SEO

2018 SEO Kılavuzu

2018 yılında Google’ın arama sonuçlarında etkin bir yere sahip olmak istiyorsanız bu eşsiz rehberden faydalanmaya çalışmalısınız. En başından belirtmek gerekirse bu yazı 2018 yılında SEO alanında olacaklara yönelik tahminleri içeren bir yazı değildir. Bugünlerde işe yarayan test edilmiş, 2018 yılında çok daha etkili olacak stratejiler ve yöntemlerle tanışmış olacaksınız. Önümüzdeki yıl içerisinde SEO alanında iyi işler çıkartmak istiyorsanız bu rehber epey hoşunuza gidecektir.

İçerikler

  • Bölüm 1: RankBrain ve Kullanıcı Deneyimi Sinyalleri
  • Bölüm 2: TO Savaşçısı Olmak
  • Bölüm 3: Kapsamlı İçeriklerin Kazanması
  • Bölüm 4: Google’ın Mobil Öncelikli Dizinine Hazır Olmak
  • Bölüm 5: Video İçeriklere Öncelik Tanımak
  • Bölüm 6: Sesli Aramaya Dikkat Etmek
  • Bölüm 7: İçerikleri ve Linkleri Unutmamak
  • Bölüm 8: 2018 Yılında SEO’ya Özel Hızlı İpuçları

Bölüm 1: RankBrain ve Kullanıcı Deneyimi Sinyalleri

Geçtiğimiz yıl Google RankBrain’i en duyurduğunda aynı zamanda onun en önemli üçüncü sıralama faktörü olacağını açıkladı. Google algoritmasını gözden geçirmeye devam ederken RankBrain 2018 yılında çok ama çok daha önemli bir yere sahip olacak. Burada sorulması gereken en net sorunun ne olduğu bellidir. RankBrain tam olarak nedir? Ona yönelik optimizasyon çalışmaları nasıl yapılır?

Google RankBrain: Basit Bir Açıklama

RankBrain, Google’a arama sonuçlarını sıralama konusunda yardımcı olan bir makine öğrenimi sistemidir. Belki kulağa karmaşık gelebilir ama aslında çok basittir. RankBrain, kullanıcıların arama sonuçlarıyla nasıl etkileşim kurduğunu ölçmekte ve buna yönelik olarak sonuçları sıralamaktadır.

Örneğin, Google’da “buzlu kahve” diye bir arama yaptığınızı düşünün. Çıkan sonuçlardan 4. sırada yer alan sonuç ilginizi çeksin ve buna tıklayın. Bu içerik gerçekten hoşunuza gitmiş olsun ve her kelimesini incelemeye başlayın. RankBrain bu noktada devreye girip notlarını almaya başlar ve sizin 4. sıradaki sonuçtan hoşlandığınızı düşünerek ona artı puan ekler.

Diğer taraftan, aynı aramayı yapıp bu sefer ilk sıradaki sonuca tıklamış olduğunuzu düşünün. Karşınıza çıkan sonuç fazlasıyla kötü olsun. Birkaç saniye içerisinde siteyi terk edip geri dönerek başka siteye girmiş olun. Bu durumda RankBrain ilk sırada yer alan sonuca eksi puan ekleyecektir.

Örnekten görebileceğiniz gibi RankBrain iki farklı konuya odaklanmaktadır. Bunlardan ilki bir kişinin sayfada geçirdiği süre, ikincisi ise sonuçlarda tıklanan sitenin yüzdesel olarak karşılığı yani tıklama oranıdır. Şimdi bu iki farklı konuyu detaylı biçimde ele alalım.

RankBrain ve Bekleme Süresi

Bekleme süresi Google aramaları üzerinden gelen ziyaretçilerin sitenizde geçirdiği süre anlamına gelmektedir. RankBrain bu konuya oldukça dikkat etmektedir. Son ortaya çıkan bulgular ve yapılan araştırmalar Google’ın bekleme süresini bir sıralama sinyali olarak ele aldığını göstermektedir. RankBrain bekleme süresini, birisi bir sayfaya tıklayıp o sayfada kaldığı zaman boyunca hesaplamaktadır.

SearchMetrics tarafından yapılan araştırma ise bu durumu desteklemektedir. Google’da yer alan en iyi 10 sayfanın ortalama bekleme süresinin 3 dakika 10 saniye olduğunu saptamışlardır. Google Analytics aracına girip burada vakit geçirirken bekleme süresinin 3 dakikanın üzerinde olduğuna artık dikkat etmelisiniz. RankBrain bu tür sayfaları üst sıralara çıkartma eğilimindedir.

Burada alınan mesaj oldukça nettir. Eğer bir sayfada vakit geçiriyorsanız o sayfada yer alan içeriği seviyorsunuz demektir. Yeteri kadar insan bu şekilde davrandığı zaman Google söz konusu içeriğin yer aldığı sayfanın çok daha kolay bulunabilir olmasını sağlamaya çalışmaktadır.

RankBrain ve Organik Tıklama Oranı (TO)

P1 ve P2 adında iki farklı sayfa düşünün. P1 ve P2 kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verebilmektedir. P1 için cevap sayfadadır, P2 için ise cevap hep sayfada hem arama sonuçlarında yer açıklamada bulunmaktadır. A algoritması P1 sayfasını P2 sayfasının önüne koymaktadır çünkü P1 sayfasına tıklayan kişi sayısı iyi durumdadır. B algoritması ise P2 sayfasını tıklama kötü durumda olmasına rağmen P1 sayfasının önüne koymaktadır. A algoritmasının B algoritmasına göre çok daha iyi olduğunu düşünebilir miyiz?

Bu deneysel örnek Google mühendisi Paul Haahr tarafından bir konferansta kullanılmıştır. Bu verilen örnek bazı durumlarda RankBrain algoritmasının sayfaları olmaları gereken konumdan daha yükseğe çıkartabildiğini göstermektedir. Bir sayfa ortalamanın üzerinde TO’ya sahip olduğunda bu sayfanın sıralama sinyali kalıcı olarak çok daha fazla olmaktadır.

Bu sizi şaşırtmamalıdır. Arama motoru sonuç sayfasında yer alan sayfalara kimse tıklamayı tercih etmiyor ise Google’ın bu tür sayfaları ön planda tutmasını kimse beklememelidir. Benzer şekilde birileri sürekli sonuçlarda yer alan sayfanıza tıklamayı tercih ediyorsa Google neden onu geri planda tutmak istesin? Bunları düşünerek tıklama oranınızı yükseltecek yeni yöntemler keşfetmeye çalışmalısınız.

Bölüm 2: TO Savaşçısı Olmak

2018 yılında SEO alanında gerçekten bir uzman olmak istiyorsanız o halde TO savaşçısı olmak için çaba göstermelisiniz. Bunun temel sebebi ise RankBrain algoritmasının varlığıdır. Çünkü arama yaptığınızda karşınıza önce ücretli aramalar, bazen akıllı bilgi grafikleri, bazen ise görsel liste çıkabilecektir.

Tüm verileri incelediğiniz zaman 2015 yılından bu yana organik TO değerlerinde %37’lik bir azalma yaşandığını görebilirsiniz. Google organik arama sonuçlarını cevap kutuları, reklamlar ve görsel listeler ile doldurmaktadır. Bu nedenle sayfanıza ait sonuçların kalabalığın arasından sıyrılması gerekmektedir. Bunun için ise kesinlikle bir TO savaşçısı olmanız şarttır.

Bölüm 3: Kapsamlı ve Geniş İçerikler

Geçtiğimiz dönemleri düşünecek olursak Google sayfanızı kullanmış olduğunuz belirli anahtar kelimeleri kaç defa kullandığınıza dikkat ederek analiz etmekteydi. Diğer bir ifadeyle sayfa içeriğinin %100’üne odaklanmaktaydı. Google örümcekleri sayfanızı ziyaret ederek başlık etiketi, URL, görsel ALT metni, açıklama etiketi ve H1 etiketi gibi değerli kontrol etmekteydi.

Gerçekçi olmak gerekirse hala bu noktalara göz atmaktadır ama artık eskisinden çok daha akıllıdır. Google içerik yerine artık bağlamsal duruma göz atmaktadır. Google’ın en önemli hedefi kullanıcılara en iyi sonucu sunmaktır. Birçok koşulda bu en iyi sonuçlar anahtar kelimelerle doldurulmuş içeriklerden oluşmamaktadır. Bunun yerine en iyi sonuçlar bir konuyu derinlemesine ele alan sayfalardan oluşmaktadır.

Derinlemesine yazılmış kapsamlı içeriklerde Google’da arama yapan kişilerin aradıkları tüm bilgileri tek bir noktadan bulabilmektedirler. Esasen sıralama faktörleri üzerine yapılmış olan son araştırmalar derinlemesine yazılmış olan içeriklerin Google’da üst sırada yer aldığını göstermektedir.

Kapsamlı ve Derinlemesine İçerik Nasıl Hazırlanır?

Bu noktadan sonra aklınıza gelecek olan yegane soru bellidir. Kapsamlı ve derinlemesine içerik hazırlamak istiyorsanız ilk olarak yapmanız gereken en az 2,000 kelimeden oluşan içerikler hazırlamaktır. Bu sayede Google sizin araştırma yapan kişilerin ihtiyaç duyduğu bilgilerin yer aldığı bir sayfa oluşturduğunuzu düşünmektedir. Aslında Google sıralama faktörleri üzerine yapılan araştırmaların çoğunda uzun içeriklerin kısa içerikleri geride bıraktığı görülmüştür.

İçeriklere Gizli Anlamsal İndeksleme Anahtar Kelimeler Eklemek (LSI)

2000 kelimeden oluşan içeriğiniz hazır olduğunda onun içerisine gizli anlamsal indeksleme anahtar kelimeleri ekleyin. Bu anahtar kelimeler sayfanızın konusuyla güçlü bir bağ kurabilecek kelimelerdir. Örneğin, diyet üzerine bir sayfa oluşturacaksanız “beslenme, kilo kaybı, yemek tarifleri ve taneler” gibi kelimelerdir. Google sayfanızda bu tür gizli anlamsal indeksleme kelimelerini gördüğü zaman sayfanızın bir konuyu derinlemesine ele aldığını düşünmektedir.

Bu tür gizli anlamsal kelimeleri bulmak için LSI Graph adını taşıyan araçtan faydalanmayı düşünebilirsiniz. Basit bir biçimde anahtar kelimenizi araca ekleyerek ihtiyacınız olan gizli anlamsal anahtar kelimeleri bulmayı başarabilirsiniz.

Alternatif bir yöntem olarak Google’ın kendisini kullanabilirsiniz. Hedeflediğiniz anahtar kelimeyi aradıktan sonra en alt kısma inerek burada yer alan “ile ilgili aramalar” kısmına bakabilirsiniz. Burada koyu bir biçimde belirtmiş olan kelimeler gizli anlamsal kelimelerdir.

Bu iki yöntem hoşunuza gitmediyse Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcısı aracından faydalanabilirsiniz. Anahtar kelimenizi araca ekledikten sonra “Fikir Al” kısmına tıkladıktan sonra sonuçları incelemeye başlayabilirsiniz. Burada yer alan sonuçların her birisi gizli anlamsal indeksleme kapsamındaki anahtar kelimelerdir. Diğer tüm yöntemlerde olduğu gibi bulduğunuz anahtar kelimeleri oluşturduğunuz içeriklere eklemelisiniz.

Bölüm 4: Google’ın Mobil Öncelikli Dizinine Hazır Olmak

Geçtiğimiz yıl Google mobil öncelikli dizine geçeceğini duyurmuştur. Bir başka ifadeyle söylemek gerekirse Google artık sitelerin mobil versiyonlarını gerçek site olarak görmeye başlayacak. Masaüstü bir bilgisayardan yapılan arama söz konusu olsa dahi geçerli olan dizin mobil öncelikli dizin olacak.

Google’ın bu yaklaşımı anlamlı bir durumdur çünkü Google aramalarının yaklaşık %60’ı bugünlerde mobil cihazlardan gelmektedir. Gelecekte ise bu oranın artış göstermesi beklenmektedir. Her ne kadar Google’ın bu yeniliği henüz tam anlamıyla hayata geçirilmiş olmasa bile herkesin buna hazırlıklı olması gerekmektedir.

Site İçeriklerinin Mobil ve Masaüstü Cihazlarda Tutarlı Olması

Bazı insanlar sitelerinin mobil versiyonunda içerik gizleme gerçekleştirmektedir. Gizlenen bu içerikler yakın dönemde çok can sıkıcı olacaktır. Google’ın mobil öncelikli hareket etmeye başlaması demek sayfaların mobil versiyonlarının gerçek versiyon olmasını gerektirmektedir. Sitenizin mobil versiyonunda herhangi bir şekilde gizlenmiş içerik olursa bunlar Google tarafından %100 göz ardı edileceklerdir.

Bu nedenle sitenizin masaüstü versiyonunda yer alan içeriğin tamamını artık mobil versiyonda göstermek zorundasınız. Bunun için duyarlı tasarım kullanan diğer siteleri gözden geçirmeyi deneyebilirsiniz. Göz atacağınız siteler mobil uyumlu olmayı tercih etmişlerse yüksek olasılıkla butonların, menülerin veya açılabilir kısımların ardında gizlenmiş herhangi bir içeriğe sahip değildirler.

Duyarlı Tasarıma Geçmek

Sitenizin mobil halini bir alt alan adına aktarmış durumdaysanız artık bu uygulamadan vazgeçmek zorundasınız. En kısa sürede duyarlı tasarıma geçerek m.example.com gibi uygulamalara son vermelisiniz.

Mobilde Etkili Olmak

Birçok site teknik anlamda mobile veya tablet cihazlara hazır olsalar bile kullanım konusunda aynı başarıdan söz etmek mümkün değildir. RankBrain sitenizin kullanıcılarla olan etkileşimine dayalı bir algoritma olduğundan artık buna ekstra önem vermeniz gerekmektedir. Eğer mobilden sitenize gelen bir kullanıcı sitenizi kullanmakta zorlanırsa hızlı bir biçimde geri butonuna basacaktır.

Basit bir şekilde Google tarafından sunulan Mobil Dostu Test aracını kullanmalısınız. URL adresini girdikten sonra kontrol işlemini kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Bu araç sitenizi geliştirmek için size bir dizi farklı öneri sunabilecektir. Bunları değerlendirerek mobil alanda biraz daha etkin bir oyuncu haline gelebilirsiniz.

Bölüm 5: Video İçeriklere Öncelik Tanımak

İnternet üzerinden yayınlanan videolar şu sıralar epey fazla ilgi görmektedir. 2012 yılında tüm trafiğin %80’nin videoların oluşturması beklenmektedir. Rakamı yanlış okumadınız veya biz yanlış yazmadık. Tam olarak %80! Dünya artık videolara daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Videoların daha fazla yayınlanması ve öncekinden çok daha fazla ilgi çekmesi HubSpot araştırmasına katılan insanların %43’ünün daha fazla video içerik görmek istemesiyle desteklenmektedir. Kısacası video içerik üretmezseniz artık kaybolmaya mahkum olduğunuzu bilmelisiniz.

YouTube’a Giriş Yapmak

YouTube şu anda dünyanın en büyük ikinci arama motoru konumundadır. Diğer tüm video platformlarında olduğu gibi hızlı bir biçimde büyümeye devam etmektedir. Huffington Post tarafından yapılan araştırmaya göre YouTube’da vakit geçiren kişilerin bir önceki yola %60 oranında artış göstermektedir. Kısaca belirtmek gerekirse insanlar YouTube’ta bir şeyler aramaya başlayarak Google’ı es geçmektedirler.

2018 yılında SEO çalışmalarından daha fazla trafik elde etmek istiyorsanız artık YouTube’ta videolar oluşturmalı ve bunları optimize etmeye çalışmalısınız. YouTube bir arama motorudur ve onu göz ardı etmek tamamen yanlıştır. İşin en ilginç tarafı ise pazarlamacıların video oluşturma konusunda tembel olmalarıdır. Dolayısıyla videolarınızı görünür hale getirmek artık çok zor değildir.

Siz bu videoları oluştururken aslında sitenize daha fazla insan çekmek istersiniz ama bu videoların daha iyi bir yanı bulunmaktadır. Bu videolar Google’daki varlığınızı güçlendirmektedir. Google arama sonuçlarının %55’inde en az bir tane video yer almaktadır ve bu videoların büyük bir kısmı YouTube’tandır. YouTube’ın Google’a ait olduğunu düşünürseniz 2018 yılında çok daha fazla videoyla karşılaşacağınızı tahmin etmeniz çok zor olmayacaktır. Üstelik Google YouTube videolarını artık görsel aramaların içerisine de yerleştirmektedir.

Video İçeriği Metin Tabanlı Blog Yazılarına Eklemek

İnsanlar daha fazla video istediğine göre artık onlara istediklerini sunma vakti geldi demektir. Blog yazılarınıza videoları ekleyerek artık daha iyi kullanıcı deneyimi sunabilmeniz mümkündür. Bu size sayfalarda geçirilen bekleme süresini yükseltme fırsatı sunacaktır.

Bölüm 6: Sesli Aramaya Dikkat Etmek

SEO alanında yaşanacak bir sonraki büyük gelişme nedir diye sorarsanız sesli arama cevabını çok rahat alabilirsiniz. Sesli aramanın popülerliği her geçen gün çok daha hızlı bir biçimde artmaktadır. Yapılan araştırmalara göre yetişkin kişilerinin %40’ı günde en az 1 kez sesli arama gerçekleştirmektedir. Google’da gerçekleştirilen sesli aramalar 2008 yılından bu yana 35 kat artış göstermiştir. Mobilde yapılan aramaların %20’si sesli aramalardan gelmektedir. Hal böyleyken site içeriklerini sesli aramaya uygun hale getirmek iyi bir fikir olacaktır.

Sesli Arama İçin Nasıl Optimizasyon Yapılır?

Sesli arama hala çok erken evrelerde yer almaktadır. Böyle olmasına rağmen sesli aramanın nasıl çalıştığını bilmemiz gerekmektedir. Onu bilmemiz durumunda en iyi şekilde optimizasyon gerçekleştirmeyi başarabiliriz.

  • Her zaman olduğu gibi içeriğiniz ilk sayfada olmalıdır. Bu şaşırtıcı bir şey değildir ama belirtmek gerekmektedir.
  • Sesli arama öne çıkarılmış sonuçlarda yer almanıza yardımcı olabilir. Google’ın algoritmasının kullanışlılık odaklı yaklaşımı sesli aramalarda öne çıkarılmış sonuçta yer alan metinleri kontrol ederek bir sonuç sunmaktadır.
  • Sesli aramalar soru tabanlı aramalar olduğundan site içeriklerinde sorulara ve cevaplara yer vermeniz gerekmektedir. Sesli aramayla size sunulan sonucun yer aldığı sayfaya giderseniz size sunulan sonucun ve ona yönelik sorunun ilgili sayfada yer aldığını görebilirsiniz.

Bölüm 7: İçerikleri ve Linkleri Unutmamak

Her şeyden bahsettik elbette bundan bahsetmemek olmazdı. SEO çalışmaları hala büyük oranda içerik ve link bağlantılı etki göstermektedir. İlgi çekici içerikler olmadan link almanız mümkün değildir. Link almadığın sürece ilk sayfada yer almanız olanaksızdır. Google’ın ilk sayfasında yer almıyorsanız RankBrain, sesli arama ve mobil öncelikli arama gibi algoritmaların pek önemi yoktur. Bunların hepsi sıralama sahibi olmuş içerikleriniz için geçerlidir.

Google için sıralama faktörleri arasında birinci ve ikinci sırayı alan kriterler hala link ve içeriktir. Google’ın ilk sayfasında yer alan sonuçları gözden geçirmeniz durumunda pek çoğunun sayıca yüksek miktarda linke sahip olduğunu görebilirsiniz. Kısaca belirtmek gerekirse, 2018 yılında içerik ve link yine SEO çalışmalarının temelinde yer alacaktır.

Bonus Bölüm: 2018 Yılında SEO’ya Özel Hızlı İpuçları

Bu kısımda size 2018 yılında da işe yarayacak kolayca uygulanabilir basit taktiklerden söz edilecektir.

Görsel İçerik Oluşturmak

Tıpkı videolarda olduğu gibi görsel içerik de hızlı bir biçimde artış göstermektedir. Gerçekçi olmak gerekirse yapılan anketlerden birisinde pazarlamacıların %37’i özellikle kurumsal alanda görsel içeriklerin en başarılı içerik türü olduğunu belirtmektedirler. Bu veriden yola çıkarak özellikle Pinterest ve Instagram gibi sitelerin daha fazla büyüme göstereceğini söylemek mümkündür.

Bu trendden faydalanmak istiyorsanız özellikle yerleştirilebilir görseller oluşturmalısınız. Yerleştirilebilir görseller denildiğinde akıllara ilk gelen görsel türü hiç kuşkusuz infografiktir. Yerleştirilebilir görseller diğer sitelerde kolayca kullanılabilir olan içerik türleridir ve bunlar genellikle size link kazandırmaktadırlar. Üstelik insanlar içeriklerde yer alan görsellerden fazlasıyla hoşlanırlar. Bu görseller sayesinde uzun zamandır elde edemediğiniz kadar link elde etmeyi başarabilirsiniz.

Özgün Veriler Paylaşmak

Blog yazarları ve gazeteciler özgün verilerden fazlasıyla hoşlanırlar. Onları veriler, anketler, sektörsel çalışmalar ve buna benzer unsurlarla kendinize çekebilirsiniz. Bu sayede sayısız link sahibi olabilirsiniz. Sitenizde yer alan içeriklerden ne kadar fazla ortamda söz ediliyorsa bu sizin için bir o kadar iyi olacaktır.

Yorum Yapmayı Teşvik Etmek

Blog yorumları sitenizin yükselmesini sağlar mı? Bu sorunun kısa cevabı evettir. Geçtiğimiz yıl Google topluluğun sıralama elde etme konusunda fazlasıyla işe yarayabileceğini belirtmiştir. Diğer bir ifadeyle Google sitenizde aktif bir topluluk görmek istemektedir. Google’ın önümüzdeki yıl bu konuya daha fazla dikkat etmesi beklenmektedir.

Podcast Gerçekleştirmek

Podcast gerçekleştirmek link elde etmek için fazlasıyla kullanışlı bir yöntemdir. Tıpkı misafir yazarlık gibi bir yöntem olan podcast gerçekleştirmek veya podcast oluşturmak değer katan bir şeyler sunmak ve karşılığında link almakla alakalıdır. Podcast gerçekleştirmek günden güne popülerliğini yükselten bir şey olduğundan vakit kaybetmeden bu alana geçiş yaparak 2018 yılında bundan faydalanmaya çalışmalısınız.

2018 yılında SEO konusuna bu geniş kapsamlı rehberle hazırlanabilirsiniz. Artık sıra sizde. Hangi adımı ilk atmanız gerektiğine kendiniz karar vermelisiniz. Ne olursa olsun önceliğiniz doğru adım atmak olmalıdır. Bu şekilde 2018 yılında dilediğiniz başarıya ulaşmanız mümkün olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu