Pazarlama

İçerik Pazarlamasında En Sık Yapılan 6 Hata

Kaliteli içerik her zaman kraldır. Fakat pazarlamasını yapamadıktan sonra sarayı ve tacı olmayan bir kral gibidir. İçeriğinizi pazarlarken nelere dikkat etmelisiniz? En çok yapılan içerik pazarlama hataları nelerdir? Bu soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

Bir internet sitesinin olmazsa olmazı içeriktir. Daha fazla insana erişebilmek için içeriklerimizi pazarlarız. Bunu yaparken de gerek içeriğimiz konusunda heyecanımız olsun gerek tecrübesizliğimiz olsun bizi bazı hatalara sürükler.

1- Fikri Olmayanın Zikri de Olmaz

İçerik pazarlamak, blog açıp yazı yazmak öyle dışarıdan görüldüğü gibi kolay işler değildir. Öncelikle içerik hazırlarken belirlediğiniz konular hakkında detaylı araştırmalar yapıp bilgi sahibi olmanız gerekir. Fikriniz olmayan bir konu hakkında içeriğinizin olması okuyucuları kandırmaktan öteye geçmez.

Örneğin spor ile çok ilgilenen biriyseniz spor haberleri üzerine içerik pazarlaması yapmanız çok doğaldır. Fakat tutup da moda ve makyaj üzerine yazılar yazmaya başlarsanız. Anlatımlarınız zayıf kalacaktır. “Her horoz kendi çöplüğünde öter” sözünü hatırlayın ve kendi çöplüğünüzü oluşturup orada dilediğiniz gibi içeriklerinizi hazırlayın.

2- Hesapsız Kasap Ya Bıçak Kırar Ya Masat

Plansız programsız bir şekilde bu işin içine girişirseniz elinize yüzünüze bulaştırma ihtimaliniz çok yüksek. Yazdığınız içerikler çok bilgilendirici dahi olsa düzensiz ve programsız yapılan iş her zaman kendini kirli gösterir.

Yüzde yüz olumlu sonuç alabilmek için olabildiğince titiz ve programlı davranın. Örneğin yazdığınız içerikleri özgünlük testlerine sokun, anahtar kelime araştırmaları yapın, içeriğinizi pazarlayacağınız pazarı araştırın, rakip içeriklerle karşılaştırın, okuyucuların ihtiyacına yönelik özel araştırmalar yapın ve içeriğinizi zenginleştirin.

En önemlisi de düzenli aralıklarla içerik oluşturmanızdır. Bu hem okuyucu kitlenizi hem de Google botlarını memnun edecektir.

3- Taklitler Aslını Yaşatır

Taklit eden değil taklit edilen olma yolunda adımlar atın. Yani içerikleriniz tamamen sizin kaleminizden çıksın ve benzersiz olsun. Oluşturduğunuz içerikler ne kadar özgün olursa okuyucular tarafından o kadar sevilecektir.

Takip eden değil takip edilen olun. Siz başkalarının sitelerine girip içerik araştırması yaparken onların yaptıklarını değil yapamadıklarını yapın. İnsanlar sizin ve rakiplerinizin siteleri arasındaki farkı hemen anlayacaktır. Benzer içerikleri görmek onları mutsuz edecektir.

4- Doğru Yer Doğru Zaman Doğru İnsan

İçeriklerinizi pazarlayacağınız insanlar kimler? Bu insanların ilgi alanları neler? Bu ilgi alanlarıyla ilgilenen insanlar başka neler ile ilgileniyor? Okuyucularınızı ne kadar tanıyorsunuz? Bu soruların cevaplarını bilirseniz içerik üretirken daha az zorlanırsınız.

Hedef kitle dijital dünyanın her yerinde oldukça kendinden söz ettirir. İçerik pazarlaması yaparken doğrudan bir hedefe yönelmeniz gerekmektedir. Okuyucularınızın kimler olduğunu öğrendikten sonra onların isteklerini ve ihtiyaçlarını düşünün. Ve çalışmalarınızı bu yönde devam ettirin.

Örneğin yemek tarifleri ile ilgili içerikler üretiyorsunuz o halde hedefiniz 20 yaş üstü ev hanımları ve kadınlar olacaktır. Ya da tam tersini düşünelim genel olarak herkesin ilgilenebileceği konular üzerine yazılar yazıyorsunuz fakat bir de baktınız ki takipçi kitleniz 20 yaş üzeri ev hanımı olan kadınlar olmuş o halde yemek tarifleri üzerine içerikler üretmeye başlamak iyi bir fikir olabilir. Google Analytics ve diğer analiz araçları üzerinden doğru hedef kitlesine ulaşıp ulaşamadığınızı sürekli takip etmelisiniz.

5- “İyilik Yap Denize At Balık Bilmezse Halik Bilir” Demeyin

Google bir deniz fakat ürettiğiniz içerikleri iyilik yap denize at misali düşünmeyin. Ürettiğiniz içerikleri hedef kitlenize ulaştırabilmek için tanıtımlar yapın. Sosyal medya kanallarında takipçiler toplayarak onlarla paylaşın. Ücretli ve ücretsiz tanıtımlar sayesinde içeriğinizi daha fazla kişiye ulaştırabilirsiniz.

6- Azı Karar Çoğu Zarar

Reklamlarınızı yapın yapmasına ama aşırıya kaçarsanız insanlara bıkkınlık verebilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek için dijital reklamcılık için danışmanlık hizmeti alabilir veya kendiniz bu işin inceliklerini öğrenebilirsiniz. Reklamcılıkta da hedef kitle belirlemek çok önemlidir bunu da belirtmekte fayda var.

Özetle anlatmak gerekirse içerik pazarlarken önce plan ve program sonra doğru kitleye doğru ve özgün içerik üretmeniz gerekiyor. Bu hatalar çok basit gözükse de birçok içerik üreticisi bu tip hatalara düşebiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu