Dijital PazarlamaSEO

Küçük Şirketler için SEO Kılavuzu & SEO Sözlüğü

Yeni başlayanlar için detaylı SEO kılavuzu & SEO Sözlüğü. Bu makalemizde çoğu terimlere hakim olacaksınız.

Küçük Şirketler için SEO Kılavuzu & SEO Sözlüğü

Küçük bir işletmeniz var ve Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ile ilgili sorunlarınız mı var? Burada SEO ile ilgili tüm önemli terimlerin bir özetini bulacaksınız. Bu listeyle SEO’u daha iyi anlayacak ve bilginizi genişletmeyi genişletebileceksiniz.
Siteniz zaten doğru anahtar kelimelerle en üst sırada yer alıyor mu? Öyleyse Tebrikler! Arama Motoru Optimizasyonu hakkında bilginizi doğru uyguluyorsunuz demektir. SEO yapmak için sihirbaz olmanıza gerek yok! Sürekli yeni teknolojiye ayak uyduran ve gelişen ve ayarlamalardan dolayı, bu konu her geçen gün daha da karmaşık bir hale geliyor. Böylece tüm SEO terminolojileri ile mücadele etmeniz normaldir.

En yaygın ve en önemli SEO terimleriyle Sözlüğü::

Yazı İçeriği

A

Above the fold: Bir web sitesinin ekranda kaydırma yapmadan görünen bölümünü belirtir. Görünür alan, ziyaretçinin kullandığı cihazlarda değişebilir.

Algoritma: Genellikle “Algo” olarak anılır. Bir dizi işlevi yerine getirmek için matematiksel bir işlem veya formüldür. Örneğin, bir algoritma, arama motoru dizisindeki hangi sayfanın belirli bir arama sorgusu için en iyi eşleşme olduğunu belirler.

Alt Öznitelik: Bu, bir sayfanın köprü metni işaretleme dili (HTML) veya genişletilebilir Köprü Metni İşaretleme Dili’nde (XHTML) kodlanmış alternatif metindir. Bir tarayıcı görüntüyü veya öğeyı oluşturmuyorsa, bu alternatif metin görüntülenecektir.

Analytics: Verilerin veya istatistiklerin sistematik bir analizi, aşağıdakiler gibi değerli bilgiler sağlar: Örneğin, bir web sitesine gelen ziyaretçi sayısı. Ayrıca, kullanıcının nereden geldiğini, neresinde ve ne zaman sayfayı terk ettiğini öğrenebilirsiniz.

Anchor Text (Çapa Metin): Bir metin içinde gördüğünüz bağlantının tıklanabilir kısmıdır. Çoğu durumda, bağlantı metni bir anahtar kelime ifadesidir, ancak basit bir URL de olabilir.
Hemen Çıkma Oranı: Bu, web sitesiyle etkileşime girmeden ayrılan ziyaretçilerin yüzdesidir.


B

B2B: Business to Business(İşletmeden işletmeye), bir şirketin müşterileri farklı şirketler olduğunda.

B2C: Business to Consumer(İşletmeden tüketiciye), bir şirketin müşterileri son kullanıcı olduğunda.

Backlink: Bir web sitesinden başka bir web sitesine olan bağlantı.

Blackhat: Sıklıkla “SEO” kelimesi ile anılan “Blackhat”, arama motorlarını, bir web sitesini gerçekte olduğundan daha değerli olarak görüntülemeye zorlamak için, özel olarak tasarlanmış uygulamalara atıfta bulunur: neredeyse her zaman web yöneticisi arama motoru kurallarını ihlal ederek.

Bot: Önceden programlanmış girdilerden sonra belirli görevleri gerçekleştiren bir yazılım. Tarayıcıları, sohbet botlarını veya kötü botları içerebilir.

Breadcrumb: Bir web sitesinin hiyerarşisinde bir sayfanın bulunduğu metinsel bir “harita” ’dır. Breadcrumbs kullanıcılara yardımcı olabilecek tıklanabilir bağlantılardır. Örneğin: Ana Sayfa > Hakkımızda > Ekibimiz.

Browser (Tarayıcı): HTML dosyalarını görüntüleyen bir grafik kullanıcı arayüzü anlamına gelir.


C

Cache: Bir kullanıcının web’deki içeriğe daha kolay erişmesini sağlamak için bu içeriği depolanmasıdır. Caching genellikle hem sunucularda hem de tarayıcılarda gerçekleşir.

Call to Action (CTA) (Harekete geçirici mesaj): kullanıcının belirli bir eylemi gerçekleştirmesini isteyen pazarlama mesajının parçasıdır.

Canonical: Bir içeriğin orijinal veya tercih edilen sürümünü görüntüleyen bir HTML öğesidir. Yinelenen içeriği önlemek için kullanılır.

CTR (TO): Tıklama oranı anlamına gelir. Örneğin: yüzde kaçının bir reklama, arama sonucuna veya köprüye tıklandığını gösterir. TO, gösterimleri ve tıklama sayısını karşılaştırır.

Conversion (Dönüşüm): Bir potansiyel müşterinin “dönüşümü”, yani bir kullanıcının eylemler yoluyla bir potansiyel müşteriye başarılı bir şekilde dönüşmesini ifade eder. Örneğin, başarılı bir işlem, indirme veya abonelik “dönüşüm” olabilir.

Correlation (Korelasyon): Bu, iki veya daha fazla koşul arasındaki belirgin ilişkiyi (Korelasyon) ifade eder. İlişki, birbirine bağlı olabilir veya olmayabilir. Mesela: “Dışarıya çıktığımda, aç olduğumu fark ettim.” Açlık kapıya gitmesinden dolayı kaynaklanmadı.

Crawl (Taramalar): Tarayıcılar veya örümcekler olarak da bilinen Web botları, bir sayfadan diğerine bağlantıları izleyerek İnternet’te sistematik olarak arama yapar. Aynı zamanda, World Wide Web olmadan olmayacak olan bağlantıyı da belirler.

CSS: Tarayıcınıza bir sayfanın yazı tipi, boyut ve renk açısından nasıl görüntüleneceğini anlatan bir dosya biçiminde bir basamaklı stil sayfası anlamına gelir. CSS ayrıca diğer HTML öğelerinin boyutunu, aralığını ve konumunu da belirtir.


D

Duplicate Content(Yinelenen İçerik): Bir sayfadaki içerik bloklarını ifade eder. Aynı veya çok benzer olan ve başka bir sayfada veya alanda bulunan içeriklere duplicate content denir.

Deep Link (Derin Bağlantı): Bu, bir web sitesinin ana sayfasından başka bir sayfaya giden bağlantıyı belirtir.
Dikey Arama: Belirli bir alandaki sonuçları gösteren özel bir arama türünü belirtir. Özel arama motorları da diyebilirsiniz.

Disavow (Reddetme): Bazen bir web sitesi, düşük kaliteli veya şüpheli karakterlerden başka bir web sitesinden gelen bağlantılar alabilir. Web sitesi sahibi bu bağlantıları istemiyorsa ve bunları kaldıramazsa, reddetme dosyası gönderme seçeneğine sahiptir. Bu, düşük kaliteli bağlantıları reddetme isteğiyle listeler. Bu temel olarak, “Bu bağlantının/ alanın göz ardı edilmesini tercih ediyoruz.”

Domain: Her web sitesinin kendi URL’sinin bir parçası olan kendi domaini vardır. Bu sayfanın URL’sinde, domain adı 112dijital’dir.

Durum Kodu: Web sunucusunun bir tarayıcıdan gelen bir çağrıya yanıt olarak verdiği sayısal yanıtlar. Diğer her sayısal kod farklı bir anlam ifade eder.


F

Frames (Çerçeveler): iki veya daha fazla belge bağımsız olarak yüklenir ve bir çerçeve içinde aynı ekranda görüntülenir. Bu nedenle, çerçeveler kullanmanız tavsiye edilmez, çünkü arama motoru tarayıcıları bu konuda gezinirken sorun yaşarlar.


H

Harici Bağlantı: Bu, bir sayfadan başka bir alandaki bir sayfaya giden bir bağlantıdır.

Head (Başlık): Bir belgenin başı, belgenin başlığı, meta veriler, komut dosyaları, stiller ve daha fazlası gibi öğeler içerir. Bir sayfanın başlık alanı metin içeriğine sahip değil.

Headline (Başlık): HTML’de, içeriğin içeriğini görüntülemek ve bunu hiyerarşi tarafından anlaşılabilir kılmak için başlıklar (H1 ile H6 arasında) kullanır. Genellikle bir sayfada başlıkları veya metinleri vurgulamak için kullanılırlar. H1 etiketi en büyük piksel boyotuna sahiptir.

Hreflang: Arama motorlarına, sayfanın içeriğinin amaçlandığı dil ve coğrafi bölgeyi tanımlayan bir HTML özelliği anlamına gelir.

.htaccess: Sunucunun davranışını belirli durumlarda kontrol etmek için komutlar içeren bir web sunucusu yapılandırma dosyasıdır. .htaccess Apache sunucuları ve diğer NCSA (Süper Bilgisayar Uygulamaları Ulusal Merkezi) uyumlu sunucular tarafından kullanılır.

HTML: HTML web’in kalbidir ve tarayıcının göstermesi gereken içeriği tanımlar.

HTTP: Hiper metin aktarım protokolü. Bu, World Wide Web’de kullanılan protokoldür ve mesajların nasıl biçimlendirildiğini ve iletildiğini tanımlar. Ek olarak, bu protokol farklı komutlarda sunucu ve tarayıcının davranışını kontrol eder.

Hyperlink (bağlantı): Web üzerindeki bir nokta ile bir diğeri arasındaki bir Hiper metindeki, çapraz referanstır. Köprüyü tıkladığınızda kullanıcıyı hedef noktasına götürür.


İ

İndex (Dizin): Arama motorlarının taradığı ve dizine eklediği sayfaların konumu. Dizine eklenmesiyle tarayıcı, SERP’lerde yayınlanmasını sağlar.

İnformation Retrieval (Bilgi alma): Bilgi alımı olarak da adlandırılır. Bu, arama motorunun indeksinde bilginin araştırıldığı ve çıkarıldığı sistematik süreçtir.

İnternal Link (Dâhili Bağlantı): Site içi bağlantılardır. Bir internet sitesinin, kendi içerisinde başka sayfalara vermiş olduğu link bağlantılarıdır.

İP Adresi: İnternet protokolü adresi. Bir cihazı tanımlayan ve internet üzerinde bir adres noktası işlevi gören benzersiz virgülle ayrılmış sayılar dizisi.


J

JS(Java Script):  Web sayfalarını geliştirmek ve daha etkileşimli hale getirmek için web geliştirme programlamasına kullanılan metin tabanlı bir programlama dili.


K

Keywords (Anahtar Kelimeler): Web sitenizin içeriğinde görünen anahtar kelimelerdir. Aynı zamanda, kullanıcı bu kelimeleri bir arama sorgusunda kullanır. Arama motorlarının geliştirilmesi, bir belgede tam terimlerle arama sorgusu eşleşmesi, bağlamsal olarak alakalı terimlere eş anlamlı olarak geliştirilmiştir.

KPİ: Performans göstergesi. Bu, bir ticari işlemin etkinliğini gösteren ölçülebilir bir değerdir. KPİ brüt kar marjı, nakit akışı, Pazar payı, stok devir hızı ve daha fazlası gibi faktörleri içerebilir.

Karşlıklı Bağlantılar: İki farklı web sitesindeki iki sayfa, birbiriyle bilerek bağlantı kurar. Bağlantıları yalnızca bir web sayfasının sıralaması etkilemek amacıyla yerleştirirseniz, çok sayıda karşılıklı bağlantılar, manipülatör bağlantı şemaları olarak görülebilir. Sitenize zarar verebilir.


L

Linkbait: Bir kişinin, gelen birçok bağlantı alma niyetiyle oluşturduğu bir metin. Amaç geri dönüşlerin sayısını artırmaktır.

Link Profile (Bağlantı Profili): Bir web sayfasındaki tüm gelen bağlantıların bu toplu temsili, sayfanın değerinin arama motorlarına olan görüntüsünü sunar. Bir bağlantı profili, diğer web sitelerinin kendi web sitelerini nasıl algıladığını gösterir.

Log File: aynı zamanda bir günlük dosyası olarak da adlandırılır, web sunucusunun etkinliklerini kaydeden bir dosyadır.


M

Manuel Cezalandırma: Bir insani incelemede Google çalışanının, bir sitenin arama motorunun web yöneticisi yönergelerini ihlal ettiğini bulmasıdır. Bunun sonucu manuel bir ceza olabilir. Bu sıralama üzerinde olumsuz bir etki sağlar. Bu gibi manuel cezalar tek bir sayfayı veya tüm alanı etkileyebilir.

Meta Veri: Bu, tarayıcının her zaman göstermediği bir kayıttır. Aynı zamanda, meta veriler arama motorlarına sayfadaki diğer veriler hakkında bilgi sağlar.


N

Nofollow: Bazen şüpheli kalitede olan bir sayfa linklenmesi gerekir. Bir hipermetin bağlantısına bir Nofollow özniteliği eklemek, arama motorlarına açılış sayfası için kefil olmadığınızı belirtir.

Noindex: Bu meta etiketi bir belgenin başına eklenir. Bu meta etiketi arama motorlarına, hangi sayfanın arama motoru arama sonuçları sayfasında (SERP) görünmemesi gerektiğini söyler.


O

Organik : Ücretli reklam olmayan arama sonuçları anlamına gelir.

Outbound: Link: Dışarı çıkan bağlantılardır. Aynı web sitesinde bulunmayan bir sayfaya işaret eden bir web sayfasındaki bağlantı.


P

PageRank: Bir sayfanın genel kalitesini belirlemek için yapılan bir hesaplamadır. PageRank’i etkileyen birçok faktör vardır.

Panda: Google’ın Şubat 2011’de uygulamaya koyduğu yeni bir arama algoritmasıydı. Algoritmanın çıkma amacı zayıf içeriklere sahip olan web sayfaların, google arama sayfasında üst sıralarda yer almasını engellemektedir.

Penguen: Nisan 2012’de başlatılan algoritma, gelen bağlantıların kalitesine odaklanıyor.

PBN: Paravan Bloglar, birbirine bağlı, aynı kişi tarafından sahip olunan sitelerdir. Bazı PBN’ler, Google’ı içerik olarak kullandıkları için ve SERP’leri etkileyecek bağlantıları barındırdıklarından dolayı manipülatif olarak düşünülmektedir. Fakat yönetim süreci iyi yapıldığı sürece son derece etkili bir tekniktir.


R

RankBain: Ekim 2015’te Google tarafından onaylanan bu algoritma, arama motorunun daha önce hiç görmediği arama sorgularını inceleyen ve bunları bilinen sorgulara bağlama girişiminde bulunan bir makine öğrenme algoritmasıdır.

Redirects (Yönlendirmeler) : Bu, bir köprünün bir URL’yi başka bir URL’ye yönlendirdiği bir tekniktir. En yaygın yönlendirmeler 301 (kalıcı) ve 302 (geçici) dır. Başka tür yönlendirmeler de vardır, ancak bunlar nadiren kullanılır.

Durum Kodları:
301: URL kalıcı olarak yönlendiriyor. Arama sonuçlarında listelenen bir web sayfasının URL’sini değiştirmek isterseniz, 301 yönlendirmesini kullanın.
302: Geçici yönlendirme olarak bilinir.
403: Yasaktır. İstek geçerli olmasına rağmen sunucu işlemi reddeder.
404: Bulunamadı. Sayfa / Kaynak bulunamadı.
503: Bir sunucu bakım çalışmaları nedeniyle veya çok fazla istek nedeniyle mevcut değildir, genellikle geçici bir durumdur.

Responsive (Duyarlı): Web sitesi tasarımı yönetimini açıklar. Tasarım öğeleri, sayfayı görüntüleyen aygıtın görünümüne uyarlanır. Böylece bir web sitesine bir masaüstü, tablet veya akıllı telefondan kolayca erişebilir ve okuyabilirsiniz.


S

Search Console: Daha önce Google Web Yöneticisi Araçları olarak adlandırılan, dizin oluşturma durumunu incelemenize ve bir web sitesinin görünürlüğünü optimize etmenize olanak tanıyan bir Google hizmetidir.

SERP: Arama Motoru sonuç sayfaları. Burada, arama motorunun arama sorgusuna yanıt olarak verdiği, web sitelerin arama motoru sıralamasını görebilirsiniz.
Sunucu günlükleri: Sunucunun gerçekleştirdiği tüm eylemlerin, bir veya daha fazla otomatik olarak oluşturulan günlükleridir. Bu meydana gelen bir sorunu belirlemede yardımcı olur.

Server Side includes : SSİ olarak da bilinir ve sunucu tarafı entegrasyonu anlamına gelir. Web sunucusunun, belgeyi alıcıya vermeden önce çalıştırdığı, komut dosyalarını yerleştirmenin bir yolu.

Site Bağlantıları: Çok sayıda dâhili bağlantının mevcut olduğu SERP’lerdeki bazı arama sonuçlarında görünür. Arama sonuç sayfasında kullanıcıların doğrudan ilgilendikleri web sitesinin bir bölümüne gitmesini kolaylaştırır.

Site Haritası: Kullanıcıların siteyi dolaşmasına ve sitenin içeriği hakkında arama motorlarını bilgilendirmelerine yardımcı olmak için genellikle HTML’de oluşturulan bir web sitesi içeriğinin hiyerarşik modeli.

Sitewide: Bu, sitenin her sayfasında kullanılan bağlantı ve gezinme yapısını ifade eder, örneğin: Kenar çubuğunda veya altbilgide.
SSL: Güvenli Yuva Katmanı (Secure Sockets Layer) için kısaltma. Bu, istemci (tarayıcı veya e-posta istemcisi) ile sunucu arasında şifrelenmiş bir boru hattı oluşturmak için standart bir teknolojidir.

Subdomain: Birincil alanın parçası olan bir İnternet alanıdır. Örneğin, https://blog.112dijital.com/ URL’sindeki “Blog”, 112dijital.com birincil etki alanının bir alt (İnternet) alanı olur.


Ş

Şema: Bu, nesneleri sınıflandıran ve aralarındaki ilişkileri gösteren belirli ontolojilere sahip semantik bir işarettir.


T

Taksonomi: Bu, bir sınıflandırma sistemine atıfta bulunur ve genellikle bir e-ticaret sitesinde olduğu için özellikle yönlü gezinti için önemlidir.
Title-Tag (Başlık etiketi): Bir web sayfasının başlığını oluşturan ve kullanıcılara ve arama motorlarına genel olarak sayfa hakkında bilgi veren HTML. Bir web sitesinin sekmesinde görünür ve arama motorları bunu organik sonuçlarda gösterir.
TLD: Üst Düzey alan adı. Bu, TLD altındaki tüm alanların genel sınıflandırmasıdır. Örneğin, .de, .com, .net ve .edu’nun tümü TDL’lerdir.


U

UGC: (User-generated content) Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik. Web sitesi sahibi veya web yöneticisi tarafından oluşturulan değil, Kullanıcılar tarafından oluşturulan içerik. Forumlar ve blog yorumları, kullanıcı tarafından oluşturulan içerik biçimidir.

Unique Visitors (Benzersiz Ziyaretçiler): Bunlar belirli bir süre boyunca bir web sitesini ziyaret etmiş olan kişilerdir.
URL: Tekdüzen kaynak konum Belirleyici, tekdüzen kaynak işaretçisi. Bazen web adresi denir. Bu web sitesinin ana sayfası için URL https://112dijital.com dır, ancak, bu gerçek adres değildir.

User-Agent (Kullanıcı Aracısı): İnternet’teki her kullanıcının kendi kullanıcı aracısı, tarayıcısı, istemcisi, hatta okuyucular ve medya oynatıcıları vardır. Kullanıcı aracı, kullanıcıyı kendi kullanıcı aracısı aracılığıyla, kullanıcıya tanıtan sunucuya tanımlar.


V

Varlık: Varlıklar birbirinden bağımsız olarak var olan benzersiz şeylerdir. Örneğin, insanlar, yerler veya şeyler, böylece bir şirket bir ülke veya bir gezegenin yanı sıra bir varlık olabilir. SEO açısından bu “yapısal veri” biçimindeki bilgi birimleri kadar anlamına gelir.

Vlog: Video formunda bir blog.


W

Web Yöneticisi Yönergeleri: Web yöneticileri için Yönergeler. Bu kurallar, arama motoru operatörlerini yayınlar ve arama motorunun kabul edebileceği davranışları ve uygulamaları açıklar. Bu yönergelere uyulmaması, sıralama kaybına veya cezai önlemelere yol açabilir.

White hat: Genel olarak, bunların, arama motorunun web yöneticileri için yayınlanmış yönergelere göre kabul ettiği tüm uygulamaların olduğu varsayılmaktadır.

Widget: Kullanıcıların bilgileri göstermesini veya görüntülemesini isteyen bir grafik kullanıcı arabiriminin öğesi. Genellikle bir web sitesine bir reklam veya etkileşimli deneyim olarak yerleştirilebilecek bağımsız bir unsurdur.


X

XHTML: Genişletişmiş hipermetin işaretleme dili. HTML 4.0’ı, XML sözdizimine dönüştüren bir dil.

XML: Genişletilmiş işaretleme dili. Bu biçimlendirme dili HTML dışında bir sözdizimi kullanır ve HTML ile mevcut kelime dağarcığını genişletir.


Bunlar, SEO hakkında bilmeniz gereken terimlerdir. Bu listemiz SEO ile ilgili sorularınızı yanıtlayacaktır. Yakın zamanda bu listedeki terimler için detaylı makalelerimiz de eklenecektir bizi takipte kalın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu