Dijital PazarlamaSosyal Medya

Sosyal Medyada Marka Yönetimi Nasıl Olmalı?

Markalar ve işletme sahipleri, çoğu zaman sosyal medya yönetiminin birkaç basit adımdan oluştuğunu düşünür. Hesap açmak ve arada sırada fotoğraf paylaşmak ya da hashtag kullanmak sosyal medyada marka yönetimi değildir. Peki, neler yapılmalı? Markanızı veya işletmenizi sosyal medyada büyütmek istiyorsanız benzersiz bir strateji oluşturmanız gerekir. Gelin, neler yapabileceğinize göz atalım!

Markalar İçin Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Olmalı?

Sosyal medya, arkadaşlarla iletişim kurmak için var olsa da günümüzde markaların güvenirliğini ispatlaması ve müşterilerine ulaşması gibi sayısız amaçla faaliyet gösteriyor. İşletmeler, artık potansiyel müşterilerini sosyal medya aracılığıyla bulabilir hale geldi. Üstelik bu kadarla da sınırlı değil! Satışları arttırmak, müşterilerle güçlü bir iletişim kurmak, marka etkileşimini arttırmak, indirim/kampanya duyurusu yapmak gibi birçok farklı sebep, sosyal medyayı benzersiz kılıyor.

Dünya nüfusunun %58’i sosyal medya kullanıyor ve milyonlarca kişi sosyal medya hesaplarını günlük kontrol ediyor. İnanılmaz bir rakam değil mi? Peki, bu kişilere kolayca ulaşmak mümkün mü? Bu sorunun cevabı, sizin sosyal medya yönetiminizde gizli.

Birçok işletme, marka veya firma sadece yüzlerce kişiye hitap eden sosyal medya hesaplarına sahiptir. Bu durum, markanızın kötü bir imaj çizmesine neden olabilir. Peki, neler yapmalısınız? İşte, sosyal medyada marka yönetimi için uygulanması gereken teknikler!

Sosyal Medyada Marka Yönetimi: Hangi Platformları Kullanacaksınız?

sosyal-medyada-marka-yönetimi-platform-seçimi-nasıl-yapılır

Dijital varlığınızı ispatlamanın ilk adımı sosyal medya platformu seçimidir. Facebook, Instagram, Twitter ya da Linkedin her biri farklı kitlelere ulaşmanızı sağlar. Dolayısıyla hedef kitlenizin yoğun olarak kullandığı sosyal medya platformları sizin için daha önemli olmalıdır.

Sosyal medyada marka yönetimi için platform seçimi:

  • Facebook: Her yaş kitlesine hitap etmeyi başaran Facebook, her gün iki milyarı aşkın kişi tarafından kullanılır. Üstelik, demoragrafik çeşitliliği diğer platformlara göre daha fazladır. Facebook, sektör veya hedef kitle fark etmeksizin her endüstri alanı için etkili bir sosyal medya platformudur.
  • Instagram: 18 – 50 yaş aralığındaki kişilere ulaşmak için Instagram tercih edilebilir. Instagram kullanıcılarının %64’ü, platformu günde en az bir kere ziyaret eder. Aynı zamanda markaların görsel veya videolarla öne çıkması daha kolaydır.
  • Youtube: 18 – 65 yaş aralığındaki potansiyel müşterilere ulaşmayı sağlar. Ayrıca araştırmalara göre dönüşüm oranı en yüksek sosyal medya platformudur. Youtube’da ürün/hizmetinizle ilgili bilgilendirici videolar hazırlayabilirsiniz.
  • Twitter: Kullanıcılarının büyük bir kısmını 18 – 39 yaş aralığındaki kişiler oluşturur. Twitter’ın en önemli avantajlarından biri, kullanıcıların etkileşime açık olmasıdır. Kısa sürede, yüksek etkileşim için en iyi sosyal medya platformları arasında yer alır.

Facebook reklam verme rehberini inceleyin!

Sosyal Medyada Marka Yönetimi: Rakip Analizi!

Sosyal medyada varlığınızı güçlendirmek için rakiplerinizin neler yaptığına göz atmalısınız. Rakiplerinizin yoğun olarak kullandığı sosyal medya platformu hangisi? Paylaşım aralığı ne kadar? En çok hangi gönderileri etkileşim alıyor? Müşterileriyle kurduğu iletişim dili nasıl? Görsel ve video seçimlerinde nelere dikkat ediyor?

Bu sorular eşliğinde, rakiplerinizin sosyal medya platformlarını analiz etmelisiniz. Doğruları veya eksikleri görmek, sosyal medyaya daha güçlü bir başlangıç yapmanıza yardımcı olur.

Geçtiğimiz yıl içinde 410 milyonu aşkın kişinin, sosyal medya platformlarına katıldığını biliyor musunuz? Sosyal medya platformları, her geçen gün etkisini büyütürken markalar için etkili bir dijital pazarlama kanalıdır.

Hedeflerinizi Belirleyin!

Sosyal medya, işletmeler için dipsiz bir kuyu gibidir. Birçok işletme, hedef kitle ve hedef belirlemeden herkese hitap etmek ister. Ancak bu sosyal medya yönetimi için yapabileceğiniz en hatalı adımlardan biridir. Belirli bir gruba yani hedef kitleye hitap etmek dönüşüm oranlarının yükselmesini sağlarken reklam maliyetlerini de düşürür.

Sosyal medyada marka yönetimi stratejisi için hedefleriniz neler? Satışlarınızı arttırmak mı? Marka bilinirliğini arttırmak mı? Web sitenize organik trafik sağlamak mı? Uygulamanızın yüklenmesini hızlandırmak mı? Bu hedefler ışığında, markanız için sağlam bir temel hazırlayabilirsiniz.

 Sosyal Medya Profilinizi Hazırlayın!

Sosyal medyada varlığınızı göstermek için hazır sayılırsınız! Seçtiğiniz platform veya platformlara üye olun. Profesyonel ve güçlü bir imaj için, seçtiğiniz platformların her birinde aynı kullanıcı ismini kullanmaya özen göstermelisiniz. Aynı zamanda benzersiz bir logo ve slogana da sahip olmanız gerekir.

Sosyal medyada marka yönetimi konusunda dikkat etmeniz diğer bir konu da işletme hesabı oluşturmaktır. Aksi takdirde, kullanıcı hesaplarıyla istediğiniz noktaya ulaşmanız mümkün olmayacaktır. İşletme hesabınızı oluştururken marka hedefi, hedef kitle vb. kriterleri belirleyin.

Sosyal Medyada Marka Yönetimi: İletişim Dili Nasıl Olmalı?

sosyal-medyada-marka-yönetimi-iletişim-dili-nasıl-kullanılmalı

Sosyal medyada marka yönetimi stratejinizi oluşturan temel kriterlerden biri iletişim dilidir. Potansiyel müşterilerinize nasıl hitap edeceksiniz? Resmi bir dil mi yoksa canlı bir dil mi kullanacaksınız? Burada dikkat etmeniz gereken bir kriter de seçtiğiniz platformdur. Örneğin, Instagram’da eğlenceli bir dil kullanmak daha fazla ilgi çekmenizi sağlarken LinkedIn’de tam tersi bir etki yaratabilir.

Sosyal medya kullanıcılarının %40’ı platformlar sayesinde yeni bir marka keşfettiğini belirtiyor. Keşfedilen yeni markalar arasında yer almak istiyorsanız, hedef kitlenize uygun bir iletişim dili belirlemelisiniz.

Platformlara Göre İçerik Üretimi Nasıl Olmalı?

Dijital varlığınızı güçlendirecek etkenlerden biri de görsel seçimidir. Sosyal medya platformlarının büyük bir çoğunluğu, görseller üzerine kuruludur. Dolayısıyla ilgi çeken ve kullanıcılarda merak duygusunu uyandıran görseller kullanmalısınız. Ayrıca fotoğraf veya videoların yüksek kaliteye sahip olması önemlidir. Hiç kimse, düşük görüntülü bir fotoğrafı gördükten sonra alışveriş yapmak istemez değil mi?

Platforma göre içerik üretimi için grafik tasarım ve metin yazarı ekibiniz olmalı. Ancak, yeterli bütçeye sahip değilseniz ücretsiz araçlardan yararlanabilirsiniz. Örneğin, Canva ile dikkat çekici görseller oluşturmanız mümkün.

Sosyal medya içerikleri hakkında daha fazlasını keşfedin!

Markalar İçin Sosyal Medya Yönetimi: Müşterilerle Etkileşim Nasıl Kurulur?

En heyecanlı ve en zor adımlardan biri, müşterilerle etkileşim kurmaktır. Markanızı, işinizi veya girişiminizi büyütmek istiyorsanız sosyal medya kullanıcılarını dikkate almanız gerekir. Peki, nasıl?

Paylaştığınız görsel, video veya tweet için müşterilerinizi harekete geçiren CTA’lardan faydalanın. Örneğin, hemen incele, üye ol %5 indirim kazan, arkadaşını davet et 10 TL kupon kazan, ücretsiz deneme sürümünden faydalanmak için hemen tıkla gibi dikkat çeken ve vaat veren mesajlar kullanın.

Müşterilerle etkileşim kurmanın diğer bir yolu da onlara soru sormaktır. Örneğin, onlara yaşadıkları bir deneyimi veya yeni sloganınızın nasıl olduğunu sorabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu, müşterilerle kurduğunuz iletişimdir. Potansiyel müşterileriniz olumsuz bir görüşte bulunduğunda yorumu silmemeli ve profesyonel bir dürüstlükle cevap vermelisiniz. Bu durum, diğer kullanıcılar tarafından olumlu karşılanacaktır.

Markalar İçin Sosyal Medya Yönetimi

Sosyal medyada marka yönetimi, çoğu zaman profesyonel bir destekle yürütülür. Birçok işletme sahibi ve markanın sosyal medyada paylaşım yapmak; müşteri yorumlarına cevap vermek ya da yeni fotoğraflar eklemek gibi uğraştırıcı işler için yeterli vakti olmuyor. Markalar için sosyal medya yönetimi hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz bizimle iletişime geçin!

Sosyal medya yönetimi nasıl yapılır?

Sosyal medya yönetimi, özgün görsel ve videolar kullanmak; müşteri yorumlarına hızlı ve samimi cevaplar vermek; düzenli aralıklarla paylaşım yapmak, hedef kitlenin seveceği stilde görsellere yer vermek gibi çok aşamalı adımlardan oluşur.

Markaların sosyal medya hesabı nasıl olmalı?

Markaların sosyal medya hesabı, müşterilerin ilgisini çeken görsellere yer verecek şekilde tasarlanır ve profesyonel bir iletişim dili benimsenir. Aynı zamanda içeriklerin özgün olması önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu