelimeden Oluşur?

SEO uyumlu blog yazıları minimum 300 kelimeden oluşmalıdır. Yapılan araştırmalara göre, 3000 ve daha üstü kelime içeren yazılar, 300 civarındaki yazılardan sekiz kat daha fazla tıklanıyor. Ancak her içerik bu kadar uzun bir makale yazmak için uygun olmayabilir. Dahası, hedef kitleniz uzun yazıları sevmeyebilir. Bu nedenle ortalama 500 – 2000 kelime arasında yazabilirsiniz.

SEO uyumlu blog yazısı yazarken önceliğiniz, kelimeden ziyade kalite olmalıdır. Örneğin, sürekli aynı cümleleri kullanmak; konudan bağımsız alt başlıklara yer vermek ya da içeriği alakası olmayacak paragraflarla uzatmak en büyük yanlışlarınızdan biri olacaktır.

SEO Dostu URL’ler Kullanın!

SEO uyumlu blog yazısı yazarken dikkat etmeniz gereken diğer bir konu da URL’lerdir. Google ve kullanıcılar URL’lere bakarak içeriğiniz hakkında ilk fikirlerini oluşturabilir. Kullanıcılar, yoğun özel karakter, sayı ve alakasız harf içeren URL bağlantılarına tıklamıyor. Bu nedenle, onlara güvenilir olduğunuzu ispatlamak için URL’leri SEO uyumlu hale getirmelisiniz.

  • Kelimeler arasında – kullanın, _*/ vb. özel karakterleri kelimeler arasına yerleştirmeyin,
  • Türkçe karakterler ve büyük harfler kullanmayın,
  • Anahtar kelimenize yer verin,
  • URL’de tarih belirtmeyin,
  • Kullanıcılar için anlaşılması kolay ve basit URL’ler oluşturun.

SEO Uyumlu Blog Yazısı ve Evergreen İçerikler!

Ölümsüz İçerik (Evergreen Content) SEO uyumlu blog yazısı yazmak için dikkat etmeniz gereken diğer bir konudur. Peki, nedir bu ölümsüz içerik? Ölümsüz içerik, zamanla etkisini kaybetmeyen ve uzun yıllar boyunca okunabilen yazılardır. Bu sayede, siteniz düzenli olarak organik trafik elde ederken marka erişimi de büyük oranda artar.

Ölümsüz içerik yazmak, sitelere birçok avantaj sağlar ve bu nedenle neredeyse her site bu içeriklere yönelir. Ancak evergreen içerik yazmak oldukça zordur. Para biriktirme, kontrol listeleri, ebeveynlik, tarih vb. içerikler, evergreen örnekleri arasında kabul edilebilir. Örneğin, 50 yıl önce insanlar para biriktirmeye uğraşırken 50 yıl sonra da bu durum geçerliliğini koruyacaktır.

SEO Eklentilerine Yer Verin!

SEO-uyumlu-blog-yazısı-ve-eklentiler

İçerikleriniz son derece kaliteli ve değerli olsa da çoğu zaman bir optimizasyona ihtiyaç vardır. Anahtar kelime, dahili link kullanımı, görsel vb. birçok konu için SEO eklentileri kullanılabilir. WordPress SEO eklentileri içeriğinizi mükemmel hale getirmenizi sağlar. Ayrıca ücretli veya ücretsiz eklentilerden yaralanabilirsiniz.

Yoast SEO, All in One SEO Pack veya SEO Squirrly eklentilerini kullanarak blog yazılarınızı SEO kurallarına uygun hale getirebilirsiniz. Ayrıca çeşitli ipuçları almak için de bu eklentilere ihtiyaç duyulur.

AIOSEO hakkında daha fazlasını keşfedin!

Görsel Seçimi ve Alt Metin

Blog yazılarınızı güçlendirmek ve içeriği desteklemek için görselleri kullanmalısınız. Son yıllarda, blog yazıları özellikle videolar sayesinde yüksek etkileşim alabiliyor. Ancak görseller de ilk etapta yeterli olacaktır. Görsel seçimi kullanıcılar için büyük bir değer taşırken alt metinler de arama motoru botlarına hitap ediyor. Peki, nasıl? Arama motoru botları, sitenizi ve sayfaları tararken alt metinler eşliğinde görselleri tanımlıyor. Ayrıca ekran okuyucu kullanan kişiler de görselleri, alt metinler eşliğinde inceleme fırsatı bulacaktır.

 

SEO uyumlu makale nasıl yazılır?

SEO uyumlu makale yazmak için başlık ve alt başlık seçimi çarpıcı olmalı; içerikler en az 300 kelime içermeli; anahtar kelimelere yer verilmeli ve 3 – 4 cümlelik paragraflar kullanılmalıdır. Aynı zamanda içeriğin uzun olması, sıralamayı doğrudan etkilemektedir.

SEO uyumlu blog yazısı avantajları nelerdir?

SEO uyumlu blog yazıları; SERP’te üst sıralarda yer almanızı sağlarken kullanıcıların sitenizi keşfetmesine olanak tanır. Aynı zamanda blog yazılarının dönüşüm oranları yüksektir ve marka etkileşimi için önemli bir yere sahiptir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu