SEO

8 Adımda Kapsamlı SEO Denetimi

SEO denetimleri, SEO sonuçlarından istediğinizi alamadığınız zaman bunun sebebi anlayabileceğiniz en işe yarar yöntemlerdir. Bir site için SEO çalışması yapmadan önce ilk olarak bunu gerçekleştirmelisiniz.

Bu yazıda, 2018 yılının gereksinimlerine uygun olarak kapsamlı bir SEO denetimi nasıl gerçekleştirilir bu konuda bilgiler bulabileceksiniz. Başlamadan önce aklınızda olması gereken birkaç husus bulunmaktadır:

  • SEO denetimi için ayıracağınız vakit tamamen sitenin büyüklüğüyle doğru orantılı olacaktır.
  • İyi bir SEO denetimini gerçekleştirmek için en önemli kriter doğru soruyu sorabilmektir.

Bu SEO denetimi kontrol listesinde aşağıdakileri bulabileceksiniz:

Hazırsanız başlayabilirsiniz.

Yazı İçeriği

SEO Denetimi Nedir?

Bir SEO denetimi uyguladığınız SEO kampanyasını başarıya ulaştırabilecek yöntemleri keşfetme yoludur. Bu denetimlerde hedef kampanyada yer alan ve performansını etkileyen zayıf noktaları tespit edebilmektir. Bu süreci tamamladığınız zaman söz konusu zayıf noktaları güçlendirebilmek için ihtiyacınız olan adımların bir listesine sahip olabilirsiniz.

Elinize geçen listede yer alanları uygulamaya koymanız durumunda SEO performansınızda çeşitli iyileşmelerin yaşanmasını sağlayabilirsiniz.

SEO Denetimini Ne Zaman Gerçekleştirmelisiniz?

Hemen yazının başında belirtildiği gibi denetimi bir site için çalışma yapmaya başlamadan önce gerçekleştirmelisiniz. Ancak mevcut kampanyanızın hey çeyreğinde denetim gerçekleştirmeyi de ihmal etmemelisiniz.

Bu sayede kampanyada yer alabilecek potansiyel zayıf noktaları es geçmemiş olur ve karşınıza çıkacak problemleri kolayca ortadan kaldırabilirsiniz. Bir denetim performansını geliştirebilmek için ihtiyaç duyabileceğiniz en önemli yöntemlerden birisidir.

Bu nedenle iki farklı noktada denetim gerçekleştirmelisiniz:

  1. Her kampanyanın başlangıcında
  2. Her kampanya çeyreğinde

Artık bir denetim ne olduğuyla ilgili temel bilgilere sahipsiniz. Dolayısıyla SEO denetiminin ilk adımına geçiş yapabilirsiniz.

8 Adımda Kapsamlı SEO Denetimi

Aşağıda yer alan 9 adımı takip ederek SEO kampanyanızın her alanına dokunarak onu geliştirmenin yollarını bulabilirsiniz. Unutmamanız gereken bir durum bulunmaktadır. Başarılı bir SEO kampanyası yüzlerce farklı pozitif sıralama faktörünün bir ürünüdür. Bu nedenle uyguladığınız kampanyada yer alan her detayı gözden geçirmelisiniz. Bu konuda mükemmel olmanıza gerek yoktur ama amacınız her zaman mükemmel olmak için çaba göstermek olmalıdır.

Hazırsanız başlayabilirsiniz:

Adım 1: Stratejik Hedefleriniz Nelerdir?

Hedef: SEO kampanyanız ve işletmeniz için uzun vadeli hedeflerin neler olduğunu belirlemek. SEO bir son anlamına gelmektedir. SEO işletmenizi büyütmek için ihtiyaç duyduğunuz pazarlama kanalından çok daha fazlasıdır.

Bu nedenle stratejik hedefleriniz işletmenizin SEO aracılığıyla elde etmeye çalıştıkları olmalıdır. Net bir biçimde saptanmış olan stratejik hedefler kampanyanızın hedeflerinize odaklı olmasına yardımcı olacaktır.

Eğer mevcut durumda bir stratejik hedefe sahipseniz onu gözden geçirmelisiniz.

Hedefleriniz belirli, ölçülebilir, ulaşılabilir, alakalı ve zamana bağlı mı?

Eğer hedefleriniz bu nitelikleri taşımıyorsa onları gözden geçirmelisiniz. SEO kampanyanız için stratejik hedeflere sahip değilseniz hemen başlangıçta bir tane oluşturmalısınız.

Söz konusu nitelikleri taşıyan bir SEO kampanyasında yer alabilecek stratejik hedeflerle ilgili olarak aşağıdaki örnekleri gözden geçirebilirsiniz:

  • “ABC firması gelecek 6 ay içerisinde organik arama görünürlüğünü %50 oranında yükseltecektir.”
  • “ABC firmasının sahip olduğu link sayısı gelecek 6 ay içerisinde 20 değerinden 100 değerine yükselecektir.”
  • “ABC firması gelecek 12 ay içerisinde organik aramadan elde ettiği potansiyel satış fırsatlarını %20 oranında büyütecektir.”

Stratejik hedefleriniz SEO için belirlenen anahtar performans göstergeleriyle işletmenin anahtar performans göstergelerinin karışımından oluşmalıdır.

Buraya kadar her şeyi anlamış durumdaysanız bir sonraki adım olan anahtar kelime analizine geçiş yapabilirsiniz.

Adım 2: Anahtar Kelime Analizi

Hedef: Mevcut anahtar kelime hedefleme stratejiniz değerli olup olmadığını tanımlamak ve “kolay” kazanım olabilecek anahtar kelimeleri ortaya çıkartmak.

Denetim aşamasına derinlemesine dalmadan önce elinizde bulunan anahtar kelimeleri gözden geçirmelisiniz.

Doğru Anahtar Kelimeleri Hedeflemiş Olduğunuzdan Emin Misiniz?

Bir işletme için belirlenmiş olan anahtar kelimeler zaman içerisinde eskimekte veya anlam dışı kalabilmektedir. İşletmeler genellikle anahtar kelimeleri tek seferde kullanıp yarışı bu şekilde tamamlayabileceklerini düşünmektedirler. Ancak bu şekilde hareket eden işletmeler için sonuç her zaman hüsran olmaktadır.

İyi bir denetim anahtar kelimelerinizin kalitesini belirlemek adına size yardımcı olacaktır. Çok sık olmasa bile zaman zaman rekabet düzeyi az uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kullanmayı düşünebilirsiniz.

Teknik açıdan bu anahtar kelimeler “kolay kazanım” olarak bilinmektedirler. Mevcut anahtar kelime listenizi gözden geçirmek her zaman iyi bir fikirdir. Bunu çeyrek bazlı olarak gerçekleştirmelisiniz. Çok daha iyi performans ortaya koyan anahtar kelimelere odaklanmak her zaman daha değerli bir adımdır.

Kaynaklarınızı pek çok anahtar kelimeye dağıtmaya çalışmamalısınız. Kazanmanızı sağlayacak anahtar kelimeleri bulmalı ve bunlara odaklanmalısınız. Ancak, aklınızın ucunda her zaman şu şekilde bir soru bulabilecektir: Doğru anahtar kelimeleri hedefleyip hedeflemediğini nasıl anlayacağım?

Seçmiş olduğunuz her anahtar kelime yürütmekte olduğunuz SEO kampanyasıyla uyumlu olmak zorundadır. Her zaman olduğu gibi yine belirli, ölçülebilir, ulaşılabilir, alakalı ve zamana bağlı prensibini kullanarak anahtar kelime seçimi yapmaya çalışmalısınız.

Belirli

Hedeflemek için belirli bir anahtar kelime listesine sahip olmalısınız. Yüzlerce anahtar kelimeden oluşan bir listeye sahip olmak doğru değildir. Sahip olduğunuz bütçelere ve kaynaklara göre 10, 20 veya 100 anahtar kelime seçimi yapmalısınız.

Ölçülebilir

Anahtar kelimelerinizin performanslarını her zaman ölçmelisiniz. Bazı SEO uzmanları artık anahtar kelimeleri takip etmenin gereksiz olduğunu belirtmektedir. Diğer anahtar performans göstergelerini takip etmeden sadece anahtar kelimeleri takip etmenin gereksiz olduğu doğrudur.

Ancak, anahtar kelimeleri takip etmek Google’ın sitenize verdiği değeri görebilmek adına en ideal yollardan birisidir. Anahtar kelimelerin performansını ölçmek aynı zamanda link edinme durumunuzun etkisini ölçmek anlamına gelebilecektir.

Anahtar kelimelerinizin performansını ölçmek istiyorsanız bunun için özel araçlardan faydalanabilirsiniz.

Ulaşılabilir

Sitenizin rekabetten dolayı yeterli performans gösteremeyeceği anahtar kelimeleri mi hedefliyorsunuz? Yeni siteler rekabet düzeyi yüksek anahtar kelimeler için sıralama elde etme konusunda pek kabiliyetli değildirler.

Bunun sebebi ise oldukça açıktır:

  1. Rekabetçi anahtar kelimeler için sıralamaya sahip olan siteler güvenilir ve yaşlıdır.
  2. Söz konusu siteler sizin sitenizden çok daha otoriter olmakla birlikte aynı zamanda link elde etme konusunda çok daha başarılıdır.
  3. Rekabetçi anahtar kelimeler için sıralama elde etmeye çalıştıkları için sizden çok daha fazla bütçeye sahiptirler. Bu siteler bütçelerini kullanarak otoriter linkler alarak sıralamalarını korumayı başarabilmektedir.

Gerçekçi davranmak zorundasınız. Siteniz yeniyse ilk olarak uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedeflemeye çalışmalısınız. Egoya yenik düşmeden doğru anahtar kelimelerin peşinden koşmalısınız.

İnat edip hayallerinizdeki anahtar kelimenin peşinden koşmaya çalışırsanız hata yaparsınız. Karşınıza çıkan tüm anahtar kelimeleri hedeflemeyi başaramazsınız. Kampanyanızı gerçekçi bir biçimde oluşturmalısınız. Gerçekçi olmalısınız ve verilerden yararlanarak gideceğiniz yolu belirlemelisiniz.

Alakalı

Bu gayet açık bir durumdur. Anahtar kelimeleriniz her zaman işletmeniz ile alakalı olmak zorundadır.

Zamana Bağlı

Belirli bir anahtar kelime listesi için sıralama elde edebilmek adına ne kadar zaman gereklidir? Mutlaka bir zaman sınırı koymalısınız. Unutmamalısınız, bir anahtar kelime için sitenizin performansını iyileştirmek hedeftir. Bu hedefi olabildiğince hızlı bir biçimde yerine getirmelisiniz. Belirli, ölçülebilir, ulaşılabilir, alakalı ve zamana bağlı prensibi anahtar kelimeleri doğrularken kullanmanız gereken en önemli yöntemdir.

Artık söz konusu anahtar kelimeler için rekabet durumunu analiz etmeye başlayabilirsiniz.

Adım 3: Rekabet Analizi

Hedef: Anahtar kelimeler onaylamak ve kaçırılan link fırsatlarını bulmak.

İyi bir denetim yapmanız durumunda rekabeti analiz etmeyi başarabilirsiniz çünkü:

  • İlk olarak anahtar kelimenin rekabetçi olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
  • İkincil olarak rakipler için hangi içeriklerin iyi performans gösterdiğini öğrenebilirsiniz.
  • Son olarak rakiplerin link profillerini inceleyerek olası link fırsatlarını keşfedebilirsiniz.

Ne olursa olsun unutmamanız gereken bir şey bulunmaktadır: Anahtar kelime seçimlerinizi onaylayabilmek için rakiplerinizi analiz etmelisiniz. Kendinize şu soruları sormalısınız:

  • “Anahtar kelime seçimimde çok mu hırslıyım?”
  • “Anahtar kelime seçimlerim çok mu muhafazakar?”

Rekabet analizini iki önemli parçaya ayırmalısınız. İlk olarak arama motoru sonuç sayfasında sayfa otoritesi ve alan adı otoritesi değerlerine odaklanmanız gerekmektedir. Bunun için Moz araç çubuğunu yüklemeniz gerekmektedir.

“Pazarlama otomasyonu” anahtar kelimesi için sıralamaya girmeye çalıştığınızı düşünün. Google’a “pazarlama otomasyonu” yazın ve sonuçları taramaya başlayın.

Bu noktada alan adı otorite değeri 50’nin altında olan siteleri bulmaya çalışmalısınız. Çünkü başlangıçta ancak onlarla rekabet edebilmeniz mümkündür.

Alan adı otoritesi aynı zamanda bir anahtar kelimenin peşinden gitmenin değerli olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Kısacası bu süreç içerisinde listenizden ihtiyacınız olmayan anahtar kelimeleri hızlı bir biçimde temizleyebilirsiniz. Aklınızda bulundurmanız gereken husus ise şudur: Rekabet tamamıyla görecelidir.

Örneğin, siteniz yeniyse “pazarlama otomasyonu” anahtar kelimesi için yola çıkmak vakit kaybıdır. Ancak siteniz zaman içerisinde otorite skorunu yükseltmeye başladığında bu anahtar kelime için rekabet etmeyi düşünebilirsiniz.

Analizin ikinci kısmı ise daha derinlemesine ilerlemek ve link fırsatlarını bulmaya çalışmakla ilgilidir. Burada söz konusu analizle ilgili detaylı bilgi yer almayacaktır. Ahrefs veya Majestic kullanarak rakiplerinizin link profillerini inceleyebilirsiniz.

Rakiplerinizi link açısından analiz etmek istiyorsanız farklı rehberlerden faydalanmayı deneyebilirsiniz.

Bu noktada herhangi bir kolay kazanım elde edebilir misiniz?

Kolay kazanımları bulabilmek için iki farklı araçtan yararlanmanız gerekmektedir. SEM Rush ve Google Search Console kullanarak bunu başarabilirsiniz.

  1. Google Search Console’a giriş yapın ve “Arama Trafiği” ve “Arama Analizi” kısmına tıklayın.
  2. Buradan “Gösterimler” ve “Pozisyon” kısmına bakmalısınız.
  3. Ardından sonuçları “Pozisyon” bazlı olarak en üstte en düşük sıralamaya sahip olan sayfa kalacak şekilde sıralamalısınız.

Bunlar kolay kazanımlardır.

Siteniz herhangi bir anahtar kelime için sıralamaya sahip olamazsa bu durumda SEM Rush kullanarak kolay kazanımları tespit etmeye çalışmalısınız.

  • SEM Rush’a girin.
  • Rakibinizin URL adresini girin.
  • “Organik Resarch” ve “Positions” kısmına girin.
  • Anahtar kelime listesi arama hacmine göre yani “Volume” değerine göre sıralamalısınız.

Düşük hacimlere sahip anahtar kelimelerden başlamanız çok daha iyi olacaktır çünkü bunlar için sıralama elde etmek çok daha kolaydır.

Bir sonraki adımda nasıl teknik analiz gerçekleştirebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Adım 4: Teknik Analiz

Hedef: Kullanıcı deneyimini ve arama motoru performansını etkileyen teknik problemleri tespit etmek.

Teknik sorunlar sitenizin SEO performansını düşürebilecektir. Belirli araçları kullanarak bu problemleri tespit etmeyi başarabilirsiniz. Kullanacağınız teknik araçlar vasıtasıyla bulacağınız teknik problemleri tanımladıktan sonra elbette onları çözmeye çalışmalısınız.

Sitenizin yüklenme hızı nedir?

Sitenizin yüklenme hızı kullanıcı deneyimini olumlu veya olumsuz olabilecek şekilde doğrudan etkileyebilmektedir. Bu nedenle yüklenme hızı teknik analiz kontrol listesinde ilk kısmında yer almaktadır.

Pingdom ve Google’ın kendi hız testi aracını kullanarak sitenizin performansını ölçebilirsiniz. Sitenizin yüklenmesi en geç 3 saniyeyi bulmak zorundadır. Bu rakam ideal olan rakamdır ancak sitenizin daha hızlı açılmasını sağlayabilirseniz bu sizin için daha iyi olacaktır.

Siteniz Mobil Dostu Mu?

Bu konuda çok fazla tereddüt etmemelisiniz. Sitenizin mobil dostu olup olmadığını ilk fırsatta gözden geçirmelisiniz. Google sitelerin mobil uyumluluğunu güçlü bir sıralama faktörü olarak değerlendirmektedir.

Google kendin mobil dostu kontrol aracını kullanarak bu analizi gerçekleştirebilirsiniz. Burada çözüm gayet basittir: Siteniz mobil dostu değilse onu mobil dostu yapmalısınız.

Anahtar Kelime Çakışması Mevcut Mu?

Denetim yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli faktörlerden birisi anahtar kelimelerin çakışma durumudur. Anahtar kelimelerin çakışması demek iki farklı sayfa için aynı anahtar kelimenin rekabet etmesi demektir.

Bu durum, belirli bir arama sorgusu için hangi sayfanın daha iyi olduğunu belirlemeye çalışırken Google’ın kafasını karıştırabilecek bir durumdur. Google’ın en doğru seçimi yapabilmesine yardımcı olabilmek her zaman ilk tercihiniz olmalıdır.

Bu hedefi yerine getirebilmek istiyorsanız anahtar kelime çakışması durumundan uzak durmalısınız. En yaygın olarak bilinen anahtar kelime çakışması ana sayfa ile alt sayfaların aynı anahtar kelime için yarışması durumudur.

Bundan olabildiğince uzak durmalısınız. Her sayfa için farklı kelimelerin hedeflenmesini sağlamalısınız. Benzer konuda farklı yazılar yazmanız doğal bir durumdur ancak Google hangisinin daha otoriter olduğunu belirleme konusunda çeşitli problemler yaşayabilecektir.

En önemlisi Google bir içerik hazırlarken olabildiğince kapsamlı ve özgün olmanızı beklemektedir. Google, kısa ve zayıf yazıların bir konuyu derinlemesine açıklayamayacağını düşünmektedir. Burada bir istisna söz konusu değildir. Zayıf içeriklerden olabildiğince uzak durmanız gerekmektedir.

Güçlü ve iyi geliştirilmiş olan içerikler arama motorlarında her zaman daha iyi performans göstermektedirler. Bununla birlikte bu içerikler daha fazla kullanıcı etkileşimi sunmaktadırlar. İçeriklerin zayıf bir biçimde oluşturulması ve bir konuyu kapsamlı bir biçimde ele almaması demek anahtar kelime çakışmasının yaşanmasına neden olabilecektir. Google sizin bu konuda onu aldatmaya çalıştığınızı düşünebilecektir.

Bu tür aldatma söz konusu olduğunda Panda algoritması devreye girmekte ve sitenizi cezalandırmaktadır. Anahtar kelime çakışması problemini tanımlayabilmek için en önemli araç Screaming Frog SEO Spider aracıdır.

Bu araçta sitenizi yazmalı ve “Start” diyerek taramayı başlatmalısınız. Ardından “Page Titles” kısmına giderek sayfa başlıklarını kontrol etmelisiniz. Arama kutucuğuna birincil anahtar kelimelerden birini yazmalısınız. Ardından ilgili anahtar kelime için rekabet eden sayfaların neler olduğunu görebilirsiniz.

Sayfa başlıklarını gözden geçirerek aynı anahtar kelime için rekabet eden sayfaların neler olduğunu tanımlamalısınız.

Yönlendirme Hataları Mevcut Mu?

Sitenizin SEO performansını etkileyebilecek dört tür yönlendirme bulunmaktadır:

  1. 302 yönlendirmeleri
  2. Yönlendirme zincirleri
  3. Tercih edilmeyen alan adı versiyonunun tercih edilen versiyona yönlendirilmemiş olması
  4. Güvenli olmayan alan adı versiyonunun güvenli versiyona yönlendirilmemiş olması

302 yönlendirmesiyle başlayabiliriz.

302 Yönlendirmeleri

302 yönlendirmeleri otoriteyi aktarmayan geçici yönlendirmelerdir. 302 yönlendirmelerinin doğru bir biçimde 301 yönlendirmelerine dönüştürülmesi gerekmektedir.

Sitenizde herhangi bir 302 yönlendirmesi olup olmadığını görmek istiyorsanız yine Screaming Frog SEO Spider aracından faydalanabilirsiniz.

  • Hedef URL adresini girmeli ve taramaya başlamalısınız.
  • “Response Codes” sekmesine gitmelisiniz.
  • Burada “Filter” açılır menüsünden “Redirection 3xx” seçeneğini seçmelisiniz.
  • Ardından “Export” butonuna basarak tüm 302 yönlendirmelerini dışarı aktarabilirsiniz.

Yönlendirme Zincirleri

Yönlendirme zincirleri birkaç yönlendirme birbirine bağlı olduğu zaman ortaya çıkmaktadır.

Örneğin, A sayfasını B sayfasına, B sayfasını C sayfasına yönlendirmiş durumdaysanız bu yönlendirme zinciri anlamına gelmektedir. Zinciri kırmak yönlendirilen sayfanın otoritesinin son sayfaya doğrudan iletilmesini sağlayacaktır.

Yine Screaming Frog SEO Spider aracından faydalanarak yönlendirme zincirlerini tespit edebilirsiniz.

  • “Configuration” kısmında yer alan “Spider” seçeneğine tıklayın.
  • “Advanced” kısmından, “Always Follow Redirects” seçeneğini seçmeli ve “Ok” demelisiniz.
  • Hedef URL’yi girmeli ve taramayı başlatmalısınız.
  • Tarama tamamlandıktan sonra “Reports” kısmında “Redirect Chains” seçeneğine tıklamalısınız.

Tercih Edilen Alan Adı Yönlendirmeleri 

Her site sahibi mutlaka sitenin hangi versiyonunun kullanıcılara gösterileceğini belirlemek durumundadır. Bazı insanlar “www” versiyonunu bazıları ise “www olmayan versiyonu” tercih edebilmektedir. Hangisi tercih ederseniz edin bunlar SEO performansınıza etki etmeyecektir.

Google bunları aynı şekilde ele almaktadır. Burada problem tercih edilmeyen alan adı versiyonunun tercih edilen versiyona yönlendirilmiş olup olmadığıdır.

Örneğin, siteniz “www.orneksite.com” şeklinde ise tercih ettiğiniz versiyon “www” versiyonudur. Tercih etmemiş olduğunuz alan adını tercih ettiğiniz alan adına yönlendirmeniz gerekmektedir. Bunu yapmazsanız sitenizin iki farklı versiyonu olacak ve bu sitenizin arama motoru performansını etkileyecektir.

Bu problem özellikle siteniz özel platformlarda kuruluysa ortaya çıkan bir problemdir.

Geliştiriciler sitenin her iki versiyonunun da hazır olmasını sağlarlar. Ancak tercih edilmeyen versiyonu tercih edilen versiyona 301 yönlendirmesiyle yönlendirmeyi genelde yapmazlar.

Sonuç olarak bu yönlendirme yapılmadığı için mevcut sitenizin iki kopyası olmaktadır.

“HTTP” Alan Adının “HTTPS” Alan Adına Yönlendirilmesi

Sitenizde SSL kullandığınızı düşünün. Birçok site bu sertifikalardan faydalanarak sitelerini daha güvenli hale getirmektedirler. Ancak bazıları bu sertifikayı uygulama konusunda sıkıntı yaşayabilmektedir.

En çok karşılaşılan problem güvenli olmayan alan adı versiyonunun güvenli versiyona yönlendirilmemiş olmasıdır. Bir başka ifadeyle HTTP versiyonunun HTTPS versiyonuna yönlendirilmemiş olmasıdır.

Bu problemi tespit edebilmek oldukça kolaydır.

  • Adres çubuğuna URL adresini yazmalısınız: https://www.orneksite.com/
  • Daha sonra adres satırında “https” kısmındaki “s” harfini ortadan kaldırarak tekrar giriş yapmalısınız.

Bunu yaptığınızda sitenizin “https” versiyonuna yönlendirilmiş olmanız gerekmektedir.

Yönlendirme söz konusu değilse bunu mutlaka düzeltmelisiniz.

Site Düzgün Bir Biçimde İndeksleniyor Mu?

Siteniz Google’da düzgün bir biçimde indeksleniyor ise trafik alabilecektir. Bu nedenle mevcut sitenizin düzgün bir biçimde indekse eklendiğinden emin olmanız gerekmektedir.

Bunun için en ideal başlangıç robots.txt dosyasını incelemektir.

Robots.txt

Bazen yanlışlıkla dahi olsa site sahipleri arama motorlarının siteyi taramasına engel olabilmektedir. Bu nedenle denetim gerçekleştirirken robots.txt dosyasının gözden geçirilmesi son derece önemlidir.

Robots.txt dosyasının içerisinde kontrol etmeniz gereken komut “disallow” komutudur. Bu komutunu yanlış bir biçimde kullanmanız durumunda arama motorları sitenizi taramayı bırakacaklardır. Özellikle burada “Disallow: /” şeklinde bir komut varsa bunu kaldırmanız gerekmektedir.

Site Haritaları

Sitenizin mutlaka bir site haritasına sahip olması gerekmektedir çünkü site haritaları indeksleme konusunda size yardımcı olmaktadır. WordPress kullanıyorsanız Yoast eklentisi sizin için otomatik bir biçimde site haritası oluşturabilmektedir.

Yoast kullanmıyorsanız bu durumda farklı bir eklenti kullanarak siteniz için gerekli olan XML site haritasını elde edebilirsiniz.

WordPress kullanmıyorsanız veya daha farklı özel yapılandırmalar ile sitenizi oluşturduysanız bu durumda klasik rotayı takip ederek bir site haritası oluşturmanız gerekmektedir.

“site:” Araması

Google aramaya gidin ve “site:orneksite.com” şeklinde bir arama gerçekleştirin. Bu tür bir arama yaptığınız zaman sitenize ait kaç sayfanın indekse eklendiğini görebilirsiniz.

Bu şekilde arama yaptığınız zaman siteniz ilk sırada çıkmıyorsa bu durumda sitenizin bir ceza aldığından emin olabilirsiniz. Alternatif olarak, arama motorlarının sitenizi taramalarına engel olduysanız yine bu tür bir manzarayla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kopya İçeriğe Sahip Misiniz?

Kopya içerik sitenizi batırabilecek kadar güçlü bir sorundur. Panda cezası almak istemiyorsanız sitenizde kopya içeriğe yer vermemelisiniz. Kopya içerik konusunda problem yaşayan en önemli siteler genelde e-ticaret siteleridir. Üreticilerin sunduğu ürün tanıtımlarını kullanan adresler kopya içerik problemiyle karşı karşıya kalacaklardır.

Benzer şekilde e-ticaret siteleri her sayfa için genelde aynı meta bilgisine yer vermektedirler. Bu durum site genelinde muazzam bir kopya içerik probleminin oluşmasına neden olmaktadır. İlk olarak kopya meta veri sorununa göz atmalısınız:

Kopya Meta Veri 

Kopya meta veri problemi e-ticaret siteleri arasında en yaygın olan problemlerden birisidir. Bunun sebebi e-ticaret sitelerinin benzer ürünler için çok fazla sayfaya sahip olmasıdır.

Sonuç olarak, e-ticaret site sahipleri her ürün sayfası için aynı meta açıklamayı girmek gibi bir tembelliğe başvurmaktadırlar. Bu iyi bir uygulama değildir.

E-ticaret sitenizde birbirine benzeyen çok fazla sayfa varsa bunları bir araya getirebilmeyi düşünmelisiniz. Aynı ürünün farklı renkleri veya beden boyutları için ayrı sayfalara sahip olmaya gerek yoktur. Bu problemi ortadan kaldırdıktan sonra her sayfa için özgün açıklamalar yazma yoluna gitmelisiniz. Evet, doğru. Her sayfa için ayrı ayrı açıklama yazmalısınız.

Sitenizin her sayfası için mutlaka özgün meta verilere ve içeriklere sahip olmaya çalışmalısınız. Bu belki çok fazla çaba ve kaynak gerektirebilecektir ancak son tahlilde buna değecektir. Unutmamalısınız, bunu bir günde yapmanıza gerek yoktur.

Bir günde 10 sayfayı bu şekilde iyileştirmeniz durumunda yılda 3.650 sayfayı iyileştirmeyi başarabilirsiniz. Kopya meta verileri bulmak istiyorsanız Screaming Frog SEO Spider ve Google Search Console araçlarından faydalanabilirsiniz.

İlk önce Screaming Frog ile başlayalım. URL adresinizi girin ve tarama işlemini başlatın. “Meta Description” kısmına gidin ve açılır menüden “Duplicate” seçeneğini seçtikten sonra Export butonuna basın.

Kopya meta açıklamalar için ziyaret edebileceğiniz bir sonraki adres Google Search Console olacaktır. Google Search Console’a giriş yapın, “Arama Görünümü” kısmından “HTML İyileştirmeleri” sekmesine girin. Burada kopya meta açıklama ve başlık etiketlerine sahip olan sayfaları bulabilirsiniz.

Sayfa Düzeyi Kopya İçerik

Buraya gelene kadar kopya meta verileri bulabilmeyi öğrendiniz, şimdi sayfa düzeyi kopya içerikleri tespit etmeye başlayabilirsiniz. Bunu yapabilmek için Siteliner aracından faydalanabilirsiniz.

Bu adres size hangi sayfaların aynı veya benzer içeriğe sahip olduğunu gösterecektir. Siteliner.com adresine gidin ve hedef site adresini girin. Daha sonra “Duplicate Content” seçeneğe tıklayarak hangi sayfalarda bu problemin yer aldığını görebilirsiniz. Bu aracın her zaman doğru sonuçlar vermediğini bilmelisiniz. Örneğin kategori sayfalarında “noindex” niteliği varsa bu araç onu fark edememektedir. Analiz yaparken bu tür durumlara karşı dikkatli olmanız gerekmektedir.

404 Hataları Var Mı?

Tüm 404 hataları birbiriyle aynı değildir. İlk olarak “tüm 404 hataları SEO için kötü” anlayışını bir kenara bırakmalısınız. Bu doğru bir yaklaşım değildir. 404 hataları arama motorlarının artık mevcut olmayan sayfaları tespit edebilmesi için gereklidir.

Google gibi bir arama motorunun 404 hatasıyla karşılaşması demek o sayfayı indeksten kaldırması anlamına gelecektir. Bazı sayfaların indeksten kaldırılmasını istiyorsanız bu durumda 404 hatalarına ihtiyacınız var demektir. Birilerinin artık ortadan kaldırılmış olan bu 404 sayfalarını Google arama aracılığıyla bulmalarını ister misiniz? Elbette istemezsiniz.

Bu nedenle Google artık kullanıcılara yardımcı olmayacak bu sayfaları ortadan kaldırmayı tercih etmektedir. Söz konusu şehir efsanesini ortadan kaldırdığınıza göre sitenizin performansını etkileyebilecek 404 hatalarının neler olduğunu öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Backline sahip olan 404 sayfaları performansı etkilemektedir. Bu tür 404 sayfaları sitenizin otoritesinin yitip gitmesine neden olmaktadır.

Yapmanız gereken bu backlinkleri 301 yönlendirmesiyle ilgili sayfalara yönlendirmek olmalıdır. Sitenizde 404 sayfaları ile alakalı bir başka sayfa yer almıyorsa bu durumda onu ana sayfaya yönlendirmeyi düşünmelisiniz.

404 hatalarını bulabilmek için Google Search Console kullanmalısınız. “Tarama” kısmında yer alan “Tarama Hataları” seçeneğine gidip burada “Bulunamadı” kısmına bakarsanız sitenizdeki 404 hatalarının neler olduğunu görebilirsiniz.

Sitenizin Mimarisi SEO İçin Verimli Mi?

Birçok denetimde genel olarak site mimarisi es geçilmektedir. Ancak bu çok büyük bir hatadır. Birçok site SEO hesaba katılarak tasarlanmamıştır.

Bu her zaman kötü bir şey değildir. Çünkü birçok işletme sitenizi genelde kullanıcıların istediği gibi tasarlama yoluna gitmektedir. Her zaman kullanıcı merkezli bir yaklaşımı tercih etmeniz gerekmektedir.

Buna rağmen aynı zamanda arama motorlarını da memnun etmelisiniz. Güçlü bir site mimarisi hem kullanıcıları hem arama motorlarını memnun edebilecektir. Site mimarisini incelerken aşağıdaki soruları sormalısınız:

  • Sitenin gezinti ögeleri net mi yoksa dağınık mı?
  • İç bağlantılarda etkili bir çapa metni kullanılıyor mu?
  • Kullanıcıların ve arama motorlarının işini kolaylaştırmak için gezinti ögelerini iyileştirebilir misiniz?

URL Mimarisi SEO İçin Optimize Edilmiş Mi?

Denetim aşaması sırasında her zaman sitenin URL yapısını analiz ederek onun SEO dostu olup olmadığını gözden geçirmeniz gerekmektedir. Ancak bu aşamada dikkatli olmanızı gerektirecek bir nokta bulunmaktadır.

Analiz ettiğiniz site iyi iş çıkartıyorsa onun URL yapısını değiştirme hatasına düşmemelisiniz. Bunun sebebi ise eski URL adreslerini yeni URL adreslerine 301 yönlendirmesiyle yönlendirecek olmanızdır.

301 yönlendirmeleri her zaman eski URL’nin sahip olduğu güven ve otorite sinyallerini yeni URL adresine aktarmayı başaramamaktadır. Bu durumda belirli bir süreliğine sahip olduğunuz sıralamaları kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

URL adresinizi daha optimize ve net bir versiyona geçirmek siteniz için uzun vadede oldukça faydalı olacaktır. Bu değişikliği yapmanız durumunda organik trafikte bir miktar azalma yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz. Bunu göze alamayacak durumdaysanız URL değişikliğini es geçmelisiniz.

Analiz ettiğiniz site sıralama elde etme konusunda sıkıntı yaşıyorsa ve URL yapısı kötüyse bu durumda onu değiştirmeyi düşünmelisiniz. URL mimarisi konusunda yaklaşım “bozuk değilse kurcalama” şeklinde olmalıdır.

Aşırı Optimize Edilmiş URL’ler

Arama motorlarıyla oyun oynamaya kalkışarak URL’leri anahtar kelime ile doldurma yoluna gitmiş olabilirsiniz. Anahtar kelime doldurma siteniz için asla iyi bir yöntem olmayacaktır. Bu yöntem performansınızı etkileyecek ve yardımcı olmaktan ziyade size zarar verecektir.

Anahtar kelime doldurma yapılmış bir URL örneği merak ediyorsanız şuna bakabilirsiniz: http://www.orneksite.com/ornek-site/uygulamali-ornek-site

Bu URL’de “örnek iste” toplamda 3 defa geçmektedir. Bunu ister bilerek ister bilmeyerek yapın sitenizin performansı önemli ölçüde etkilenecektir.

URL adresinde yer alan alt dizini kaldırarak bu sorunu çözmeyi başarabilirsiniz: http://www.orneksite.com/uygulamali-ornek-site

Dahili linkler doğru bir biçimde kullanılmış mı?

Dahili linklerin yanlış kullanılması arama motorlarının kafasını karıştırabilmektedir. Dahili linklerin net ve çapa metniyle örtüşen linkler olması gerekmektedir. Sitenizde “örnek site” adında bir sayfa varsa bu sayfa için kullanacağınız dahili çapa metni “örnek site” olmalıdır. Bunu uygulamak oldukça basittir. Ancak bu aşamada ciddi bir problemle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Etkili olmayan dahili linkleri bulabilmek çok kolay değildir. Sayfa sayfa analiz yapıp onları bulmalı ve düzeltmelisiniz. Site içi SEO çalışmaları kapsamında en zaman alıcı aşama burasıdır. Bunun yaşanmasını istemiyorsanız en başından itibaren en iyi yöntemleri kullanmaya çalışmalısınız. Kullandığınız dahili çapa metinleri mutlaka bağlı bulundukları link ile alakalı olmalıdır.

Adım 5: Sayfa Düzeyi Analiz

Hedef: Her anahtar kelimesi olan açılış sayfalarının etkili bir biçimde optimize edilmesi.

Her denetimde içerik kalitesinin ve her sayfanın optimizasyonunun gözden geçirilmesi şarttır. Etkili optimizasyonun olmadığı güçlü içerikler beklenen performansı veremeyeceklerdir. Aynı şekilde zayıf içerikler ama etkili optimizasyon yine sonuç vermeyeceklerdir.

İçerik ve sayfa optimizasyonu açısından güçlü bir yaklaşım ortaya koyarak arama motorundan trafik elde etmeye çalışmalısınız. Yapmanız gereken ilk iş analiz edilecek sayfayı alıp Copyscape’te analiz etmektir.

Copyscape Kontrolü

Copyscape size içeriğiniz farklı yerlerde kullanılıp kullanılmadığını anlatabilecek bir araçtır. İnternet ortamında bunlarla karşılaşmak oldukça doğal bir durumdur.

İçeriğinizi farklı yerde görürseniz Google’a bir DMCA raporu göndererek ilgili içeriğin dizinden kaldırılmasını sağlamanız yeterli olacaktır. Hedef sayfaların her birisini Copyscape’te analiz ederek temel bilgileri gözden geçirebilirsiniz.

Başlıkta Anahtar Kelime Var Mı?

Hedeflediğiniz anahtar kelime ilgili sayfanın başlığında yer almalıdır. Anahtar kelimenin sadece bir kez geçmesi yeterlidir.

Meta Açıklamada Anahtar Kelime Var Mı?

Hedef anahtar kelimenin meta açıklamada yer aldığından emin olmalısınız. Anahtar kelime doldurma yöntemine başvurmamalısınız.

Hedef Anahtar Kelime İlk Cümlelerde Var Mı?

Birincil anahtar kelime içeriğin en başında yer almalıdır. Bu sayfanın ilgili anahtar kelime ile alakalı olduğunu gösterecek en önemli faktörlerden birisidir.

URL Adresi SEO İçin Optimize Edilmiş ve Net mi?

Açılış sayfası için hedeflenmiş olan anahtar kelimenin URL’de yer aldığından ve URL’nin net ve kısa olduğundan emin olmalısınız.

Sayfada Yer Alan İlk Görselin Alt Etiketinde Hedef Anahtar Kelime Var Mı?

Tüm alt etiketleri uygun bir biçimde doldurulmalıdır. Ancak, birincil anahtar kelime ilk görselin alt etiketinde yer almalıdır.

İçeriğin Son Cümlesinde Hedef Anahtar Kelime Var Mı?

Son cümle veya sonuç kısmı sayfanın hedef anahtar kelime ile olan alakasını belirleme açısından arama motorlarına yardımcı olur. Bu kısımda anahtar kelimenin yer aldığından mutlaka emin olmalısınız.

Dahili Link Var Mı? Doğru Bir Biçimde Kullanılmışlar Mı?

Daha önce belirttiğimiz gibi sayfada çeşitli dahili linklere sahipseniz her birisinin çapa metniyle uyuştuğundan emin olmalısınız. Sayfa düzeyi optimizasyon analizi için ihtiyaç duyduklarınız bunlardan ibarettir. Artık içeriği analiz etmeye başlayabilirsiniz.

Adım 6: İçerik Analizi

Hedef: içerik stratejisinin işe yarayıp yaramadığını kontrol etmek. İçerikten ekstra verim alabilmek için yapılacak geliştirmeleri bulmak. İçerik analizi yaparken hem anahtar kelime ile hedeflenmiş açılış sayfalarını hem de paylaşılmış olan blog yazılarını analiz etmelisiniz.

İçeriği analiz etmek SEO denetimi konusunda en zaman alıcı aşamalardan birisidir. Çünkü içerik analizi denetimin içerisinde yer alan en önemli aşamadır. SEO kampanyasında her şeyi iyi yapabilirsiniz ancak içeriğiniz sıkıntılıysa bu durumda sonuç elde etmeyi başaramazsınız.

Farklı Bakış Açılarına İhtiyacınız Olacak

İçerik stratejinizi analiz ederken üçüncü kişileri analize dahil etmeniz gerekmektedir. Çünkü içerik analizinde farklı bakış açılarına ihtiyacınız olacaktır. Kendi başınıza yapacağınız analizde içeriği eleştirel bir gözle değerlendirmeniz oldukça zor olacaktır.

Üçüncü kişilerden yardım alarak her şeyin daha gerçekçi olmasını sağlamalısınız. Birçok işletmenin etkili içerik stratejileri bulunmamaktadır. Aslında birçoğunun böyle bir stratejisi dahi yoktur. İçerik analizi yaparken aşağıdaki soruları kendinize sormanız gerekmektedir:

İçeriğiniz Özgün ve Orijinal mi?

Bu kaçınılmaz bir durumdur. Sitenizde yer alan içeriğin özgün ve orijinal olması gerekmektedir. Yaratıcı zihninizi kullanarak en iyi fikirleri hayata geçirmeniz gerekmektedir. Var olan içerikleri kopyalamak yerine daha orijinal bir şeyler oluşturmak için ekstra çaba göstermelisiniz.

İçeriğiniz kullanışlı ve bilgilendirici mi?

İçerik orijinal olmakla birlikte aynı zamanda kullanışlı ve bilgilendirici olmalıdır. Hedef müşterilerinizin problemlerini çözmeli ve onları bu konuda bilgilendirmelisiniz.

İçerik oluştururken potansiyel müşterilerinizi göz önünde bulundurmalısınız. Sitenizde yer alan içerikleri şirket çalışanlarını heyecanlandırmak için üretmek gibi bir hataya düşmemelisiniz. İçeriğiniz potansiyel müşterilere yardımcı olabilecek nitelikte olmalıdır.

İçeriğiniz Rakipleriniz İçeriklerinden Daha İyi Mi?

Oluşturduğunuz her içerikte mutlaka rakiplerinizden daha iyisini yapmaya çalışmalısınız. Bu sayede zaten arama motorunda sıralama sahibi olmuş kişileri geçmeyi başarabilirsiniz.

İçerik oluştururken hedefiniz her zaman rakiplerden daha iyisini yapmak olmalıdır. Aksi taktirde zamanınızı boşa harcadığınızı bilmelisiniz.

İçeriğiniz Etkileşimli Mi?

İçeriğinizi kullanacak olan insanlar mutlaka onunla etkileşim kurmalıdır. Onlarla doğru şekilde diyalog kurmaya çalışmalısınız.

İçerikte Sunduğunuz Bilgiler Doğru Mu?

İçerikte yanlış bilgilere ve istatistiklere asla yer vermemelisiniz.

İçeriğiniz Yeteri Kadar Uzun Mu?

Uzun içerikler Google’da daha iyi performans ortaya koymaktadırlar. Kendi araştırmalarınızı yaparak arama motorlarında nelerin çok daha etkin olduğunu kendi gözlerinizle görebilirsiniz.

İçerikte Yazım Hataları Var Mı?

İçeriğinizde yazım hataları olmamalıdır. Bunun için gerekirse yazım hatalarını gösteren yazılımlardan dahi faydalanabilirsiniz.

İçerikte Kırık Linkler Var Mı?

Google içerikte yer alan kırık linklerden hiçbir şekilde hoşlanmamaktadır çünkü bunlar kullanıcı deneyimine zarar verebilmektedir. Denetim işlemini yaparsan linklerin çalıştığından emin olmalısınız. Eğer gerekliyse linkleri kontrol edebilmek için çeşitli araçlardan faydalanabilirsiniz.

İçerikte Çok Fazla Reklam Var Mı?

Reklamların çok fazla veya çok sık kullanılması içeriğiniz için iyi olmayacaktır. Kullanıcılar reklamlardan pek hoşlanmazlar. Kullanıcılar sitenizden nefret ederlerse Google da nefret edecek demektir.

Sitenizde reklamlara yer veriyorsanız onları düzgün bir biçimde kullanmalı ve Panda algoritmasının sitenizden uzak durmasını sağlamalısınız.

Blog Yorumlarını Gözden Geçiriyor Musunuz?

İstenmeyen mesaj yağdıran kişiler blog yorumlarını çok severler. Bu nedenle yorumları sık sık gözden geçirmeniz gerekmektedir. Yorum kısmının istenmeyen mesajlardan arındırılmış olmasını sağlamalısınız.

Bu soruları göz önünde bulundurarak içerik stratejinizin işe yarar olup olmadığını öğrenebilirsiniz. İçeriğiniz performansını gösterecek en önemli veriler ise elbette kullanıcı deneyimi verileridir.

Adım 7: Kullanıcı Deneyimi Analizi

Hedef: Kullanıcıların siteyle ve içeriklerle ne kadar iyi etkileşim kurduklarını görebilmek. Bir kullanıcının siteniz hakkında ne düşündüğünü bilmek neredeyse imkansızdır.

Ancak, kullanıcı deneyimine dayalı Google Analytics verileri sayesinde resme genel bir bakış atabilirsiniz. Kullanıcı deneyimi analizi sırasında dikkat etmeniz gereken birkaç önemli veri noktası bulunmaktadır:

Hemen Çıkma Oranı

Aklınıza gelen ilk soru iyi hemen çıkma oranının ne olduğu olabilir.

Bunun için net bir cevap yoktur. Hemen çıkma oranı göreceli olmakla beraber sitenin türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Örnek vermek gerekirse “sevimli kedi resimleri” olan bir sitenin hemen çıkma oranı yüksek olacaktır. Çünkü insanlar bu sayfaya gelirler, gülerler ve çıkarlar. İnsanların daha fazlasını okumak isteyecekleri yoğun bilgilerin bulunduğu adreslerde hemen çıkma oranı çok daha düşük olacaktır.

Hemen çıkma oranının %60-80 arası olması ideal olandır. Hemen çıkma oranı %80-90 arasındaysa bu durumda gerekli kontrolleri yapmaya başlamalısınız. Hemen çıkma oranı %90 değerinin üzerindeyse bir şeylerin yolunda gitmediğini bilmelisiniz.

Sitede Geçirilen Ortalama Süre

Kullanıcılar sitenizde ne kadar fazla kalırsa onlardan dönüşüm elde şansınız bir o kadar yüksek olacaktır. Hemen çıkma oranında olduğu gibi sitede geçirilen süre de göreceli bir durumdur. Sitede geçirilen ortalama süre 1 dakikadan azsa bu durumda bir şeyleri kontrol etmeye başlamanız gerekmektedir.

Sitede tüketilebilecek çok fazla içerik varsa bu durumda kullanıcılar sitenizde daha fazla zaman geçirebilecektir. Örnek vermek gerekirse 2-3 dakika aralığında olan sitede geçirilen ortalama süre miktarı iyidir. Bu süre 1 dakikanın altına indiği zaman içerik stratejinizi gözden geçirmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Kullanıcıları siteden uzaklaştıran en önemli niteliklerden birisi ise kaliteli içerik eksikliğidir. Sitede geçirilen sürenin az olmazı özellikle yerel işletmelerin sıkıntı yaşamalarına neden olmaktadır. Yerel işletme sitelerinde hizmet fiyatları söz konusu olduğundan kullanıcılar sürekli siteler arası gezmektedirler.

Bununla mücadele edebilmenin en kolay yolu onlara yardımcı olabilecek çeşitli içerikler üretmektir. Müşterilerinizi her zaman bilgilendirmeye ve onları eğitmeye çalışmalısınız.

Şeffaflık ve eğitim her zaman güven ortamı oluşturmanızı sağlar. Güven ortalı ise satış potansiyeli yakalamanıza yardımcı olur. Müşterilerinize rakiplerinizden daha fazla değer vermeye çalışmalısınız. Böylece onların sitenizde daha fazla vakit geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

Bakış açınızı biraz değiştirebilirsiniz. Bir kullanıcı sitenizi tanımak istediğinde 30 saniye mi yoksa 3 dakikamı yeterli olacaktır? Cevap gayet net bir biçimde bellidir. Kullanıcılar sitenizde vakit geçirdiği ve içerikleri tükettiği sürece sizin hakkınızda daha fazla bilgi edinme fırsatını elde edeceklerdir.

Tamamlanan Hedefler

Hedef tamamlama Google Analytics’te takip etmeniz gereken en önemli metrik olarak bilinmektedir. İşletmelerin dönüşüm elde edip edemediklerini anlamanın tek yolu budur.

Hemen çıkma oranınızın düşük olması ve insanların saatlerce sitenizde vakit geçirmesi bazı durumlarda anlamsızdır. Çünkü onları satış potansiyeline dönüştüremiyorsanız kazanan değil kaybeden olursunuz. Metrik değerlerini iyileştirerek daha fazla para kazanmaya çalışmalısınız. SEO her zaman bir son demektir. SEO’nun kendisi para kazandırmamaktadır. Satış yaparak para kazanabilirsiniz.

Dünya üzerindeki en iyi SEO çalışmasını yapmış olabilirsiniz ancak satış yapamıyorsanız hiçbir anlamı olmayacaktır. Burada “satış” kelimesinin herkese göre farklı olacağını bilmelisiniz. Değişmeyen tek şey her işletmenin sahip olması gereken tek bir niteliktir:

İçerikleriniz aracılığıyla satış yapmalısınız. Bu adımı atlarsanız kimse ürünlerinizi satın almaz ve hatta tek bir sefer dahi satış yaratma imkanına sahip olamazsınız. Bu nedenle hedef tamamlamayı önemsemeli ve aşağıdaki soruları kendinize sormalısınız:

  • Potansiyel müşterilerin sizinle iletişime geçmesi kolay mı?
  • Hizmetiniz hakkında yeterli bilgi var mı?
  • Yeterli sosyal kanıta sahip misiniz?

Çıkış Sayfaları

İçerikle ilgili bir sorun yaşıyorsanız kullanıcıların siteyi terk ettikleri sayfaları incelemeye başlayabilirsiniz. Özellikle kullanıcıların en sık çıkış yaptıkları sayfaları tespit etmeye çalışmalısınız. Burada basit bir soruyu kendinize sormanız gerekmektedir: “Kullanıcılar neden diğer sayfalar yerine sürekli bu sayfalardan çıkış yapmaktadırlar?”

İster inanın ister inanmayın ancak bir sayfanın çıkış oranının çok yüksek olması kötü bir şeydir. Çoğu zaman içerik görevini yerine getirmiş, okuyucuya yeterli bilgiyi sunmuştur. Bu durumda kullanıcı siteden ayrılmaya hazırlanacaktır.

Çıkış oranlarını incelerken kullanıcıların her zaman ilgili sayfalardan nefret ettiklerini düşünmemelisiniz. İçerik kullanıcıların problemini çözmüşse sayfadan ayrılırlar ve bu durumda içerik görevini yerine getirmiş olacaktır.

Google Analytics‘te çıkış oranını incelerken doğrudan “Çıkışlar” rakamına odaklanmanız hata yapmanız anlamına gelecektir. Sayfalarınız ne kadar fazla trafik alırsa “çıkış” rakamları bir o kadar yüksek olacaktır.

Bunun yerine “çıkış yüzdesi” kısmına bakmanız gerekmektedir. Veriyi en yüksek orandan en düşük orana göre sıralamalısınız. “Yüksek” olarak nitelendirilen oran %80’nin üzerinde her şey olabilecektir. “Normal” değer ise %50-65 arası değerlerdir.

Kullanıcıların bir sayfayı terk etmelerinin en büyük nedeni onların problemine çözüm üretememiş olmasıdır. Her ne kadar kullanıcının sayfayı terk etmesine neden olacak en önemli etkenler arasında tasarım gibi nitelikler yer alsa bile en ama en önemli nitelik her zaman içeriktir.

Yüksek çıkış oranına sahip sayfalara giderek şu soruları sormalısınız:

  • Bu sayfa bir sorunu çözüyor mu, yoksa bir soruyu belirli ölçüde mi cevaplıyor?
  • Yanıtlanmayan bazı sorular hala var mı?
  • İçeriğin okunabilirliği nasıl?
  • Çok fazla metin bloğu var mı?
  • Çok küçük resimler mi var?
  • Bozuk resimler mi var?
  • Sayfa yavaş mı yükleniyor?
  • Sitenizden bir kullanıcıyı gönderecek reklamlar gibi rahatsız edici unsurlar var mı?
  • Harici bağlantılar “yeni bir pencerede aç” şeklinde mi (değilse, yapabilir misiniz)?

Bu soruları sorarak sorunun kaynağına iniş yapabilirsiniz. Yüksek çıkış oranına sahip sayfaların hepsinde bu işlemleri gerçekleştirmelisiniz.

Geri Gelen Ziyaretçiler

Sitenize geri gelen ziyaretçi sayısı fazlaysa bu son derece güçlü ve olumlu bir sinyale sahip olduğunuz anlamına gelecektir. Sitenizin veya sitenizde yer alan içeriklerin yeniden görülmeye değer olduğunu buradan anlayabilirsiniz.

Geri gelen ziyaretçiler aynı zamanda dönüşüm açısından önemlidirler çünkü bu kişilerden dönüşüm elde etmek çok daha kolaydır.

Geri gelen ziyaretçiler açısından rakamlarınız çok iyi durumda değilse bu durumda içeriğinizde çeşitli problemlerin olduğunu bilmelisiniz. Bu tür bir senaryoya sahipseniz sitenizde yer alan teknik veya içeriğe yönelik problemler kullanıcıları sitenizden kaçırıyor demektir.

Markalı Aramalar

Tıpkı geri gelen ziyaretçiler gibi markalı aramalar kullanıcıların siteniz veya markanızla ilgilendiklerini göstermektedir.

Sürekli kaliteli içerik oluşturuyorsanız ve siteniz kullanıcıları merkezde tutan bir anlayışa sahipse bu durumda insanlar yeniden sitenizi ziyaret etmek isteyeceklerdir. Bu durumda Google’a girip markanızın adını yazarak arama yapacaklardır.

Markalı aramalar açısından ne durumda olduğunuzu görmek istiyorsanız Google Search Console’a giriş yapın. Burada yer alan “Arama Trafiği” sekmesinden “Arama Analizi” kısmına geçiş yapın. Filtreli kullanarak “Tıklamalar” seçili olacak şekilde arama sorgularını sıralayın ve en üstte yer alan sorgulara göz atın.

Markanız yeteri kadar bilinirlik elde etmişse üst kısımlarda markanızın adı yer alacaktır.

Sosyal Sinyaller

Sosyal sinyaller tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Ancak onları diğer olumlu kullanıcı verileriyle bir araya getirirseniz siteniz için oldukça olumlu sıralama sinyalleri elde edebilirsiniz. Gerçek sosyal sinyaller her zaman işletmenizin önceliğinde olmak zorundadır.

Bunları elde edebilmenin tek yolu ise kullanıcıları ön plana çıkartıp içerik üretmek ve onları memnun etmeye çalışmaktır. Artık sitenizin link profiline göz atmaya başlayabilirsiniz.

Adım 8: Link Analizi

Hedef: link profilinizin zayıf ve iyi yanlarını tespit edebilmek. Sahip olduğunuz backlinkler uyguladığınız SEO kampanyasını başarılı yapabileceği gibi ona zarar verebilecek nitelikte de olabileceklerdir. Denetim yaparken zamanınızın büyük bir bölümünü link profilini analiz etmeye ayırmak zorundasınız.

Bunun için Ahrefs, Majestic, Open Site Explorer ve Google Search Console araçlarından faydalanmalısınız. Nelere bakmanız gerektiğini merak ediyor musunuz? Link profilinde birbirinden farklı faktörleri incelemelisiniz:

Link Alaka Düzeyi

Link oluşturma söz konusu olduğunda link alaka düzeyi fazlasıyla önemlidir. Link denetimi gerçekleştirdiğiniz zaman ilk dikkat etmeniz gereken nokta burasıdır. Almış olduğunuz linkler siteniz ile alakalı mıdır?

Elde ettiğiniz linklerin tamamının %100 oranında siteniz ile alakalı olmasına gerek yoktur ama önemli bir kısmı siteniz ile alakalı olmalıdır. Link profilinizin alaka düzeyini tanımlamaya çalışırken Ahrefs kullanabilir ve Majestic’i kullanarak onları kontrol edebilirsiniz.

Ahrefs’ten linkleri dışarı aktarırken yönlendirilen alan adlarını dışarı aktarmalısınız. Yönlendirilen bu alan adlarını kullanarak Majestic’te linkleri toplu olarak kontrol edebilir ve burada Topical Trust Flow Topics kısmına bakmalısınız.

Buna rağmen Topical Trust Flow Topic metriği mükemmel olmasa bile burada değerlendirilebilecek en önemli metrik konumundadır. Sitenize gelen her linki tek tek kontrol etmek olağanüstü vakit akılıcı bir iştir. Burada tek amacınız sitenize alaka düzeyi yüksek noktalardan link almaya çalışmak olmalıdır.

Majestic’te “Tools” kısmından “Link Map Tools” seçeneğine ve buradan “Bulk Backlinks” kısmına girmelisiniz. Yönlendirilen alan adlarını burada kullanarak sonuçları Topical Trust Flow Topics olarak almalısınız. Hangi link kaynaklarının siteniz ile alakalı olduğunu tespit etmelisiniz.

Örneğin siteniz hukukla alakalı bir siteyse ve gidip “evcil hayvanlar” ile ilgili bir siteden link aldıysanız bu durumda endişelenmeniz gerekmektedir. Siteniz ile alakalı olmayan linkleri işaretleyerek bir sonraki adıma geçmelisiniz. Burada yaptığınız işaretlemeler onları kaldıracağınız anlamına gelmeyecektir. Bunların var olduğunu bilmelisiniz ve siteniz bir şekilde ceza aldıysa sebebinin bunlar olduğunu bilmelisiniz.

Link Otoritesi

Link alaka düzeyinden sonra link otoritesini düşünmelisiniz. Genel olarak link otoritesi link alaka düzeyini maskeleyebilen bir unsurdur. Otoriteden önce alaka düzeyini hesaba katmalısınız çünkü bu sayede algoritma güncellemelerine karşı hazırlıklı olabilirsiniz.

Otoriter linkleri bulabilmenin pek çok farklı yolu bulunmaktadır. Majestic ve Ahrefs’te linkleri toplu bir biçimde analiz edebilirsiniz. Ahrefs, bir sitenin otorite durumunu gösterebilmek için “Domain Rating” adında bir değer kullanır. Bu değer Moz tarafından kullanılan “Page Authority” ve “Domain Authoirty” değerlerinden daha isabetli sonuçlar sunmaktadır.

Open Site Explorer’ın sunmuş olduğu bilgiler çok daha nadir bir biçimde yenilenmektedir. Dilerseniz bir test yaparak aynı siteyi iki araçta da kıyaslayabilirsiniz. Aradaki farkı hemen görebilirsiniz. Ancak her ne olursa olsun tek bir metrik ile kendinizi sınırlı tutmamalısınız.

SEM Rush tarafından sunulan trafik skoruna göz atabilirsiniz. Bu verilerde manipülasyon yapmak neredeyse imkansızdır çünkü bu veriler doğrudan organik trafikle bağlantılıdır. SEM Rush tarafından sunulan veriler mükemmel olmayabilir ama yeni kaliteli link fırsatlarını yakalamak için bu verilerden yararlanabilirsiniz.

Link Çeşitliliği

Linklerde çeşitlilik oluşturmanız durumunda link profilinizi daha “doğal” hale dönüştürebilirsiniz.

Backlink açısından çok farklı türde linkler bulunmaktadır:

  • Bağlamsal linkler
  • Site geneli “footer” veya “sidebar” linkleri
  • Dizin linkleri
  • Kaynak sayfası linkleri
  • Niş profil linkleri
  • Forum linkleri
  • Alakalı blog yorumları linkleri

Backlink türlerine ek olarak aynı zamanda DoFollow ve NoFollow linkler arasında çeşitlilik oluşturmalısınız. Analizin bu kısmında kendinize şu soruyu sormalısınız: “Link profilim yeteri kadar çeşitliliğe sahip mi?”

Link Hedefleme

Bir diğer önemli link faktörü ana sayfanıza gelen linklerle daha derine giden linklerin oransal farklılığıdır. İçerik odaklı SEO bir yaklaşım uyguluyorsanız elde ettiğiniz linklerin büyük bir kısmı daha derin sayfalarda olacaktır.

Hangi yaklaşımı kullanırsanız kullanın backlinkleri sitenizin tamamına yayarak değerlendirmeye çalışmalısınız. Bu sayede sitenizin ortalama otoritesini güçlendirebilir ve aynı zamanda SEO çalışmalarından daha verimli sonuçlar elde etmeyi başarabilirsiniz.

Çapa Metni Çeşitliliği

Çapa metni çoğunlukla kötüye kullanılan bir niteliktir. Bu nedenle her zaman oranlara odaklanmak daha doğru tercih olacaktır. Bu konuda dikkat etmeniz gereken ilk oran çapa metni ile linklerin uyum oranıdır. Daha sonra ise markalı çapa metni oranlarına göz atmalısınız.

Eğer tam çapa metni miktarı markalı çapa metni oranlarından daha yüksekse bu durumda stratejinizi değiştirmeniz gerekmektedir. Çapa metni profilinizde yoğunluk her zaman markalı çapa metinlerine ait olmalıdır.

Tam çapa metni miktarı çok daha nadir kullanılmalıdır çünkü bunlar Google için çok ciddi istenmeyen sinyaller arasında yer almaktadır. Çapa metnini gereğinden fazla optimize etmişseniz bunu şu adımlarla çözebilirsiniz:

  • Aşırı optimizasyonu dengelemek için yeni linklerde markalı çapa metinlerini kullanmalısınız.
  • Tam çapa metinlerini markalı çapa metinleriyle değiştirmeyi düşünmelisiniz.

Toplam Yönlendirilen Alan Adı

Sitenize ne kadar fazla özgün yönlendiren alan adı geliyorsa sizin için o kadar iyi olacaktır. Burada yapmanız gereken analiz sadece en önemli rakiplerinizle kendi linklerinizi karşılaştırmaktır.

Tek bir yöntemi uygulamaya devam etmelisiniz: Özgün alan adlarından olmak kaydıyla siteniz ile daha alakalı, yüksek kaliteli backlinkler elde etmelisiniz.

Tarihsel Link İvmesi

Siteniz aktif olduğundan beri link ivmesinde ne gibi değişiklikler olmuştur? Çok ciddi link kayıpları yaşamışsanız bir sıkıntı olduğunu bilmelisiniz. Gerçek sitelerden elde edilen linkler genellikle nadiren kaybedilirler.

Yapay sitelerden elde edilen linkler ise bir süre sonra düşerler. Burada hedefiniz her zaman link profilinizi büyütme odaklı olmalıdır. Link profilinizi analiz edebildiğinize göre artık sitenize gelen atıfları incelemeye başlayabilirsiniz.

Dokunulmamış Dizinler

Sitenizi kaydetmek için faydalanabileceğiniz binlerce işletme dizini bulunmaktadır. Bunları kullanarak referans konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Çok uzun olduğu doğru ancak SEO denetimi için gerekli tüm noktalara bu yazıda değinildiğini unutmamalısınız. Artık kapsamlı SEO denetimi gerçekleştirmeye hazırsınız ve bunu istediğiniz zaman yapabilirsiniz.

Daha Fazla SEO İçeriği İçin blog.112dijital.com/seo Kategorimizi Ziyaret Edebilirsiniz. Soru ve Görüşlerinizi Yorum Alanına Yazabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu