Dijital PazarlamaSEM

Dikkat Etmeniz Gereken 3 Kritik TBÖ İşlemi

Hedef kitlenizin dikkatini çekmek ve onları tekrar sitenize getirip ürünleriniz ve hizmetleriniz ile etkileşim kurmasını istiyorsanız Tıklama Başına Ödeme (TBÖ) Reklamcılığı oldukça etkili bir yoldur.

Aslında reklamlarınız ne kadar yukarıda görünürse kullanıcıların oluşturduğunuz reklamlara tıklama olasılığı bir o kadar artış gösterir. Ancak sadece tıklama hedef olmamalıdır. Bir tıklama alarak satış yapmak, telefon görüşmesi gerçekleştirmek veya satış potansiyeli elde etmek hedef olmalıdır.

Başarılı olmak için fırsat yakalamak adına TBÖ kampanyalarınızı günlük olarak ziyaret etmeli ve çeşitli işlemleri düzenli olarak gerçekleştirmelisiniz.

Her ne kadar AdWords otomasyonu size bu konuda biraz yardımcı olacak olsa bile bazı şeyleri kendiniz gözden geçirmelisiniz. Günlük olarak düzenli bir şekilde gözden geçirmeniz gereken üç farklı TBÖ işlemi bulunmaktadır. Bunları gözden geçirerek hesabınızda sıkıntı yaşamıyor olduğunuzdan emin olabilirsiniz.

1. Anahtar Kelime Performansını Kontrol Edin

Anahtar kelime performansı pazarlamacılara gerçekleştirmiş oldukları birbirinden farklı kampanyaların etkinliğini ölçme konusunda yardımcı olan önemli metrikler olarak bilinirler.

Bir TBÖ kampanyasına yatırım yapmak istediğiniz zaman reklamlarınızın performansını ölçmek için çeşitli yöntemler kullanmanız gerekir. Bunu yapmazsanız paranız pek işe yaramayan bir kampanyada heba olmuş olacaktır.

Anahtar kelimelerin performansını ölçümlerken dikkate alacağınız metrikler pazarlama hedeflerinize göre değişiklik gösterecektir.

TBÖ kampanyaları için en bilindik anahtar kelime performans göstergelerinde şunlar yer almaktadır:

Tıklama Miktarı (TM): Bu anahtar kelime performans göstergesi kaç insanın oluşturduğunuz reklamlara tıkladığını göstermektedir. Bu rakamlar sayesinde reklamlarınızın insanların ilgisini çekip çekemediğini öğrenebilirsiniz. Tıklamalar reklamların performansıyla ilgili her zaman net bilgiler vermezler ancak bunlar bulmacanın önemli parçaları arasında yer alırlar.

Tıklama Oranı (TO): Bu anahtar kelime performans göstergesi toplam görüntülenme miktarının toplam tıklama miktarına bölünmesiyle elde edilir. Tıklama oranının yükseltilebilmesi için değerlendirebileceğiniz çeşitli yöntemler bulunmaktadır.

Tıklama Başına Maliyet (TBM): Oluşturduğunuz reklam kampanyasına harcamış olduğunuz parayı tıklayan insanların sayısına göre belirleme fırsatı sunmaktadır. Bu miktarı öğrenebilmek için reklama ödemiş olduğunuz miktarı reklama tıklayan kişi sayısına bölmeniz gerekmektedir. Bütçenizin düşük, yüksek veya yeterince iyi olup olmadığını bu sayede öğrenebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken durum markanızın tıklama başına maliyetini kontrol etmektir. Bu miktarlarda ani artışlar söz konusuysa performansınız olumsuz etkilenebilecektir.

Dönüşüm Oranı (DO): Reklamlar aracılığıyla elde etmiş olduğunuz dönüşüm miktarına göre hesaplanmaktadır. Toplam tıklama miktarını dönüşüm miktarına bölmeniz durumunda dönüşüm oranını elde edebilirsiniz.

Bunlar bir TBÖ kampanyasında yer alan önemli birkaç anahtar kelime performans metrikleridir. Bu metrikleri kontrol etmek ve rakamlara her gün bakmak ani müdahalelere ihtiyacınız olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Reklam çalışmalarınızdan yüksek dönüşüm elde etmek istiyorsanız kampanyalarınızdaki bu değerleri sürekli takip etmelisiniz.

2. Negatif Anahtar Kelime Listesini İnceleyin

Daha fazla tıklama alabilmenin en iyi yolu doğru anahtar kelimeleri kullanıp oluşturduğunuz reklamlara ait dili güncelleyerek onları aramaya daha uygun hale getirmektir.

Bir TBÖ kampanyası yürütürken aynı zamanda listenizde yer alan negatif anahtar kelimeleri gözden geçirmeniz gerekmektedir. Negatif anahtar kelimeleri doğru kullanmanız, reklamlarınızın kötü bir şekilde etkilenmesini önleyecektir.

TBÖ kampanyalarında yeni olan kişiler için negatif anahtar kelime listesi pek anlam ifade etmeyebilir. Ancak aşağıdaki örneği gözden geçirerek bunun ne anlama geldiğini çok daha rahat bir biçimde öğrenebilirsiniz.

Ayakkabı satışı yaptığınızı düşünün. Reklamlarınızın gösterilmesi için çeşitli anahtar kelimeleri hedeflemişken aynı zamanda kullanıcıların arama niyetine yönelik hedeflemeler gerçekleştirebilirsiniz.

Bu hedefleme sırasında yüksek hacme ama düşük dönüşüm miktarına sahip terimleri devre dışı bırakmak isteyebilirsiniz. Bunun için eşleştirme türü ve negatif eşleşme anahtar kelimelerini kullanmanız gerekmektedir.

“Kadın ayakkabıları” yüksek hacime ama düşük dönüşüme sahip anahtar kelime olsun. Bu anahtar kelimeyi negatif anahtar kelime olarak kullanmak için “kadınlar için ayakkabı, kadın ayakkabıları” gibi kelimeleri negatif anahtar kelime listesine ekleyebilirsiniz. Bu durumda reklamlarınız “kadınlar için ayakkabı, kadın ayakkabıları” gibi arama terimlerinde gösterilmemiş olacaktır.

Negatif anahtar kelime listesi oluştururken arama motorlarına bu anahtar kelimelerin işinizle ilgili olmadığını bildirmiş olursunuz. Böylece reklamlarınız insanlar ilgili terimlerle arama yaptığı zaman arama motoru sonuç sayfasında gözükmemektedir.

Negatif anahtar kelime listenizi günlük olarak kontrol etmelisiniz çünkü arama yapan kişilerin davranışları zaman içerisinde değişiklik gösterebilmektedir.

Listenizin güncel olduğundan emin olarak gereksiz yere reklam bütçesi tüketmemeye özen göstermelisiniz. Özellikle hedef kitleniz olmayan kişilere reklamlarınızın gösterilmesine engel olabilirsiniz.

Potansiyel negatif anahtar kelimeleri bulmanın iki farklı yolu bulunmaktadır:

Popüler Arama Terimleri

Google AdWords’te yer alan yeni “Aramalar” kartı size sitenize trafik getiren en popüler kelimelerin ve sözcük öbeklerinin neler olduğunu gösterecektir.

Kelimeler sekmesine göz atarak bu anahtar kelimeleri daha detaylı bir biçimde inceleyebilirsiniz. Burada kendi işinizle minimum ilgiye sahip olan anahtar kelimelerin potansiyel olarak negatif anahtar kelime olduğunu hemen anlayabilirsiniz.

Kullanıcıların sitenize gelirken kullandıkları anahtar kelimelerin neler olduğunu daha yakından inceleyerek siteniz ile alakasız olan arama terimlerini negatif anahtar kelime olarak belirleyerek performansınıza olumsuz etki edebilecek anahtar kelimelerin bir listesini oluşturabilirsiniz.

Sayfanıza giren alakasız kullanıcı sitenizle ilgilenmeyeceği için hemen çıkma oranını da yükseltecektir. Negatif anahtar kelime listesini güncel tutmanız sitenize gelen alakasız tıklamaları engellemiş olur.

Arama Terimleri Raporları

Google’ın Arama Terimleri Raporları negatif anahtar kelimeleri kontrol etmek için en kapsamlı yöntemlerden birisidir. Bu raporda keşfetmiş olduğunuz negatif anahtar kelimeleri mutlaka listenize eklemeniz gerekmektedir.

Arama terimleri raporunu detaylı bir biçimde gözden geçirerek her zaman sıkıntılı olacak anahtar kelimeleri tespit etmeye çalışmalı ve onları negatif anahtar kelime listenize eklemelisiniz.

3. Günlük Bütçenizi İnceleyin

AdWords’teki ortalama bütçeniz sabit değildir. Bu size kampanyalarınızı günlük olarak inceleme fırsatı tanımaktadır. Bu bütçeyi çeşitli anahtar kelime performans göstergelerini analiz ederek değiştirebilirsiniz.

Bütçe yönetimi konusunda en yaygın uygulama harcamaları haftanın belirli günlerine yaymaktır.

Örneğin, reklamlarınız Çarşamba günü daha iyi performans gösteriyorsa ama Pazartesi gününde çok iyi değilse bu durumda bütçenizi buna uygun olarak değiştirip yatırım getirisini maksimum seviyeye çıkarabilirsiniz.

Reklam Sunma Yöntemi

Bütçenizi incelemek size reklam sunma yöntemini değiştirip değiştirmeme konusunda fikir verecektir.

AdWords iki farklı reklam sunma yöntemine sahiptir:

  • Hızlandırılmış Yayın: Bu yöntem reklamları gününden önce gösterir ve bütçenizi anında tüketmenize neden olur. AdWords için otomatik teklif vermeyi kullanıyorsanız hızlandırılmış sunumdan faydalanmayı düşünebilirsiniz.
  • Standart Yayın: Bu yöntem reklamları gününde sunmanızı sağlar. Eğer manüel teklifleri kullanıyorsanız kampanyanız otomatik olarak standart sunum kullanacaktır.

Cihaz Türü

Günlük bütçenizde hızlı bir biçimde kontrol etmeniz gereken bir diğer nokta ise cihazlara göre yapılan harcamalardır.
Mobilin ön plana çıkmasıyla birlikte mobil harcamaların getirdiği dönüşümler masaüstü dönüşümlerden biraz daha fazladır.
Karşınıza çıkan verilere göre bütçenizi ayarlamalı ve bu bütçeyi günlük olarak kontrol etmelisiniz.

TBÖ Kampanyalarında Adaptasyon Önemli

Bir TBÖ kampanyası başlattığınız zaman başarı için ihtiyacınız olan en önemli unsur anahtar kelime performans metriklerini takip etmektir. Buna ek olarak anahtar kelimeleri ve bütçeleri kontrol ederek neyin yolunda gidip gitmediğini öğrenebilir ve kampanyanızın işe yarar olmasını sağlamak için gerekli değişiklikleri yapabilirsiniz.

TBÖ kampanyalarının asıl amacı sitenize daha fazla kaliteli ziyaretçi çekmektir. Böylece bu kaliteli ziyaretçileri müşterilere dönüştürebilme potansiyelini elde edebilirsiniz. Ancak kampanyanızı günlük olarak gözden geçirme konusunda sıkıntı yaşarsanız ve bunu gözden kaçırırsanız tüm olumsuz etkiler zamanla kartopuna dönüşüp sizi zor durumda bırakabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu