Dijital Pazarlama

Dijital İtibar Nedir? Dijital İtibar Yönetimi Stratejisi!

Dijital itibar marka, işletme, yönetici ve çalışanlar hakkında yapılan internet yorumlarıdır. Peki, markanız internet kullanıcıları tarafından nasıl anılıyor? Kullanıcılar tarafından yapılan görüşler markaların ticaretini, reklam kampanyalarını ve müşteri ilişkilerini doğrudan etkiler! Üstelik sürekli olumsuz ve negatif yorumların yapılması marka sahiplerinin günlük hayatını da etkilemeye başlayabilir. Bu yorumlar, kullanıcıların gerçek görüşleri olabildiği gibi rakip markaların saldırısı olarak da gerçekleşir.

Dijital itibar yönetimi ise bu görüşlerin takibi, kontrolü ve gerekli düzenlemelerin yapılması için gereklidir. Gelin, dijital itibar ve dijital itibar yönetimini yakından inceleyelim!

Dijital İtibar Neden Önemlidir?

dijital-itibar-ve-itibar-yönetimi-önemi

Dijital itibar; varlığını sürdüren marka, firma ve işletme için tüketiciler veya müşteriler tarafından yapılan yorumlar, puanlamalar veya görüşlerdir. Kısacası dijital itibar, çevrimiçi ayak izinizdir. Çünkü, dijitalleşmenin etkisiyle her müşteri veya kullanıcılar internette görüşlerini bildirir. Diğer kullanıcılar da bu görüşleri okur ve yüksek oranda etkilenir. Araştırmalara göre, tüketicilerin %78’i bir ürün satın almadan önce internet yorumlarını okumaktadır. Bu oran oldukça yüksek değil mi? Peki, hakkınızda yapılan yorumların büyük bir kısmı olumsuzsa tüketiciler sizi tercih eder mi?

Dijital itibarınızın olumsuz ve negatif yorumlardan oluşması satışlarınızın düşmesine sebep olur. Üstelik kurumsal kimliğiniz de zedelenir. Üstelik, sadece müşteri geribildirimleri dijital itibarınız değildir. Beğendiğiniz bir gönderi, yaptığınız bir yorum ya da paylaştığınız bir bağlantı bile dijital itibarınızdır.

Olumsuz bir itibar sürecinden geçen şirketlerin %44’ü marka ve değer kaybı bildiriyor. Bu oran, dijital itibarın önemini kavramak için en önemli istatistikler arasındadır.

Olumlu geribildirimlere sahip bir itibar edinmek, müşteri güvenini kazanmanızı sağlar. Müşteri güvenini kazanmak satış, erişim, bilinirlik gibi birçok hedefi gerçekleştirmeniz için gereklidir.

Dijital İtibar Yönetimi Nasıl Yapılır?

Dijital itibar yönetimi sosyal medya platformları, Google yorumları, sözlük ve forum sayfalarındaki görüşler gibi birçok alanı kapsar. Bu alanlarda yapılan yorumlar ve geribildirimler kontrol edilir ve olumlu/yorumsuz yorumlar belirlenir. Yorumlar arasında marka değerinin zarar görmesine neden olan görüşlerin silinmesi için başvuru yapılabilir.

Üçüncü aşamadaysa olumlu yorumlar, içerikler ve puanlamalar oluşturulur. Dijital itibar yönetimi şirketlerin veri uzmanları veya ilgili departmanları tarafından gerçekleştirebilir. Dolayısıyla bu yorumlar sürekli olarak kontrol edilir ve yukarıdaki üç aşama düzenli olarak uygulanır. Peki, şirketiniz veri uzmanları için yeterli maliyete sahip değilse, dijital itibar yönetimini nasıl gerçekleştireceksiniz?

Gelin, dijital itibar yönetimi ile şirket imajınızı yükseltecek çözüm önerilerine göz atalım!

Dijital İtibarınızı Araştırın!

Dijital itibar yönetimine geçmeden önce itibarınızın hangi seviyede olduğunu öğrenmeniz gerekir. Araştırmalara göre, bir marka ile anlaşmak üzere olan kişilerin %55’i, internet araması sonrasında son kararını veriyor. Eğer, itibarınız olumsuz bir seviyedeyse maddi ve manevi büyük bir kayıp yaşıyorsunuz demektir.

Dijital itibarınızı öğrenmek için şu konularda araştırma yapın:

  • Arama ağında marka adınızı ve yöneticilerinizin ismini araştırın,
  • Sektörünüzle ilgili kelimeleri analiz edin ve ilgili kelime + marka adı şeklinde arama yapın,
  • Ürün adı + kullanıcı yorumları veya ürün adı + kullananlar gibi farklı varyasyonlarla yorumları araştırmaya başlayın,
  • Google yorumları ve puanlamalarına göz atın,
  • Sözlük ve forumları inceleyin,
  • Sosyal medya hesaplarınıza yapılan yorumları inceleyin ve diğer yorumları analiz edin.

Dijital varlığınız hakkında bilgi edindikten sonra sizi ‘çevrimdışı’ tanıyan kişilerle iletişime geçin. Müşterileriniz, iş ortaklarınız veya arkadaşlarınıza markanız hakkında ne düşündüklerini sorun, bu sayede dijital varlığınız ve çevrimdışı varlığınızın eşleşip eşleşmediğini öğrenebilirsiniz.

Dijital İtibar Yönetimi: Markanızı Öne Çıkarın!

Markanızın pazarlamasını nasıl yaparsınız? En basit yöntemlerden biri markaların kendini ifade etmesidir. Müşterilerinizle iletişim kurarken veya reklam kampanyalarınızı oluştururken belirli özelliklerinizi ön plana çıkarın. Örneğin, ‘1970’ten beri güvenli hizmet veriyoruz, üretim ve tedarik aşamalarında şeffaflığımızı koruyoruz, fabrikamızı ziyaret ederek üstün üretim kalitesini ve hijyenini görün, ürünü beğenmezseniz paranızı iade ediyoruz’ gibi cümleler kullanın.

İlgili cümleler sosyal medya hesaplarınızda, web sitenizde kısacası pek çok alanda yer alabilir. Markanızı, bu cümlelerle ifade etmek diğer müşterilerin dikkatini çekecek ve güvenilir imaj oluşturmanızı sağlayacaktır.

Dijital pazarlama stratejilerini keşfedin!

Olumlu ve Olumsuz Yorumların Araştırılması!

Şirketiniz hakkında olumsuz yorum veya şikayette bulunan kullanıcılarla anlaşmaya vardığınızda %70’i sizi tekrar tercih eder. Dolayısıyla ilk hedefiniz tüm olumsuz yorumları silmek olmamalıdır. Geleneksel ve dijital markalar için her zaman geçerli olan bir kural vardır: ‘müşteri her zaman haklıdır!’. Elbette, bu durum markalar için geçerli değil, ancak yine de yorumlarda bunu yansıtmanız önemlidir.

Olumsuz yorum veya görüşlerin hepsini silmek, markanız için samimi olmayan bir imaj çizmenize neden olacaktır. Aynı zamanda olumsuz yorumları, samimi ve güvenli bir dille cevaplandırmak daha fazla müşteri kazanmanızı sağlar. Çatışmanın doğru yönetilmesi, işletmelere maddi ve manevi kazanç olarak dönecektir.

Tüketicilerin %87’si olumsuz bir müşteri hizmetleri deneyimi yaşadığında yeniden aynı markayı tercih etmiyor. Müşterilerinizi kaybetmemek için onları dinleyin ve çözüm önerisi sunun. Bu sayede, yorumunuzu veya cevabınızı gören diğer kullanıcılar hakkınızda olumlu bir görüşe sahip olacaktır.

İtibar Yönetimi: Web Site İçerikleri!

Dijital-İtibar-ve-web-site-içeriklerine-etkisi

Markalar hakkında olumlu veya olumsuz yorumların yapıldığı tek yer yorumlar değil. Birçok blog veya incelemesi sitesi markanız hakkında olumsuz bir içerik yayınlayabilir. İlgili içerikleri inceleyerek marka itibarını zedeleyen kısımların çıkarılmasını isteyebilirsiniz. Site sahibi yüksek oranda isteğinizi olumlu karşılayacaktır.

Olumsuz cevaplarda ise hukuki haklarınızı kullanmalısınız. Google indexlerinden içeriğin silinmesi gerekir. Aksi takdirde markanız hakkında olumsuz görüşler yayılmaya devam edecektir.

Web site içeriklerinden söz ederken marka web sitelerinden de söz etmek gerekiyor. Sitenizin kullanıcılar için değerli bilgiler sunmasına özen gösterin. Örneğin, web sitenizde ürün özelliklerini detaylı olarak belirtin ve Youtube’da ürünlerinizin nasıl yapılır veya nasıl kullanılır videolarını yayınlayın.

Hukuki Haklarınızı Kullanmaktan Çekinmeyin!

Müşterilerinizi dinlemek ve gerekli durumlarda çözüm sağlamak her zaman daha fazla kazanmanızı sağlar. Ancak bazı durumlarda, bu strateji geçerliliğini yitirir. Doğrudan markanızı hedef alan ve marka itibarını zedeleyen yorum ve cevaplar için hukuki haklarınızı kullanın. Hukuki haklarınızı kullanmak bilinçli veya bilinçsiz yapılan marka saldırılarına karşı önlem almanızı sağlar.

Yasal haklara başvurmak, kullanıcılar için güvenilir bir imaj oluşturabilir. Ancak bu durumu son çare olarak kullanmalısınız. Her olumsuz görüş veya yorum için yasal haklara başvurmak prestijinizi için doğru değil.

Dijital itibar yönetimi hakkında daha fazlasını keşfedin!

Dijital İtibar Yönetimi ve SEO İlişkisi

Arama motorlarıyla aranızı iyi tutmak ve potansiyel müşterilerin sizi fark etmesini sağlamak için SEO çalışmalarına önem vermelisiniz. SEO çalışmaları sayesinde web siteniz arama ağı sonuç sayfasında en üstlerde yer alacaktır. Aynı zamanda daha geniş bir kitleye hitap etmek için SEO kurallarına uygun davranmanız gerekir. SEO, arama ağı sonuç sayfasındaki dijital itibarınızdır.

Dijital itibar nedir?

Dijital itibar, marka ve işletmelerin internet ortamında sahip olduğu geribildirimler ve olumlu/olumsuz yorumların oranıdır. Olumlu bir itibar satışları doğrudan etkilerken olumsuz geribildirimler daha fazla kayba sebep olur.

Dijital itibar yönetimi nedir?

Markaların internetteki geri bildirimlerinin kontrol edilmesi, gerekli durumlarda düzeltilmesi, iyileştirme çalışmalarının yapılması ve yasal haklara başvurulması gibi süreçler, dijital itibar yönetimi olarak adlandırılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu