SEO

Görsel Aramalarında Yükselmek İçin Yapılması Gerekenler

SEO sadece yazılı içeriği iyileştirmek anlamına gelmemelidir. Görsel içeriklerin her geçen gün etkinliğini yükseltiyor olması site arama trafiğinden daha fazla fayda sağlamak adına video ve görsel optimizasyonu çalışmaları yapmanızı gerekli kılmaktadır. Görselleri optimize etmek sitenizin görsel arama yoluyla bulunabilmesini sağlayacaktır. Bu nedenle iyi yazılmış iyi içeriğin yanında ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek etkili görseller kullanmak da önemlidir.

Her ne kadar güçlü ve dikkat çekici görseller kullanıyor olsanız bile bunları nasıl optimize edeceğinizi bilmiyor olabilirsiniz. Hangi faktörleri hesaba katmalısınız? Hangi anahtar kelimeleri kullanmalısınız? Bunun gibi sorulara cevap veremeyecek durumda olabilirsiniz. Bu rehber size görsel optimizasyonu konusunda ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri sunabilmek için hazırlanmıştır.

Görsel Boyutu

Görsellerin boyutu ortalama site hızı konusunda son derece büyük etkilere sahiptirler. Büyük veya yüksek dosya boyutuna sahip olan görseller sitenizin hızını yavaşlatırlar. Özellikle mobil konusunda dosya boyutunun büyüklüğü çok ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir.

Ancak görsellerin iyi gözükmesini ve göz alıcı olmasını istiyorsanız, sitenizin asıl amacı görsellikse bu durumda kaliteden ödün vermek istemeyebilirsiniz. Bir denge oluşturarak görsel kalitesini ve dosya boyutunu belirli bir seviyede tutmaya çalışmalısınız.

Site hızını görselleri optimize ederek daha iyi hale getirmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk iş kullanıcıların göreceğinden daha büyük çözünürlüğe sahip görseller yüklemekten kaçınmak olmalıdır. Bu sayede dosya boyutunu belirli seviyede tutmayı başarabilirsiniz.

Dosya boyutu konusunda size en çok yardımcı olacak dosya türleri GIF, JPEG ve PNG biçimleridir. İnternet ortamında yer alan görsellerin çok büyük bir kısmı bu tür görsellerden oluşmaktadır. PNG görsel kalitesi ile sıkıştırmayı bir araya getirerek en iyi çözümü sunar. JPEG sıkıştırma konusunda en etkili yöntemdir ama görselin kalitesi düşer. GIF ise görsel kaliteyi korumanızı sağlayarak renk detaylarını düşürüp dosya boyutunu da aşağı çekmenize yardımcı olabilir.

Görsel Adı

Görsel dosyasına ait ad arama motorlarının içeriği bağlamsal olarak keşfetmesine yardımcı olmaktadır. Bu kısım anahtar kelimelerin ve bununla birlikte alt niteliklerinin devreye girdiği noktadır. Bir fotoğraf yüklerken onun ne olduğunu anlatmak adına “bahceler.jpg, cicekler.jpg” gibi isimler belirlemek “DSC_1111” gibi bir isim kullanmaktan çok daha iyidir. Hatta mümkünse resimle ilgili daha spesifik bilgiler vermeye çalışmalısınız.

Görseli siteye yükledikten sonra ona ayrı bir başlık adı vermemişseniz dosya adı görsel başlığı olarak geçerli olacaktır. Bu nedenle görsel adı son derece önemli olan ve mümkünse atlanmaması gereken bir detaydır. Bu detaydan faydalanarak görsellere yönelik optimizasyon çalışmalarını biraz daha kolaylaştırabilirsiniz.

Alt Nitelikleri

Alt nitelikleri kullandığınız görsellere ait metinsel alternatiflerdir. Eğer görselin yüklenmesinde bir problem meydana geliyorsa veya kullanıcı sitenize bağlanırken ekran okuyucu gibi bir destek cihazı kullanıyorsa bu bilgiler gözükür. Web tarayıcılarının gözü olmadığından arama motorları tarafından fark edilen şeyler yine bu metinsel alternatiflerdir. Dolayısıyla alt niteliklerin erişilebilirlik ve SEO açısından önemi çok büyüktür.

Alt metin ve başlık metni alanları uygun anahtar kelimelerin yerleştirilebileceği ideal alanlardır. Ancak burada anahtar kelime doldurma yapmamanız gerekmektir. SEO çalışmaları kapsamında anahtar kelime doldurma artık işe yaramaktan ziyade zarar vermektedir. Benzer durum ekran okuyucu kullanarak sitenize bağlanan kullanıcılar açısından da geçerlidir.

Başlık Metni

Başlık metni sahip olduğunuz görselin adıyla aynı işlevi görmektedir. Buradaki temel farklılık onun makineler tarafından okunabildiği kadar insanlar tarafından da okunabilir olmasıdır. Bu nedenle boşlukları kullanarak kelimeleri ayırma yoluna gitmeniz gerekmektedir.

Bazı durumlarda başlık metni resmin ne olduğunu açıklamaya yetmektedir. Bu gibi durumlarda alt niteliğini doldurmana gerek yoktur. Elindeki görsel bir kişinin fotoğrafı ise görselin adı başlık metni için yeterlidir. Hem insanlar hem arama motorları o resmin kime ait olduğunu alt niteliğe ihtiyaç duymadan anlayabilirler. Alt niteliklerin önemli olduğu unutulmamalıdır ama onları kullanmakta aşırıya kaçılmamalıdır.

Alt Metin

Bu kısım görselin neyi tasvir ettiğini anlatmak için kullanılan alandır. Alt metinler arama motorlarına sadece bir görselin içeriğini anlamada değil aynı zamanda etrafında yer alan metinsel içerikleri anlama konusunda yardımcı olmaktadır. Bu nedenle alt metni kullanmak son derece önemlidir.

Eğer mümkünse sayfanızda yer alan görsellerden en az bir tanesinin odak anahtar kelimeyi içermesini sağlamalısınız. Ancak anahtar kelimeyi kullanırken anlamsız çalışmaların içerisinde bulunmamalısınız. Görsellere ait alt metinlerin açık, tanımlayıcı ve doğal bir dille yazılması gerekir. Görseli fark eden ama ilk bakışta ne olduğunu anlamayan bir kişiye görselle ilgili vereceğiniz bilgi neyse onu bu kısımda yer verebilirsiniz.

Bazı kılavuzlarda alt metin için ideal uzunluğun 80 ile 150 karakter olduğu ifade edilmektedir. Bu kısmen doğru olsa bile alt metin ihtiyaç duyulduğu kadar kullanılmalı ve gerekiyorsa olabildiğince uzun olmalıdır. Buna rağmen, sadece uzun olsun diye detaylara dalıp boğucu bir bilgi yumağı oluşturmaya çalışmamalısınız.

Sayfa URL’si ve Alan Adı Otoritesi

Görselin bulunduğu sayfanın URL’si görsel arama trafiğine etki etmektedir. Bir görsel optimize edilmiş, kaliteli ve uygun içeriğe sahip bir sayfada yer alıyorsa SEO çalışmasının başarıya ulaşması ve görselin arama sonuçlarında ön planda çıkması çok daha mümkün olacaktır.

Sayfa URL’sinin yanı sıra sayfanın alan adı otorite durumu da görselin Google arama sonuçlarındaki performansına etki etmektedir. Bir alan adı kaliteli ve uygun içerikler sunma itibarına sahip olmuşsa bu durumda görselin aramada çok daha iyi konumda olacağı kesindir. Görseller açısından SEO çalışmaları metinler üzerinde yapılan çalışmalardan çok farklı yapıda değildir.

Görselin Etrafında Yer Alan İçerikler

Görsel optimizasyonu kapalı bir kutu içinde yapılmaz. Görselin etrafında yer alan metinler SEO açısından önemlidir. İçeriğin görselle ilgisi, kalitesi ve aramaya etki edecek anahtar kelimeleri içermesi son derece önemlidir. Burada en önemli metin ise görselin epey yakınında yer alan metinsel içeriktir. Bu içerik görselden hemen sonra gelen paragrafın başlangıç cümlesi olabileceği gibi görsele eklenmiş olan bir alt yazı da olabilecektir.

Google gibi arama motorları bu metinleri kullanarak görselin sayfada yer alan içerikle eşleşme durumunu kontrol etmektedirler. Ek olarak Google’ın görsel tanımlama mekanizması geride bıraktığımız her yıl içerisinde biraz daha gelişmektedir. Bu sayede metin içerik, sayfa ve görsel arasındaki bağlamı yakalama konusunda eskisine göre çok daha becerikli bir hale gelebilmiştir.

Stok Fotoğrafçılık

Uzun yıllar boyunca stok fotoğrafların arama sıralamasında olumsuz etkiye sahip olduğu dile getirilip durmuştur. Daha sonra Google’dan gelen bir bilgi tüm düşünceleri değiştirmeye başlamıştır. Google’a göre stok fotoğrafları kullanmanın sıralama açısından herhangi bir zararı olmadığı gibi orijinal fotoğraf kullanmanın da belirli bir avantajı bulunmamaktadır.

Her ne kadar genel kullanım için bir problem yaşanmasa bile stok fotoğrafların doğaları gereği jenerik olduğu unutulmamalıdır. Bu fotoğraflar sitenizin genel görünümüne uyum sağlama konusunda pek faydalı olmayabilirler. Stok fotoğrafların arama motorlarında görsel üzerinden arama sıralaması elde etmek isteyenlere yardımcı olamayacağı açıktır. Benzer durum kullanıcının dikkatini çekme hususunda da geçerlidir.

Stok fotoğraflarla ilgili akılda tutulması gereken bir diğer unsur ise onlarca hatta yüzlerce sitenin aynı görseli kullanabilecek olmasıdır. Google’ın artık birbirine benzeyen fotoğrafları sıralamaktan vazgeçtiğini unutmamak gerekmektedir. Dolayısıyla stok fotoğraflardan yararlanıp başkalarıyla aynı resmi kullanarak sıralama elde etmek pek mümkün değildir.

Örnekle açıklamak gerekirse, firmanızın işletme kültürünü aktaracak bir fotoğraf arıyorsanız mutlu insanların bulunduğu bir stok fotoğraftan yararlanmak mümkündür. Alternatif olarak ise ekibinizin toplantı halindeyken çekilmiş bir fotoğrafını kullanabilirsiniz. Bu iki fotoğraftan ikincisi çok daha kişisel, uygun ve ilgi çekici olacaktır. Bu nedenle fırsatınız varsa ilk olarak söz konusu alternatifi düşünmeniz gerekmektedir.

Kullanılan görselin kalitesi konusunda durumun ne olduğu henüz pek bilinmemektedir. Ancak Google’ın yüksek kaliteye önem verdiği unutulmamalıdır. Aynı stok fotoğrafını kullanan iki siteden kaliteli versiyona sahip olanın üst sıralarda yer almasının kaçınılmaz olduğu aklınızdan çıkmamalıdır.

Görsel Etkileşimi ve Popülerlik

Arama motorları yüksek etkileşime sahip olan içerik ön plana çıkarırlar. Buradan anlaşılabileceği gibi eğer yüksek kaliteli, uygun ve orijinal bir görsele sahipseniz ve bu görsel kullanıcılar arasında epey popülerse arama sonuçlarında ön plana çıkabilirsiniz. Tıpkı tüm metin gönderilerinde olduğu gibi içeriğin popülerliği her zamanki gibi arama motoru sonuç sayfasında daha iyi konumda olmanızı sağlayacaktır.

Link oluşturma prensipleri aynı zamanda görseller için de geçerlidir. Size ait olan görsel ne kadar link alırsa arama trafiğinin yüksek olma olasılığı bir o kadar yüksek olacaktır. Görselin etrafına konulan paylaşma butonlarıyla kullanıcıların görseli paylaşmalarını teşvik edebilirsiniz. Size ait görsel pek çok sitede paylaşılmaya başladığında popülerliği arama sonuçlarına yansıyacaktır.

Bir görselin popüler olması tıklamalar, kullanımlar ve paylaşımlar gibi çeşitli durumların etkisi altında kalmaktadır. Bir görseli popüler hale getirmek istiyorsanız onun hitap ettiği veya yansıttığı konuyla ilgili olmasını sağlamalısınız. Böylece arama motorları ilgili görsele daha fazla dikkat ederler.

Kısacası görsel optimizasyon gerçekleştirmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip etmeniz başlangıç için yetelri olacaktır:

  • Görselin kalitesini değil dosya boyutunu düşürmeye çalışmalısınız.
  • Uygun bir dosya adı seçmelisiniz.
  • Görsel içeriğin ne olduğunu anlatabilmek için alt niteliklerden faydalanmayı denemelisiniz.
  • Görselin etrafında yer alan içeriğe dikkat etmelisiniz.
  • Orijinal grafikler veya fotoğraflar kullanmalısınız.
  • Kullanıcıların görselle olan etkileşimini artırmaya çalışmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu