Dijital PazarlamaPazarlama

Marka Değerini Arttırmak İçin 8 Teknik! Marka Değeri Nedir?

Marka değeri, başarınızı görmenin ve finansal değerinizi ölçmenin en iyi yöntemidir. Bir firmanın, marka değeri ürünlerini ya da doğrudan markayı satmasını veya yeni iş ortaklarını bulması daha kolay olacaktır. Kısacası, marka değeri firma, şirket, işletmelerin en önemli ölçüm metriklerini ifade eder. Peki, marka değerini arttırmak için neler yapmalısınız? Gelin, marka değerini arttırmanızı sağlayacak teknik ve ipuçlarına göz atalım!

Marka Değeri Nedir?

Marka değeri, bir markanın finansal değerini ifade eder. Aynı zamanda başka bir şirketle birleşme, kaynak dağılımı, başarı ölçümü, franchising anlaşmaları, marka alımı veya satımı, reklam çalışmalarının başarı ölçümü vb. birçok alanda marka değeri kullanılır.

Günümüzde marka değeri, tüketicilerin alışveriş yapma tercihlerini de değiştirmektedir. Örneğin, ayakkabı üreten binlerce marka olmasına rağmen Nike, Adidas gibi markalar tercih edilir. Tüketiciler, güvendiği veya diğer bir deyişle marka değeri yüksek olan markalar için daha fazla para ödemeye razıdır.

Marka değeri aşağıdaki konuları kapsar:

  • Marka bilinirliği,
  • Yıllık ciro,
  • Marka konumlandırma,
  • Kar marjı,
  • Markanın gelecekteki kazanç potansiyeli,
  • Müşteri sadakati,
  • Marka kimliği,
  • Brand extension (marka genişlemesi).

Marka Değerini Arttırmak İçin Neler Yapılmalı?

marka-değerini-arttırmak-için-yapılması-gerekenler-nelerdir

Marka değeri, şirketinizin satılması veya yeni bir iş birliğine girmesi ya da logo ve isminin kullanılması gibi birçok alanı etkiler. Üstelik günümüzde markalar, tüketiciler için de belirleyici bir faktör haline gelmiştir. Kahveden bilgisayara, mobilyadan giyime neredeyse her üründe markalar, satın almanın başlıca faktörüdür.

Örneğin, Coca – Cola’yı satın aldığınızı düşünelim. Burada satın aldığınız esas ürün kafeinli bir içecek midir yoksa Coca – Cola’nın isim değeri mi?

İşte, marka değerini arttırmak için yapabileceğiniz yöntemler ve ipuçları:

Web Sitenizi Güçlendirin!

Eğer bir marka sahibiyseniz mutlaka bir web siteniz vardır. Henüz bir web siteniz yoksa bir an önce bu alanda çalışmalar yapın. Tüketiciler, marka hakkında araştırma yaparken interneti kullanır ve internette var olmamanız yanlış bir izlenime sebep olabilir. Web siteniz varsa şu konulara dikkat edin:

  • İlgi çekici ve kolay kullanılabilen bir tasarım kullanın,
  • Ürünlerinizle ilgili videolar yayınlayın,
  • Diğer tüketicilerin ürünlerinizle ilgili neler düşündüğünü gösterin,
  • Ana sayfada markanızın logosunu ve sloganını mutlaka belirtin,
  • Ürünleriniz ve son trendlerle ilgili ziyaretçilerin sık sık okuyabileceği bir blog sayfası oluşturun,
  • SEO çalışmalarına ağırlık verin.

Tüketicilerin, web siteniz ve dolaylı olarak markanız hakkında ilk izlenimi oluşturması yaklaşık 0,005 saniye sürer. Bu nedenle sektörünüzde güçlü bir yere sahip olduğunuzu belirtin ve web tasarımını çekici hale getirin.

Marka Değerini Arttırmak: Müşterilerinizi Dinleyin!

Müşteri hizmetleri, bir markanın değerini belirleyen en önemli faktörler arasında yer alır. Neden mi? Tüketiciler, çoğunlukla marka sahibine ulaşamaz ve şikayetlerini ya da olumlu yorumlarını bildiremez. Müşteri hizmetleri temsilcisi, marka sahibinin vekilidir ve satışları doğrudan etkileyebilir.

Örneğin, sizinle yeterli iletişim kurmayan ve çözüm sunmayan markaları tercih eder misiniz? Bu markalar, zaman içinde finansal değerini ve marka güvenirliğini kaybeder.

Tüketicilerin %70’inden fazlası müşteri hizmetleri deneyiminin marka tercihini doğrudan etkilediğini belirtiyor. Bu nedenle müşterilerinizi dinleyerek çözüm önerileri sunmaya önem vermelisiniz.

Müşterilerinize Kişisel Bir Deneyim Sunun!

Sadık bir müşteri kitlesi, ağızdan ağıza pazarlamanın ve dolayısıyla sektörde yer edinmenin temellerini oluşturur. Müşterilerinizi dinlemek etkili bir yöntem olsa da tek başına yeterli değil. Ad, soy ad, doğum tarihi vb. bilgilerine sahip olduğunuz müşteriler için özel günlerini kutlayabilirsiniz. Doğum günlerini kutlamak, müşterilerinizi etkileyecektir.

Müşterilerinize kişisel bir deneyim sunmanın diğer yöntemleri ise e-posta pazarlamasıyla ürün hatırlatmaları yapmak veya kampanyaları duyurmak en etkili tekniklerdir. Tüketicilerin %77’si kişisel bir deneyim sunan markaları tercih etmektedir.

Marka Kimliğinizi Oluşturun veya Güçlendirin!

Marka değeri ve marka kimliği birbirini tamamlayan parametrelerdir. Hedeflerinize ulaşmak ve marka değerini  yükseltmek için tüketicilere hitap etmeyi başarmalısınız. Dolayısıyla akılda yer edinen bir slogan ya da logo başlangıç için en iyi seçenektir.

Dünyanın en büyük 100 markasının %33’ünün mavi rengi tercih ettiğini biliyor musunuz? Araştırmalara göre sürekli aynı renk ve renk tonlarını kullanmak marka bilinirliğini %80’in üzerinde arttırıyor. Dünyanın en büyük sosyal medya platformu Facebook’u düşünün. Bugüne kadar Facebook ile ilgili sayısız değişim yaşandı ancak renk ve logosu neredeyse hala aynı.

Akılda kalıcı, esnek ve basit bir logo oluşturarak marka kimliğinizi ve değerinizi arttırabilirsiniz. Aynı zamanda hizmet verdiğiniz sektör, markadan anlaşılmalıdır. Slogan oluşturmak ise çoğu zaman daha basittir. Kullanıcıları harekete geçiren iki veya üç kelimelik cümleleri kullanabilirsiniz.

Marka Değerini Arttırmak: Değerlerinizi Ön Plana Çıkarın!

Marka değerlerinizi web sitenizde, fiziksel mağazalarınızda, ürün etiketlerinde ya da sosyal medya platformlarında duyurabilirsiniz. Ancak marka değerleri derken finansal bir değerden söz etmiyoruz. Yenilikçi olmak, sürdürülebilir bir politika benimsemek, müşteri odaklı olmak veya duyarlı olmak gibi değerlerinizi vurgulayın.

Müşterilerin %90’ı değerlerini paylaşan ve bu yönde çalışmalar yapan markalara karşı olumlu izlenimlere sahiptir. Bu nedenle tüketicilerinize hitap etmek ve onları etkilemek için marka değerlerinizi vurgulamalısınız.

Pazarlama ve Reklam Çalışmalarını Hızlandırın!

marka-değerini-arttırmak-reklam-ve-pazarlamanın-etkisi

Hizmet verdiğiniz sektör fark etmeksizin reklam ve pazarlama çalışmalarına ağırlık vermelisiniz. Dijital itibarınızı yükseltmek ve marka değerinizi arttırmak istiyorsanız stratejileriniz arasında pazarlama ve reklam çalışmaları olmalıdır.

Reklam kampanyaları satış yükseltmek, marka bilinirliğini arttırmak gibi farklı hedeflere yönelik düzenlenebilir. Şirketinizin zayıf kaldığı alanı belirleyerek bu alanda reklam yapabilirsiniz. Tüketicilerin büyük bir çoğunluğu reklam izlemekten hoşlanmadığını söylese de müşterilerin aklında kalmanın en etkili yöntemleri arasındadır.

Günümüzde kısa videolarla hazırlanan reklamlar daha fazla dönüşüm oranına sahiptir. Bu nedenle 15 – 30 saniyelik çarpıcı videolarla markanızın değerini yükseltmek için önemli bir adım atabilirsiniz. Aynı zamanda internet reklamları, reklam bütçenizi yönetmek için ideal seçenekler sunar.

Dijital itibar yönetimi hakkında daha fazla bilgi edinin!

Promosyon Ürünleri Kullanın!

İnsanlar, hediye almayı çok sever. Bu durum hedef kitleniz için de geçerlidir. Üstelik promosyon ürünler, sadece hedef kitlenizi etkilemekle kalmaz. Tükenmez kalem, ajanda, kupa, takvim, saat vb. birçok alanda promosyon ürünleri kullanabilirsiniz.

Promosyon ürünler, markanızın doğal bir yöntemle tanıtılmasını sağlar. Sadece ürünü kullananlar değil, gören kişiler de markanız hakkında olumlu bir izlenime sahip olur.

Marka değeri hakkında daha fazlasını keşfedin!

Sosyal Medya Platformları ile Marka Değerini Arttırmak Mümkün Mü?

Sosyal medya platformları, günümüzde markaların değerini olumlu ve olumsuz yönde etkiler. Tüketiciler, sosyal medya platformlarıyla yeni bir marka keşfedebilir, olumlu bir olum okuyarak ilgili markadan alışveriş yapar veya markanın sosyal medya platformunu inceledikten sonra alışveriş yapmaktan vazgeçer.

Sosyal medya platformlarıyla marka değerini arttırmak için birçok yöntem kullanabilirsiniz. Özellikle sponsorlu reklam vermek ve influencerler ile çalışmak marka değerini arttırır. Aynı zamanda ürününüzün günlük hayatındaki işlevi ya da kolaylığı ile ilgili bir reklam çalışması yapmak ön plana çıkma sürecinizi hızlandırır.

Marka Değerini Arttırmak ile İlgili Merak Edilenler

Marka değerini arttırmak konusuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız aşağıdaki sorulara göz atın:

Marka değeri nedir?

Marka değeri bir şirket veya firmanın finansal değerini ifade eder ve satış ya da yeni bir ortaklık söz konusu olduğunda marka değeri incelenir. Aynı zamanda reklam, ürün başarısı ölçümü için de marka değeri araştırılır.

Marka değeri nasıl hesaplanır?

Marka değeri hesaplamak için denetim şirketlerine başvurmak veya bu yönde başarısını kanıtlayan uluslararası kuruluşlarla çalışmak gerekir. Bağımsız şirketler, marka değerini araştırarak rapor hazırlar.

Marka değeri nasıl oluşur?

Marka değeri, bir markanın pazardaki konumu, yıllık cirosu, müşteri güveni, gelir vb. birçok faktöre göre oluşur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu