SEO

Hemen Çıkma Oranını Düşürmek İçin 9 Teknik!

Hemen çıkma oranı, kullanıcıların sitenizi ziyaret ettiklerinde herhangi bir etkileşimde bulunup bulunmadıklarını ölçmenizi sağlayan bir metriktir. Örneğin, form doldurma, ürün satın alma veya herhangi bir bağlantıya tıklama gibi işlemler etkileşimi ifade eder ve hemen çıkma oranlarını düşürür. Hemen çıkma oranını düşürmek endüstri alanı fark etmeksizin her sitenin dikkat etmesi gereken bir uygulamadır. İlgili oranının yüksek olması, dönüşüm oranlarının azalmasına sebep olur. Gelin, birlikte hemen çıkma oranını düşürmek için yapılması gerekenlere göz atalım!

Hemen Çıkma Oranı Nedir?

hemen-cikma-orani-nedir-nasil-dusurulur

Bounce Rate olarak da bilinen hemen çıkma oranı; kullanıcıların bir sayfayı ziyaret ettikten hemen sonra çıkması ile elde edilen metriktir. Bu oranın, düşük olması kullanıcıların web sitenizi kaliteli bulduğunu ifade ederken dönüşüm oranlarını yükseltir. Örneğin, protein tozu nedir? Sorgusunu yapan kullanıcı sayfanızı ziyaret eder ve daha sonra en iyi protein tozları içeriğini inceler. Bu durumda hemen çıkma oranınız düşük olur ve kullanıcılar, sitenizle etkileşim kurar.

Bounce Rate, sektörlere göre farklılık gösterir. Hemen çıkma oranı ortalama %41 – 51’dir. Ayrıca e-ticaret siteleri için hemen çıkma oranı ortalaması %20 – 45 civarında değişirken blog sayfalarının hemen çıkma oranı ortalama %65 – 90 arasındadır.

Hemen çıkma oranını iyileştirmek veya düşürmek, sitenizin daha değerli ve kaliteli olmasını sağlar. İşte, hemen çıkma oranını düşürmek için uygulamanız gereken teknikler!

Hemen Çıkma Oranını Düşürmek: Videolara Yer Verin!

Son zamanlarda, kullanıcılarının internet alışkanlıkları büyük ölçüde değişti. Günümüzde, kullanıcılar video izleyerek bilgi edinmeyi, araştırmayı veya incelemeyi seçiyor. İçeriğinizle ilgili videoları, mutlaka sayfanıza yerleştirin. Bu videolar, size aitse daha fazla ilgi çekecek ve özgün bir içerik üretmenizi sağlayacaktır.

Araştırmalara göre video içeren sayfalar, içermeyen sayfalara oranla %15 daha düşük hemen çıkma oranına sahiptir. Kullanıcılara, çok yönlü bir içerik sunarak hemen çıkma oranını düşürebilirsiniz. Aynı zamanda içeriğe uygun ve ilgi çeken görseller kullanmaya özen gösterin.

Sayfa Hızını Optimize Edin!

Araştırmalar, kullanıcıların bir sayfanın açılması için en fazla 4 saniye beklediğini göstermektedir. 4 saniye sonra, kullanıcılar siteyi terk ederken sonraki aramalarında da ilgili siteyi tercih etmiyor. Sayfa hızınızı analiz ederek gerekli iyileştirmeleri yapmalısınız.

E-ticaret, haber, blog vb. fark etmeksizin her site için sayfa hızı en önemli tekniklerden biridir. Hemen çıkma oranını düşürmek ve sayfa hızını yükseltmek için şu konulara dikkat edin:

  • Görselleri yeniden boyutlandırın veya sıkıştırın,
  • CDN kullanın,
  • Gereksiz yönlendirmeleri azaltın,
  • Lazy Load kullanın,
  • Hosting servisini yükseltin,
  • Daha az eklenti kullanın.

Site hızını ölçmek için Google PageSpeed Insights veya GTMetrix’i kullanabilirsiniz.

İlgi Çekici ve Orijinal İçerikler Yaratın!

Google ve internet kullanıcıları, kaliteli içeriğe daha fazla önem verir. Bu bağlamda, hizmet verdiğiniz endüstri alanı fark etmeksizin içeriğinizi kaliteli ve orijinal olarak hazırlamalısınız. Kullanıcıların ilgisini çekecek ve onlara yeni bilgiler sunacak içerikler, hemen çıkma oranını düşürmek için yapabileceğiniz en kolay optimizasyonlardan biridir.

İçeriklerinizi, okunabilir hale getirmek de hemen çıkma oranını düşürmenizi sağlar. Bu nedenle, içeriklerinizde şu konulara dikkat edin:

  • İdeal yazı fontu için 15-17px değerlerini kullanın,
  • Aşırı beyaz alandan ve yoğun reklam banner’larından kaçının,
  • Uzun paragraflar yerine 3 – 4 cümlelik paragraflara yer verin,
  • Maddeleme ve alt başlıkları kullanın,
  • İçeriğinizi video, fotoğraf gibi görsellerle destekleyin.

Site İçi Link Verin!

Kullanıcıların, sitenizde daha fazla gezinmesini istiyorsanız site içi link kullanımına özen göstermelisiniz. Örneğin, e – ticaret siteleri için ‘kullanıcılar bu ürünleri de satın aldı’, blog siteleri için ‘konuyla ilgili daha fazla bilgi edinin’ vb. cümlelerle site içi bağlantılar kullanın. Bu bağlantılar, kullanıcıların daha fazla dikkatini çekerken sitenizin ‘değerli’ bilgilerle dolu olduğunu göstermenizi sağlayacaktır.

Dahili link kullanmak, hemen çıkma oranını düşürmek için yapabileceğiniz en kolay adımdır. Bu bağlamda içeriklerinizde, konuya ilişkin bağlantılar kullanmaya özen gösterin. Örneğin, içeriğiniz ‘koltuk nasıl temizlenir’ sorusuna cevap veriyorsa ‘en iyi sigorta şirketleri’ içeriğine bağlantı vermemelisiniz.

CTA’ların Gücünden Faydalanın!

hemen-cikma-oranini-düsürmek-cta-etkisi

CTA veya ‘harekete geçirici mesaj’ kullanmak e-ticaret sitelerinin başarıya tırmanmasını sağlayan stratejilerden biridir. Bu mesajlar, kullanıcıların doğrudan ilgisini çekerken yönlendirilmelerine de yardımcı olur. Örneğin, e-ticaret siteniz için aşağıdaki CTA’ları kullanabilirsiniz:

  • Ücretsiz kargo fırsatı,
  • Hemen al,
  • Whatsapp’tan sipariş verin,
  • %10 indirim kazanmak için hemen kaydolun,
  • E-posta bültenine üye olun %5 indirim kazanın.

CTA’lar dikkat çeken bir tasarım ve renge sahip olmalıdır. Bu sayede, kullanıcılar mesajınızı doğrudan görür ve harekete geçer.

Hemen Çıkma Oranını Düşürmek: Açılır Pencerelerin Stratejik Kullanımı!

Pop-up veya Türkçe ismiyle açılır pencereler, kullanıcıların web deneyimini olumsuz hale getirebilir. Bu nedenle, hemen çıkma oranını düşürmek üzere harekete geçtiyseniz açılır pencereleri stratejik kullanmalısınız. Mouse hareketlerine duyarlı olan ve kullanıcılar çıkış yaparken görünen pop-uplar hemen çıkma oranını düşürür. Daha fazla sayıda açılır pencere kullanmak, siteniz için olumsuz bir imaja sebep olacaktır.

Kullanıcılara Aradıkları Bilgiyi Sunun!

Bir web siteniz varsa, Google’ın her zaman kaliteli web deneyimi vurgusunu yaptığını görmüşsünüzdür. Kaliteli web deneyimi birçok optimizasyonu içerse de en önemli adımlardan biri, kullanıcılara aradığı bilgiyi sunmaktır. Bu bağlamda, içeriklerinizde kullanıcılara bilgi vermeli ve aşırı optimizasyondan uzak durmalısınız.

Örneğin, negatif SEO çalışmalarıyla sitenizin arama sonuçlarında üst sıralarda yer aldığını varsayalım. Bu durumda, kullanıcılar sizin kaliteli bilgilere sahip olduğunuzu düşünerek tıklama yapacaktır. Ancak aradığını bulamayan kullanıcı, sitenizi hemen terk ederken çıkma oranlarını da düşürür. Dolayısıyla içerik ve anahtar kelime birbiriyle uyum içinde olmalıdır.

Negatif SEO detaylarını inceleyin!

Mobil Uyumlu Sayfa ve Hemen Çıkma Oranı İlişkisi

Mobil kullanıcılar, küresel trafiğin %62’sini oluşturur. Peki, bu ne demek? Sitenizin, hemen çıkma oranını düşürmek istiyorsanız mobil uyumlu sayfalar oluşturmalısınız. Mobil kullanıcılar, aradığı sorguya doğrudan ulaşmak ister. Dolayısıyla mobil kullanıcıların sayfayı sürekli yakınlaştırması/uzaklaştırması, buton araması gibi durumlar hemen çıkma oranını düşürecektir. Ayrıca en önemli konu mobil sayfa hızıdır.

Sitenizin, farklı mobil cihazlardan nasıl gözüktüğünü kontrol ederek yanlışlarınızı veya doğrularınızı fark edebilirsiniz.

Hemen Çıkma Oranını Düşürmek: Tasarıma Dikkat Edin!

Bir web sitesinin ilk başta göze çarpan özelliği nedir? Elbette, tasarım! Sitenizin tasarımı kötüyse veya kullanıcılara hitap etmiyorsa; diğer optimizasyonları yapmak fayda sağlamayabilir. Web siteniz, kullanıcılar siteye girdiği andan itibaren kolay kullanımı ile dikkat çekmelidir. Aynı zamanda site navigasyonunun da eksiksiz çalışması gerekir.

Kullanıcılar, sitenize girdiği andan itibaren hizmet verdiğiniz alanı veya sektörünüzü 3 saniyede anlamalı. Bu bağlamda kullanıcıları harekete geçiren mesajlar, renk ve yazı boyutu, arka plan rengi, beyaz alan vb. kriterler kullanıcıların genel beğenisine göre seçilmelidir.

Hemen çıkma oranıyla ilgili daha fazlasını keşfedin!

Hemen Çıkma Oranını Düşürmek İçin Yapılması Gerekenler

Hemen çıkma oranını düşürmek için site hızı, okunabilir içerikler, web tasarım, mobil uyumluluk, çıkışa duyarlı pop-up kullanımı vb. optimizasyonları yerine getirmek gerekir. Aynı zamanda link analiziyle kırık linklerin bulunması ve temizlenmesi de önemlidir. Kullanıcılar, linke tıkladığında 404 sayfasıyla karşılaşmak istemeyecektir.

Hemen çıkma oranı neden yüksek olur?

Hemen çıkma oranının yüksek olması sebepleri; sayfa açılış hızının yavaş olması, kalitesiz içerikler, mobil uyumluluğun bulunmaması, içeriklerin okunabilir olmamasıdır. Ayrıca ürün/hizmet ile ilgili detaylı bilgilerin olmaması hemen çıkma oranını yükseltir.

Hemen çıkma oranını düşürmek için neler yapılmalı?

Hemen çıkma oranını düşürmek için sayfa hızı optimize edilmeli, kolay okunabilir içerikler hazırlanmalı, kırık linkler düzeltilmeli, çıkışa duyarlı pop – up kullanılmalıdır. Aynı zamanda dahili linklere yer vermek hemen çıkış oranını düşürecektir.

Hemen çıkma oranı nasıl öğrenilir?

Google Analytics ile hemen çıkma oranını öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda Google Analytics kullanıcı davranışlarını ölçümlemek ve site analizini yapmak için de kullanılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu