SEO

Google Ceza Türleri Nelerdir? Google Cezalarından Kurtulma Rehberi!

Web trafiğiniz aniden düştü mü? Veya aniden sıralama kaybı yaşadınız mı? Cevabınız evet ise, Google’dan ceza almış olabilirsiniz! Kullanıcılar için kaliteli web deneyimi sağlamayı amaçlayan Google, web sitenizdeki birkaç yanlış veya hatadan dolayı ceza verebiliyor. İçeriğimizi inceleyerek Google ceza türleri ve Google cezalarından kurtulma yöntemlerine göz atın!

Google Cezaları Nedir?

Web sitenin trafiğini düşüren, sıralama kaybına sebep olan ve bazı zamanlarda sitenin kapatılmasıyla sonuçlanan durumlar Google cezalarıdır. Google, her kullanıcı için ‘mükemmel’ web deneyimini amaçlar. Bu doğrultuda 200’ü aşkın kriter kullanan Google, gelişmiş algoritmaları ve yetkili personelleriyle sıralamaları belirler. Aynı zamanda Google arama botları düzenli olarak kontrol içindedir.

Sitenizde yoğun olarak bulunan black hat SEO çalışmaları, diğer ismiyle siyah şapka SEO işlemleri, organik olmayan yöntemlerle sıralamanızı yükseltir. Kısa sürede siteniz, arama sonuç sayfasında üst sıralarda yer alır. Ancak bu durum gerçekten de çok kısa sürer ve siteniz hızla sıralama kaybı yaşar.

Google’ın sadece geçtiğimiz yıl içinde 300 bini aşkın siteyi kalıcı olarak kapattığını biliyor musunuz? Bu oran oldukça yüksek ve web site sahiplerini, SEO uzmanlarını doğrudan ilgilendiriyor.

Google Ceza Türleri Nelerdir?

Google ceza türleri manuel ve algoritma olarak ikiye ayrılır. Manuel ceza türleri, Google’ın çalışanları tarafından verilir ve bu ceza türünden kurtulmak oldukça zordur. Algoritma cezaları ise Panda ve Penguen cezaları olarak iki kategoridedir. Penguen algoritması yoğun ve yanlış anahtar kelime kullanımı, kalitesiz backlink gibi konularda ceza almanıza sebep olurken Panda algoritması zayıf ve kopya içerikleri cezalandırır.

Birkaç sene önce geliştirilen BERT güncellemesi ile binlerce site sıralama kaybı ve düşük ziyaretçi sayısı gibi sorunlarla karşılaştı. Bu güncellemenin temel amacı sesli aramalarda kullanıcı deneyimini iyileştirmek. Herhangi bir sorunla karşılaşmamak için en önemli amacınız kullanıcı deneyimi olmalıdır.

Google Ceza Türleri: Manuel Ceza Nedir?

google-ceza-türleri-manuel-ceza-sonuçları

Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Google hem profesyonellerle hem de internet kullanıcılarıyla çalışarak manuel ceza verebilir. Sitenizin manuel ceza alıp almadığını denetlemek için Google Search Console üzerinden ‘manuel işlemler’ sekmesini inceleyin.

Manuel ceza alan siteler kısa sürede birçok olumsuzlukla karşılaşır:

  • Organik trafik ve dönüşüm oranları düşer,
  • Site sıralaması geriye gider,
  • İndexler silinebilir,
  • Siteniz tamamen kapanabilir.

Google ceza türleri oldukça çeşitli olmasına rağmen en çok korkulan tür, manuel cezalardır. Manuel ceza alan web site sahiplerine e-mail ile bilgilendirme yapılır ve çoğu zaman detaylı bir kılavuz gönderilebilir. Size gelen e-mail’de ceza sebebi açıkça yazılmışsa işiniz oldukça kolay, var olan sorunları ortadan kaldırdığınızda kısa süre içinde yeniden sıralamada yükselebilirsiniz. İlgili düzeltmeleri yaptığınızda Google ile iletişime geçin, kısa sürede siteniz sıralamada yer alır. Ancak e-mailde ceza sebebi belirtilmemişse sitenizi detaylı olarak analiz etmeniz gerekecektir.

Manuel Ceza Sebepleri Nelerdir?

Siteniz ceza aldı ve sorunu bulamıyor musunuz? O halde, aşağıdaki sorunlara göz atarak sitenizdeki cezadan kurtulabilirsiniz. İşte manuel ceza sebepleri:

  • Spam yorumları: İçerik yorumları ve ziyaretçi defteri gibi alanlarda gelen her yoruma onay veriliyorsa ceza almış olabilirsiniz,
  • Zararlı kod kullanımı,
  • Gizli yönlendirme, gizli metin ve köprü kullanımı,
  • İçerik ile ilgisi olmayan sitelerden gelen ani/yoğun backlinkler,
  • Kopya, kalitesiz içerikler veya otomatik içerik oluşturma programlarını kullanmak,
  • Düşük kaliteli ve zararlı sitelerden yoğun backlink almak.

Yukarıdaki sorunları ortadan kaldırmalısınız. Daha sonra Google Search Console aracılığıyla yeniden indeks talebinde bulunun.

SEO uyumlu doğal içerik üretimi ile ilgili daha fazlasını keşfedin!

Google Ceza Türleri: Algoritma Cezası

Google’ın her ay düzenli olarak ve ansızın sitenizi kontrol ettiğini biliyor musunuz? Panda algoritması, sitenizi aylık olarak kontrol eder ve gerekli durumlarda ceza verir. Bu algoritma genellikle içerik kalitesini inceler. Penguen algoritmasında ise durum tam tersidir, SEO çalışmaları ve web sitenin güvenliği, gizliliği gibi konuları denetler. Google, önceden haber verir ve yılda bir iki kez gerçekleştirilir.

Panda algoritmasıyla eBay’in %80 oranında sıralama kaybı yaşadığını biliyor musunuz? Google, kullanıcılara kaliteli web deneyimi sunma konusunda oldukça katı ve ciddi politikalara sahiptir.

Sitenizde aniden bir düşüş söz konusuysa yapmanız gereken en önemli işlem, düşüş tarihini belirlemektir. Düşüş tarihinde Google tarafından duyurulan algoritma ve güncellemeleri göz önünde bulundurarak sitenizi analiz edin. Ayrıca SEO araçlarını kullanmak da Google ceza türleri çözümü konusunda bir adım öne geçmenize yardımcı olur.

Sandbox Cezası Nedir? Nasıl Çözümlenir?

google-ceza-türleri-sandbox-cezası-çözümü

En yaygın Google ceza türü Sandbox cezasıdır ve neredeyse geri dönülmesi zor sonuçlara sebep olur. Aşırı optimize edilen siteler bir süre sonra Sandbox’a düşer ve sitenin kalıcı olarak kapatılması gibi bir durum ortaya çıkabilir. Veya Sandbox cezası kaldırılsa dahi sitenin eski gücüne ve web trafiğine kavuşması 1 – 2 yıl sürer.

Sandbox ceza sebepleri:

  • Yoğun anahtar kelime kullanımı, gizli anahtar kelimeler ve aşırı optimize edilen içerikler,
  • Zararlı ve kalitesiz sitelerden yoğun olarak backlink almak,
  • Sitede kopya içeriklerin yoğun olarak kullanılması ve özgün içeriklere yer verilmemesi.

Bu gibi durumlarda kısa sürede Sandbox cezası alırsınız.

Sandbox cezasından kurtulma yöntemleri:

  • Ahrefs, SemRush, Moz vb. SEO araçlarını kullanarak sitenizin aldığı bağlantıları inceleyin ve Google Search Console ile kaldırın,
  • Sitenizdeki kopya içerikleri silin ve özgün içerikler eklemeye başlayın,
  • Anahtar kelime analizi yapın ve bu kelimeleri sınırlayın.

Yeni sitelerin, eski sitelere oranla daha fazla ceza aldığı yadsınamaz bir gerçek. Ancak bu durumun temel sebebi, yeni sitelerin arama sonuçları sıralamasında hızla yukarı çıkmak için yaptığı black hat SEO çalışmaları oluyor. Siteniz yeniyse, bu uygulamalardan kesinlikle uzak durun.

Sandbox cezası ile ilgili ayrıntıları öğrenin!

Siber Saldırıya Uğrayan Siteler Google’dan Ceza Alır Mı?

Evet, siteniz siber saldırıya uğradıysa ve kullanıcı verileri çalındıysa Google’dan ceza alabilirsiniz. Ancak bu ceza, sitenizin ve kullanıcıların güvenliğini geçici olarak sağlamak için verilir. Bununla birlikte siteniz sıralama kaybı yaşar ve arama sayfası sonuçlarında hiçbir içeriğiniz gözükmeyebilir.

Sitenize yerleştirilebilen zararlı ve kötü yazılımları araştırın ve gerekli durumlarda profesyonel destek alın. Bununla birlikte sitenizin güvenliğini arttıracak yöntemlere başvurmalısınız. Web sitenizi yedekleyin, SSL sertifikası alın ve parolalarınızı güçlendirin. Tüm bu işlemleri yaptığınızda Google ile yeniden iletişime geçin ve sitenizin yeniden indekslenmesi için başvuruda bulunun.

Yoğun Anahtar Kelime Kullanımı ve Black Hat SEO!

Google cezalarının en büyük sebepleri arasında yoğun anahtar kelime kullanımı ve black Hat SEO çalışmaları yer alır. Bu durumlarla karşılaşmamak için sitenizde tek bir odak anahtar kelimeye yer vermeyin. Anahtar kelimelerinizi çeşitlendirin ve kullanıcılarınızın sitenizde kaliteli vakit geçirmesi için orijinal içerikler kullanın.

Uzun kuyruklu anahtar kelime kullanmak sitenizin Google cezalarından kurtulmasını sağlarken aramalarda da üst sıralarda yer almanızı sağlar.

Google Ceza Türleri ile İlgili Merak Edilenler

Web siteniz, Google’da birkaç kopya içerik ve birkaç seferlik başvurduğunuz sahte backlinklerden dolayı ceza alabilir. Ancak bu cezalardan kurtulmak çoğu zaman uzun bir süreç ister ve marka/iş/siteniz ciddi anlamda zarar görür. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için doğal SEO çalışmalarına ve özgün içeriklere yer vermelisiniz.

Google cezalarından nasıl kurtulurum?

Zararlı bağlantıları reddetmek, doğal SEO çalışmalarına ağırlık vermek, özgün içerikler yazmak ve site güvenliğini sağlamak Google cezalarından kurtulmanızı sağlar.

Google’dan ceza aldım, sitem ne zaman düzelir?

Google’dan ceza aldıysanız ve yeniden başvuruda bulunduysanız siteniz 1 – 2 hafta içinde düzelmeye başlar. Ancak çoğu zaman sıralama kaybı aynı kalabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu