Dijital PazarlamaSEO

4 Adımda Harika SEO Uyumlu İçerik Üretin

Birçok web sitesi sahibinin arama motoru optimizasyonu sırasında es geçtiği veya pek üzerinde durmadığı konulardan bir tanesi de içerik optimizasyonudur. Yazdığınız içerik ya da diğer bir deyişle makale, SEO uyumlu olmadıktan sonra sitenizde ne yaparsanız yapın, yükselmeniz çok zordur.

Siteniz için içerik üretirken de dikkat etmeniz gereken kurallar vardır. Peki SEO uyumlu makaleyi nasıl yazacağız?

Adım 1 – Etkileyici Başlıklar Seçin

Hem anahtar kelime hem de call to action içeren bir başlık içeriğinizin başlığı olsun. Anahtar kelimeleriniz arasında en çok değer verdiğiniz hangisiyse onu başlıkta diğerlerini de alt başlıklarda ve yazı içerisinde kullanın.

Başlığınız ne çok uzun olsun ne çok kısa olsun. Google, arama sonuçlarında sayfa başlığı için 600 piksellik bir alan bırakmıştır. Bu alanı çok iyi değerlendirmelisiniz. 600 piksel yaklaşık 70 karaktere tekabül ediyor. Başlığınızın yanında bir de markanızın görüneceğini unutmayın.

Şu an okuduğunuz bu yazı üzerinde hemen kontrol ederek anlayabilirsiniz. Üst çubuktaki URL bölümünün başına site: ekleyerek sayfanın google arama sonucunu görebilirsiniz.

“4 Adımda Harika ve SEO Uyumlu İçerik Üretin – 112dijital Blog” şeklindeki başlığımızın tam olarak okunabildiğini göreceksiniz. Tam olarak 440 piksel ve 61 karakterlik mükemmel bir başlık.

Anahtar kelime: “SEO uyumlu içerik”

CTA (Call To Action): “4 Adımda”, “Harika” ve “Üretin”

Başlıklarda Call To Action Nasıl Yapılır?

Call To Action, pazarlamada sürekli olarak kullanılan bir terimdir. Pazarlamanın dijitalleşmesiyle birlikte, SEO’da da pazarlama teknikleri kullanılmaya başlandı. 6. sıradaki bir içeriğin tıklama oranını arttırabilmek için CTA kullanabilirsiniz. Bakalım biz kendi içeriğimizde hangi CTA’ları hangi amaçla kullandık.

“4 Adımda”: Bu işin ne kadar kolay yapılabileceğini anlattık

“Harika”: Kolay olmasının yanı sıra aynı zamanda harika olacağını vurguladık.

“Üretin”: Öğrenip uygulayabileceğiniz teknikler olduğunu anlattık.

Bu CTA’lar sayesinde tıklama oranlarını ciddi şekilde arttırabilirsiniz.

Adım 2 – Özgün Görseller Kullanın

Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de kitabın içeriğinden çok kapağı satmaktadır. Bu sebeple yazınızı okutmak istiyorsanız kapağın yani öne çıkarılan görselin çok iyi olması gereklidir. Mümkünse grafik tasarımcı ile çalışın mümkün değil ise temel düzeyde Photoshop öğrenerek çok güzel görsel tasarımları çıkarabilirsiniz. Güzelce şablon oluşturup tüm görsellerinizde kullanabilirsiniz.

Görsellerinizin tamamen size ait olması aynı zamanda Google arama motoru optimizasyonu sırasında size yardımcı olacaktır. Bildiğiniz gibi Google’ın 1 görselin aynısından başka sitelerde olup olmadığını anlayabilecek sistemi bulunmaktadır. Yazımızın başındaki görseli sağ tıklayıp, google içinde resim ara seçeneğine basarsanız kullandığımız görselin başka bir sitede bulunmadığını göreceksiniz.

Yazımızın görseli bu sayede görsel aramalarda üst sıralara çıkmaya hazır oluyor. Aynı şekilde içeriğimin içerisinde kullandığım özgün görseller SEO’da başarılı olmamızı sağlıyor.

Adım 3 – Anahtar Kelimenize Fazla Odaklanmayın

Anahtar kelimede yükselmeyi istemek gibi gafletlere düşmeyin. 3 cümlede 1 anahtar kelimenizi kullanarak okuyucuları bunaltmaya hakkınız yok. Odaklanmadan anlatın. Çünkü Google yalnızca anahtar kelime yoğunluklarını incelemiyor. TF*IDF adı verilen özel algoritma ile bir sayfanızda geçen anahtar kelime sayısını bütün sayfalarınız ile kıyaslıyor.

Yani bu da demek oluyor ki, %8 – %10 civarında anahtar kelime geçirerek SEO’da başarılı olamazsınız. Maksimum kullanmanız gereken yoğunluk %3’tür. WordCounter tarzı bir araç ile kolaylıkla ölçüm yapabilirsiniz.

Yazınızın tamamında hiç bir tekli ikili veya üçlü kelime grubunun yoğunluk olarak %3’ü geçmemiş olduğuna dikkat edin. SEO uyumlu içerik üretmenin en önemli adımlarından bir tanesi ve en çok hata yapılan tekniği budur.

Adım 4 – Akıcı ve Anlaşılır Anlatıma Dikkat Edin

SEO uyumlu içerik üretirken kendinizi kasmayın, rahatlayın ve bütün bilginizi dökün. Mutlaka akıcı ve anlaşılır dil kullanın. Google’ın yapay zekaları Türkçe’yi öğrenmek üzere 🙂

Ortalama oturum sürenizin uzun olmasını istiyorsanız akıcı ve anlaşılır olmak zorundasınız. Çünkü kullanıcıları sitede tutmak için elinizdeki tüm koz içeriğiniz olacak.

Yapılan ufak bir araştırmayı sizlere anlatalım. Samimi dile yazılmış yazı ile ansiklopedik bilgi tarzında yazmış yazı 100’er kullanıcıya okutuluyor. Okurken istedikleri zaman yazıyı kapatma hakkına sahipler. Ansiklopedik tarzda yazılan yazının toplam okunma süresi 36 dakika, samimi dille yazılan yazının okunma süresi 68 dakika.

Farklı Tavsiyeler

  • SEO uyumlu içerik oluşturmak istiyorsanız bol bol kitap okuyun.
  • Rakip yazıları araştırın
  • Fark yaratmayı hedefleyin
  • Yazarken mutlu olun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu