E-Ticaret

Alışveriş Kontrol Listesi: Mobil, Masaüstü, İçerik ve SEO

Sürekli değişen kullanıcı davranışları ve daha kişiselleştirilmiş veya daha anlamlı deneyim beklentilerinin oluşması perakendecilerle pazarlamacıları artık fazlasıyla zorlamaktadır. Arama motorlarındaki rekabet hala çok sert bir biçimde sürmektedir. Bugünün kazananı yarınının kazananı olma şansına sahip değildir. Üstelik tüm tıklamaları toplayanın dönüşüm konusunda en avantajlı olup olmayacağını kimse bilmemektedir.

Perakendecilerin yarısından fazlası yaklaşık olarak %40 oranından fazla hemen çıkma oranına sahiptir. Site hızında yaşanabilecek bir saniyelik artış bile mobil hemen çıkma oranını %50 oranında etkilemektedir. Bugünün müşterilerinde bekleme alışkanlığı en düşük seviyededir. Onları bekleten markalardan hiçbir şekilde hoşlanmamaktadırlar.

Tatil zamanları veya özel bayramların olduğu dönemler daha kişiselleştirilmiş, daha akıllıca içerikler sunarak kullanıcı deneyimini yükseltmenin en uygun zamanlarıdır. Özel tekliflerin her tarafta dolaştığı bu gibi dönemlerde müşterileri memnun edebilmek için aramayı ön plana çıkartmak aynı zamanda onların markanızla olan etkileşimlerini yükseltecektir.

Aşağıdaki ipuçlarından yararlanarak sezonluk tatil dönemlerine hazır hale gelebilirsiniz. Bununla birlikte mobil ve masaüstü ortamlarda içerik ve SEO çalışmalarınızı en uygun düzeye çıkartmayı başarabilirsiniz.

Akıllıca Tatil Alışverişi

Tatil dönemlerinde başlangıç gösteren alışveriş sezonu pazarlamacılara daha akıllıca davranarak içerik üretme konusunda çeşitli fırsatlar sunmaktadır. SEO ve içerik pazarlama disiplinlerinin bir araya getirildiği bu çalışmalarda temel hedef kullanıcıları memnun edebilecek içerikler olmalıdır. Akıllı içerik adı verilen bu içerikler kolayca keşfedilebilir, hedeflere uygun şekilde değiştirilebilir ve kullanıcılarla etkileşime izin veren tüm kanallardan paylaşılabilir olmalıdır.

Yeni yapılan araştırmalar alışveriş sezonlarında e-ticaret davranışlarının önemli ölçüde değiştiğini göstermektedir. Bugünlerde dönüşümlerde hızlı bir biçimde dalgalanmalar yaşanmaktadır. İlginç bir şekilde normal dönemlerde elde edilen dönüşüm oranları bu tür özel günlerde ve özel dönemlerde hızlıca artış göstermektedir.

Belirli alışveriş sezonlarında, “Kara Cuma” veya “Siber Pazartesi” gibi günlerde dönüşümler iki katına çıkmaktadır.

  • “Siber Pazartesi” dönüşüm oranları “Kara Cuma” dönüşüm oranlarından %10 daha fazladır.
  • Bu tür özel dönemlerde dönüşümlerin yaklaşık %67’si masaüstü cihazlardan gerçekleştirilmektedir. Masaüstü trafikten elde edilen dönüşüm oranları mobil ziyaretlerden çok daha fazladır.

Son kararı verebilmek adına tüketiciler ne aldıklarını, ne kadar ödeme yaptıklarını ve ne tür fırsatlardan faydalandıklarını görebilmek için büyük ekranları kullanmaya özen göstermektedirler.

Burada önemli olan verileri en iyi şekilde değerlendirmeye çalışmaktır. Alışveriş dönemlerinin erken safhalarında tüketiciler daha büyük alışverişler yapma eğilimindedirler. Bu alışverişlerden elde ettikleri indirim kuponlarını ve diğer özel kampanyaları ise diğer özel günlerde yapacakları alışverişlerde kullanmaktadırlar. Bu nedenle, ABD verileri için söylemek gerekirse Şükran Günü yapılan alışverişlerin boyutları, Kara Cuma ve Siber Pazartesi gibi günlerde yapılan dönüşümlerin oranları çok daha yüksek olmaktadır.

Bu nedenle, bu tür alışveriş sezonlarına giriş yaparken aşağıdaki nitelikleri karşılıyor olduğunuzdan emin olmalısınız:

  • Alışveriş süreci boyunca çeşitli noktalarından müşterilere dokunabilecek içerikler üretmeye çalışmalısınız.
  • Akıllı içerikler geliştirmeli ve indirimler ile özel teklifler konusunda hedef kitlenizin ilgisini içeriklerle çekmelisiniz.
  • Mobil yapılandırma konusunda her şeyin doğru olduğundan emin olmalısınız.
  • Kullanıcı deneyimi kapsamında harekete geçirici mesajlar, görseller, ikonlar ve butonlar kullanmaya özen göstermelisiniz.
  • Mobil analiz verilerini doğru bir biçimde okumak için onları masaüstü verilerden ayrı tutmaya çalışmalısınız.
  • Yüksek değere sahip anahtar kelimeler için sıralamanızı korumalı ve zamana yenik düşmeyen içerikler üretmelisiniz.
  • Oluşturduğunuz içeriklerin organik olarak bulunmanızı sağlaması adına SEO stratejinizi iki kez gözden geçirmelisiniz.

Masaüst, mobil ve tablet stratejilerinizi kontrol ederek bunları müşterinin satın alım yolculuğuna entegre etmelisiniz. Bu sayede gerçekleştirdiğiniz kampanyaların keşfedilebilir ve etkileşime açık olmasını sağlamak için yeni fırsatlar elde etmelisiniz.

Alışveriş Sezonu Boyunca Organik Varlığın Güçlendirilmesi

Schema biçimlendirmeleri site içi verilerin arama motorları tarafından daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilmektedir. Bununla birlikte Google’ın bir numaraları hedefi olan aramayı yapan kişilere en iyi cevabı sunabilme hedefiyle aynı doğrultuda ilerleyebilirsiniz. Schema, site içeriğinizi en uygun sorgulara yönelik en doğru ve en etkili bir biçimde sunmanız konusunda size yardımcı olacaktır.

Schema size arama motoru sonuç sayfasında ekstra görünürlük kazandırabilecektir. Genişletilmiş sonuçlar ve Google’ın hızlı cevaplar gibi ekstra özelliklerinden faydalanmak sitenizin görünürlüğünü artıracaktır. Kapsamlı içeriklerin içerisinde yer alabilecek değerlendirme ve ziyaretçiler tarafından yapılacak diğer etkileşimleri arama motoru sonuç sayfasında gösterebilmek arama yapanların ilgisini daha fazla çekecektir. Sonuç olarak arama motoru sonuç sayfasında ekstra görünürlük elde etmek için aşağıdaki niteliklere sahip olduğunuzdan emin olmalısınız:

  • Belirli sayfaları hızlı cevap özelliği için düzenlemeli ve uygun biçimlendirmeleri eklemelisiniz.
  • Mağazanızda yaptığınız etkinlikleri Google Etkinlikler arama sonuç sayfası özelliğinden yararlanarak ön plana çıkartmalısınız.
  • Biçimlendirilmiş verileri kullanarak işletmenizin isim, adres, telefon numarası, işletme türü ve çalışma saatleri gibi niteliklerini arama motoru sonuç sayfasından sunmalısınız.
  • Ürün sayfalarınızın doğru biçimde yapılandırılmış olduğundan emin olmalısınız. Bu fazlasıyla önemlidir çünkü tüketicilerin yaklaşık %61’i ürün hakkındaki yorumları okumakta ve daha sonradan satın alım kararı vermektedir. Alışveriş yapanların %63’ü bir ürün hakkında yorum varsa o ürünü satın almaya çalışmaktadır.
  • En önemli e-ticaret niteliklerini kullanmaya özen göstermelisiniz. Zengin arama motoru sonuç sayfası biçimlendirmeleri yoluyla stok durumu ve fiyat gibi bilgileri arama yapan kişilere sunmalısınız. Böylece sitenizi ziyaret edecek kişilerin hayal kırıklığı yaşama olasılığını düşürmüş olursunuz.
  • Schema konusunda sitenizde hata olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Google’ın Yapılandırılmış Veri Test Aracı bu konuda size fazlasıyla yardımcı olacak ve biçimlendirmelerin doğru biçimde uygulandığından emin olmanızı sağlayacaktır.

    SEO Stratejisini Güçlendirilip En Uygun Alışveriş Deneyiminin Sunulması

    Alışveriş sezonu gelip çattığında bütçenizde yer alan TBÖ ve SEO paylarında ciddi azalmalar yaşanır. Organik arama sonuçları B2B ve B2C sitelerine yapılan ziyaretlerin %51’ini kapsamaktadır. Bu nedenle TBÖ çalışmalarınızın tamamının SEO çalışmalarınızı destekleyeceğinden emin olmalısınız. Organik ziyaretçi hedefinde olmak için çaba gösterirken çeşitli promosyonlarla ön plana çıkartmak için sahip olacağınız dönüşüm fırsatlarını hesaba katmalısınız.

    Reklam eklentileri yayınlamak üzere olduğunuz reklamlara ekstra işlevsellik ve görünürlük kazandırabilirler. Bu eklentiler yardımıyla daha hedefli reklamlar yayınlamayı başarabilirsiniz. İdeal hedef kitleniz her nerede yer alıyorsa hiç kaynak tüketmeden onları hedeflemeye çalışmalısınız. Söz konusu durum site ziyaretleri olduğunda masaüstü, mobil ve tablet gibi cihazlarda etkili olabilecek özel promosyonlar üzerinde ekstra düşünmelisiniz.

    Bu bilgiler reklam çalışmalarınızı nasıl şekillendirmeniz gerektiğini size gösterecektir. Her önemli alışveriş sezonunda kendinize özgü en uygun stratejiyi devreye sokmak zorundasınız. Bununla birlikte TBÖ konusunda nasıl bir performans ortaya koyacağınızı enine boyuna düşünmeli ve her şeye hazırlıklı olmalısınız.

  • İçerik stratejisi veya öne çıkarılan ürünler ile hedefli kampanyaları bir araya getirerek dönüşümleri ve satışları yükseltmeye çalışmalısınız.
  • Organik arama çalışmalarınıza müşteri niyetini göz önünde bulundurarak yaklaşmalı ve sorgulara yönelik TBÖ harcamaları gerçekleştirerek müşteri davranışlarını gözlemlemek için çaba göstermelisiniz.
  • Alışveriş sezonu içerisinde özellikle alışveriş sezonundan sonraki satışları düşünerek hareket etmek iyi bir fikir olabilir. Özellikle hafta sonlarını hedefleyerek insanları tatilde veya seyahatte alışveriş yapmaya teşvik edebilirsiniz.
  • Facebook veya Twitter reklamları gibi çeşitli sosyal reklamlardan yararlanarak daha hedeflenebilir reklamlar yayınlamayı tercih etmeyi düşünebilirsiniz.
  • Sizin için en uygun Bing Reklamları ve Google AdWords seçeneklerini değerlendirmeye almalısınız. En iyi hedefleme seçeneklerini uygulamaya koymalı ve arama motoru sonuç sayfasında ön plana çıkmanızı sağlayacak en iyi reklam biçimlerini kullanmalısınız.
  • Arama motorundan gelecek olan tıklama doğrultusunda ziyaretçiye en iyi kullanıcı deneyimini yaşatmaya çalışmalısınız. Reklamlarda yer alan harekete geçirici mesajları kanıtlamalı ve ziyaretçinin alışveriş deneyimini kusursuz bir hale getirmeyi denemelisiniz.

Dönüşümleri Geliştirmek Adına Deneyimin İyileştirilmesi

Dönüşüm iyileştirmeleri için ilk hedefiniz her zaman içeriğiniz müşterinin alışveriş yolculuğuna eşlik edebilmesi olmalıdır. Bu sayede kazançlarından tam verim alabilmek için en uygun çalışmayı gerçekleştirebilirsiniz. Bu sadece özel alışveriş sezonlarına özgü bir yaklaşım değildir. Satış yapabileceğiniz herhangi bir dahi size bu yöntemler sayesinde ekstra kazanç sağlayabilecektir. Aşağıdaki kontrol listesini gözden geçirerek sitenizi alışveriş yapacakların ilgisini çekecek bir hale getirebilirsiniz:

  • Alışveriş sepetini test etmeli ve mobil cihazlardan en uygun deneyimi sunabilmek için alışveriş sepetini analiz etmelisiniz.
  • Kategori sayfalarınızı gözden geçirerek kullanıcılara rehberlik etmelisiniz. Henüz bir karar vermemiş ve ne satın alacağını bilmeyen kişileri ürün sayfalarınıza yönlendirmenin en kolay yolu budur.
  • Site içeriğini sıkça sorulan sorularla desteklemeye özen göstermelisiniz. Bunları özellikle kategori ve ürün sayfalarında kullanmalısınız. Müşteriler kargo, iade vb. konularda bilgi edinmek için sayfaları baştan aşağı gözden geçirmek istemezler.
  • Ürün sayfalarına yorumları dahil ederek sosyal kanıt oluşturmalısınız. Müşteriler bir ürünü kullanan diğer kullanıcıların deneyimlerini okumak istemektedirler ve genelde bu yorumlara güvenerek satın alım kararı vermektedirler.
  • Sayfa hızı gibi değerleri kontrol ederek daha verimli bir alışveriş deneyimi sunmaya çalışmalısınız. Sayfalarınızda dönüşüme katkı sağlayacak en etkileyici görselleri kullanmalı ve müşterilerin sayfayla etkileşim düzeyini artırmalısınız.

Özel alışveriş sezonları daha kişiselleştirilmiş içerikler oluşturmak adına size oldukça iyi fırsatlar sunabilecektir. Performansınızı en üst düzeye çıkartmak için  akıllıca içerik üretmelisiniz ve müşterilerin alışveriş deneyimine katkı sağlayacak yaklaşımlarla sitedeki çalışmaları gözden geçirmelisiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu