E-Ticaret
Trend

E-İhracat Nedir & Nasıl Yapılır?

Ülkemiz ekonomisinin geldiği son durumda epeyce yaygın bir terim haline gelen E-İhracat, günümüzde pek çok ülke tarafından da popüler hale gelmeye başladı. Artık online alışveriş, kullanıcılar tarafından oldukça güvenli ve hızlı bir şekilde yapılabildiği için farklı ülkelerden daha uygun ürünler alınabilmesiyle birlikte E-İhracat’ın da önü açılmıştır. Amazon’un Türkiye’ye giriş yapması ve Aliexpress kullanımının da ülkemizde artması sadece çok büyük firmalar için değil herkes için E-İhracat yolunu açık hale getirmiştir. Yazımızda E-İhracat hakkında bilmeniz gerekenleri anlatacağız.

E-İhracat Nedir?

E-İhracat, kısaca bir ülkeden başka bir ülkeye yapılan ticarettir. Yani dış ticaret. Daha önceleri yalnızca B2B modeli ile sadece klasik ihracat olarak işlerken günümüzde B2C modeliyle E-İhracat yapılması mümkündür. Ülkemizde E-İhracat için birçok çözüm ortağı firma bulunmaktadır. Aynı zamanda E-Ticaret yazılımı firmaları da E-İhracat’ın önünü açacak çalışmalarda bulunmaktadır.

E-İhracat Nasıl Yapılır?

Satış yapacağınız ürünü tanımak, onu iyi pazarlayabilmek, lojistik kurgusunu belirlemek, E-İhracat yapacağınız ülkelerdeki iş ortaklarınız ile sürekli iletişim halinde olmak gibi kısa maddeler ile de açıklayabiliriz aslında nasıl E-İhracat yapılabileceğini. Fakat işler göründüğü kadar kolay olmayabilir. Uluslararası pazar yerleri üzerinden de E-İhracat yapabilirsiniz, kendi siteniz üzerinden de. Eğer uluslararası pazar yerlerini kullanacaksınız örneğin Amazon gibi bir pazar yeri için öncelikle siteye üye olup tüm kurallarını iyice okumanızı öneriyoruz. Talimatları doğru uyguladığınız taktirde herhangi bir problem yaşamadan yurtdışına satışı gerçekleştirebilirsiniz. Kendi siteniz üzerinden E-İhracat yapmak istiyorsanız öncelikle web sitenizin dilini ve yurtdışı ödeme seçenekleri entegrasyonunu düzgün bir şekilde yapılandırmalısınız. Bunun için E-Ticaret yazılım firmanız ile görüşerek çözüm üretebilirsiniz. DHL gibi yurtdışı kargo firmalarıyla da anlaşmalar yaparak lojistik çözümleri sağlayabilirsiniz.

Adım Adım E-İhracat:  

E-ihracatın adımları sipariş ile başlayıp teslimat ile bitiyor. E-ticaretten farklı olan bölümler ise aralarda bulunuyor. Yani gümrük ve yurtdışı dağıtım adımları e-ticaretten farklı olan kısımlar oluyor. Bu kısımlar için uzman kişilerle çalışmanız büyük önem arz etmektedir.

E-İhracat Yapılabilecek Platformlar

E-ihracatınızı kendi sitenizden yapabildiğiniz gibi uluslararası pazaryerlerini kullanarak da yapabilirsiniz. Bunlar, Ebay, Etsy, Amazon, Aliexpress, Walmart veya başka pazaryerleri olabilir. Bu sitelerin üyelik şartlarını dikkatlice inceleyerek satışa başladığınız taktirde herhangi bir problem yaşamadan e-ihracat yapabilirsiniz.

Devlet Teşviği ile E-İhracat

Devletimiz son ekonomik olayların ardından e-ihracata oldukça önem vermektedir. Bu sebeple e-ihracatta devlet teşviği bulunmaktadır. Mikro ihracat yapan kobiler için ayrı, büyük ihracat yapacak olanlar için ayrı KOSGEB ve devlet teşvikleri bulunmaktadır.

Hangi Sektörler E-İhracatta Başarılı Olabilir?

Üretiminin ülkemizde yapıldığı, düşük maliyet ve yüksek kar marjı ile satılabilecek ürünlere sahipseniz, hangi sektörde olursanız olun pazarda pay sahibi olabilirsiniz. Özellikle tekstil sektöründe ülkemizin bu açıdan daha avantajlı olduğunu biliyoruz.

Mikro İhracat Nedir?

Mikro ihracat belli bir limitin altında yapılan e-ihracat için söylenen bir terimdir. Mikro ihracatçı olmanız için yurtdışına 150 kg’dan az ve KDV hariç tutarı 7500 eurodan az ürünlerin satışını yapmalısınız.

1- ETGB Düzenleme Yetkisi Olan Firmalar ile Çalışın

ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) düzenleme yetkisi olan PTT, DHL, TNT, UPS gibi kargo firmalarıyla çalışarak ihracat prosedürlerini azaltabilirsiniz.

2- Uzmanlardan Destek Alın

Gerek devlet teşviği sırasında ticaret uzmanlarından gerek ise bu işin danışmanlığı yapan firmalardan mutlaka destek alın.

3-Pazarınızı ve Rakiplerinizi Analiz Edin

Satış yapacağınız pazarı çok iyi analiz etmelisiniz bunun için analist uzmanlar ile çalışabilir ya da kendi gözlemleriniz ile yola çıkabilirsiniz. Gözlemleme yaparken pazardaki kar, zarar, fayda ve tehdit unsurlarını bilmeniz satışlarınızı doğrudan etkileyecek stratejiler üretmenizi sağlayacaktır.

4-Sosyal Medyanın Güçlü Olduğunu Unutmayın

Sosyal medya hem ülkemizde hem de dünya çapında önemli bir güçtür. Sosyal medya hesabı kuvvetli olan bir sitenin güven algısı yeni müşterilerde çok daha kolay oturur. Güncel paylaşımlar, çekilişler ile sosyal medya hesaplarınızı kuvvetli hale getirin.

5-Çok Kanallı Pazarlama Stratejilerini Uygulayın

Tek bir kanaldan örneğin Google Ads üzerinden pazarlama stratejisi belirlemek doğru değildir. Çok kanallı pazarlama stratejileri uygulayarak her reklam mecrasında doğrudan veya dolaylı yoldan bulunmaya çalışın. Rakiplerinizin güçsüz olduğu kanallarda doğru strateji ile önlerine geçmeniz onların güçlü olduğu kanallarda da müşterileri ele geçirmeniz anlamına gelecektir.

6-Hedef Kitlenizi Daha İyi Belirleyin

E-İhracat yapıyorsanız ülkemizdeki insanlardan çok daha farklı insanlara hitap ediyorsunuz demektir. Ülkemizdeki e-ticaret hedef kitleniz ile e-ihracat hedef kitleniz aynı olmayabilir. Doğru iletişim yolları seçmeniz, sadece düz çevirilerle ilerlememeniz gerekmektedir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Ozellikle amazonda yapabilecegimiz e-ticaret hakkinda detayli bilgi verir misiniz?

    1. Bloğumuzu Takipte Kalın Yakın Zamanda Paylaşılacaktır. İyi Günler 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu