E-TicaretSEO

2018 Yılında E-Ticaret Siteleri İçin Önemli SEO İpuçları

Sık sık yaşanan algoritma değişiklikleri, arama motoru özellik güncellemeleri ve birbiriyle çelişen tavsiyeler nedeniyle birçok e-ticaret sitesi sahibi SEO çalışmalarına nereden başlamaları gerektiğine karar verememektedir. Bu yazının amacı 2018 yılında sonuç getirebilecek en iyi ve en gerçekçi e-ticaret SEO stratejilerini bir araya getirmektir.

2018 Yılında E-Ticaret İçin SEO Stratejileri

  1. Yüklenme Süresini Azaltma
  2. Mobil Optimizasyon
  3. Site Hatalarını Çözme
  4. Canonical Etiketleri Etkinleştirme
  5. Müşteri Yorumları Ekleme
  6. Zengin Kartlar ve Bilgi Grafiklerini Kullanma
  7. İçerik Haritası Ekleme
  8. İçeriği Optimize Etme
  9. Site Araması İçin Optimizasyon
  10. SEO Görünürlüğünü Takip Etme

Tüm bu başlıklar hakkında detaylı bilgi istiyorsanız okumaya devam edebilirsiniz. 2018 yılı için e-ticaret SEO çalışmalarında önemli olan tüm noktalara gözden geçirerek çalışmalarınızda başarılı olabilirsiniz.

1. Yüklenme Süresini Azaltma

Hızlı yüklenme süresi sadece kullanıcı deneyimi için önemli değildir. Hızlı yüklenme süresi aynı zamanda arama sıralamasına etki eden önemli bir etkendir. 1-2 saniyede sitenin açılması temel hedeflerden birisi olmalıdır. Her ne kadar site hızını iyileştirmek için çok farklı yollar olsa bile kullanılması gereken en önemli yöntemlerden birisi görselleri sıkıştırma ve boyutlarını düşürmektir. Google Page Speed Insights uygulaması ile sitenizin hızını ölçebilir ve optimize edilmesi gereken görsellerin listesine ulaşabilirsiniz.

Bununla birlikte Google Tag Manager mülkünüze göz atarak sitenizde yer alan tüm scriptleri gözden geçirmelisiniz. Eğer liste çok uzunsa sitenizi yavaşlatabilecek ve gerekli olmayan unsurları kaldırmayı düşünmelisiniz.

2. Mobil Optimizasyon

Siteniz mobil için optimize edilmemişse çok ciddi dezavantaja sahipsiniz demektir. Kullanıcıların davranışları günden güne değişiklik göstermektedir. Kullanıcılar mobil kullanıma eğilmektedir. Artık site tasarımlarında duyarlı tasarımlar ön plana çıkmaktadır. Mobil optimizasyon konusunda bir adım daha öteye gitmek istiyorsanız Google’ın AMP teknolojisinden yararlanmayı düşünmelisiniz. Bu teknoloji sayesinde sayfalarınızın yüklenme süresini düşürebilir ve mobil aramalarda daha üst sıralarda yer alabilirsiniz.

3. Site Hatalarını Çözme

Google Search Console mülkünüzü sürekli gözden geçirerek sitenizi temiz tutmaya çalışmalısınız. Sitenizde yer alabilecek kırık linkler, 404 hataları ve site haritasında yer alabilecek çeşitli hatalar sitenizin performansını etkileyecektir. Her ne kadar bu hataların her birisi birbirine denk etkiye sahip olmasa bile bu problemleri çözmek arama sıralamasında sitenizi olumlu yönde etkileyecektir.

4. Canonical Etiketleri Etkinleştirme

Standartlaştırma veya bir diğer adıyla canonical etiketleme arama motorlarına bir sayfa URL’sinin varsayılan bir ana sayfa olduğunu gösterir. Bu özellikle aynı yere çıkan birden fazla URL’ye sahip olduğunuz zaman işe yaramaktadır. Örneğin, canonical etiketler SEO değerlerini kopya URL’lerden varsayılan sayfaya taşıyarak onun sıralama almasını sağlamaktadır. Bu etiketlerin işlevi oldukça basittir ancak doğru bir biçimde uygulanmaması ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir.

5. Müşteri Yorumları Eklemek

Arama motorları müşteri yorumlarını yeni site içeriği ve etkileşim olarak görmektedir. Tüm bu niteliklerin hepsi sıralamaları etkilemektedir. Müşteri yorumları aynı zamanda diğer müşterilerin işletmeniz hakkında değerlendirmelerini içereceğinden kullanıcı deneyimini arttırmaktadır. Ürün yorumları için schema.org yapılandırma dilini kullanarak arama motoru sonuçlarında sitenizin ön plana çıkmasını sağlamalısınız.

6. Zengin Kartlar ve Bilgi Grafiklerini Kullanma

Bir e-ticaret işletmesi olarak arama motorlarına ürün bilgilerinizle ilgili detaylı bilgiler sunabilirsiniz. Fiyat, stok durumu, değerlendirme yıldızları gibi niteliklerin arama motoru sonuçlarında doğrudan çıkmasını sağlayabilirsiniz. Arama motorlarını kullanan kullanıcılar Zengin Kart (Rich Snippet) sahibi olan ve bilgi grafikleri çıkan sayfaları ziyaret etme konusunda çok daha isteklidir. Arama motoru sonuç sayfasında ön plana çıkmak bu nedenle fazlasıyla önemlidir. Google’ın Yapılandırılmış Veri Testi aracını kullanarak sitenizde schema.org dilinin doğru bir biçimde kullanılıp kullanılmadığından emin olabilirsiniz.

7. İçerik Haritası Ekleme

Sitelerde yer alan içerik haritaları Google’a ve müşterilere ürünlere alt kategori ve ana kategori ilişkilerini anlama konusunda çeşitli fırsatlar sunmaktadır. Bunu arama motoru tarayıcılarının takip edebileceği bir yol haritası olarak görebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde kullanıcı deneyimini iyileştirerek minimum çabayla sitenize ait sıralamaları iyileştirmeyi başarabilirsiniz.

8. İçeriği Optimize Etmek

İçerik optimizasyonu detaylı olarak ele alınması gereken bir konudur ama temelde iki farklı noktaya değinmek önemlidir.

Ürün açıklamaları ürün satışı yapan yerleri zor durumda bırakan etkenlerden birisidir. Pek çok mağaza satıcının iletmiş olduğu ürün açıklamalarını kullandığı için kopya içerik problemiyle karşı karşıya kalabilmektedir. Rakiplerinizden daha farklı olmak istiyorsanız ürünün arkasındaki psikolojiye odaklanmalısınız. Bir insanın ilgili ürünleri neden satın almak isteyeceğini düşünmelisiniz. Bu düşünceden yola çıkarak onlara daha fazla bilgi sunmalısınız.

Ürün açıklamalarını yazarken SEO bakış açısıyla sıralamaya girmek istediğiniz terimleri kullanmaya çalışmalısınız. Burada anahtar kelime doldurma gibi bir çalışmanın altına asla imza atmamalısınız. Anahtar kelime araştırması yapmak için yeteri kadar vakte sahip olmalı ve anahtar kelimeleri doğal bir biçimde ürün açıklamalarında kullanmalısınız.

Kategori sayfalarını bir ana sayfa olarak değerlendirmek durumundasınız. Bunu yapabilmek için içeriğinizi H1 etiketi, linkler ve diğer unsurları göz önünde bulundurarak optimize etmeye çalışmalısınız. Yine anahtar kelimeleri kullanmaya çalışmalısınız. Bu sayede içeriğin genel yapısını başarılı bir biçimde yansıtmayı başarabilir ve daha genel terimler için sıralamaya sahip olma fırsatını elde edebilirsiniz.

9. Site Araması İçin Optimizasyon

Her ne kadar site araması SEO için özel bir taktik olmasa bile site için gerekli olan önemli bir özelliktir. Müşterilerin ürünleri bulabilmesini sağlamak için bu özellikten yararlanmalısınız. Ürün sayfalarını kontrol ederek en çok arama yapılan anahtar kelimeleri H1 ve H2 etiketlerinde, meta açıklamada ve içerikte kullanmaya çalışmalısınız. Bu sayede anahtar kelimeye odaklanma konusunda işinizi kolaylaştırabilir ve arama motoru sonuç sayfasında ürünlerinizin üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca, Google Analytics’te yer alan “Site Araması” özelliğini aktif hale getirerek ziyaretçilerin site içerisinde neleri aradığını öğrenmeye çalışabilirsiniz. Google Analytics’ten elde edeceğiniz verilerle sitenizi ziyaret eden kullanıcıların arama davranışlarını takip etmeyi başarabilirsiniz.

10. SEO Görünürlüğünü Takip Etme

Google, her yıl 2 veya 3 önemli algoritma değişikliği yayınlamaktadır. Son gelen güncellemelerin birçoğu mobili ve HTTPS protokolünü ön plana çıkarak siteleri ödüllendirmiştir. Çeşitli araçlardan faydalanarak sitenizin SEO görünürlüğünü takip etmelisiniz. Bu konuda sürekli çalışmalar yaparak organik performansınızı kontrol edebilir ve rekabet konusunda rakiplerinizin önüne geçmeyi başarabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu