E-Ticaret

E-Ticaratte En Çok Yaşanan Sorunlar

E-Ticarette yani online alışveriş sektöründe her zaman işler yolunda gitmeyebilir bazı zamanlarda istenmeyen durumlar yaşanabilir. Tüketicilerin online alışverişlerde en çok karşılaştığı sorunlara bu yazımızda yer veriyoruz. Bağımsız araştırma şirketleri tarafından yapılan anketlerin sonucunu sizlere paylaşarak yazımızda bu sorunları aşmanız için yapmanız gerekenleri anlatacağız.

Tabloda da görüldüğü üzere yavaş teslimat ve hasarlı ürün teslimi başı çekmekte. Web sitelerindeki teknik arızalar, garanti ve iade problemleri de azımsanamayacak kadar önemli sorunlar teşkil etmektedir. Bu problemlerin çoğu e-ticaret sitesinde görülebilecek durumlardır. Hiç bir marka kusursuz değildir. Şikayetvar.com sitesine girip birkaç büyük marka yazın ve onlarca hatta yüzlerce tüketicinin yorumlarını okuyun. Ne demek istediğimizi anlayacaksınız.

Yavaş Teslimat

Tüketicilerin en çok şikayet ettiği konulardan başı çeken yavaş veya gecikmeli teslimat problemleri aslında anlaşmalı olunan kargo şirketleriyle alakalı olabilir. Aynı zamanda markanın ürünü kargoya teslim etme süreciyle de alakalıdır.

Eğer E-Ticarette başarılı olmak istiyorsanız ilk olarak kargoya teslim sürecini hızlandırmalısınız. Bunu yapabilmek için yeterli elemana sahip olup olmadığınız kontrol edin. Her gün, gün bitiminde tüm siparişlerin kargo şirketine teslim edilebilmesi için paketleme bölümü çalışanlarının düzenini çok iyi sağlamanız gerekmektedir. Barkodlama sistemi ile çalışarak ürünün depodan paketlemeye geçişini hızlandırabilirsiniz.

İkincil olarak çalıştığınız kargo şirketleri bazı bölgelere teslimat konusunda gecikmeler yaşatabilir. Bu sebeple hangi firmanın, hangi bölgeye daha hızlı teslimat yaptığını analiz etmeniz gerekmektedir.

Yanlış ya da Hasarlı Ürün Teslimi

Yanlış ya da hasarlı ürün teslimatı konusu da yavaş teslimat gibi iki faktörden dolayı olabilir. Birincisi paketleme bölümünde çalışan elemanların hatası, ikincisi kargo şirketinin dikkatsizliği.

Eğer böyle bir problemden dolayı şikayet alıyorsanız bu konuda da önerilerimiz öncelikle firma içerisindeki sistemin kontrol edilmesinin ardından kargo şirketlerinin doğru seçimi olacaktır.

Web Sitesindeki Teknik Arıza

Türkiye’de e-ticaret altyapısı olarak birçok hazır yazılım sistemleri kullanılmaktadır. Bu sebeple teknik arızalar oluşması muhtemeldir. E-ticaret sitelerinde yaşanan teknik arızalar genellikle sepete eklenen ürün kaybolması ya da sepet adımlarında gerçekleşmektedir. Sitenizde teknik arıza olup olmadığını kontrol etmenin en kolay yolu tüketici gibi davranarak sitede gezinmektir ve tüm sepet adımlarını her gün düzenli olarak kontrol etmektir. Bunun haricinde kategorilerde yanlış ürünler bulunması ya da ürün açıklamalarının hatalı olması gibi durumların kontrolü için bir kategori yöneticisi ve anlık müdahaleler için yazılım bilgisi olan birisinin çalıştırılması gerekebilir.

Şikayet ya da İadedeki Zorluklar

Birçok online alışveriş sitesi müşteri temsilcisi şikayetlere tam yardımcı olmak manasıyla çalışmayabilir. Yani herhangi bir ürün şikayeti ya da iade talebinde tüketiciye yardımcı olunmadığı taktirde, tüketiciler şikayetvar.com gibi sitelerde şikayetlerini dile getirerek markanızı zedeleyebilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için iade şartlarını sitenizde net bir şekilde belirtmeniz aynı zamanda müşteri temsilcinize bu gibi durumlar için gerekli bilgileri tam olarak vermeniz gereklidir.

Garanti Koşulları ya da Haklara Ulaşma Zorluğu

Ürün şikayeti, iade talepleri gibi durumların yanı sıra aynı zamanda garanti koşulları da tüketicilerin sorun yaşadığı bir durum olarak dile getirilmiştir. Kullanıcılar ürünün hangi durumlarda garanti kapsamına gireceğini net bir şekilde bilmek ister ve ürünü garantiye gönderdiğinde “kullanıcı hatası” sebebiyle garanti kapsamına girmeyeceğini öğrendiklerinde şaşırabilirler. Bazen bunun bir suistimal olduğunu düşünebilir ve markanız hakkında kötü yorumlar yapabilirler. Bu sebeple garanti koşullarının sitenizde açık ve net bir şekilde belirtilmesi çok önemlidir.

Dolandırıcılık

İnternet alışverişi yapan tüketicilerin belirli bir kısmı dolandırıcılık olayları ile karşı karşıya geldiği için online alışverişi güvenli olarak bulmamaktadır. Yeni bir marka iseniz müşteriye güvenilir bir marka olduğunuzu gösterecek adımlar atın. Örneğin sosyal medyada “sizden gelenler” paylaşımları ve “müşteri yorumları” bu konuda size büyük yardımcı olacaktır.

Beklenmeyen İşlem ve Teslimat Masrafları

İnternet alışverişlerinde bazı durumlarda beklenmeyen işlemler yapılabilir. “3D Güvenlik Sistemi” ile hem alışveriş güvenliğinizi sağlayabilir hem de beklenmeyen bir ödeme işleminin önüne geçebilirsiniz.

Beklenmeyen bir teslimat masrafı olarak örneğin satacağınız üründe ücretsiz kargo avantajı sunduktan sonra tüketiciye kargo masrafı yansıtılması durumunu ele alabiliriz. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için kargo anlaşmalarınızı gözden geçirmek ve kampanyalarınızı bu yönde planlamak olmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu